printlogo


کد خبر: 129482تاریخ: 1393/9/9 00:00
بررسی عملکرد دیپلماسی نفتی در روزهای حساس نشست اوپک
سقوط نفت ادامه دارد!

گروه اقتصادی: قیمت جهانی نفت متاثر از تصمیم اخیر اعضای اوپک درحفظ تولید کشورهای نفتخیز، همچنان سیر نزولی را می‌پیماید و کارشناسان معتقدند تداوم چنین روندی دور از ذهن نیست تا بهای این کالا در بازارهای جهانی سقوط کند. از سوی دیگر چون قیمت نفت مدتی است مسیر سراشیبی را در پیش گرفته است انتظار این بود که نماینده ایران در نشست اخیر اوپک با درایت هرچه تمام‌تر  به‌خوبی ظاهر شده و برای مجاب کردن اعضای گروه آنگونه که سطح تولید نفت کاهش یابد تاثیرگذار شود ولی متاسفانه دیپلماسی ضعیف زنگنه در اوپک نتوانست کاری از پیش ببرد. نماینده سابق ایران در اوپک با تشریح علت عدم کاهش سطح تولید نفت اوپک در نشست اخیر وزرای نفت و انرژی این سازمان گفت: باید منتظر سقوط قیمت نفت خام بود. سیدمحمدعلی خطیبی طباطبایی در گفت‌وگو با تسنیم با بیان اینکه تصمیم وزرای نفت و انرژی عضو اوپک مبنی بر ثبات سطح تولید نفت خام این سازمان، ادامه کاهش قیمت نفت را در پی خواهد داشت، گفت: باتوجه به خبرهایی که قبل از نشست وزرای نفت و انرژی منتشر ‌شد، این تصمیم قابل پیش‌بینی بود. وی با اظهار اینکه کشورهای شورای همکاری خلیج فارس پیش از این اعلام کرده بودند که تصمیمی مبنی بر کاهش تولید ندارند و با این هدف به نشست آمده بودند که هیچ کاهش تولیدی را نپذیرند، گفت: با توجه به اینکه تصمیمات اوپک با اجماع صورت می‌گیرد، تقاضای برخی اعضا برای کاهش تولید عملی نشد. نماینده سابق ایران در اوپک ادامه داد: این کشورها معتقدند که کاهش تولید نفت خام باید از سوی کشورهای غیرعضو صورت گیرد. در واقع آنها منتظر هستند که قیمت‌ها به حدی برسد که تولید برای کشورهای نفتی غیر اوپک غیراقتصادی شود. اینگونه آنها مجبور خواهند شد که تولید خود را کاهش دهند. خطیبی ادامه داد: اما این موضوع بعید به نظر می‌رسد؛ چراکه در یک دوره‌ای که قیمت نفت کاهش یافت، بحثی مطرح شد مبنی بر اینکه قیمت نفت را تا حدی کاهش دهند تا تولیدکنندگان غیراوپک از بازار خارج شوند اما در شرایطی که قیمت‌ها به زیر 10 دلار رسید، تولیدکنندگان غیراوپک از بازار خارج نشدند. وی در پاسخ به این سوال که آیا همچنان به قدرت اوپک در بازار نفت معتقد هستید، گفت: همه اعضای اوپک حتی کشورهایی که بیش از سهمیه خود تولید می‌کنند، خواهان افزایش قیمت‌ها و بازگشت ثبات به بازار نفت هستند اما روی روش‌های رسیدن به این خواسته توافق وجود ندارد؛ برخی از اعضا معتقدند که کاهش تولید باید توسط اوپک انجام شود ولی برخی دیگر تأکید دارند که غیراوپکی‌ها باید تولید خود را کاهش دهند. وی افزود: من همچنان معتقدم که اوپک توان تأثیرگذاری روی بازار نفت را دارد، در گذشته نیز از این توان به دفعات استفاده شده است. اما اینکه کی و چگونه از این توان استفاده شود، مشخص نیست. در واقع بین اعضا اختلاف وجود دارد که
هم‌اکنون از این توان استفاده شود یا نه.
نفت ۷۰ دلار شد
قیمت نفت در پایان معاملات روز گذشته به ۷۰ دلار و ۱۵ سنت رسید که این رقم از زمان تصمیم اوپک مبنی بر حفظ سقف تولید خود ۹ دلار کاهش داشته است. به گزارش تسنیم به نقل از رویترز، در حالی که تصمیم اوپک مبنی بر عدم‌کاهش تولید، تأثیر کاهشی قابل توجهی بر بازار نفت گذاشته است، قیمت نفت خام آمریکا دیروز 10 درصد کاهش یافت که بزرگ‌ترین کاهش یک‌روزه در بیش از 5 سال اخیر بود. قیمت نفت برنت نیز به زیر 70 دلار رسید. طارق ظاهر، مدیر مؤسسه مشاوره‌ای تیچه کپیتال در نیویورک گفت: «من در حال حاضر دلیل زیادی برای خرید نفت نمی‌بینم. من فکر می‌کنم مردم یا خودشان قیمت‌ها را پایین می‌آورند، یا اجازه خواهند داد بازار خودش سقوط کند». براساس این گزارش، قیمت هر بشکه نفت سبک وست تگزاس اینترمدییت آمریکا در پایان معاملات دیروز با 7 دلار و 54 سنت کاهش به 66 دلار و 15 سنت رسید. بازار آخرین بار در مارس 2009، کاهش 10درصدی قیمت در طول یک روز را تجربه کرده بود. قیمت نفت برنت دریای شمال نیز در پایان معاملات دیروز با 2 دلار و 43 سنت، معادل 3/3 درصد کاهش به 70 دلار و 15 سنت رسید. قیمت نفت برنت از زمان تصمیم اوپک مبنی بر حفظ سقف تولید خود حدود 9 دلار کاهش یافته است. طی معاملات دیروز بازار لندن، نفت برنت قیمت 69 دلار و 78 سنت را نیز تجربه کرد که پایین‌ترین رقم از مه ‌2010 تاکنون بود. نفت برنت معاملات ماه نوامبر را برای پنجمین ماه متوالی با 18 درصد کاهش به اتمام رساند. این طولانی‌ترین دوره کاهش قیمت نفت برنت از زمان بحران مالی 2009-2008 تاکنون است. از ماه ژوئن، قیمت نفت برنت حدود 40 درصد کاهش یافته و به‌دلیل افزایش تولید نفت شیل در آمریکا و تضعیف تقاضای جهانی، از بالای 115 دلار به زیر 70 دلار رسیده است.  از ماه ژوئن، قیمت نفت برنت حدود 40 درصد کاهش یافته و به‌دلیل افزایش تولید نفت شیل در آمریکا و تضعیف تقاضای جهانی، از بالای 115 دلار به زیر 70 دلار رسیده است. قیمت نفت اوپک متناسب با قیمت نفت برنت در بازار جهانی پیش می‌رود و اندکی پایین‌تر از این نفت معامله می‌شود که بر این اساس قیمت سبد نفتی اوپک از جمله نفت سنگین ایران به زیر 70 دلار سقوط کرده است. ایان آرمسترانگ، تحلیلگر بازار نفت در این‌باره گفت: «پیام اوپک کاملاً واضح است. آنها می‌گویند به‌دلیل هزینه پایین تولید نفت، ما هنوز از این قیمت‌ها آسیب نمی‌بینیم».

 

احتمال پایین آمدن مجدد قیمت نفت در بودجه 94 وجود دارد
با توجه به کاهش رشد اقتصادی در کشورها و به دنبال آن کاهش جهانی مصرف نفت، طبیعتا قیمت‌ها کاهش پیدا می‌کند. اگر اوپک تصمیم بر کاهش تولید نفت می‌گرفت، احتمال افزایش قیمت‌ها قوت پیدا می‌کرد، زیرا قیمت نفت به عرضه و تقاضا بستگی دارد. ثروتی با اعلام این مساله که دولت آمادگی این را دارد که بتواند با این وضعیت کنار بیاید و بودجه کشور را در مسیر رشد صنایع و خروج اقتصاد کشور از وابستگی به نفت قرار دهد، تاکید کرد که احتمال پایین آمدن مجدد قیمت نفت در بودجه 94 وجود دارد. موسی‌الرضا ثروتی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی درباره تصمیم اوپک مبنی بر عدم کاهش تولید نفت، گفت: «با توجه به کاهش رشد اقتصادی در کشورها و به دنبال آن کاهش جهانی مصرف نفت، طبیعتا قیمت‌ها کاهش پیدا می‌کند. اگر اوپک تصمیم بر کاهش تولید نفت می‌گرفت، احتمال افزایش قیمت‌ها قوت پیدا می‌کرد، زیرا قیمت نفت به عرضه و تقاضا بستگی دارد». وی در ادامه تصریح کرد: «اما چون هیچ کشوری حاضر به کاهش تولید خود نشد، به همین دلیل قیمت‌ها پایین ماند و احتمال دارد پایین‌تر هم بیاید. زیرا برخی از کشورها به منظور جبران هزینه‌های تولید خود مایل هستند که تولیدات نفتی خود را افزایش دهند، این افزایش تولید و عرضه موجب کاهش قیمت‌ها می‌شود تا جایی که دیگر تولید برای برخی از کشورها مقرون به صرفه نباشد».ثروتی عنوان کرد: «به طور مثال گفته می‌شود که در بعضی از کشورها مانند آمریکا هزینه تولید در هر بشکه نفت، رقمی در حدود 70 دلار است و اگر میزان هزینه‌ها بالا باشد و درآمد نیز به اندازه کافی حاصل نشود، طبیعتا تولید انجام نمی‌شود و همین مساله باعث کاهش عرضه و افزایش قیمت می‌شود».


Page Generated in 0/0055 sec