printlogo


کد خبر: 173991تاریخ: 1396/1/23 00:00
عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران:
دولت یازدهم مطابق محاسبات، شغلی ایجاد نکرده است

گروه اقتصادی: با وجودی که دولت مدعی ایجاد اشتغال 700 هزار نفری در سال است اما کارشناسان معتقدند مطابق محاسبات آماری نه تنها اشتغالزایی با این رقم صورت نگرفته است بلکه بیکاری در کشور بیداد می‌کند که باید برای حل آن چاره‌‌اندیشی شود. یک اقتصاددان درباره ایجاد سالانه ۷۰۰هزار شغل در دولت یازدهم گفت: محاسبات آماری نشان می‌دهد ۴۵۰هزار نفر به بازار کار وارد شده‌اند و با توجه به اینکه روحانی اعتقاد دارد ۵۰۰هزار نفر به جمعیت بیکاران اضافه شده، یعنی در این دولت شغلی ایجاد نشده است. به گزارش تسنیم، حسن روحانی طی چند ماه گذشته درباره میزان اشتغالزایی دولت یازدهم بیان کرده است: سالانه 700 هزار شغل ایجاد کردیم. وی  در نشست خبری در پاسخ به اینکه «مبنای آماری 700 هزار شغل ایجادشده چیست؟» تصریح کرد: اشتغال مساله بسیار مهمی است و یکی از اهداف دولت این بود که اشتغال خالص را بالا ببرد. اشتغال خالص در سال‌های 86 تا 91 خیلی کم و زیر 10 هزار نفر بوده است. ما می‌خواستیم این اشتغال خالص بالا برود و به یک رقم قابل قبول برسد. رقم تمام آنهایی که در سن کار بودند، در همان سال‌هایی که من می‌گویم، افزایش پیدا کرد. رئیس‌جمهور اضافه کرد: سال گذشته اشتغال خالص مجموعاً 630 هزار بوده است اما می‌گویید، بیکاری هم بیشتر شده است، یعنی اگر 2 میلیون و 700 هزار بیکار داشتیم، 400 تا 500 هزار به آن اضافه شده است. ما این مشکل را امسال هم خواهیم داشت و اگر متقاضی کار هم یک‌میلیون و 200 تا 300 هزار باشد، شغلی که ایجاد می‌کنیم، حتماً تلاش می‌کنیم بالای 700 هزار شغل باشد. الیاس نادران، اقتصاددان در واکنش به اظهارات رئیس‌جمهور برای اشتغالزایی بیان کرد: دولت آماری را بیان می‌کند و می‌گوید که سالانه یک‌میلیون و 200 هزار متقاضی شغل داریم که برای 700 هزار نفر شغل ایجاد کردیم و 500 هزار نفر به لشکر بیکاران سال‌های قبل اضافه شده‌اند. وی ادامه داد: از این آماری که ارائه می‌شود، بخش آخر آن شاید درست باشد، یعنی اضافه شدن 500 هزار نفر به لشکر بیکاران. اما درباره 2 مورد اولی، تردید اساسی وجود دارد. تردید اساسی از آنجاست که نرخ اشتغال در کشور از نرخ زاد و ولد سال‌های گذشته کشور که امروز به سن کار رسیده‌اند به دست می‌آید، یعنی 15ساله‌هایی که در سال 95 به بازار کار وارد شده‌اند متولد سال 80 هستند، آن دسته از افرادی که در سن 25 سال به بازار کار آمده‌اند متولدین دهه 70 هستند. نادران افزود: در دهه‌های 70 و 80 نرخ زاد و ولد 5/1 درصد است و پایه جمعیتی 60 میلیون نفر بوده است. 60میلیون نفر در 5/1 درصد ضرب شود، عدد به دست آمده 900 هزار نفر است. نرخ  اشتغال به این میزان ضرب می‌شود. اگر فرض را بر این بگیریم در بیشترین حالت ممکن 50درصد مردم متقاضی شغل باشند عدد به دست آمده 450 هزار نفر می‌شود، یعنی در صورتی که مرگ و میری وجود نداشته باشد حدود 450 هزار نفر به متقاضیان شغل از دهه 80 به بازار کار اضافه شده‌اند، بنابراین با عددی که دولت اعلام می‌کند، یعنی 500 هزار نفری که به تعداد بیکاران اضافه شده است سازگاری دارد و نشان می‌دهد دولت یازدهم شغلی ایجاد نکرده است.
زنگ خطر بحران بیکاری جوانان گوشخراش است
عضو هیات‌رئیسه مجلس گفت: بحران بیکاری می‌تواند اثرات سوء خود را بر سایر ارکان جامعه بگذارد و حرکت جامعه را دچار تغییرات منفی در تمام سطوح کند. غلامرضا کاتب در گفت وگو با خانه ملت، با اشاره به بیکاری تعداد زیادی از جوانان، گفت: بحران بیکاری و عدم اشتغال تعداد زیادی از جوانان زنگ خطری است که در جامعه ایران هر چند صدایش از گذشته به گوش می‌رسید اما به تدریج زنگ این صدا بلندتر و گوشخراش‌تر شده و تحملش هم‌اکنون سخت است. نماینده مردم گرمسار در مجلس شورای اسلامی افزود: جامعه ایران با دارا بودن مشکلات و معضلاتی چندوجهی بویژه در حوزه اقتصاد، اعم از رکود موجود و اشباع و سرریز بازار کار از وجود نیروی کار در دوران سختی قرار گرفته است که تداوم این موضوع اثرات جبران‌ناپذیری در سال‌های آینده بر بخش‌های مختلف خواهد گذاشت.
بیکاری حرکت جامعه را دچار تغییرات منفی در تمام سطوح می‌کند
کاتب با اشاره به اینکه بحران بیکاری می‌تواند اثرات سوء خود را بر سایر ارکان جامعه بگذارد و حرکت جامعه را دچار تغییرات منفی در تمام سطوح کند، ادامه داد:  مردم از سیاست‌گذاران، برنامه‌ریزان، کارگزاران و در مجموع خدمتگزاران خویش انتظار و مطالبه دارند که به نخستین و ابتدایی‌ترین دغدغه‌های آنان که  تسهیل یافتن شغل  و کار حلال است پاسخ داده شود. عضو هیات‌رئیسه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه فرهنگ دینی و اسلامی سرشار از احادیث و روایات و توصیه‌هایی است که بزرگان دینی و مذهبی ما به انجام فعالیت، کار و تلاش حلال سفارش کرده‌اند، یادآور شد: متاسفانه شرایط جامعه  امروزی به نحوی رقم خورده است که نیروی جوان مسلمان باید طلایی‌ترین و حساس‌ترین بخش عمر خویش را به‌رغم میل باطنی به بطالت و کسالت طی کند.
تقاضای کار و اشتغال با زندگی روزمره عجین شده است
وی با اشاره به اینکه  تقاضای کار و اشتغال با زندگی روزمره عجین شده است و از جنس پدیده‌های سیاسی نیست اما در صورت بی‌توجهی می‌تواند به امر سیاسی- امنیتی مبدل شود، گفت: لذا باید نخبگان و کارشناسان در این حوزه ورود کرده تا علاج واقعه قبل از وقوع کرد. رئیس فراکسیون تولید و اشتغال مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: اگر نتوانیم این سیل بیکاران را کنترل کنیم در آینده با نسلی سرخورده، بی‌انگیزه و بدون پشتوانه اقتصادی روبه‌رو خواهیم شد که دوران کهنسالی بدی را تجربه خواهند کرد.


Page Generated in 0/0064 sec