printlogo


کد خبر: 174801تاریخ: 1396/2/11 00:00
چرایی رد درخواست اقامت شاه در انگلیس

ارائه گزارش‌هایی سطحی و نازل، تحت عنوان «اسناد تازه» همراه با تبلیغات فراوان، به رویه‌ای معمول در «بی‌بی‌سی فارسی» در سال‌های اخیر تبدیل شده است. صرف‌نظر از نگرش خاص و جهت‌دار بی‌بی‌سی فارسی نسبت به تاریخ انقلاب اسلامی که اوج آن را می‌توان در مجموعه «انقلاب ایران به روایت رادیو بی‌بی‌سی» مشاهده کرد، این بنگاه خبری بویژه از اواخر دهه 80 خورشیدی توجه خاصی به مقوله تاریخ به معنای عام و تاریخ انقلاب اسلامی به معنای خاص نشان داده است. عمده محورهای تاریخی بنگاه خبری بی‌بی‌سی فارسی که در برنامه‌های «به عبارت دیگر»، «پرگار»، «شصت دقیقه»، «صفحه دو آخر هفته» و... پخش می‌شوند عبارت است از:
1- تحریف واقعیت‌های انقلاب و ارائه روایتی نادرست از وقایع انقلاب از قبیل فاجعه سینما رکس آبادان، کشتار 17 شهریور و...
2- اهانت به حضرت امام(ره) و مقام معظم رهبری و برخی سران و چهره‌های برجسته نظام از طریق انتشار اسناد نادرست و ساخت برنامه‌های بی‌پایه و جهت‌دار
3- دفاع از عملکرد رژیم پهلوی و رجال وابسته به آن
4- دفاع از سران و عملکرد نهضت آزادی و جبهه ملی
5- تلاش برای ایجاد شکاف قومی در ایران و همراهی با کشورهای عرب حاشیه خلیج‌فارس
6- و...
به نظر می‌رسد در 2 سال اخیر متاثر از اقدامات صورت گرفته در کشور بویژه در حوزه انتشار اسناد توسط موسسات اسنادی، این بنگاه خبری نیز تاکید ویژه‌ای بر انتشار اسناد انگلیسی و آمریکایی کرده و هرازگاهی با سرو صدای زیاد خبر از کشف اسنادی جدید را رسانه‌ای می‌کند. واقعیت این است که هنوز با قطعیت نمی‌توان راجع به خط فکری و انگیزه نهایی این شبکه وابسته درباره انتشار اسناد تاریخی چیزی گفت اما آنچه مسلم است تاکنون تلاش‌های آنها در حوزه تاریخ انقلاب اسلامی برخلاف انتظار چندان موفقیت‌آمیز یا غافلگیرکننده نبوده است.
مقاله «نگرانی بریتانیا از ورود شاه به ایران» مورخه 2/5/95 که بر اساس اسناد تازه انتشاریافته دولت انگلیس منتشر شده، بیانگر خالی بودن دست بی‌بی‌سی در ارائه اسناد و مطالب جدید است. مقاله به موضوع مخالفت «ملکه الیزابت دوم» (زاده 31 فروردین 1305 خورشیدی برابر با 21 آوریل 1926) و «مارگارت تاچر» (13 اکتبر 1925 - 8 آوریل 2013) با ورود و سکونت محمدرضا پهلوی در انگلستان پس از فرار از کشور پرداخته است.
در همین روز سایت «تاریخ ایرانی» نیز در مطلبی مشابه با عنوان «اسناد جدید: تاچر به شاه ویزا نداد»، مطلبی منتشر کرد. طرح این موضوع از سوی بی‌بی‌سی فارسی در این مقطع، به ظاهر برای فاصله گرفتن انگلیس از رژیم پهلوی و همسو نشان دادن اقدامات دولت تاچر در راستای نزدیکی به انقلاب اسلامی است. باید اخبار مرتبط با این موضوع را با دقت و اشراف بیشتری دنبال کرد. به احتمال زیاد بی‌بی‌سی از این طریق به دنبال مقدمه‌چینی برای انتشار مقالات و اسناد دیگری است. اخیراً تلاش می‌شود غرب‌ستیزی و شرق‌ستیزی جمهوری اسلامی ایران که از شعارهای اصلی نظام است تضعیف و مورد سوال جدی قرار گیرد.
در خبر و گزارش بی‌بی‌سی فارسی آمده است که جیمز کالاهان (27 مارس 1912- 26 مارس 2005) نخست‌وزیر وقت حزب کارگر با درخواست اقامت دائم شاه در انگلیس مخالفت کرده و ورود او را همراه با مشکلات امنیتی شدید برای کشورش دانسته است. با شکست حزب کارگر و روی کار آمدن مارگارت تاچر به عنوان نخست‌وزیر، دوباره شاه درخواست اقامت خود را مطرح می‌کند اما تاچر از طریق «دنیس رایت» سفیر سابق آن کشور در ایران، مخالفتش را با این درخواست به اطلاع شاه در باهاما می‌رساند.
نگرانی از انتقامجویی مردم علیه دیپلمات‌های انگلیسی دلیل مخالفت انگلستان با اقامت شاه عنوان شده است. بر اساس این اسناد(!)، تاچر همچنین از «لُرد شوکراس» خواسته بود در صورت تشکیل دادگاه بین‌المللی وکالت شاه را نپذیرد.
«لرد کارینگتون» وزیر وقت خارجه انگلیس در نامه‌ای به تاچر نوشت که از آگاهی رسانه‌ها نسبت به سفر رایت نگران است و اضافه کرد که در صورت اطلاع آنها، باید به همه چیز اقرار کنیم و برای مثال بگوییم که او به عنوان نماینده انگلیس به باهاما رفت تا راجع به درخواست سفر شاه به انگلیس صحبت کند.
این مقاله حرف تازه‌ای ندارد و عمده مطالب آن در خاطرات و کتاب‌های مختلف آمده است. مقاله، صرف‌نظر از اینکه گزارشی آشکار از روند تغییر رفتار استعمارگران نسبت به متحدان‌شان است، حاکی از فاصله گرفتن انگلستان از رژیم پهلوی و تلاش برای تبرئه سیاست‌های آن کشور در قبال ملت ایران است.
منبع: آرشیو مؤسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی


Page Generated in 0/0280 sec