دانش پورشفیعی: همانگونه که پیش از این علی فاضلی، رئیس اتاق اصناف ایران و تهران به «وطنامروز» گفته بود که قیمتهای جدید انواع نان سنتی (بدون کنجد) را برای روز شنبه 4 آذر اعلام میکند، این اتفاق افتاد و قیمتهای جدید برای فروش نان در روز شنبه (امروز) به اتحادیههای صنف نانوایان شهر تهران ابلاغ شد. گفتهها و اظهارات دستاندرکاران صنف و صنعت نان درباره میزان و شیوه افزایش قیمت نان نشان میدهد بهرغم تأکید ایشان بر گران شدن نان برای جبران هزینههای سربار نانواییها اما باز هم در نظر گرفتن قدرت خرید شهروندان برای خریدن مهمترین کالای سبد زندگی ایشان مورد توجه بوده بهطوریکه فاضلی دلیل تأخیر در اعلام قیمتهای جدید را روشن شدن وضعیت وزن چانهها بیان داشته و به «وطنامروز» گفته بود باید اوزان جدید چانه نانهای مختلف برای اتاق اصناف روشن شود و پس از آن تصمیمگیری برای افزایش 15 درصدی قیمت نان بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار اجرا خواهد شد. اینکه چرا اوزان جدید چانه نانهای سنگک، بربری، لواش و تافتون مورد تأکید رئیس اتاق اصناف تهران و ایران است، به پرسش «وطنامروز» انجامید. فاضلی در پاسخ به اینکه وزن چانه در سالهای گذشته چه تغییراتی داشته است، به اعلام قیمتهای مصوب در سال 1393 اشاره کرد و گفت: در آن سال قیمتهای جدید نان پس از تأخیری چند ساله اعلام شد. آن زمان افزایش قیمت با اعلام وزن چانهها همراه بود اما در سالهای پس از آن تاکنون قیمتها ثابت ماند.
فاضلی در ادامه پاسخ به پرسش بالا اظهار داشت: نانوایان در سال 1394 تقاضای خود را برای افزایش قیمت نان ارائه کردند ولی این درخواست در ستاد تنظیم بازار پس از بررسی مورد تأیید قرار نگرفت و نانوایان اجازه گران کردن نان را پیدا نکردند اما بهطور شفاهی به آنها اجازه داده شد وزن چانههای مصوب سال 1393 را به میزانی که به آنها اجازه داده شد به شرط ثابت ماندن قیمت نانها، کاهش دهند و به این ترتیب اوزان چانه 4 نان سنتی تهران در سال 1394 کاهش پیدا کرد.
رئیس اتاق اصناف تهران در پاسخ به اینکه میزان کاهش وزن چانهها چه اندازه بود؟ تصریح کرد: وزن چانه نان سنگک از 670 به 470 گرم، وزن چانه نان بربری از 600 به 450 گرم، وزن چانه نان تافتون از 272 به 170 گرم و وزن چانه نان لواش از 190 به 130 گرم کاهش پیدا کرد.
فاضلی با بیان اینکه همزمان با افزایش 15 درصدی قیمت نان، وزن چانهها نیز افزایش پیدا کرد یادآور شد: از اول آذر 1396 وزن چانه نان سنگک 560 گرم، وزن چانه نان بربری 510 گرم، وزن چانه نان تافتون 230 گرم و وزن چانه نان لواش 140 گرم تعیین شده است.
قیمتهای نان آزادپز امروز اعلام میشود
وی با تصریح اینکه قیمتهای ابلاغی برای نانهای سنتی ساده(بدون کنجد) و پخت غیرآزادپز است، درباره اینکه نرخ نانهای آزادپز چه زمان اعلام میشود، گفت نرخهای آزادپز امروز اعلام میشود. وی در پاسخ به اینکه بهرغم افزایش وزن چانهها در سال 96 نسبت به گذشته اما هنوز هم به وزن چانههای سال 93 نمیرسد، خاطرنشان کرد: بله! درست است، چرا که اتحادیه صنف نانوایان سنتی تهران درخواست افزایش 35 درصدی قیمت نان را ارائه کرده بود و بهدلیل اینکه قیمتها چند سال ثابت مانده بود، امکان ادامه آن وجود نداشت.
فاضلی با اشاره به افزایش هزینههای نانوایان در سالهای اخیر اضافه کرد: در این سالها هزینه حاملهای انرژی، دستمزد کارگران، مالیات و رهن و اجاره افزایش پیدا کرد ولی قیمت نان ثابت ماند و اتاق اصناف تهران و ستاد تنظیم بازار نیز دیگر نمیتوانستند با کاهش دادن وزن چانهها، قیمتها را ثابت نگه دارند، برای اینکه چانهها بیش از این امکان کوچک شدن نداشت.
برای رند کردن نرخها جلسه دارم
گفتنی است بر اساس اعلام اتاق اصناف ایران و تهران قیمت جدید هر قرص نان لواش در شهر تهران ۲۴۱ تومان و 5 ریال، سنگک ۹۲۰ تومان، بربری 920 تومان و تافتون ۴۶۰ تومان است.
رئیس اتاق اصناف تهران در پاسخ به این پرسش «وطنامروز» که چرا در زمان افزایش قیمت نان، موضوع رند کردن قیمتها مورد توجه قرار نگرفته است، گفت: بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار، اتاق اصناف موظف به افزایش 15 درصدی نرخ است.
فاضلی درباره این انتقاد که اعلام قیمت 241 تومان و 5 ریال برای نان لواش سبب بروز اختلاف و درگیری میان مردم و نانوایان میشود؛ آیا نمیشد قیمت را روی 250 تومان رند کرد یا قیمت نان سنگک را روی 900 یا 950 و قیمت نان تافتون را روی 450 یا 500 رند کرد، اظهار داشت: البته در اینباره تلفنی با محمد شریعتمداری، وزیر صنعت، معدن و تجارت گفتوگو کردهام و با ایشان جلسه دارم تا ستاد تنظیم بازار برای رند کردن قیمتها تصمیمگیری کند.
وی با اعلام اینکه قیمتهای جدید نان از امروز – 4 آذر- در نانواییهای تهران به اجرا در میآید، افزود: ما به دنبال کار کارشناسی در دیگر ابعاد چون کنترل و نظارت و همچنین کیفیت نان و رضایتمندی مصرفکننده هستیم و این موضوع را در نامهای به اتاقهای اصناف استان اعلام کردهایم. همچنین وزن نان هم تعیین شده و موضوع نظارت مستمر بر ارتقای کیفیت نان به منظور کاهش ضایعات (اضافه نان که موجب اسراف و هدر رفتن حجم قابل توجهی از آن میشود) و احترام به مصرفکننده را از اتحادیههای صنفی نانوایی انتظار داریم. فاضلی درباره زمان اجرایی شدن این طرح در دیگر استانهای کشور گفت: از زمان ابلاغ، استانداران میتوانند طرح را اجرایی کنند که 10 روز از آن میگذرد اما بستر آن هم باید توسط اتحادیههای صنفی فراهم شود.
اما قاسم زراعتکار، رئیس اتحادیه صنف نانوایان سنتی تهران درباره اینکه نانوایان چگونه میتوانند پول خرد قیمت نان را از مردم بگیرند یا باقیمانده پول مردم را بپردازند، گفت: چارهای وجود ندارد و در شرایط فعلی نمیتوانیم نرخهای بهتر از این اعمال کنیم. به گفته زراعتکار، نانوایان برای رفع مشکل برگشت پول مشتری، میتوانند مابقی پول خرد را به صورت نان تکهای بدهند، همچنین باید در نظر داشت که نانهایی مانند تافتون به صورت چند عددی خرید میشود که در این صورت مشکل پول خرد نیز وجود نخواهد داشت.
واگذاری بازار گندم، آرد و نان به استانداران
در این میان محمد محمدی، مدیرکل تعزیرات حکومتی استان تهران بدون در نظر گرفتن سرگذشت تغییر وزن چانه در سالهای اخیر گفته است قیمت نان را به جای ۱۵ درصد، ۳۲ درصد افزایش دادند. البته ممکن است اظهارات محمدی بدون توجه به تغییرات وزن چانهها از سال 93 تاکنون درست باشد اما بیان این موضوع با توجه به ثابت ماندن قیمت نان در سالهای اخیر، غیرکارشناسی است. در همین حال محمد شریعتمداری، وزیر صنعت، معدن و تجارت با تاکید بر لزوم کاهش مداخله دولت در صنعت نان گفت: مجموعه تولید نان باید به سمت تولید انبوه و صنعتی و تولیدی که با حداقل قیمت به دست مردم برسد، حرکت کند. شریعتمداری با اعلام اینکه از دولت یازدهم تصمیمگیری در حوزه گندم، آرد و نان و صنعت آن غیرمتمرکز شد، ادامه داد: تلاش کردیم فرمانداریها از طرف دولت، اتحادیههای صنفی ذیربط و انجمنهای صنفی تولیدکنندگان صنعت گندم و آرد و نان در سطوح استانی اختیارات بیشتری برای تصمیمگیری در این موضوع داشته باشند. بر این اساس ستاد تنظیم بازار بر اختیار اتحادیههای صنفی و اتاقهای اصناف با هماهنگی فرمانداران سراسر کشور برای تعیین قیمت نان تاکید کرده است.