printlogo


کد خبر: 190489تاریخ: 1397/1/14 00:00
«مادیان رود» لرستان در آستانه خشک شدن
وضعیت قرمز قطب انجیر سیاه کشور

وضعیت رودخانه «مادیان رود» در لرستان بسیار نگران‌کننده بوده و پیش‌بینی می‌شود خردادماه امسال آب‌دهی آن به صفر رسیده و کاملاً خشک شود که باغات انجیر پلدختر که قطب انجیر سیاه کشور بوده را در وضعیت قرمز قرار می‌دهد. به گزارش خبرگزاری تسنیم از خرم‌آباد، مدیرعامل آب منطقه‌ای لرستان در جریان بازدید از رودخانه مادیان‌رود که تامین‌کننده آب باغات معروف انجیرسیاه لرستان در منطقه زیودار شهرستان پلدختر است، اظهار داشت: مادیان‌رود یکی از سرشاخه‌های مهم رودخانه کشکان است که از شهرستان کوهدشت سرچشمه گرفته و در طول مسیر جریان آب چندین چشمه نیز در آن تخلیه می‌شود. رضا میرزایی افزود: به علت کاهش بارندگی‌ها و بیلان منفی دشت کوهدشت، آب‌دهی مادیان‌رود بشدت کاهش یافته و باغات انجیر زیودار در آستانه فصل آبیاری با کمبود شدید آب مواجه شده‌اند. وی با بیان اینکه منطقه زیودار شهرستان پلدختر به هیچ‌وجه در شرایط فعلی، ظرفیت توسعه باغات جدید را ندارد، گفت: با اینکه طی 10 سال گذشته تا به‌حال هیچ‌گونه مجوز برداشت آبی از مادیان‌رود توسط شرکت آب منطقه‌ای لرستان صادر نشده ولی متاسفانه از سال 1390 تاکنون به طور غیرمجاز، مساحت باغات انجیر حدود 2 برابر افزایش یافته که این وضعیت آبیاری باغات قدیمی‌تر را با بحران مواجه کرده است.
خشک شدن «مادیان‌رود» تا خردادماه
وی تصریح کرد: برای تامین آب باغات انجیر زیودار به حداقل 700 لیتر در ثانیه آب نیاز است، در صورتی که کل آب‌دهی رودخانه در حال حاضر حدود یکصد لیتر در ثانیه است و 600 لیتر در ثانیه کمبود آب داریم. میرزایی با بیان اینکه مادیان رود در حال احتضار و جان کندن است، عنوان کرد: وضعیت این رودخانه بسیار نگران‌کننده بوده و پیش‌بینی می‌شود خردادماه امسال آب‌دهی آن به صفر  رسیده و کاملاً خشک شود. مدیر آب منطقه‌ای لرستان با اعلام اینکه آب‌دهی مادیان رود نسبت به دوره مشابه سال قبل 75 درصد کاهش یافته و نسبت به میانگین آمار بلندمدت (حدود 60 ساله) معادل 96 درصد کاهش داشته است، تاکید کرد: جهت تقسیم و توزیع آب موجود و کاهش خسارات، همه باغداران ملزم به همکاری با شرکت آب منطقه‌ای لرستان هستند که در غیر این صورت با افراد خاطی و متخلفان برخورد قانونی می‌شود.
بحران در زودرس‌‌‌‌‌ترین انجیر جهان
 مناطق «زیودار» و «بن‌لار» در شهرستان پلدختر قطب انجیر سیاه ایران بوده و زودرس‌‌‌‌ترین انجیر جهان را تولید می‌کنند؛ این مناطق لرستان مرغوب‌ترین انجیر سیاه کشور را تولید می‌‌کنند و سالانه حدود 10 هزار تن انجیر سیاه در این مناطق تولید می‌شود و بیش از 2 هزار نفر نیز در این مناطق مشغول به کار هستند. انجیر سیاه لرستان هر سال حدود یک ماه زودتر از سایر انجیرهای کشور به بازار عرضه می‌شود و به عنوان یک برند معتبر نه‌تنها در کشور بلکه در خاورمیانه معروف است و این محصولات به برخی کشورهای منطقه نیز صادر می‌شود.
خشک شدن چشمه آب باغات انجیر
منطقه «زیودار» و «بن‌لار» شهرستان پلدختر در سال‌های اخیر همواره با مشکلات کم‌آبی رو‌به‌رو بوده‌اند که در این کم‌آبی برداشت غیرمجاز آب و خشکسالی از «مادیان رود» و «کشکان» نقش محوری دارد و وعده‌‌های مکرر مسؤولان هم برای مقابله با برداشت غیرمجاز آب به نتیجه خاصی نرسیده و باغداران منطقه نگران خشک شدن چشمه آب بودند که ناگهان چشمه تغذیه‌کننده این باغات خشک شد! ده‌ها سال است آب مورد نیاز بیش از
50 درصد باغات روستاهای بن‌لار، سرنجه زیوار، طاق عباسعلی، لیت‌بر، گرگر و کلات زیودار از «چشمه گرمابه» تامین می‌شده است اما بر اثر خشکسالی‌های پی‌درپی و به گفته اهالی بعد از زلزله سال گذشته کرمانشاه که شهرستان پلدختر را نیز لرزاند این چشمه به یکباره خشک شده و باغات منطقه را با مشکل جدی مواجه کرده است. 


Page Generated in 0/0152 sec