printlogo


کد خبر: 191683تاریخ: 1397/2/8 00:00
سیاست «ترور»؛ جدیدترین راهبرد «بن‌سلمان»

حسن هانی‌زاده: جنگنده‌های رژیم سعودی اخیرا جنایت جدیدی را در یمن مرتکب شدند. جنگنده‌های سعودی ضمن بمباران مناطقی در استان الحدیده «صالح الصماد» رئیس شورای عالی سیاسی یمن را به شهادت رساندند. شورای عالی سیاسی یمن نیز با صدور بیانیه‌ای شهادت صالح الصماد در حمله جنگنده‌های سعودی در الحدیده را تأیید کرد. این شورا ضمن تسلیت شهادت صالح الصماد از انتخاب «مهدی المشاط» به عنوان رئیس جدید شورای عالی سیاسی یمن خبر داد. صالح الصماد سال ۱۹۷۹ در منطقه بنی‌معاذ از توابع شهرستان سحار در استان صعده (شمال یمن) متولد شد. وی پس از فارغ‌التحصیل شدن از دانشگاه صنعا، به عنوان مدرس در مدرسه عبدالله بن‌مسعود در صعده مشغول به کار شد. الصماد از آغاز سومین جنگ از جنگ‌های ششگانه، جنبش انصارالله را در نبرد با رژیم یمن همراهی کرد و از سال ۲۰۱۱ ریاست دفتر سیاسی جنبش انصارالله را برعهده گرفت. صالح الصماد در ۶ آگوست ۲۰۱۶، رئیس شورای عالی سیاسی شد و کار خود را در این منصب، پس از ادای سوگند در مجلس نمایندگان (در ۱۴ آگوست ۲۰۱۶) آغاز کرد.  بلافاصله پس از شهادت این عضو ارشد انقلابیون یمنی، یگان‌های موشکی ارتش و کمیته‌های مردمی یمن مواضع سعودی‌ها و مزدوران آنها بویژه در شهرهای مرزی جیزان، نجران و عسیر را هدف حملات گسترده قرار دادند. «عبدالملک الحوثی» رهبر جنبش انصارالله یمن نیز در یک سخنرانی به دنبال شهادت رئیس شورای عالی سیاسی یمن، صراحتا ایالات متحده آمریکا را مسؤول این عملیات ترور توسط سعودی‌ها معرفی کرد. الحوثی تأکید کرد جنایت انجام شده توسط ریاض و واشنگتن بی‌پاسخ نخواهد ماند. این در حالی است که «محمد عبدالسلام» سخنگوی جنبش انصارالله نیز در موضعی قاطعانه خطاب به سعودی‌ها اعلام کرد نیروهای انقلابی یمن اجازه پایمال شدن خون صالح الصماد را نخواهند داد.
 ترور؛ راهبرد جدید بن‌سلمان
در واقع ترور ناجوانمردانه «صالح الصماد» رئیس شورای عالی سیاسی یمن در نتیجه شکست همه‌جانبه عربستان‌سعودی و متحدان منطقه‌ای و بین‌المللی آن در جنگ علیه مردم بی‌دفاع یمن اتفاق افتاد. عربستان‌سعودی در طول 3 سال گذشته ده‌ها میلیارد دلار هزینه برای تحمیل شکست به نیروهای انقلابی یمن صرف کرده و دولت‌های زیادی را نیز برای تحقق این هدف با خود همراه کرده اما با این حال طی تمام این سال‌ها هیچ دستاورد قابل ذکری را کسب نکرده و می‌توان گفت در باتلاق یمن، خود را گرفتار می‌بیند. مقامات ریاض بخوبی می‌دانند در جنگ یمن در حال درجا زدن هستند و دستاورد نظامی خاصی را محقق نکرده‌اند. این مسأله را نیز در نظر بگیرید که افکار عمومی پس از گذشت 3 سال از جنگ یمن، بشدت علیه رژیم آل‌سعود تحریک شده و به همین دلیل عربستان‌سعودی در یک انزوای کامل سیاسی قرار گرفته است. بر اساس آنچه گفته شد، فاز جدیدی در سیاست‌های رژیم آل سعود بویژه محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان آغاز شده است. این سیاست جدید، مبتنی بر ترور شخصیت‌های انقلابی و تأثیرگذار در صفوف انقلابیون یمنی است. جنایت‌های سعودی‌ها به همین نقطه ختم نخواهد شد و قطعا در آینده نیز شاهد این دست ترورها در یمن توسط متجاوزان سعودی خواهیم بود. آنچه بیش از هر چیز دیگری تأسف را برمی‌انگیزد، این است که جامعه جهانی بویژه نهادها و سازمان‌های بین‌المللی همچون سازمان ملل متحد و شورای امنیت در برابر این دست اقدامات سعودی‌ها علیه انقلابیون، سکوت اختیار کرده‌اند. امروز مسأله جنگ یمن به یک نقطه اختلافی میان شاهزادگان سعودی در حاکمیت یمن تبدیل شده است. محمد بن‌سلمان به دلیل شکست نظامی در یمن، با مشکلات زیادی در حاکمیت عربستان مواجه شده است، لذا وی برای فرار از این شکست و رهایی از آن، سیاست جدید ترور شخصیت‌های انقلابی و تأثیرگذار را در پیش گرفته است.
تلاش برای ایجاد «توازن وحشت» 
سیاست ترور شخصیت‌های انقلابی و تأثیرگذار یمن بویژه اعضای جنبش انصارالله نمی‌تواند به عنوان یک دستاورد بزرگ نظامی در کارنامه جنگ 3 ساله عربستان‌سعودی و متحدانش در یمن درج شود، بویژه اینکه مردم یمن امروز مصمم‌تر از گذشته به تقابل با رژیم سعودی برخاسته‌اند. سیاست ملت یمن و نیروهای انقلابی این کشور همواره مبتنی بر مقابله و مواجهه با رژیم سعودی و عدم عقب‌نشینی در برابر آن بوده است. پس از ترور صالح الصماد، رئیس شورای عالی انقلابی یمن، ارتش و کمیته‌های مردمی این کشور سیاست ایجاد «توازن وحشت» بین عربستان‌سعودی و یمن را در پیش گرفتند. در راستای عملیاتی کردن این سیاست، یگان‌های موشکی یمن طی 24 ساعت 7 موشک بالستیک و دوربرد به پایگاه‌های نظامی استراتژیک عربستان‌سعودی شلیک کردند. این مسأله حاکی از آن است که ملت یمن و نیروهای انقلابی این کشور تحت هیچ شرایطی پرچم سفید را در برابر عربستان‌سعودی بلند نخواهند کرد. یمنی‌ها با افزایش حملات موشکی خود به مواضع استراتژیک سعودی‌ها این پیام را به آنها مخابره کردند که مصمم‌تر و متحدتر از گذشته به نبرد با این رژیم ادامه می‌دهند و ترور شخصیت‌های انقلابی نمی‌تواند عاملی برای بازدارندگی حملات موشکی ارتش یمن باشد.
 اوضاع نابسامان داخلی عربستان
البته بیان این نکته نیز ضروری است که فاز جدید ترور شخصیت‌های انقلابی یمن از مدت‌ها پیش در دستور کار «محمد بن‌سلمان» ولیعهد سعودی بوده و اکنون به مرحله عملیاتی رسیده است. به این مسأله هم باید توجه کرد که شبه‌کودتای اخیری هم که در عربستان‌سعودی رخ داد و طی آن محمد بن‌نایف، ولیعهد سابق و بن‌عبدالله بن‌عبدالعزیز، فرمانده سابق گارد سلطنتی با جمع‌آوری نیروهای نظامی اخراج شده از ارتش عربستان به کاخ الخزامی- محل اقامت بن‌سلمان حمله کردند- یک هشدار جدی برای بن‌سلمان تلقی می‌شود که اگر به سیاست‌های ناکارآمد خود در عرصه سیاست خارجی بویژه در یمن پایان ندهد، اوضاع داخلی در عربستان‌سعودی دچار آشوب خواهد شد. به همین دلیل، امروز شاهد شرایط بسیار دشواری در اوضاع داخلی عربستان هستیم.  دستگیری بیش از 400 شاهزاده و مصادره اموال آنها، بازداشت 30 تن از علمای برجسته وهابیت و... از جمله مواردی است که شرایط جدیدی را در داخل عربستان به وجود آورده‌ و هر لحظه ممکن است شورش‌های جدیدی در سطح عربستان اتفاق بیفتد، لذا تصور بن‌سلمان این است که اگر رهبران مقاومت یمن را هدف ترور قرار دهد، می‌تواند سریع‌تر به جنگ یمن پایان داده و مردم یمن را وادار به تسلیم کند. این یک اشتباه فاحش و استراتژیک در برآوردهای بن‌سلمان محسوب می‌شود که نتیجه‌ای جز انزوای بیشتر وی را به دنبال نخواهد داشت. عربستان‌سعودی با تداوم سیاست‌های جنگ‌طلبانه در یمن در لبه پرتگاه حرکت می‌کند.
نفاق آشکار غرب در جنگ یمن
موضع‌گیری‌های کشورهای غربی از جمله ایالات متحده آمریکا، فرانسه و انگلیس در حمایت از عربستان‌سعودی و جنایت‌های آن علیه مردم بی‌دفاع یمن در نتیجه باج‌های هنگفت ریاض به سران این کشوره انجام می‌شود؛ این مسأله فقط به بحث یمن محدود و محصور نمی‌شود. متأسفانه کشورهای اروپایی و همچنین ایالات متحده آمریکا به دلیل اقتضای منافع و مصالح خود، نگاه کاملا منافقانه و غیرمنصفانه‌ای نسبت به ملت‌های منطقه دارند. در حالی که انواع سلاح‌های کشتار جمعی از سوی آمریکا، فرانسه و انگلیس در اختیار عربستان قرار می‌گیرد و شورای امنیت نیز در قبال جنایت‌های ریاض در یمن سکوت کرده است، ما می‌بینیم مقامات واشنگتن، پاریس، لندن و همچنین سازمان ملل متحد در قبال شلیک چند موشک از سوی نیروهای یمنی موضع‌گیری کرده و آن را محکوم می‌کنند. این یک نفاق کاملا آشکار است. آمریکایی‌ها، فرانسوی‌ها و انگلیسی‌ها از تجربه خود در حمایت از صدام در جنگ علیه ایران عبرت نگرفته‌اند. در آن زمان نیز همین کشورها انواع سلاح‌های کشتار جمعی را در اختیار صدام قرار دادند و این اقدامات نتیجه‌ای جز شکست صدام به دنبال نداشت. اکنون نیز همان اقدامات در حال تکرار شدن است و بدون شک سعودی‌ها نیز به سرنوشت صدام دچار می‌شوند.
منبع: فارس


Page Generated in 0/0057 sec