printlogo


کد خبر: 191908تاریخ: 1397/2/15 00:00
قیمت دلار بر مبنای سکه به 6100 تومان رسید
دلار تک‌نرخی، ارزهای چند نرخی!

گروه اقتصادی: در حالی که دولت اصرار دارد نرخ دلار 4200 تومان است و سایر قیمت‌ها را رسمی و مشروع نمی‌داند اما ابهامات تخصیص دلار 4200 تومانی آنقدر زیاد است که دلار قاچاق رونق پیدا کرده است. به گزارش «وطن‌امروز»، بسیاری از کارشناسان طرح دلار 4200 تومانی را عملیاتی نمی‌دانستند چرا که برای یکسان‌سازی نرخ ارز باید ابعاد بسیاری مانند نحوه تخصیص ارز در بازار یا ارز واردکنندگان و ارز حاصل از صادرات و ارز مسافرتی مورد توجه قرار گیرد اما یک ماه پس از طرح ضربتی دولت هنوز ابهامات بسیاری برای دلار تک‌نرخی وجود دارد. مثلا دولت اعلام کرده به هر مسافر خارجی کشورهای همسایه 500 یورو داده می‌شود اما دولت هنوز پیش‌بینی نکرده که اگر مسافری بیش از 500 یورو احتیاج داشته باشد باید از کجا ارز تهیه کند؟ یا هنوز دولت درباره ارز مسافران عتبات عالیات که بیش از یک بار قصد سفر دارند  پیش‌بینی‌ای نکرده و بسیاری از مسافران عراق سرگردان هستند. همچنین درباره ارز مسافرانی که از راه زمینی یا دریایی به مسافرت می‌روند هنوز تصمیمی اتخاذ نشده است. همچنین هنوز مشخص نشده صرافی‌هایی که مجوز بانک مرکزی دارند در روزهایی که خرید و فروش ارز کاغذی ممنوع است باید چه کنند؟  ابهام دیگر این است که اگر دلار 4200 تومان است پس چرا نرخ یورو در سایت اتحادیه طلا و ارز تهران 7300 تومان (و نه 5150 تومان) و نرخ پوند بیش از 8200 تومان قیمت‌گذاری شده است. با توجه به نرخ برابری ارزها، اگر یورو 7300 تومان باشد به معنای این است که دلار بیش از 6000 تومان قیمت دارد.  از طرفی سکه در بازار تهران یک میلیون و 960 هزار تومان فروخته می‌شود و این یک معنای واضح دارد و آن اینکه حتی دولت عملا اعتقادی به دلار 4200 تومانی ندارد. برای اثبات این موضوع چند حساب سرانگشتی نیاز است. با توجه به اینکه هر اونس 32 گرم است و قیمت جهانی طلا 1300 دلار در هر اونس است، یعنی در جهان هر گرم طلا 6/40 دلار فروخته می‌شود. در ایران هر سکه بیش از 8 گرم وزن دارد و این یعنی هر گرم سکه بیش از 230 هزار تومان خرید و فروش می‌شود. بدین ترتیب با توجه به قیمت 40 دلاری طلای جهانی، قیمت هر دلار برای سکه تقریبا 5900 تومان نرخگذاری شده است. اگر مالیات و سهم خرید و فروش صرافی‌ها را هم بخواهیم حساب کنیم قیمت واقعی دلار 5500 تومان می‌شود. جالب اینکه در سایت اتحادیه طلا و جواهر قیمت هر دلار بر مبنای سکه 6130 تومان قیمت‌گذاری شده و همه این شواهد نشان می‌دهد دولت کار بسیار سختی برای تثبیت قیمت 4200 تومانی دلار دارد. اگر همه این ابهامات پاسخ داده نشود نمی‌توان به طرح ضربتی دولت امیدوار بود چرا که اگر قیمت همه کالاها و خدمات  بر مبنای دلار 6000 تومانی تعیین شود عملا دولت خود را مسخره کرده و نمی‌توان با نشان دادن عدد 4200 تومان اعلام کرد نرخ ریال برابر دلار چنین قیمتی است. اگر هنوز ابهامات دلار برقرار باشد و مسافران عتبات عالیات که قصد دارند چند بار در سال مسافرت کنند، مجبور به خرید ارز قاچاق باشند عملا طرح دولت شکست‌خورده لقب خواهد گرفت و آن چیزی می‌شود که نباید بشود. قطعا هیچ دلسوزی دوست ندارد نرخ دلار بیش از 4200 تومان باشد و حالا بعد از بحران ارزی پایان سال گذشته همه به این قیمت راضی هستند اما اگر دولت نتواند این نرخ را تثبیت کند و در اجرای این طرح ناکام باشد مانند چوپانی خواهد شد که دیگر کسی حرفش را باور نخواهد کرد.
تصمیمات جدید درباره ارز مسافری
2 بانک دیگر به فهرست بانک‌های ارائه‌دهنده خدمات ارز مسافرتی به مسافران خارج کشور افزوده شدند و زائران عتبات عالیات به میزان ۲۵۰ هزار دینار عراق ارز مسافرتی دریافت می‌کنند. به گزارش تسنیم به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی، در حال حاضر تأمین و پرداخت ارز مسافرتی به صورت اسکناس از طریق 5 بانک ملی ایران، ملت، سامان، تجارت و پارسیان امکان‌پذیر است و در این بین، تأمین و پرداخت ارز مسافرتی به زائران عتبات‌عالیات صرفاً از طریق 2 بانک تجارت و پارسیان انجام می‌شود. از این رو و در راستای اجرای تصمیمات اتخاذ شده از سوی ستاد اقتصادی دولت مبنی بر تبیین سیاست‌های جدید ارزی، ترتیبات تأمین و پرداخت ارز مسافرتی به شرح زیر است:
1ـ تأمین و پرداخت ارز مسافرتی (به صورت اسکناس) یک بار در سال امکان‌پذیر خواهد بود.
2‏- تأمین و پرداخت ارز مسافرتی (به صورت اسکناس) برای مسافران هوایی به مقصد کشورهای ارمنستان، آذربایجان، بلاروس، استونی، لتونی، لیتوانی، گرجستان، قزاقستان، قرقیزستان، مولداوی، روسیه، تاجیکستان، ترکمنستان، اوکراین، ازبکستان، ترکیه، افغانستان، بحرین، قطر، کویت، پاکستان، عمان، امارات عربی متحده و قبرس به مبلغ 500 یورو یا معادل آن به سایر ارزها و برای سایر کشورها (به جز کشور عراق) به مبلغ 1000 یورو یا معادل آنها به سایر ارزها به نرخ روز اعلامی از سوی این بانک و با احتساب کارمزدهای متعلقه در ارتباط با پرداخت ارز مورد اشاره امکان‌پذیر خواهد بود.
3ـ تأمین و پرداخت ارز مسافرتی به مسافران با سن قانونی کمتر از 12 سال امکان‌پذیر نیست.
4ـ مدارک‌ مورد نیاز هنگام ارائه درخواست خرید ارز به بانک: گذرنامه‌ معتبر جمهوری‌ اسلامی‌ ایران‌، بلیت‌ مسافرت هوایی اعم از یکسره‌ یا 2 سره‌ (کاغذی یا الکترونیکی‏)، ویزای کشور مقصد (در باره کشورهایی که نیاز به ویزا دارند)
5ـ بانک‌های عامل باید پس از دریافت معادل ریالی مربوط، به جای پرداخت ارز به متقاضی، نسبت به صدور سند‌ حسابداری‏‏‏‏‏‏/ رسید اقدام کنند. همچنین شعبه ‏‏‏‏‏‏/ باجه‌ بانک عامل مستقر در مبادی خروجی (پس از باجه کنترل گذرنامه)، در مقابل دریافت سند حسابداری ‏‏‏‏‏‏/ رسید مزبور نسبت به پرداخت ارز مسافرتی مربوط اقدام کند.
6ـ تأمین و پرداخت ارز مسافرتی به ایرانیان مقیم خارج از کشور مجاز نیست. در رابطه با مصادیق ایرانیان مقیم خارج از کشور، بانک‌ها می‌توانند، مراتب را از وزارت امور خارجه استعلام کنند.
7ـ در صورت امکان استفاده از سایر ابزارهای پرداخت (کارت، حواله و ...) انجام این امر مجاز و مورد تأکید این بانک است.
8 - حسب هماهنگی‌های به عمل آمده با سازمان حج و زیارت و به منظور تسهیل شرایط مسافرت هموطنان ایرانی به عتبات عالیات، تأمین و پرداخت ارز مسافرتی به زائران عتبات عالیات اعلامی از سوی سازمان حج و زیارت (به طور کلی اعم از زمینی یا هوایی) به میزان 250 هزار دینار عراق صرفاً از طریق تمام شعب ارزی منتخب بانک‌های تجارت و پارسیان در سطح شهر و با ارائه فهرست مشخصات زائران که توسط دفاتر سازمان مورد اشاره تایید شده باشد، بدون ارائه بلیت و گذرنامه با رعایت بندهای 1، 3، 6 و 7 فوق (حسب مورد) بلامانع است. مقتضی است بانک‌های مورد اشاره هماهنگی لازم را با سازمان حج و زیارت به عمل آورند.
حسب هماهنگی و توافق به عمل آمده، تامین اسکناس دینار عراق به عهده بانک‌های پارسیان و تجارت است.
 


Page Generated in 0/0118 sec