printlogo


کد خبر: 197077تاریخ: 1397/5/24 00:00
آغاز بازی‌های آسیایی ۲۰۱۸ جاکارتا برای کاروان ایران
تقابل با سعودی‌ها در فوتبال

تیم‌ملی فوتبال امید  ایران امروز چهارشنبه با عربستان دیدار می‌کند. تیم‌ملی فوتبال امید ایران در چارچوب مرحله گروهی مسابقه‌های فوتبال بازی‌های آسیایی ۲۰۱۸ جاکارتا به مصاف تیم‌ملی عربستان می‌رود. این دیدار حیثیتی امروز ساعت ۱۴ به وقت ایران در شهر جاکارتا برگزار می‌شود. شاگردان زلاتکو کرانچار پیش از حضور در اندونزی دیدار تدارکاتی در چین داشتند و با حساب ۳ بر ۲ مقابل تیم امید این کشور شکست خوردند اما کادر فنی از آمادگی تیم‌ملی امید رضایت کامل دارند و امیدوار به کسب نتایج خوب در این رقابت‌ها هستند. تیم‌ملی امید ایران در حالی که می‌توانست با بازیکنان زیر ۲۳ سال به اندونزی برود ترکیبی از بازیکنان زیر ۲۱ سال را انتخاب کرده تا این بازیکنان بتوانند در انتخابی المپیک بازی کنند. البته در این تیم بازیکنانی در رده سنی ۱۸ سال مانند یونس دلفی دیده می‌شوند که جزو استعدادهای فوتبال ایران هستند. کرانچار برای آمادگی تیم‌ملی فوتبال امید اردویی را در عراق برگزار کرد و از 2 دیدار تدارکاتی در این کشور یک برد و یک شکست را به دست آورد. تیم‌ملی در دور گروهی بازی‌های آسیایی با تیم‌های عربستان، کره‌شمالی و میانمار هم‌گروه شده است که کره‌شمالی دارنده مدال برنز دوره گذشته این رقابت‌هاست. در دیگر بازی این گروه کره‌شمالی به مصاف میانمار می‌رود. تیم‌ملی ایران در بازی دوم خود با کره‌شمالی و در بازی سوم با میانمار بازی خواهد کرد.
از گذشته تا هنوز
اولین نبرد تاریخ ایران و عربستان در بازی‌های آسیایی در چارچوب فوتبال بازی‌های آسیایی جاکارتا انجام می‌شود که به رقابت ۴۳ ساله ۲ کشور در عرصه فوتبال رنگ و جلای بیشتری می‌بخشد. آن زمان که ایران قدرت اول آسیا بود، عربستان در نقشه قدرت آسیا محلی از اعراب نداشت؛ به حدی که ایران هر ۳ رویارویی اول را با اقتدار به سود خودش خاتمه داد. نخستین بازی ۲ تیم در سال ۱۳۵۴ شمسی با برتری  ۳ بر صفر ایران در چارچوب مقدماتی المپیک مونترال به پایان رسید. اقتدار ایران در آن دوران به حدی بود که در بازی مقدماتی جام‌جهانی ۱۹۷۸، تیم دوم خودش را در شیراز به مصاف رقیب فرستاد و ۲ بر صفر به برتری رسید. پس از
۳ برتری متوالی سفیدپوشان، تحولات ایران، رقابت بعدی با عربستان را اندکی به تعویق انداخت و در این مدت، عربستان به لطف نسل طلایی خودش به قدرتی در سطح قاره تغییر وجهه داد.  نیمه‌نهایی جام‌ملت‌های آسیا در سال ۱۹۸۴، صحنه نبرد دیگری بود؛ جایی که شاهین بیانی به جبران گل برادرش، شاهرخ برای ایران در دقایق پایانی یک گل به خودی به عربستان هدیه کرد و در نهایت با از دست رفتن پنالتی محمد پنجعلی، ایران نخستین شکست مقابل عربستان را تجربه کرد. عربستان در فینال هم پیروز شد و در نهایت برای نخستین‌بار قهرمان آسیا نام گرفت. ۴ سال بعد این بار اسطوره‌ای به نام ماجد عبدالله دروازه ایران را باز کرد و سبزها با برتری یک بر صفر باز هم به فینال و قهرمانی در جام ملت‌های آسیا رسیدند. بدون تردید یکی از جذاب‌ترین بازی‌های ۲ تیم در آخرین دور مرحله گروهی مقدماتی جام‌جهانی ۱۹۹۴ شکل گرفت. هر ۲ تیم در نبرد انجام‌شده در کشور قطر شانس صعود داشتند اما ضعف متداوم غلامپور، شماره یک وقت تیم‌ملی و قدرت عربستان، برتری ۴ بر ۳ این تیم، اولین صعودش به جام‌جهانی و ناکامی مردان پروین در رسیدن به آمریکا را در پی داشت. گل بی‌ثمر جواد منافی در آخرین ثانیه‌های بازی، آخرین لحظه حضور علی پروین روی نیمکت تیم‌ملی بود. 3 برد متوالی عربستان برابر ایران ثابت کرد دیگر رقیب اصلی ایران در فوتبال فقط یک نام است؛ عربستان.
انتقام نافرجام
ایران برای گرفتن انتقام این شکست‌ها تا جام ملت‌های آسیا در سال ۱۹۹۶ صبر کرد و در بازی مرحله گروهی با گل‌های مثلث طلایی دایی، باقری و عزیزی، رقیب و سرمربی نامدارش، نلو وینگادا را متحیر کرد. آن ۳ گل، ایران را به عنوان سرگروه به دور بعد فرستاد و پس از برتری تاریخی ۶ بر ۲ مقابل کره‌جنوبی این بار در نیمه‌نهایی رودرروی عربستان قرار گرفت. ۱۲۰ دقیقه بازی نیمه‌نهایی گلی نداشت و جمال قندور، داور مصری بازی با خودداری از اعلام یک پنالتی واضح روی حمید استیلی، عملا لطفش را به رقیب نشان داد. در ضربات پنالتی، علی دایی، داریوش یزدانی و  محمدخاکپور، آرزوهای ایران را به باد دادند و رقیب با پنالتی ششم خود توسط احمد جمیل مدنی راهی فینال شد. آنها در بازی نهایی ضمن شکست دادن امارات میزبان در پنالتی‌ها به دستاورد ایرانی یعنی ۳ قهرمانی در این رقابت‌ها رسیدند.
مقدماتی جذاب
۲ تیم در مرحله دوم گروهی مقدماتی جام‌جهانی ۱۹۹۸ بار دیگر به هم رسیدند. در بازی ۱۲۰ هزار نفری ورزشگاه آزادی، ضربه شحرانی عابدزاده را تسلیم کرد و از تور دروازه پاره عبور کرد. در ادامه پنالتی باقری توسط محمد الدعایه معروف مهار شد. ستاره تیم‌ملی اما ناامید نشد و در دقایق میانی نیمه دوم گل تساوی را به ثمر رساند. تساوی یک- یک آن بازی کارساز نشد؛ چه اینکه ایران به عنوان سرگروه در دور برگشت در ریاض به مصاف عربستان رفت و با گل خالد موالد در دقیقه ۸۸  باخت. در نهایت با امتیاز هدر دادن‌های پیاپی ایران، عربستان به عنوان تیم اول گروه صعود کرد و ایران به عنوان تیم دوم پس از شکست از ژاپن و رقم زدن معجزه صعود در ملبورن مقابل استرالیا پس از ۲۰ سال به جام‌جهانی رسید.
برتری‌های بی‌ثمر
مقدماتی جام‌جهانی ۲۰۰۲ صحنه نبرد دیگری از ۲ تیم بود. ایران با استفاده از اشتباه مسلم داور در اعلام خطا روی نیکبخت، صاحب پنالتی شد و علی دایی با گل کردن این ضربه و یک شوت دیدنی دیگر، اجازه نداد کری‌خوانی‌های بلاژویچ، سرمربی مشهور وقت ایران بی‌ثمر شود! بازی برگشت در ریاض با تساوی 2-۲ به پایان رسید اما در نهایت هر چند ایران در بازی‌های رودررو بهتر از رقیب بود اما به‌خاطر باخت روز آخر به بحرین، دوم شد و عربستان به عنوان تیم اول به جام جهانی راه یافت. ایران در نهایت با شکست از جمهوری ایرلند در پلی‌آف در حسرت جام‌جهانی ۲۰۰۲ ماند. عربستان یک بار دیگر زهرش را ریخت.
شکست تلخ در آزادی
عربستان یک بار دیگر مانع حضور ایران در جام‌جهانی شد و این بار در مرحله مقدماتی جام‌جهانی ۲۰۱۰، ایران با گل دیرهنگام نکونام از عربستان یک امتیاز گرفت اما در بازی برگشت در تهران ۲ بر یک به رقیب باخت تا مقدمات اخراج علی دایی از سمت مربیگری فراهم شود. همان باخت ایران را از آفریقای جنوبی دور کرد. بازی نوروز ۸۸ را باید آخرین نبرد 2 تیم دانست. تساوی بدون گل ۲ تیم در جریان بازی‌های غرب آسیا در سال ۱۳۹۱ شمسی هم آخرین جدال رسمی رقبای دیرینه محسوب می‌شود.
جنگ در رده پایه
نبرد ایران و عربستان حتی در رده پایه هم جذاب است. به عنوان نمونه می‌توان به بازی مقدماتی المپیک ۲۰۱۶ اشاره کرد که ایران ۲ بر یک به عربستان در تهران باخت. عربستان در رده‌های سنی هم حریف مشکل‌سازی برای ایران بوده است. به عنوان نمونه در نیمه‌نهایی جوانان آسیا در سال ۱۳۹۵ شمسی، عربستان طی یک بازی عجیب با نتیجه ۶ بر ۵ موفق به شکست جوانان ایران شد.
آمار کلی رویارویی‌ها
نبرد امروز نخستین رویارویی 2 تیم در بازی‌های آسیایی است. این بازی البته در آمار تقابل‌‌های رسمی ایران و عربستان محسوب نمی‌شود، چراکه 2 تیم در بازی‌های زیر ۲۳ سال مقابل هم قرار می‌گیرند. در نبرد ۴۳ ساله 2 تیم با احتساب برتری‌های عربستان در ضربات پنالتی، ایران ۵ و عربستان ۶ بار به برتری رسیده‌اند. ۴ تساوی هم در ۱۵ تقابل ۲ تیم شکل گرفته است. در این بین، ۲ کشور در رده باشگاهی هم با حضور الهلال و الشباب از یک سو و استقلال و پرسپولیس، نبردهای جذابی رقم زده‌اند. با این اوصاف، نبرد امروز ایران و عربستان، نخستین بازی مهم از زمان تیره و تار شدن روابط سیاسی ۲ کشور محسوب می‌شود و به همین دلیل برای هواداران ۲ کشور اهمیت زیادی دارد؛ ۲ کشوری که با ۶ قهرمانی در جام‌ملت‌های آسیا از نبرد بین خودشان یک داربی تمام‌عیار ملی در قاره کهن ساخته‌اند.


Page Generated in 0/0048 sec