printlogo


کد خبر: 202602تاریخ: 1397/9/13 00:00
شکایت از شرکت جاسوسی اسرائیلی به‌خاطر همدستی در جنایت رژیم سعودی
خاشقجی: بن‌سلمان، دیوی سیری‌ناپذیر است!
انتشار 400 پیام واتس‌اپی روزنامه‌نگار مقتول عربستانی راز قتل او توسط سعودی را آشکار کرد

با رسانه‌ای شدن شکایت یکی از دوستان جمال خاشقجی از یک شرکت جاسوسی اسرائیلی به‌خاطر ارائه خدمات رهگیری ارتباطات تلفنی روزنامه‌نگار مقتول عربستانی به دستگاه امنیتی سعودی، این رسوایی ابعاد تازه‌ای پیدا کرد. ماه گذشته پرونده‌ای قضایی توسط گروه حقوق‌بشری عفو بین‌الملل علیه نرم‌‌‌‌افزار جاسوسی «ان‌اس‌او» متعلق به رژیم صهیونیستی گشوده شده بود که شرکت سازنده آن را که به کار فروش دستگاه‌ها و نرم‌افزارهای  جاسوسی به کشورهای مختلف مشغول است، در ماجرای رصد ارتباطات تلفنی خاشقجی به همدستی با رژیم سعودی متهم می‌کرد. روزنامه نیویورک‌تایمز روز یکشنبه در گزارشی به قلم «دیود کرک پاتریک» فاش کرد «عمر عبدالعزیز» معارض عربستانی ساکن تورنتوی کانادا و از دوستان جمال خاشقجی نیز  شکایتی علیه «ان‌اس‌او»  تنظیم کرده است مبنی بر اینکه اسرائیلی‌ها با جاسوسی از تلفن همراه او و ارتباطاتش با خاشقجی، به دولت و دربار عربستان کمک کرده‌اند. متعاقب آن، موجی از شکایت‌ها توسط فعالان و روزنامه‌نگاران دیگر در آمریکای شمالی و خود سرزمین‌‌های اشغالی علیه این شرکت خدمات جاسوسی که مستقیما با سرویس امنیتی رژیم تل‌آویو(موساد) همکاری می‌کند، سرازیر شده‌‌ است که «ان‌اس‌او» را علاوه بر سعودی به کمک به دولت‌های مکزیک و امارات برای جاسوسی از تلفن‌های همراه آنها متهم می‌کنند. در شکایت عمر عبدالعزیز آمده است که ماه‌ها قبل از قتل خاشقجی، او خود از سوی عناصر نزدیک به بن‌سلمان که در پروسه کشتن خاشقجی نیز دست داشتند، هدف قرار گرفته بود. او فاش می‌کند: «2 نفر از عوامل سعودی در مونترال سراغ من آمدند تا متقاعدم کنند به سفارت سعودی مراجعه کنم و به عربستان بازگردم. آن دو مامور خودشان را «عبدالله» و «مالک» معرفی کردند و به من قول داده بودند به محض اینکه به ریاض برسم به دیدار محمد بن‌سلمان برده خواهم شد و می‌توانم هر درخواستی را که دارم با او مطرح کنم. آنها حتی برای من بلیت هواپیما و هتل در جده نیز رزرو کرده بودند. گفته‌‌های آنها را ضبط کردم و به‌رغم این وعده‌ها، احتیاط کردم و از بازگشت و حتی مراجعه به سفارت سعودی در اتاوا امتناع کردم».
بر اساس گزارش نیویورک‌تایمز، در ماه آگوست یک گروه تحقیقاتی در دانشگاه تورنتو که روی نظارت‌های برخط مطالعه می‌کند، عمر عبدالعزیز را مطلع کرد تلفن همراهش احتمالا هک شده و احتمالا حکومت سعودی پشت این عملیات جاسوسی بوده است. در همین حین، عبدالعزیز خبردار می‌شود نیروهای امنیتی سعودی به خانه او در جده یورش برده و ضمن تفتیش و بازرسی خانه، 2 برادرش را بازداشت کرده‌اند. 2 ماه بعد بود که دعوتی مشابه از دوست سرشناسش یعنی جمال خاشقجی باعث فریب خوردن روزنامه‌نگار منتقد واشنگتن‌پست و سفر او به ترکیه و رفتنش به کنسولگری سعودی برای انجام مراحل اداری ازدواج جدیدش شد که سرنوشت وحشتناک او را حالا همه می‌دانند. پیش‌‌‌‌‌‌تر «ریچارد اسپنسر» خبرنگار نشریه تایم، متعاقب قتل خاشقجی در گزارشی با تاکید بر اینکه ردپای سازمان‌‌های اطلاعاتی رژیم صهیونیستی، مصر و امارات نیز در این جنایت به چشم می‌خورد، مشخصا سبک کار تیم ترور سعودی را شبیه عملیات موساد در بهره‌گیری از پوشش سیاسی در قاچاق و رد کردن مرزهای رسمی خوانده بود.
خاشقجی: بن‌سلمان‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌، دیوی سیری‌ناپذیر است!
اما انتشار پیام‌های «واتس‌اپی» جمال خاشقچی بیش از پیش ولیعهد سعودی را به عنوان دشمن درجه یک او در مظان اتهام قرار داد. در حالی که رژیم سعودی همچنان سعی دارد برای این روزنامه‌نگار مقتول در کنسولگری خود اشک تمساح ریخته و او را دوست و برادری متوفی می‌خواند، شبکه سی‌ان‌ان فاش کرد خاشقجی  پیش از مرگش بن‌سلمان را دیوی توصیف کرده بود که از بلعیدن منتقدان و حتی حامیانش سیر نمی‌شود. این شبکه دیروز خبر داد به بیش از ۴۰۰ پیام خاشقچی در پیام‌رسان «واتس‌اپ» دسترسی پیدا کرده که با نگاهی به آنها مشخص می‌شود ولیعهد سعودی به دنبال هدف قرار دادن یک منتقد جوان سعودی مستقر در کانادا یعنی همان «عمر عبدالعزیز» بوده است که صفحه‌‌‌‌اش در توئیتر ۳۴۰ هزار دنبال‌کننده دارد. سی‌ان‌ان نوشت: «انتقادهای جمال خاشقجی در نوشته‌های علنی و عمومی او درباره رژیم سعودی و محمد بن‌سلمان‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌، کاملا با دقت و بررسی شده، بود اما در محافل خصوصی این روزنامه‌نگار و ستون‌نویس واشنگتن‌پست مانعی در برابر خودش برای انتقاد صریح نمی‌دید».
خاشقجی در این پیام‌ها که حاوی متن، تصویر و فیلم است، نگرانی شدید خود از خشونت ولیعهد را ابراز کرده و او را به «دیو» و «پک‌من» (pac-man) تشبیه می‌کند که یک بازی رایانه‌ای است که در آن برای پیروزی، شخصیت اصلی باید دائما دهانش باز باشد و هر آنچه را بر سر راهش است ببلعد. این پیام‌‌های واتس‌اپی که میان خاشقجی و دوست جوان 27 ساله‌‌‌‌اش رد و بدل شده بود، پس از آنکه عبدالعزیز از شرکتی اسرائیلی به‌خاطر هک کردن گوشی‌‌‌‌اش شکایت کرد، در دسترس سی‌ان‌ان قرار گرفت. در یکی از مکالمات عبدالعزیز بعد از دستگیری‌ گروهی از فعالان حقوق‌بشر در عربستان به دستور بن‌سلمان از خاشقجی سوال می‌کند: «آیا احتمال این وجود دارد که وقتی او شاه شد، این افراد را به نشانه ترحم و بخشش عفو کند؟»
خاشقجی جواب می‌دهد: «منطق اینطور حکم می‌کند اما من دیگر هیچ ایمانی به تحلیل منطقی ذهن این مرد ندارم».
خاشقجی همچنین بهار گذشته در پیامی ‌نوشته بود: «این دستگیری‌ها موجه و به نفع او نیست اما حاکم مستبد هیچ منطقی ندارد و فقط زور و سرکوب را می‌شناسد و می‌خواهد این را به فعالان نشان دهد. او شبیه دیو پک‌من است، هر چه بیشتر قربانی ببلعد، خواهان بلعیدن تعداد بیشتری است. من متعجب نخواهم شد اگر این سرکوبگری شامل آنهایی شود که در حال تشویق او هستند».
دلیل اصلی قتل خاشقجی
از طرف دیگر این شبکه گزارش می‌دهد خاشقجی و عبدالعزیز در پیام‌های تقریبا روزانه خود از اکتبر ۲۰۱۷ تا آگوست ۲۰۱۸ در حال تبادل نظر درباره طرح‌هایی به منظور ایجاد یک «ارتش الکترونیکی» برای جوانان در عربستان سعودی برای مقابله با پروپاگاندای حکومتی در شبکه‌های اجتماعی بودند. موضوع مهمی که می‌تواند راز قتل فجیع خاشقجی توسط تیم ترور بن‌سلمان را برملا کند. این دو در مکالمه‌های خود درباره یک ابزار تهاجمی موسوم به «زنبور عسل سایبری» به منظور ایجاد پرتالی برای مستند کردن نقض حقوق بشر در عربستان و همچنین ابتکاری برای تولید فیلم‌های کوتاه موبایلی صحبت کرده بودند. مثلا عبدالعزیز گفته بود: «ما پارلمان نداریم و فقط توئیتر را داریم اما توئیتر ابزاری است که آنها (حکومت عربستان سعودی) هم دارند و از آن برای جنگیدن و انتشار شایعات‌شان استفاده می‌کنند. به ما در توئیتر حمله شده و مورد اهانت قرار گرفته‌ایم و به دفعات زیاد مورد تهدید قرار گرفته‌ایم و به‌خاطر همین ما تصمیم گرفتیم کاری کنیم».
بخشی از طرح آنها ارسال سیمکارت‌های خارجی برای منتقدان داخلی برای ارتباط با توئیتر بدون ردیابی شدن بود. آنها همچنین به دنبال جلب کمک‌های مالی بودند و خاشقجی در یکی از پیغام‌هایش به عبدالعزیز قول جذب کمک ۳۰ هزار دلاری را داده بود. سپس 2 ماه پیش از قتل خاشقجی، دوست جوان او تماس گرفته و با وحشت می‌گوید ماموران حکومتی از طرح آنلاین مشترک‌شان خبر دارند. عبدالعزیز در مصاحبه اخیر به سی‌ان‌ان گفته است: «جمال (خاشقجی) اعتقاد داشت که مشکل، محمد بن‌سلمان است و او گفت این بچه باید متوقف شود».
 

بوتفلیقه، بن‌سلمان را جواب کرد
رئیس جمهور الجزایر حاضر به دیدار با ولیعهد بدنام سعودی نشد. بن‌سلمان یکشنبه شب در بازگشت از اجلاس جی20 بوئنوس‌آیرس و در ادامه تور خود در آفریقای عربی در میان اعتراضات گسترده مردم الجزایر برای سفری 2 روزه وارد این کشور شد اما دیروز برخلاف برنامه‌ریزی‌های قبلی نتوانست با «عبدالعزیز بوتفلیقه» رئیس‌جمهور این کشور دیدار کند. دفتر ریاست‌جمهوری الجزایر در حالی در بیانیه روز دوشنبه خود خبر خودداری بوتفلیقه از دیدار با بن‌سلمان به بهانه  ابتلا به آنفلوآنزای شدید را منتشر کرده که منابع رسمی سعودی مدعی شده بودند ولیعهدشان با  رئیس‌جمهور کشور میزبان و همچنین «احمد اویحیی» نخست‌وزیر این کشور ملاقات خواهد کرد. دلیل تصمیم بوتفلیقه را می‌توان فشارهای گسترده‌ای دانست که از جانب کارزار بزرگ مخالفت شخصیت‌های فرهنگی، رسانه‌ای و سیاسی و همچنین برخی احزاب الجزایری از جمله «جبهه عدالت و توسعه» در مخالفت با دعوت بن‌سلمان به کشورشان به عنوان چهره‌ای جنایتکار و سرکوبگر به دولت وارد شده است. پیش از سفر بن‌سلمان به الجزایر نیز نتایج نظرسنجی روزنامه «الشروق» نشان می‌داد 5/72 درصد مردم این کشور مخالف سفر ولیعهد سعودی به کشورشان هستند. پیش از این شاه مراکش از پذیرفتن بن‌سلمان در خاک کشورش طفره رفته بود و سفر ولیعهد سعودی به تونس نیز به خاطر موج گسترده مخالفت‌های مردم و نخبگان به شکل نیمه‌پنهان انجام شد. در آرژانتین نیز دادستانی این کشور همزمان با حضور بن‌سلمان در نشست بوئنوس‌آیرس، پرونده تحقیقات درباره قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد عربستانی را به جریان انداخته بود.


Page Generated in 0/0191 sec