نان از گذشته تاکنون جایگاه خاصی در بین خانوادههای ایلامی داشته است، به طوری که هم اکنون نیز این استان جزو مناطق پرمصرف نان در کشور محسوب میشود اما در کنار نانهای محلی، امروز با گسترش نانواییها شاهد پخت انواع نانها در استان ایلام هستیم که سرانه مصرف نان را در این استان بالا برده است. مدیر عامل شرکت غله و خدمات بازرگانی ایلام در این ارتباط در گفتوگو با مهر اظهار داشت: استان ایلام یکی از استانهایی است که بالاترین میزان سرانه مصرف نان را در کشور دارد. کامران سلیمانپور عنوان کرد: هر چند در یکی دو سال اخیر با برنامهریزیهای انجام شده این سرانه کاهش پیدا کرده است اما هنوز هم در ایلام بیش از نیاز واقعی نان استفاده میشود. وی افزود: شهرستانهای ایلام، آبدانان و دهلران به ترتیب دارای کمترین میزان سرانه مصرف نان هستند و شهرستانهای ملکشاهی، بدره و سیروان هم بالاترین میزان سرانه را دارند. وی با اشاره به وضعیت نان سنگک استان در مقایسه با دیگر استانها افزود: سالمترین و بهترین نانی که در بین نانهای سنتی ما وجود دارد نان سنگک است. وی ادامه داد: نان سنگک نانی است که زمان پخت کاملی دارد و عمدتا از آرد سبوسدار استفاده میشود و به دنبال این هستیم که در این راستا الزامی گذاشته شود تا تمام واحدهای سنگک استان آرد سبوسدار استفاده کنند. سلیمانپور با اشاره به تنوع نان در استان افزود: استان ایلام یکی از استانهایی است که بالاترین میزان تنوع نان را دارد و از این جهت که مردم ما دسترسی به انواع نان دارند بسیار خوب است اما تامین آردهای متنوعی که برای این واحدها وجود دارد کار را کمی سخت کرده است. وی عنوان کرد: ۵ واحد آردسازی در سطح استان فعال است که مدیریت این واحدها با خود شرکت غله است. وی با اشاره به اینکه بیشتر مردم گرایش به سمت آرد سفید دارند، گفت: رنگ نان جزو معیارهای کیفی محسوب نمیشود اما متاسفانه در سالهای اخیر، نهتنها در استان ایلام، بلکه در کل کشور مردم از آرد سفید استقبال میکنند. مدیر عامل شرکت غله و خدمات بازرگانی ایلام اظهار داشت: نانواییهای استان همچنین از آردهای روشن استقبال بیشتری میکنند تا بتوانند نان سفیدی را تحویل مشتری دهند اما واقعیت این است روی این موضوع حساسیت بیشتری داریم که بتوانیم از آردهای سبوسدار در نانواییها استفاده کنیم. وی گفت: در حال حاضر حداقل ۴ نوع آرد در استان وجود دارد و بر اساس همین درجه استخراج و میزان سبوسی که دارند طبقهبندی میشوند. سلیمانپور تصریح کرد: هماکنون جزو معدود استانهایی هستیم که عمده آرد استان در آن به صورت سبوسدار در بین واحدهای نانوایی توزیع میشود. تفاوت آن تنها در تیرهتر بودن رنگ آن است اما عمده مواد معدنی و املاحی که مورد نیاز بدن است در سبوس وجود دارد. نیاز روزانه و ضروری بدن ما حداقل ۳۰ گرم فیبر است که بخشی از آن از طریق سبوس در نان تامین میشود. مدیر عامل شرکت غله و خدمات بازرگانی ایلام در ادامه عنوان کرد: متاسفانه در این حوزه یک دید سنتی و فرآیند سنتی وجود داشته که در حال حاضر نیز تا حدودی این موضوع وجود دارد اما طی برنامه جامعی که با همکاری سازمان جهاد کشاورزی و دیگر دستگاههای مرتبط شروع شده، نخستین اقدام در این زمینه بررسی علمی در رابطه با واریتههای گندم و نوع بذرهایی است که در سطح استان کاشت میشود. سلیمانیپور اظهار داشت: در شهرستان دهلران و مهران کیفیت گندمهای تولیده شده بالاست و سعی ما بر این بود که این گندمها را برای مصارف استان نگهداری کنیم. وی افزود: با توجه به اینکه گندم یک دانه زنده است و نیازمند شرایطی است که بتواند کاملا از نظر دما و رطوبت کنترل شود، هماکنون این اتفاق در استان ایلام رخ داده و تمام گندمهای استان در این نوع فضا نگهداری میشود و برای مصرف به کارخانجات ارسال میشود. سلیمانپور عنوان کرد: در بحث خرید گندم و تهیه آرد، استان ایلام جزو ۱۳ استان صادرکننده گندم در کشور است و حدود ۵۰ درصد تولیدات در بدترین شرایط در استان مصرف میشود و مابقی آن را هم به سایر استانها صادر میکنیم. وی افزود: در حال حاضر در استان خرید تضمینی گندم بخوبی انجام شده؛ سال ۹۷ بیش از ۱۸۹ هزار تن گندم از کشاورزان استان خریداری و تمام مطالبات کشاورزان هم پرداخت شده است.