printlogo


کد خبر: 207460تاریخ: 1397/12/18 00:00
با حکم رهبر انقلاب، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی به ریاست قوه‌قضائیه منصوب شد
گام دوم در عدلیه
8 توصیه اساسی برای تکمیل سند تحول قضایی

گروه سیاسی: حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در حکمی حجت‌الاسلام والمسلمین آقای حاج سیدابراهیم رئیسی را به ریاست قوه‌ قضائیه منصوب کردند. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مقام معظم رهبری، رهبر انقلاب اسلامی در این حکم با تأکید بر لزوم تحول در قوه‌قضائیه و آغاز پرقدرت دوران جدیدی که زیبنده گام دوم انقلاب باشد، از فقاهت، دانش، تجربه، سلامت، امانت و کارآمدی حجت‌الاسلام والمسلمین رئیسی در مقاطع گوناگون خدمت و سوابق طولانی ایشان در قوه‌قضائیه و آشنایی کامل با همه زوایای آن، به عنوان دلایل این انتخاب یاد و در ادامه 8 توصیه مهم خطاب به رئیس جدید قوه‌قضائیه بیان کردند.

رئیسی با 38 سال قضاوت
طی چند روز گذشته که زمزمه‌های انتصاب آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی به ریاست قوه‌قضائیه مطرح شد، استقبال کم‌نظیری از حضور وی در رأس قوه‌قضائیه انجام شد. حتی جریان‌هایی که به لحاظ ذائقه سیاسی، طی سال‌های گذشته اقدام به تخریب رئیسی کرده بودند نیز ناچار شدند لب به اعتراف گشوده و از ثمرات این انتصاب بگویند. یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های سیدابراهیم رئیسی سابقه طولانی او در امر قضاوت است؛ موضوعی که باعث شد این امیدواری ایجاد شود که تجربه قاضی‌القضات، منتج به تحولات بزرگی در دستگاه قضایی، بویژه در امر توزیع عدالت شود. رئیس جدید قوه‌قضائیه یک سابقه 38 ساله در امر قضاوت دارد. او یکی از تربیت‌یافتگان و شاگردان آیت‌الله شهید سید محمد بهشتی است. یک مرور کوتاه بر سوابق سیدابراهیم رئیسی در دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران بخوبی تجربه و تخصص قاضی‌القضات جدید در این حوزه را نشان می‌دهد.
ورود آیت‌الله رئیسی به عرصه مدیریت از سال ۱۳۵۹ و با حضور در جایگاه دادیاری شهرستان کرج آغاز شد و پس از چندی با حکم شهید آیت‌الله قدوسی، به سمت دادستان کرج منصوب شد. موفقیت ایشان در ساماندهی وضعیت پیچیده این شهر موجب شد پس از 2 سال خدمت در این جایگاه مهم (سال‌های 1359 و 1360) ایشان در سال 1361 همزمان با دادستانی کرج مسؤولیت دادستانی شهر همدان را نیز عهده‌دار شود. حضور همزمان ایشان در این 2 مسؤولیت برای مدتی ادامه یافت تا آنکه به عنوان دادستان استان همدان معرفی شد و از سال 1361 تا 1363 به مدت 3 سال در این سمت خدمت کرد.
وی سال ۱۳۶۴ به عنوان جانشین دادستان انقلاب تهران منصوب شد و به این ترتیب، دوره مدیریت قضایی ایشان در تهران آغاز شد. سپس ایشان مورد توجه حضرت امام خمینی‌(ره) قرار گرفت و احکام ویژه و مستقیمی را برای رسیدگی به مشکلات اجتماعی در برخی استان‌ها از جمله لرستان، کرمانشاه و سمنان از بنیانگذار جمهوری اسلامی دریافت کرد که این احکام در صحیفه امام ثبت شده است. بعد از رحلت امام‌(ره)، رئیسی با حکم رئیس قوه‌قضائیه به سمت دادستان تهران منصوب شد و از سال ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۳ به مدت 5 سال این مسؤولیت را برعهده داشت. ایشان از سال ۱۳۷۳ به ریاست سازمان بازرسی کل کشور منصوب شد که خدمت ایشان در این سمت تا سال ۱۳۸۳ ادامه یافت. تحولات ایجاد شده در حوزه نظارت بر دستگاه‌های اداری مربوط به این دوره است که همزمان با روی کار آمدن دولت ششم و هفتم است. آیت‌الله رئیسی از سال ۱۳۸۳ تا سال ۱۳۹۳، به مدت 10 سال معاون اول قوه‌قضائیه بوده و از سال 1393 تا اواخر سال 1394 نیز مسؤولیت دادستانی کل کشور را برعهده داشته است، همچنین ایشان از سال ۱۳۹۱ تاکنون با حکم مقام معظم رهبری دادستان کل ویژه روحانیت نیز هست.
البته به غیر از سوابق اجرایی در حوزه قضایی، رئیسی مسؤولیت‌های مهمی در حوزه‌های غیرقضایی نیز دارد. تولیت آستان قدس رضوی از ۱۷ اسفند ۱۳۹۴، نماینده مجلس خبرگان رهبری از استان خراسان جنوبی دوره‌های چهارم و پنجم (دوره فعلی)، عضو هیأت‌رئیسه مجلس خبرگان رهبری (دوره چهارم و پنجم)، عضو شورای عالی فضای مجازی، عضو شورای پول و اعتبار و عضو ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی از جمله سوابق و مسؤولیت‌های غیرقضایی سید ابراهیم  رئیسی بوده است.
تدریس در حوزه و دانشگاه
رئیس جدید قوه‌قضائیه در کنار تحصیلات عالیه حوزوی، دارای تحصیلات عالیه دانشگاهی نیز هست. سیدابراهیم رئیسی که متولد 1339 در مشهد است، پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی و مقدمات حوزوی در مشهد عازم قم شد. او ابتدا به مدرسه آیت‌الله بروجردی رفت و مدتی نیز در مدرسه‌ای که با مدیریت آیت‌الله پسندیده و در واقع با نظر امام خمینی‌(ره) اداره می‌شد، اشتغال به تحصیل داشت.
رئیسی در قم اصول فقه را نزد آیت‌الله مروی، لمعتین را محضر آیت‌الله فاضل هرندی، رسائل را نزد آیت‌الله موسوی‌تهرانی، مکاسب محرمه را خدمت آیت‌الله دوزدوزانی، کتاب البیع مکاسب را نزد آیت‌الله خزعلی، خیارات مکاسب را نزد آیت‌الله ستوده و آیت‌الله طاهری‌خرم‌آبادی، کفایه را خدمت آیت‌الله سیدعلی محقق‌داماد، تفسیر قرآن کریم را نزد آیت‌الله مشکینی و آیت‌الله خزعلی، شرح منظومه و فلسفه را نزد آیت‌الله احمد بهشتی، دوره شناخت را نزد آیت‌الله مطهری و نهج‌البلاغه را محضر آیت‌الله‌‌العظمی نوری‌همدانی آموخت.
سیدابراهیم رئیسی از درس خارج اصول آیت‌الله سیدمحمدحسن مرعشی شوشتری و آیت‌الله هاشمی شاهرودی و خارج فقه آیت‌الله آقا مجتبی تهرانی و آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای رهبر انقلاب استفاده کرده است. علاوه بر این، ایشان با اتمام دوره سطح حوزه توانست به دوره کارشناسی ارشد رشته حقوق خصوصی راه یافته و پس از دفاع از پایان‌نامه خویش با عنوان «ارث بلاوارث» در سال تحصیلی ۱۳۸۰ با قبولی در کنکور دکترای مدرسه عالی شهید مطهری در رشته فقه و حقوق خصوصی ادامه تحصیل دهد.
وی با تکمیل تحقیقات خود در حوزه فقه و حقوق، موفق به اخذ مدرک عالی‌ترین سطح آموزشی حوزه (سطح چهار) شد و در نهایت از رساله دکترای خود با عنوان «تعارض اصل و ظاهر در فقه و حقوق» دفاع کرد. عنوان رساله دکترای رئیسی نیز «تعارض اصل و ظاهر در فقه و حقوق» بوده است.
بر اساس این تحصیلات و تخصص حوزوی و دانشگاهی، رئیسی اکنون در حوزه علمیه تهران، رسائل، مکاسب و کفایتین را در سطوح عالیه تدریس می‌کند. در حوزه علمیه مشهد نیز تدریس درس خارج در موضوعات وقف، نذر و امر به معروف و نهی از منکر را انجام می‌دهد.
در حوزه، دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی نیز دروس تخصصی فقه قضا، فقه اقتصاد، اصول فقه و حقوق مدنی در دوره‌های کارشناسی ارشد و دکترا در دانشگاه‌های امام صادق (ع)، شهید مطهری و آزاد اسلامی را تدریس می‌کند.

 

متن حکم رهبر معظم انقلاب اسلامی به این شرح است:
بسم‌الله الرحمن الرحیم
جناب مستطاب حجت‌الاسلام والمسلمین آقای حاج سیدابراهیم رئیسی دامت برکاته
آغاز دهه پنجم انقلاب و گذشت 40 سال از تشکیل دادگستری مبتنی بر فقه و حقوق اسلامی، ایجاب می‌کند با تکیه بر تجربه‌ها و دستاوردها و رهنمودهای انباشته در این نصاب زمانی، تحولی متناسب با نیازها و پیشرفت‌ها و تنگناها در قوه‌قضائیه صورت گیرد و دستگاه عدالت با نَفَسی تازه و انگیزه‌ای مضاعف و نظم و تدبیری حکمت‌آمیز، دوران جدیدی را که زیبنده گام دوم انقلاب است، با قدرت و جدیت آغاز کند. اینجانب برای تحقق این مقصود حیاتی، جنابعالی را برگزیده‌ام که دارای سوابق طولانی در سطوح مختلف قوه‌قضائیه و آشنا با همه زوایای آن می‌باشید و از طرفی در کنار فقاهت از تحصیلات حقوقی و دانش و تجربه در این عرصه مهم برخوردارید و سلامت و امانت و کارآمدی خود را در مقاطع گوناگون خدمت نشان داده‌اید.
سند تحول قضایی پیشنهادی جنابعالی را ملاحظه کردم. بر اساس مشورت‌ها و نظرات کارشناسی، آن را مفید و کارساز می‌دانم. با این حال چند نکته را مؤکداً به جنابعالی سفارش می‌کنم.
نخست آنکه برای همه فصول این سند و بندهای ذیل آنها، زمان تعیین کنید و خود و همکاران‌تان را بر پایبندی به سرآمد برنامه الزام نمایید. در زمانبندی‌ها نه عجله و نه مماطله نباید راه داده شود.
دوم آنکه در همه فصول تحول، مردمی بودن و انقلابی بودن و ضد فساد بودن را رعایت کنید.
سوم آنکه عنصر نیروی انسانی صالح را در رأس عوامل تحول و پیشرفت قوه بدانید. سلامت قضات و پاکی دامن آنان از هرگونه فساد، شرط لازم و اول برای همه توفیقات شما است. در ریشه‌کنی فساد از درون قوه که مایه مباهات شما و سرافرازی اکثریت قضات دادگاه‌ها و دادسراهاست، هیچ تردید و درنگ نکنید.
چهارم آنکه گسترش عدل و احیای حقوق عامه و آزادی‌های مشروع و نظارت بر اِعمال قانون را که در شمار هدف‌های قوه‌قضائیه در قانون اساسی است در رأس برنامه‌ها قرار دهید. این موجب اعتماد مردم و دلگرمی آنان به قوه‌قضائیه در حوادث و منازعات خواهد شد.
پنجم آنکه در برخورد قضایی ملاحظه این و آن را نکنید.
ششم آنکه از جوانان صالح و انقلابی و فاضل در مسؤولیت‌های قوه استفاده کنید.
هفتم آنکه قاضی و دادگاه را عزیز بدارید. احساس عزت و شرافت در قاضی، سد محکمی در برابر انگیزه‌ها و عوامل نفوذ و انحراف است.
هشتم آنکه همکاری با قوای مجریه و مقننه و هم‌افزایی با آنان را که سفارش همیشگی اینجانب است در نظر داشته باشید. آنان نیز موظف به همراهی و همکاری با شمایند.
در پایان لازم می‌دانم از آیت‌الله آملی به‌خاطر تلاش‌های ارزشمندشان تشکر و قدردانی کنم و برای توفیق کامل جنابعالی و همکاران‌تان دست دعا و توسل به درگاه ربوبی بلند کنم و توجهات و دعای حضرت بقیه‌الله ارواحنا فداه را مسألت نمایم.
والسلام علیکم و رحمه‌الله
سیدعلی خامنه‌ای/ ۱۶ اسفند ۱۳۹۷
 

پیام‌های تبریک مقامات و شخصیت‌ها به سیدابراهیم رئیسی
انتصاب سیدابراهیم رئیسی به ریاست قوه‌قضائیه با استقبال شخصیت‌ها و مقامات کشوری و لشکری مواجه شد.
در ادامه بخشی از پیام‌های تبریک مقامات و شخصیت‌ها به سیدابراهیم رئیسی آمده است.
حداد عادل: انتصاب جنابعالی را تبریک می‌گویم و برای شما در این مسؤولیت خطیر از خداوند‌ طلب توفیق می‌کنم. رهنمودهای مقام معظم رهبری راه جنابعالی را در آینده این قوه به روشنی ترسیم می‌کند. امیدوارم در این راه با توکل به خداوند و با درایت و شجاعت به پیش روید.
عبدالعلی علی‌عسکری، رئیس رسانه ملی: بی‌تردید، حضور شما در صدر دستگاه قضا با پشتوانه‌ای ارزشمند از سوابق انقلابی و تجربیات قضایی و اجرایی در طول 40 سال گذشته، در کنار دانش و تخصص علمی و فقهی، روز‌های نویدبخشی را در این عرصه مهم و حساس به همراه خواهد داشت و منشأ برکات و آثار ارزشمندی در حوزه اجرای احکام و قوانین مبتنی بر عدالت اسلامی خواهد بود.
سیدمهدی خاموشی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه: حضور شایسته و پرمیمنت حضرتعالی در رأس دستگاه قضایی کشور نویدبخش حرکت‌هایی نوین در جهت گسترش هر چه بیشتر عدالت و مساوات و غنای روزافزون نظام قضا و دادرسی اسلامی در طلیعه‌ دهه‌ پنجم انقلاب است و بی‌تردید، تعالی همه‌جانبه‌ جامعه‌ اسلامی در گرو صلابت و سلامت محاکم آن است.
سرلشکر محمد باقری، رئیس ستادکل نیروهای مسلح: بی‌شک کارآمدی و توانمندی‌های مشهود و مشهور علمی و فقهی، اشراف و تسلط همه‌جانبه بر جایگاه و نقش خطیر قوه‌قضائیه در جامعه و نظام اسلامی و برخورداری از تجارب و سوابق ارزنده در دستگاه عدالت، پشتوانه مطمئن و نافذ جنابعالی در انجام وظایف و مسؤولیت‌های محوله و تحقق تحول زیبنده گام دوم انقلاب و متناسب با نیازها، پیشرفت‌ها و تنگناهای این مجموعه که در منظومه انتظارات و سفارشات مقام معظم رهبری بر آن تأکید شده است، خواهد بود.
امیر سرلشکر موسوی، فرمانده کل ارتش: انتصاب شایسته جنابعالی  به ریاست قوه‌قضائیه را که نشان از اعتماد رهبر عظیم‌الشان انقلاب اسلامی امام خامنه‌ای عزیز مدظله‌العالی به حضرتعالی دارد،  تبریک عرض می‌کنم. ان‌شاءالله در دهه پنجم انقلاب اسلامی و در سایه علم و فقاهت و تجربه گرانقدرتان شاهد پیشرفت‌های زیبنده نظام جمهوری اسلامی باشیم. اینجانب موفقیت و بهروزی  برای حضرتعالی و همکاران پرتلاش‌تان را در این سنگر مهم و خطیر از خداوند منان آرزومندم.
علی‌اکبر ولایتی: انتصاب شایسته حضرتعالی به ریاست قوه‌قضائیه که نشان از اعتماد مقام معظم رهبری به جنابعالی می‌باشد را صمیمانه تبریک عرض می‌نمایم. بدون شک درایت، تدبیر و اشراف حضرتعالی در مباحث حقوقی و موضوعات مرتبط با دستگاه قضا ذخیره‌ای ارزشمند و گرانبها در جهت ایجاد تحولی عظیم و عمیق در پیشبرد منویات مقام معظم رهبری در گام دوم انقلاب در دستگاه قضا خواهد بود.
حاجی‌صادقی، نماینده ولی‌فقیه در سپاه: رجای واثق دارم تجارب و دستاوردهای سترگ آن عالم عامل، نجیب، انقلابی، مردمی و ولایتمدار که محصول سال‌ها مجاهدت و نقش‌آفرینی در سنگرهای مختلف قوه‌قضائیه است پشتوانه مستحکم آن فقیه وارسته و مصمم در تحقق منویات و توصیه‌های معظم‌له برای ایجاد تحول در دستگاه عدالت و آغاز دورانی مقتدر و زیبنده گام دوم انقلاب و دلگرم‌کننده اعتمادآفرین برای مردم، محسوب خواهد شد و حوزه نمایندگی ولی فقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز در این راستا آمادگی همه‌جانبه خود برای همکاری با دستگاه قضا را اعلام می‌کند.
محمد مخبر، رئیس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام: امیدوارم با الطاف الهی، دعای خیر حضرت ولی‌الله الاعظم‌(ع) و با تکیه بر علم، تجربه طولانی و موفق و تلاش جهادی که الحمدلله در منش و فعالیت‌های جنابعالی وجود دارد در قوه‌قضائیه تحول مدنظر مقام معظم رهبری را ایجاد نمایید و ارکان این قوه را بیش از گذشته در خدمت مردم شریف ایران موفق گردانید.

 

از توهین‌‌های زشت انتخاباتی تا تعاریف کم‌سابقه قضایی
آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی در دوازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری در اردیبهشت‌ماه 1396 شرکت کرد و در حالی که تنها چند ماه فعالیت انتخاباتی محدود انجام داده بود توانست با کسب 16 میلیون رای، توجهات را به خود جلب کند.
به گزارش «وطن‌امروز»، با این حال و فارغ از معادلات انتخاباتی، رفتاری که دار و دسته حسن روحانی و حامیان او در انتخابات ریاست‌جمهوری گذشته علیه سیدابراهیم رئیسی داشتند، نشان داد آنها حتی به بدیهی‌‌‌‌‌ترین قواعد اخلاقی در رقابت‌ها پایبند نیستند. نسبت‌‌های ناروایی که ماشین جنگی حسن روحانی در انتخابات ریاست‌جمهوری به رئیسی زد؛ شاید در تاریخ رقابت‌‌های انتخاباتی ایران بی‌سابقه باشد. در برهه‌ای نیز جریان رسانه‌ای طرفدار حسن روحانی از نبش‌‌های عقیدتی خود با منافقین استفاده کرد و یک موج تخریبی با همکاری بخشی از جریان سیاسی هوادار روحانی و منافقین علیه سیدابراهیم رئیسی به راه افتاد. در این میان نقش هماهنگ‌کننده جریان هوادار روحانی و ضدانقلاب خارج‌نشین را تلویزیون فارسی‌زبان دولت انگلیس بر عهده گرفت. بی‌بی‌سی فارسی چنان در این نقش هماهنگ‌کننده فرو رفته بود که ناچار شد برخی ژست‌‌های خود را کنار بگذارد و به صورت علنی به تبلیغ حسن روحانی بپردازد. موضوعی که باعث شد در محافل داخلی برای این شبکه انگلیسی عنوان «ستاد بنفش» را به کار ببرند. جدا از اهانت‌ها و تهمت‌‌های ناروای ماشین جنگی حسن روحانی علیه سیدابراهیم رئیسی، هم‌افزایی این جریان با ضدانقلاب علیه رئیسی، در برخی مواقع موجب تقویت ضدانقلاب شد. همین ماجرای منافقین و به کار بردن القاب توهین‌آمیز و ناروا علیه سیدابراهیم رئیسی و به نفع حسن روحانی باعث شد گروهک تروریستی منافقین در برهه‌ای عرض‌اندام کرده و نظام اسلامی را آماج تهمت قرار دهد. به عبارتی دار و دسته روحانی بدون توجه به منافع ملی و مصالح نظام، نبش رسانه‌ای خود با ضدانقلاب را فعال نگه داشتند تا نظام اسلامی که مورد هجوم تروریست‌‌های منافقین قرار گرفته بود؛ برای مدت کوتاهی متهم به برخورد با تروریست‌‌های منافق شود. تاسف‌آور اینکه خود حسن روحانی نیز در برخی اظهارات انتخاباتی خود به گونه‌ای حرف زد و از اعدام گفت که ناخودآگاه عملیات جریان تبرئه‌‌سازی منافقین را تقویت می‌کرد.
این رفتار‌‌های توهین‌آمیز به گونه‌ای بود که درنهایت رهبر انقلاب به این ماجرا ورود و تصریح کردند جای «جلاد و شهید» نباید عوض شود. حالا همین جریان که محوریت آن را اصلاح‌‌‌‌‌‌طلبان بر عهده داشتند؛ طی روزهای گذشته و با جدی شدن خبر ریاست سیدابراهیم رئیسی بر قوه‌قضائیه، گویی رفتار توهین‌آمیز و غیراخلاقی خود را فراموش کرده و چنان در مدح رئیسی می‌گویند و او را مورد تمجید و تعریف خود قرار می‌دهند که گویی اساسا آنها نبوده‌‌اند که سال گذشته بدیهی‌‌‌‌‌ترین قواعد اخلاقی را زیر پا گذاشتند و یک سید اخلاق‌مدار را در انتخابات آماج زشت‌‌‌‌‌ترین توهین‌ها و تخریب‌ها قرار دادند. فعالان سیاسی اصلاح‌طلب و حامی دولت و رسانه‌‌های آنها و حتی بی‌بی‌سی فارسی طی روزهای اخیر اظهارات و مطالب مجیزگونه‌ای را برای سیدابراهیم رئیسی مطرح کرده‌اند. اصلاح‌‌‌‌‌‌طلبان طی روزهای اخیر درباره سیدابراهیم رئیسی می‌گویند او باتخصص‌‌‌‌‌ترین رئیس قوه‌قضائیه بعد از انقلاب است؛ او با تجربه‌‌‌‌‌ترین رئیس قوه بعد از انقلاب است؛ او اخلاق‌مدارترین رئیس قوه‌قضائیه پس از انقلاب است؛ او موجه‌‌‌‌‌ترین و مقبول‌‌‌‌‌ترین رئیس قوه‌قضائیه بعد از انقلاب است؛ او عادل‌‌‌‌‌ترین رئیس قوه‌قضائیه پس از انقلاب خواهد بود و درنهایت او بهترین رئیس قوه بعد از انقلاب خواهد شد!
البته شاید شیادان سیاسی نیز امیدوار به کرامت و اخلاق‌مداری ریاست جدید قوه‌قضائیه و از همین رو امیدوار به دم‌تکان دادن‌‌های خود هستند.


Page Generated in 0/0074 sec