گروه اجتماعی: سرپرست دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت با تاکید بر مصرف وعده سحری در ماه رمضان، گفت: پرهیز از مصرف غذاهای تند، سرخ کرده و چرب در وعده سحر و کاهش فعالیت فیزیکی و ورزش بویژه در ساعات گرم روز، از مواردی است که به کاهش تشنگی در طول روزهداری کمک میکند. محمود خدادوست ضمن ارائه توصیههای غذایی به مناسبت ماه مبارک رمضان، گفت: در چند سال اخیر مهمترین توصیه ما در ماه رمضان، بیدار شدن در سحر و مصرف وعده سحری بوده است تا از بروز ضعف در روزهداران به دلیل طولانی بودن روزها جلوگیری شود. وی افزود: از سوی دیگر، با توجه به تاکید حکمای طب ایرانی مبنی بر خوردن غذا تنها در هنگام وجود اشتهای صادق، به افرادی که احساس بیاشتهایی در وعده سحر دارند، توصیه میشود افطاری را به صورت سبک و در حد نان و پنیر و سبزی یا گردو در نظر بگیرند و علاوه بر پرهیز از مصرف غذاهای سنگینی مانند هلیم، شلهزرد، کلهپاچه و آش که در توان هضم معده در فصول گرم سال نیست، وعده شام را نیز حذف کرده یا در حد بسیار کم و سبک میل کنند. سرپرست دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت بر ضرورت خواب شبانه در ماه مبارک رمضان تاکید کرد و گفت: از آنجا که همواره توصیه شده بین زمان غذا خوردن تا خوابیدن حداقل باید 2 ساعت فاصله باشد و این فاصله بسته به نوع غذای مصرفی و نوع هضم در هر فرد متغیر است، باید برنامه غذایی در وعده افطار یا شام را بر مبنای آن تنظیم کرد. وی تصریح کرد: آب ولرم و خرما یا آب ولرم و یک قاشق عسل بهترین گزینه برای بازکردن روزه است. همچنین توصیه میشود در وعده افطار، آب و مایعات سرد به عنوان نخستین انتخاب استفاده نشود. خدادوست بیان کرد: هنگام گرسنگی و ایجاد اشتهای واقعی، حرارت معده بالا رفته و آماده هضم غذا میشود که با توجه به ساعات طولانی روز و گرسنگی طولانی مدت در ماه رمضان، معده هنگام افطار در اوج حرارت خود قرار دارد و باید مادهای را مصرف کرد که هم مقداری حرارت معده را کاهش داده و به تعادل برساند و هم با کاهش ناگهانی آن، سبب اختلال در هضم غذای بعدی و بروز نفخ نشود. وی مصرف سبزی را در وعده افطار برای کمک به اجابت مزاج و جلوگیری از بروز یبوست به عنوان یکی از مشکلات شایع روزهداری ضروری دانست و تاکید کرد: باید توجه داشت مصرف سبزی خام در سحری، میزان عطش را در طول روز افزایش میدهد و به همین دلیل بهتر است در این وعده غذایی، از سبزیجات پخته استفاده شود. سرپرست دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت همچنین نوشیدن ترکیب عرق کاسنی و شاهتره را در وعده افطار و سحر برای جلوگیری از بروز تشنگی در طول روز موثر دانست و افزود: میتوان یک قاشق چای خوری تخم خرفه را در یک نعلبکی ریخته و 2 قاشق غذاخوری دوغ به آن اضافه کرد تا آن را به خود جذب کند و سپس تخم خرفهها را به عرق کاسنی و شاهتره که ترکیبی معتدل و مقوی معده است افزود تا اثر ضد عطش آن را افزایش دهد. وی از مصرف فالوده خیار و سکنجبین یا هندوانه و سکنجبین که از مخلوط رنده شده هر یک از این میوهها با سکنجبین به دست میآید، بهعنوان دیگر توصیه مناسب برای رفع تشنگی در ماه رمضان یاد کرد و افزود: پرهیز از مصرف غذاهای تند، سرخ کرده و چرب در وعده سحر و کاهش فعالیت فیزیکی و ورزش بویژه در ساعات گرم روز، از دیگر توصیههایی است که به کاهش تشنگی در طول روزهداری کمک میکند. خدادوست با تاکید بر منع حکمای طب ایرانی از خوابیدن در طول روز غیر از روزهای طولانی فصل تابستان که خوابیدن قبل از ناهار با اصطلاح «خواب قیلوله» توصیه شده است، درباره خوابیدن در روزهای ماه رمضان گفت: به دلیل روزهداری و نخوردن غذا در ماه مبارک رمضان، خوابیدن در طول روز برای تقویت قوای بدنی و بازگرداندن رطوبت به بدن بویژه در افرادی که زیاد تشنه میشوند، توصیه میشود اما باید توجه داشت زمان آن هنگام غروب آفتاب و هنگام افطار نباشد.