printlogo


کد خبر: 213552تاریخ: 1398/9/16 00:00
اروپا پس از 19 ماه وقت‌کشی در برجام دنبال محدودسازی برنامه موشکی ایران از طریق شورای امنیت است
ما، اروپا و مذاکرات جدید

گروه سیاسی: در آستانه برگزاری کمیسیون مشترک برجام و در ادامه همراستایی اروپا با آمریکا علیه کشورمان، 3 کشور اروپایی طرف برجام به‌ جای اینکه پاسخگوی بی‌تعهدی خود در توافق هسته‌ای باشند، در نامه‌ای به دبیرکل سازمان ملل متحد فعالیت‌های موشکی ایران را مغایر قطعنامه 2231 عنوان کردند. به گزارش «وطن امروز»، 3 کشور اروپایی عضو برجام در نامه‌ای به دبیرکل سازمان ملل متحد مدعی شده‌اند برخی از موشک‌های بالستیک ایران با قطعنامه شورای امنیت، «ناهمخوان» است. به نوشته خبرگزاری «آسوشیتدپرس»، در این نامه ادعا شده است برخی از مدل‌های موشک‌های بالستیک ایران با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد که توافق هسته‌ای با ایران را تأیید کرده، «ناهمخوان» است. 3 عضو اروپایی برجام در نامه‌ای که روز چهارشنبه میان اعضای شورای امنیت توزیع شد، به گوترش توصیه کرده‌اند در گزارش بعدی خود درباره برنامه موشکی ایران، این موشک‌ها را در تضاد با مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ توصیف کند.
ادعای اروپایی‌ها علیه برنامه موشکی ایران در حالی است که این کشورها از زمان روی کار آمدن دولت ترامپ، همصدا با آمریکا نسبت به فعالیت‌های موشکی و نفوذ منطقه‌ای ایران موضع منفی و مداخله‌جویانه‌ای داشته‌اند. هرچند برخی جریان‌ها در کشورمان تلاش داشته‌اند از اروپا چهره پلیس خوب را در مقابل آمریکایی‌ها ارائه داده و با طرح موضوع برجام اروپایی، توافق هسته‌ای را با تروئیکای اروپایی ادامه دهند اما مرور مواضع و اقدامات آلمان، انگلیس و فرانسه طی 19 ماه گذشته نه‌تنها نشانی از شکاف میان این کشورها و آمریکا ندارد، بلکه حاکی از یک تقسیم کار حرفه‌ای برای مجاب کردن ایران به ادامه حضور در برجام، تعطیلی صنعت هسته‌ای و تاثیرگذاری بیشتر تحریم‌های ضدایرانی بوده است.
نخستین نشانه‌های همراهی اروپا با آمریکا بر سر موضوع موشکی و منطقه‌ای ایران در جریان سفر سال گذشته رئیس‌جمهور فرانسه به آمریکا هویدا شد. اردیبهشت‌ماه 97  امانوئل مکرون پس از دیدار و مذاکره با دونالد ترامپ اعلام کرد کشورش معتقد است باید محدودیت‌‌های بیشتری هم در حوزه هسته‌ای و هم در حوزه‌‌های موشکی و منطقه‌ای علیه ایران اعمال شود. مکرون گفت در کنار برجام باید یک توافق جدید نیز شکل بگیرد؛ توافقی که بر اساس اظهارات رئیس‌جمهور فرانسه باید دارای 3 محور جدید باشد:
- مادام‌العمر شدن تحریم‌‌های هسته‌ای؛ مندرج در برجام
- محدود کردن برنامه دفاع موشکی ایران
- عقب‌نشینی جمهوری اسلامی ایران از سیاست‌‌های منطقه‌ای خود
این مواضع در حالی از سوی مکرون بیان شد که 3 ماه قبل از آن ترامپ بر 3 شرط دائمی شدن محدودیت‌‌های هسته‌ای، محدود شدن برنامه دفاع موشکی و تغییر سیاست‌‌های منطقه‌ای ایران تاکید کرده بود و این یعنی انطباق حداکثری آمریکا و اروپا بر سر ایران. نکته جالب توجه در این میان ادامه حسن نیت مقامات دولتی به 3 کشور اروپایی بود. هر چند مقام معظم رهبری پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای و طرح موضوع مذاکرات اروپایی به صراحت فرموده بودند «3 کشور اروپایی نشان داده‌اند در حساس‌ترین موارد با آمریکا همراهند» اما برجام با اروپا ادامه یافت و به‌رغم همه وقت‌کشی‌های آلمان، فرانسه و انگلیس در ارائه بسته اقتصادی، هیچگونه اعتراض جدی از سوی دستگاه دیپلماسی دولت اعمال نشد. 
همراهی اروپا با آمریکا بر سر موضوع موشکی البته محدود به اظهارات مکرون در نیویورک نبود و در ادامه شهریورماه پارسال لودریان، وزیر خارجه فرانسه در جمع سفرای این کشور تاکید کرد: حفظ برجام مساله‌ای مربوط به استقلال اروپاست، با این حال ایران هم باید خواسته‌های مطرح‌شده از سوی اروپا از جمله گفت‌وگو درباره مسأله موشکی و منطقه‌ای را بشنود!
چند ماه پس از آن نیز فرانسه با ادبیاتی شبیه به وزیر خارجه آمریکا خواستار توقف آزمایش‌های موشکی ایران شد و آن را ناسازگار با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد خواند. آذرماه سال گذشته 2 روز پس از آنکه مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا با انتشار بیانیه‌ای در توئیتر آزمایش موشکی ایران را- که به ادعای او آن زمان تازه انجام شده بود- محکوم کرد، دفتر ریاست‌جمهوری فرانسه نیز نسبت به این مسأله ابراز نگرانی کرد و خواستار توقف آزمایش موشک‌های دارای قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای در ایران شد. نکته جالب توجه در این میان استناد هر 2 کشور آمریکا و فرانسه به قطعنامه 2231 شورای امنیت برای محکوم کردن برنامه موشکی ایران بود.
گفتنی است همزمان با اروپا، مشاور امنیت ملی آمریکا در مصاحبه‌ای که بامداد جمعه منتشر شده بار دیگر خواستار توقف برنامه موشکی ایران شده است. «رابرت او براین»، مشاور امنیت ملی آمریکا در مصاحبه‌ با شبکه خبری «فاکس‌نیوز» گفت ایران باید برنامه موشکی و هسته‌ای خود را متوقف کند.
 
* بی‌کفایتی بدبختانه یا انجام محرمانه تعهدات؟
در واکنش به نامه اخیر 3 کشور اروپایی به دبیرکل سازمان ملل متحد، محمد‌جواد ظریف اروپایی‌ها را به لاپوشانی متهم کرد؛ موضوعی که با ادعاهای سابق او درباره اروپا متفاوت است. ظریف روز پنجشنبه در صفحه شخصی توئیتر خود نوشت: «جدیدترین نامه تروئیکای اروپایی به دبیرکل سازمان ملل، دروغ مذبوحانه‌ای است تا بی‌کفایتی بدبختانه خودشان در اجرای حداقلی‌ترین تعهدات ذیل برجام را لاپوشانی کنند». وی با به اشتراک گذاشتن تصاویری از ابطال قطعنامه 1929 شورای امنیت و تصویب برجام در این شورا، ادامه داد: «اگر تروئیکای اروپایی اندکی اعتبار جهانی می‌خواهد، می‌تواند با اعمال حق حاکمیتی و اختیارات خود به جای تسلیم شدن در برابر قلدری آمریکا، شروع کند». روی تصویر قطعنامه باطل شده 1929 شورای امنیت که در توئیت ظریف درج شده، نوشته شده است: «قطعنامه 1929 مرده است، فارغ از اینکه چقدر آمریکا عاشق آن بود». و روی تصویر قطعنامه 2231 (تصویب برجام در شورای امنیت) نوشته شده است: «[این قطعنامه] معتبر است، فارغ از انزجار و اعتراض آمریکا».
ساعاتی بعد ظریف در واکنشی دیگر با استناد به بخش‌هایی از سخنان «برایان هوک»، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، گفته او به اروپایی‌ها مبنی بر ممنوع نبودن آزمایش‌های موشکی ایران را یادآوری کرده است. ظریف در توئیتر نوشت: «برایان هوک تذکری به‌موقع به شریکان اروپایی ما در برجام داد و به صراحت اذعان کرد آزمایش‌های موشکی در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل ممنوع نیستند». وزیر خارجه ایران در ادامه مستقیما سخن برایان هوک در روز پنجشنبه را نقل کرده است: «یکی از نقایص توافق هسته‌ای ایران این است که به ممنوعیت آزمایش‌های موشک‌های بالستیک ایران خاتمه داد». موضع تند ظریف در قبال 3 کشور اروپایی و توصیف وقت‌کشی‌های آنها در حالی است که پاییز سال گذشته و در شرایطی که یک ماه از موعد ارائه سامانه موسوم به SPV از سوی اروپا گذشته بود، محمد‌جواد ‌ظریف در پاسخ به سوالی در این ‌باره، در مقام توجیه وقت‌کشی اروپایی‌ها برآمده و مدعی شده بود اروپا برای ثبتSPV محرمانه کار می‌کند!
 
* قطعنامه ۲۲۳۱ و الزامات ایران
قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت با لحنی غیر‌الزام‌آور تنها از ایران خواسته موشک‌هایی را که برای داشتن قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای طراحی شده‌اند، آزمایش نکند. ایران تصریح کرده هیچ‌کدام از موشک‌هایش برای حمل کلاهک هسته‌ای طراحی نشده‌اند. در حالی که در قطعنامه پیشین یعنی ۱۹۲۹ درباره برنامه موشکی ایران عنوان شده بود «شورای امنیت سازمان ملل تصمیم می‌گیرد که ایران نباید» فعالیت‌های مرتبط با موشک‌های بالستیک داشته باشد، در قطعنامه ۲۲۳۱ این لحن تغییر کرده است. در این قطعنامه عنوان شده است «شورای امنیت سازمان ملل از ایران می‌خواهد» که فعالیت مرتبط با موشک‌های بالستیک نداشته باشد.
 
* از طرح مکرون تا تعهدات یازده‌گانه اروپا
روز پنجشنبه گذشته همچنین علاوه بر نامه 3 کشور اروپایی به دبیرکل سازمان ملل، سخنگوی وزارت خارجه فرانسه با بیان این ادعا که برنامه موشکی ایران با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت همخوانی ندارد، از ادامه فعالیت‌های موشکی ایران ابراز نگرانی کرد. «اگنس فون در مول» سخنگوی وزارت خارجه فرانسه در نشست خبری هفتگی درباره برنامه موشکی ایران گفت: «ما بارها از موضوع فعالیت‌های بالستیک ایران که با تعهدات این کشور ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت همخوان نبوده و تهدیدی برای امنیت بین‌المللی است، نگرانی شدید خود را ابراز کرده‌ایم».
همراستایی فرانسه با سیاست‌های ضدایرانی آمریکا در حالی است که این کشور در ماه‌های اخیر مدعی بود امانوئل مکرون با ارائه طرحی دنبال نجات برجام است. آنگونه که رسانه‌های غربی از طرح مکرون خبر داده‌اند، ایران در ازای تضمین فروش 700 هزار بشکه نفت در روز توسط اروپا روند کاهش تعهدات هسته‌ای خود را متوقف کرده و به نقطه پیش از اجرای این گام‌ها بازمی‌گردد، موضوعی که مشخص نیست چه ارتباطی با تعهدات یازده‌گانه اروپا به ایران در اردیبهشت سال گذشته دارد. در نتیجه این طرح، جمهوری اسلامی باید صنعت 30 میلیارد دلاری هسته‌ای خود را در مقابل فروش روزانه تنها 700 هزار بشکه نفت تعطیل نگه دارد!

Page Generated in 0/0061 sec