printlogo


کد خبر: 216991تاریخ: 1398/12/7 00:00
چالش جدید کرونا برای کاروان المپیک ورزش ایران و سایر ورزشکاران جهان
کارت سلامت، شرط اعزام

زینب حسینی: پس از شیوع کروناویروس در ایران که طبیعتا ورزش و رویدادهای آن را هم تحت تاثیر قرار داد، کمیته بین‌المللی المپیک برای حضور ورزشکاران کشورمان در مسابقات انتخابی المپیک شرط جدیدی گذاشت. بعد از اخبار ضدونقیضی که درباره ورود ویروس کرونا به ایران و مشاهده آن میان ایرانی‌ها منتشر شد، این موضوع هفته گذشته به صورت رسمی تأیید شد. اولین تأثیر اطلاع‌رسانی این مسأله در ورزش تشکیل ستاد مقابله با کرونا بود که با لغو لیگ دسته اول و دوم در تمام رشته‌ها برای مدت ۱۰ روز همراه شد و بعد از آن تصمیم‌گیری برای برگزاری بدون تماشاگر لیگ برتر فوتبال و البته لغو کامل لیگ باشگاهی والیبال. روند شیوع و تهدید ویروس کرونا در ایران اما بعد بین‌المللی ورزش را هم تحت تأثیر قرار داده تا آنجا که برای حضور ورزشکاران ایران در میادین مختلف شرط و شروط گذاشته شده است.
 
* میادین کسب سهمیه المپیک تحت تأثیر کرونا
طی روزها و هفته‌های آینده مسابقات آسیایی و جهانی در رشته‌های مختلف و به میزبانی کشورهای مختلف برگزار می‌شود. تا همین امروز اما برگزاری سر وقت برخی از این رویدادها منتفی شده یا اینکه تصمیم به تغییر محل برگزاری آن گرفته شده است. البته در برخی موارد هم ایران در راستای پیشگیری از ابتلا به کرونا، از اعزام تیم به مسابقات امتناع کرده است، مانند تصمیمی که فدراسیون تیروکمان برای لغو حضور در کاپ آسیا به میزبانی تایلند گرفت. تصمیم‌گیری در این زمینه اما برای رویدادهایی مانند گزینشی المپیک قطعاً به این شکل نخواهد بود، چرا که حضور در این رویدادها با سرنوشت ورزشکار ارتباط مستقیم دارد. به همین دلیل کشیدن خط قرمز روی آنها به سادگی دیگر رویدادها نیست. از طرفی کشورهای میزبان که هنوز در فهرست کشورهای درگیر با کرونا قرار نگرفته‌اند هم قاعدتاً نمی‌توانند براحتی میزبان نمایندگان کشورهایی باشند که احتمال آلوده بودن آنها به این ویروس وجود دارد. به همین دلیل کمیته بین‌المللی المپیک برای این حضور ضوابطی گذاشته است.
 
* شرط جدید IOC برای کاروان ایران
کمیته بین‌المللی المپیک (IOC) اعلام کرده حضور ورزشکاران ایرانی در مسابقات انتخابی المپیک باید به شرط همراه داشتن گواهی سلامت با عنوان کارت بهداشت که تضمین‌کننده پاک بودن و عدم ناقل بودن آنهاست، انجام شود. در واقع IOC از کشورهای میزبان این رویدادها خواسته به شرط همراه داشتن این گواهی، پذیرای ورزشکاران شوند. البته خاصیت همه‌گیری جهانی کرونا و اینکه همزمان نقاط مختلف دنیا را درگیر خود کرده، باعث شده کمیته بین‌المللی المپیک این محدودیت را علاوه بر ایران برای بسیاری دیگر از کشورها که با معضل کرونا مواجه شده‌اند نیز اعمال کند.
 
* بخشنامه وزارت ورزش به فدراسیون‌ها
کمیته بین‌المللی المپیک تاکید خود مبنی بر حضور مشروط ورزشکاران را به کمیته ملی المپیک ایران اعلام کرد. این کمیته هم با هماهنگی وزارت ورزش اقدامات لازم برای حضور بدون مشکل ورزشکاران در میادین کسب سهمیه را انجام داده است. در این زمینه از سوی وزارت ورزش بخشنامه‌ای به تمام فدراسیون‌ها ارسال شده تا برای حضور در مسابقات پیش روی خود، اقدامات لازم جهت در اختیار گرفتن گواهی سلامت یا همان کارت بهداشت را که ضامن پذیرفته شدن ورزشکاران‌ در کشور میزبان است، انجام دهند. حال پرسش این است: صدور این کارت و تأیید سلامت ورزشکاران از طرف چه نهادی باید انجام شود؟!
 
* اقدام بموقع ۵ روز پیش از اعزام
طبق تاکید IOC، دولت ایران یا نهاد وابسته به دولت باید گواهی سلامت ورزشکاران و پاک بودن آنها از کروناویروس را صادر کند. این مسأله پای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را هم به میان کشیده است تا بعد از معاینه ورزشکاران، تأیید سلامت آنها را برای حضور در مسابقات اعلام کند. در این زمینه فدراسیون پزشکی ورزشی هم نقش هماهنگی دارد. دیگر اینکه طبق بخشنامه صادر شده به فدراسیون‌ها، مسؤولان مربوط موظفند حداقل ۵ روز پیش از زمان اعزام تیم یا ورزشکار خود، اقدام لازم را برای دریافت گواهی سلامت یا کارت بهداشت انجام دهند.
 
* آغاز به‌کار با بوکس
بوکس اولین رشته‌ای بود که تاکید IOC درباره آن اجرا شد. تیم‌ملی بوکس دیروز به اردن سفر کرد تا در مسابقات انتخابی المپیک به میزبانی این کشور شرکت داشته باشد. اعضای تیم ملی بوکس با پیگیری انجام شده از سوی مسؤولان ورزش و در کمترین زمان ممکن گواهی سلامت خود را از وزارت بهداشت دریافت کردند.
 
* کمیته بین‌المللی المپیک در جریان سلامت ورزشکاران ایران قرار می‌گیرد
مسؤولان ورزش ایران موظفند همتایان خود در کشور میزبان مسابقات مختلف را در جریان اقدامات انجام شده برای تأیید و تضمین سلامت ورزشکاران کشورمان قرار دهند تا مانعی برای پذیرفته شدن آنها ایجاد نشود. این مسأله در رابطه با بوکس و حضور ملی‌پوشان این رشته در اردن انجام شد اما خبرنگار مهر کسب اطلاع کرده که کمیته ملی المپیک همزمان کمیته بین‌المللی المپیک را هم در جریان اقدام انجام شده برای اعزام سلامت بوکسورها قرار داده است تا به اصطلاح میخ حضور بدون مشکل آنها در مسابقات گزینشی محکم‌تر کوبیده شود.
 
* سجادی: هیچ مشکلی حضور در میادین کسب سهمیه را تهدید نمی‌کند
 اقدامی که برخی کشورها برای تعلیق پروازهای رفت و برگشت خود به ایران انجام داده‌اند، دیگر مسأله‌ای است که نگرانی‌هایی را در رابطه با حضور ورزشکاران ایرانی در میادین انتخابی المپیک ایجاد کرده است. سرپرست کاروان ایران اما تاکید دارد این موضوع نگران‌کننده نیست. نصرالله سجادی در گفت‌وگو با مهر، کلیات این گزارش را تأیید کرد و درباره مقررات محدود‌کننده در پروازها نیز گفت: غالب پروازها به محل برگزاری مسابقات کسب سهمیه از طریق امارات و قطر انجام می‌شود. در این زمینه هم هیچ مشکلی نیست. در کل کشورهای مورد نظر ورود به خاک خود را ممنوع کرده‌اند و برای ترانزیت مشکلی نیست. سرپرست کاروان ورزش ایران در المپیک تاکید کرد: کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش همراه فدراسیون‌ها و تیم‌های‌شان هستند. جای هیچ نگرانی نیست و مشکلی هم حضور در میادین کسب سهمیه را تهدید نمی‌کند.
 
* بررسی وضعیت کاروان ایران برای المپیک ۲۰۲۰ توکیو
5 ماه به برگزاری مهم‌ترین رخداد ورزشی جهان باقی مانده و امید آن می‌رود کاروان ورزش کشورمان در توکیو عملکرد درخشانی را ارائه دهد. طی روزهای گذشته با کسب سهمیه المپیک توکیو توسط تیم ملی شمشیربازی اسلحه سابر، مجموع سهمیه‌های کاروان ورزش ایران برای حضور در این دوره بازی‎ها به ۴۷ سهمیه انفرادی و تیمی رسید. جدیدترین سهمیه کاروان ورزش ایران برای حضور در سی‌ودومین دوره بازی‌های المپیک توسط تیم ملی شمشیربازی اسلحه سابر به دست آمد. این تیم که با هدایت پیمان فخری و با ترکیب مجتبی عابدینی، علی پاکدامن، محمد رهبری و محمد فتوحی در جام‌جهانی لهستان به عنوان پنجمین رویداد گزینشی المپیک شرکت کرده بود، موفق شد با کسب جایگاه پنجم این رقابت‌ها جایگاه خود در رنکینگ امتیازی المپیک را به عنوان تیم اول آسیا تثبیت کند و اینگونه سهمیه‌اش برای المپیک تابستانی سال آینده را قطعی کرد. بعد از بسکتبال و والیبال که پیش از این برای المپیک ۲۰۲۰ کسب سهمیه کرده بودند، شمشیربازی سومین رشته‌ای به حساب می‌آید که در بخش تیمی المپیکی شده است. بدین ترتیب کاروان ایران با 3 رشته تیمی در المپیک حضور خواهد داشت؛ اتفاقی که پیش از این و در هیچ یک از 16 دوره حضور ورزشکاران ایرانی در بازی‌های المپیک نیفتاده بود. فوتبال، بسکتبال و والیبال رشته‌های تیمی ای بودند که پیش از این ورزشکاران‌شان در بازی‌های المپیک حضور داشتند اما در هیچ‌یک از دوره‌های حضور این رشته‌ها، رشته تیمی دیگری در ترکیب کاروان ایران قرار نداشت. تیم فوتبال امید ایران در المپیک ۱۹۶۴ توکیو، ۱۹۷۲ مونیخ و ۱۹۷۶ مونترال حضور داشت، بسکتبال اولین تجربه المپیکی خود را در بازی‌های ۲۰۰۸ پکن به‌دست آورد و والیبال هم در المپیک ۲۰۱۶ ریو شرکت داشت.
 
* ۴۷ سهمیه از ۱۱ رشته
کمتر از یک سال از کسب اولین سهمیه ورزش ایران برای المپیک تابستانی سال آینده می‌گذرد. این سهمیه اردیبهشت‌ماه توسط نجمه خدمتی به دست آمد. در ادامه هم ورزشکارانی از دیگر رشته‌ها صاحب سهمیه شدند و این روند ادامه داشت تا به امروز که ۱۱ رشته در ترکیب کاروان ایران قرار گرفته‌اند. شمشیربازی یازدهمین رشته‌ای است که ورزشکارانش موفق به کسب سهمیه شده‌اند. با احتساب ترکیب 4 نفره این تیم، مجموع سهمیه‌های ورزش ایران برای المپیک ۲۰۲۰ توکیو به ۴۷ سهمیه رسید. این تعداد سهمیه شامل ۴۳ سهمیه در بخش مردان و ۴ سهمیه در بخش بانوان می‌شود. در فاصله کمتر از ۶ ماه مانده تا برگزاری المپیک ۲۰۲۰ توکیو، وضعیت کاروان ورزش ایران ایده‌آل به نظر می‌رسد. سی‌ودومین دوره بازی‌های المپیک تابستانی ۳ تا ۱۹ مردادماه سال آینده به میزبانی ژاپن در توکیو برگزار می‌شود. ایران برای دوره پیشین بازی‌های المپیک صاحب ۶۳ سهمیه در ۱۴ رشته شد و در نهایت هم با ۶۲ ورزشکار در المپیک ۲۰۱۶ ریو شرکت کرد.

Page Generated in 0/0174 sec