printlogo


کد خبر: 220113تاریخ: 1399/3/11 00:00
پیشوای ورامین، محل گردهمایی فعالان فکری فرهنگی و هنری در پاسداشت سالروز قیامی که مبدأ انقلاب اسلامی شد
خروج، پیشوا، ۵۷ سال پیش

محمدرضا کردلو: امامزاده جعفر پیشوا محل گردهمایی فعالان فکری و فرهنگی است که در روزهای منتهی به سالروز قیام خونین 15 خرداد، برای «پیشوای قیام» دور هم جمع شده‌اند. «پیشوای قیام» عنوان برنامه‌ای است که طی روزهای دهم و یازدهم خرداد در پیشوا برگزار می‌شود تا یادآور اولین «خروج» نهضت بزرگ انقلاب اسلامی باشند و از ظرفیت‌های مستند، داستانی و سینمایی قیام 15 خرداد و حرکت کشاورزان و کارگران پیشوایی بگویند که زمینه‌ساز انقلاب بزرگ سال 57 شد. حالا در پنجاه و هفتمین سالگرد این قیام یکی از ایده‌های قابل تاملی که برای بزرگداشت این رویداد به نظر اعضای ستاد مردمی پاسداشت قیام 15 خرداد رسیده است، این بوده که جمعی از فعالان فکری و فرهنگی انقلاب اسلامی درباره ظرفیت‌های رسانه‌ای پیشوا به گفت‌وگو بنشینند. نزدیک به 100 چهره فرهنگی به پیشوا دعوت شده‌اند. حسین قرایی، دبیر همایش «پیشوای قیام» می‌گوید: هدف ما از برگزاری این برنامه شناساندن ظرفیت‌های عمیق و فرهنگی قیام 15 خرداد به هنرمندان جبهه فکری فرهنگی انقلاب اسلامی است. طی 2 روز میزبان 110 هنرمند خواهیم بود و امید آن داریم که در سال‌های آتی توسط همین هنرمندان و هنرمندان عزیز دیگر شاهد آثار قابل توجهی پیرامون قیام 15 خرداد باشیم.
در افتتاحیه این رویداد حجت‌الاسلام باقری، امام جمعه شهر پیشوا ضمن خیرمقدم به چهره‌های فرهنگی و هنری حاضر در گردهمایی بزرگ «پیشوای قیام» گفت: امسال به دلیل مواجهه با ویروس کرونا برنامه‌های ویژه گرامیداشت قیام خونین 15 خرداد شکل متفاوت‌تری به خود گرفته است. وی افزود: امسال برنامه‌های مربوط به بزرگداشت جنبه فرهنگی و فکری‌تری گرفته است و بنا داریم به این موضوع بپردازیم که چرا پیشوا به عنوان مبدا نهضت انقلاب اسلامی آنچنان که باید مورد توجه فضای رسانه‌ای و اندیشه‌ای کشور قرار نگرفته است.
بخشی از برنامه افتتاحیه به میزگردی اختصاص پیدا کرده بود تا ظرفیت‌های رسانه‌ای «پیشوا» و قیام 15 خرداد بازشناسی شود. حمید داوودآبادی نویسنده، کامران شرف‌شاهی نویسنده و منتقد ادبی، مازیار بیژنی کاریکاتوریست، علی فریدونی عکاس انقلاب و دفاع ‌مقدس و محمدحسن یادگاری مستندساز و فعال رسانه‌ای پیرامون ظرفیت‌های رسانه‌ای پیشوا و قیام 15 خرداد به بحث و گفت‌وگو نشستند. حمید داوودآبادی در این نشست لزوم راه‌اندازی دفتر مطالعات انقلاب اسلامی در حوزه پیشوا را مطرح کرد و گفت: پیشوا نیازمند محلی برای جمع‌آوری اسناد و پژوهش‌هایی در حوزه قیام 15 خرداد است تا پژوهشگران علاقه‌مند بتوانند به آنها دسترسی پیدا کنند.
در بخش دیگری از این نشست کامران شرف‌شاهی با اشاره به اینکه جنگ تحمیلی به فاصله کوتاهی از پیروزی انقلاب رخ داد و موجب شد توجه اهل فرهنگ و اندیشوران به سمت دفاع ‌مقدس بیشتر شود، گفت: مدیریت فرهنگی ما نتوانسته از ظرفیت‌های موجود در جهت بیان ویژگی‌ها و خصوصیات قیام 15 خرداد بهره‌برداری شایسته‌ای داشته باشد و به گونه‌ای می‌توان گفت که نقش پیشوای ورامین در این قیام بزرگ مورد جفا واقع شده است.
شرف‌شاهی افزود: شهر پیشوا می‌تواند به عنوان مرکز ملی فرصتی بین‌المللی ایجاد کند؛ از این لحاظ که این قیام علیه کاپیتولاسیون و استکبار بوده و به همین دلیل می‌تواند مورد توجه افزون‌تری قرار گیرد.
علی فریدونی، عکاس انقلاب و دفاع ‌مقدس نیز در این نشست گفت: لازم است فراخوانی داده شود تا هرکس عکس و فیلمی از نسل گذشته دارد جمع‌آوری شود و ارگانی این مسؤولیت را بپذیرد. شاید لازم باشد مردم را برای رقم زدن این اتفاق تشویق کرد. فریدونی افزود: انجمن عکاسان انقلاب و دفاع‌مقدس آمادگی دارد این تصاویر را در شرایط ایده‌آلی نگهداری و ساماندهی کند تا از خروجی آن کتاب‌هایی برای نسل جدید تهیه شود، چرا که در این زمینه کوتاهی‌های زیادی شده است به نحوی که فرزندان ما اطلاعات درستی از ماجرای 15 خرداد ندارند.
مازیار بیژنی، کاریکاتوریست نیز در این برنامه با اشاره به اینکه ارتباط نسلی به وسیله تولید هنر محقق می‌شود، گفت: ثبت تاریخ بدون تولید هنر اتفاق نمی‌افتد، چرا که هر نسل زبان خاص خود را برای فهم مطالب دارد. مثلا تولید انیمیشن در رابطه با قیام 15 خرداد می‌تواند راهگشا باشد.
بیژنی افزود: در تولیدات هنری باید اولویت مدنظر قرار بگیرد و بودجه‌ها صرف کارهای لازم و ضروری شود.
محمدحسن یادگاری، فعال رسانه‌ای و مستندساز نیز در این نشست به مسأله مهم انتقال پیام و ارتباط آن با تصویرسازی اشاره کرد و گفت: جهان ذهنی همه انسان‌ها بسته به روایت‌هایی است که از کودکی تا بزرگسالی به گوش‌شان می‌رسد. پس بیان روایت‌ها وظیفه همه اهالی فرهنگ و صاحبان وقایع تاریخی مانند 15 خرداد 42 پیشواست. یادگاری افزود: متاسفانه امروز مخاطب اصلی برنامه‌سازی‌ها، سیاست‌گذاری‌ها، تولیدات محتوایی و تعاملات گفت‌وگویی بزرگسالان هستند و کمتر به کودکان و نوجوانان توجه می‌شود که این طرز نگاه باید تغییر پیدا کند. یکی از بخش‌های دیگر این برنامه خاطره‌گویی حاج تقی علایی از شاهدان عینی واقعه 15 خرداد بود که حضوری چشمگیر و فعال در آن حادثه داشته و طعم زندان ساواک را چشیده و خانواده‌اش متحمل سختی‌های بسیار شده‌اند، آنچنان که یادآوری آن خاطرات روی سن او را بعد از 57 سال منقلب می‌کرد. وی درباره ماجرای شعری که در لبیک به هل من ناصر امام سروده و مبدا قیام 15 خرداد شده نیز صحبت کرد و سروده خود را خواند:
«حسین فی یوم العاشورا 
فرمود هل من ناصرا
دادند جواب این ندا 
در فیضیه قالوبلی»
محسن کاویانی، از شاعران مطرح کشور هم در این مراسم شعر خواند و چه حماسی خواند. 2 بیت هم برای مردم پیشوا و قیام 15 خرداد خواند:
این خطه با رنگ شقایق‌ها عجین است
این خطه مولایش امیرالمومنین است
تاریخ را قدری بخوان کوچه به کوچه
خردادهای پیشوا مرد‌آفرین است
گردهمایی بزرگ «پیشوای قیام» طی روزهای 10 و 11 خرداد به همت ستاد مردمی بزرگداشت قیام خونین 15 خرداد در شهر پیشوا و با حضور نزدیک به100 چهره فکری فرهنگی انقلاب اسلامی در پیشوا در حال برگزاری است.

Page Generated in 0/0057 sec