printlogo


کد خبر: 227346تاریخ: 1399/9/9 00:00
شهید «محسن فخری‌زاده» مسؤول کمیته تولید کیت‌های ایرانی تشخیص کرونا بود
یادگار باارزش دانشمند شهید
عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا در گفت‌وگو با «وطن امروز»: با انجام تست‌های گسترده کرونا به وسیله کیت‌های ایرانی، افراد آلوده در سطح وسیعی شناخته می‌شوند

گروه اجتماعی: کیت‌های ایرانی تشخیص کرونا مهم‌ترین عامل شناسایی بیماران مبتلا به کرونا و به دنبال آن کاهش آمار مرگ و میر ناشی از این بیماری در کشور است.
به گزارش «وطن‌امروز»، شهید محسن فخری‌زاده دانشمند ایرانی که روز جمعه در حمله‌ای تروریستی به شهادت رسید، مسؤول بخش تحقیق و تولید کیت تشخیص کرونای کشور بود.
علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا دیروز در این باره گفت: شهید فخری‌زاده در ایام کرونا و در تحریمی که در آن هستیم، در زمینه تولید کیت، واکسن و تجهیزات پزشکی مقابله با کرونا بسیار فعال بودند و حاصل کار این عزیز را هنوز هم داریم استفاده می‌کنیم. بویژه کار بسیار بزرگی که به رهبری ایشان در حوزه واکسن کرونا در حال انجام بود. به‌رغم تحریم‌هایی که بر دوش ما سنگینی می‌کند، نه‌تنها کمکی در این حوزه به ما نمی‌شود، بلکه دانشمندان ما را هم به شهادت می‌رسانند.
همچنین نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد در نامه‌ای به دبیرکل و شورای امنیت این سازمان خواستار محکوم کردن ترور شهید محسن فخری‌زاده شد و گفت نشانه‌های جدی مسؤولیت اسرائیل در این ترور وجود دارد.
در این نامه آمده است: یکی از آخرین خدمات شهید فخری‌زاده نقش برجسته وی در تولید نخستین کیت بومی تشخیص کرونا بود که سهم بزرگی در تلاش‌های ملی ما در مهار این همه‌گیری در زمانی داشته است که ایران تحت تحریم‌های غیرانسانی ایالات متحده است که بشدت مانع دسترسی ما به کالاهای بشردوستانه از جمله داروها و تجهیزات پزشکی می‌شود.  وی همچنین مدیریت توسعه واکسن کرونا را بر عهده داشته است.
 
* انجام تست با کیت‌های ساخت ایران  ابزاری برای جلوگیری کرونا
استفاده از کیت‌های ساخت دست دانشمندان ایرانی باعث شده است تا انجام آزمایش برای شناسایی افراد آلوده به ویروس کرونا در کشور در سطح وسیعی صورت گیرد. نتیجه چنین اقدامی جلوگیری از شیوع گسترده این بیماری از افراد ناقل به دیگران بوده که در هفته‌های آینده اثر آن را خواهیم دید. 
عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: مردم با مشاهده سیر نزولی کاهش آمار جان‌باختگان و بستری‌شدگان کرونایی نباید نسبت به رعایت پروتکل‌های بهداشتی و فاصله‌گذاری‌های اجتماعی کم‌توجه شوند، چرا که این بیماری دشمن جان آدمی است و با کوچک‌ترین غفلتی احتمال دارد مرگ را برای مبتلایان رقم زند. 
دکتر مینو محرز در گفت‌وگو با «وطن امروز» درباره اقدامات دولت و مردم در زمان کاهش تدریجی آمار مرگ‌و‌میر کرونایی و مبتلایان این بیماری گفت: با کاهش آمارها، دولت باید اقدامات سختگیرانه خود را در راستای مهار این بیماری بیشتر به کار گیرد و با انجام تست‌های فراوان، افرادی را که حامل ویروس کرونا هستند در سطح وسیعی شناسایی و قرنطینه کند تا مانع شیوع این بیماری واگیردار شود. 
وی با بیان اینکه اگر دولت از ابتدا، اقدامات خود را در مسیر انجام تست‌های گسترده برای شناسایی افراد مبتلا به ویروس کرونا و قرنطینه آنها برای جلوگیری از سرایت این بیماری به دیگران به کار می‌گرفت اکنون شاهد آمار بالای مرگ‌و‌میر و مبتلایان به این بیماری در کشور نبودیم، اظهار داشت: هر چند دولت در ماه‌های گذشته در زمینه تجهیزات آزمایشی چون کیت‌های تشخیص، محدودیت‌هایی داشت اما اکنون با توجه به استفاده از کیت‌های ساخت داخل که تست را در کمترین زمان ممکن انجام می‌دهند، بخوبی می‌تواند از شیوع گسترده این بیماری ممانعت کند. 
عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا افزود: کیت‌های ساخت دست دانشمندان کشور این امکان را بخوبی فراهم کرده است که تست‌ها در سطح وسیعی انجام شود؛ این موضوع کمک می‌کند تا براحتی بتوان افراد آلوده را شناسایی کرد، البته پس از شناسایی افراد آلوده آنها باید قرنطینه شوند و از اعضای خانواده و همکاران آنها نیز باید تست گرفته شود تا مانع سرایت این بیماری به دیگران شود. 
محرز تصریح کرد: مردم نباید فکر کنند با کاهش آمار مرگ‌و‌میر، ویروس کرونا ضعیف شده است بلکه باید بدانیم که این بیماری همچنان در کمین سلامت مردم است؛ در چنین شرایطی رعایت اصول بهداشتی، استفاده از ماسک و توجه به فاصله‌گذاری‌های فیزیکی نباید فراموش شود، چرا که طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت، چنانچه 97 درصد جامعه ماسک بزنند و فاصله‌گذاری‌ها را رعایت کنند احتیاجی به تعطیلی مشاغل نیست.
 
* نقش کیت تشخیص کرونا در کاهش آمار مرگ و میر
کره‌جنوبی مدتی پیش برخلاف وعده‌ای که به ایران داده بود از ارسال کیت‌های تشخیص کرونا سر باز زد و با توجه به تحریم‌ها علیه کشور تولید کیت‌های تشخیص کرونا امری اجتناب‌ناپذیر بود. شهید محسن فخری‌زاده در راس کمیته تولید کیت‌های ایرانی قرار داشت و تولید انبوه این کیت‌ها از مدتی پیش آغاز شد. قطعا با افزایش تعداد آزمایش‌های کرونا و قرنطینه مبتلایان بدون علامت زنجیره انتقال و انتشار کرونا تنگ‌تر خواهد شد. 
سخنگوی ستاد مقابله با کرونا در این باره گفت: با توجه به سامانه یکپارچه رصد آزمایش‌هایی که ایجاد کردیم، تمام آزمایش‌های مثبت در یک بانک اطلاعاتی جمع‌آوری می‌شود و طی 4 روز گذشته از حضور و سفر 1748 نفر از اشخاصی که تست‌شان مثبت بود و قصد خرید بلیت و مسافرت با اتوبوس، هواپیما و قطار را داشتند جلوگیری کردیم، زیرا توانستیم از این سامانه استفاده کنیم. چندی قبل علیرضا زالی در حاشیه رونمایی از کیت تشخیص سریع کرونا خبر داد که  ایران در کنار آمریکا، چین، کره‌جنوبی و انگلیس به فناوری پیشرفته تولید کیت تشخیص کرونا دست پیدا کرده و جزو ۵ کشور تولیدکننده کیت تشخیص کروناست. او بیان داشت: «این تست تقریبا  روی ۵۰۰ بیمار با نظارت انستیتو  پاستور ایران انجام شد و از نظر بالینی  کاملا مورد تایید است».
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه با این کار سرانه تست کرونا در کشور افزایش پیدا می‌کند، گفت: «این کیت تمام فرآیندهای پژوهشی و استانداردهای تحقیقاتی مناسب را طی کرده است».
زالی ادامه داد: «این کیت‌ها با دقت حدود ۸۵ درصدی، قدرت تشخیص و کارایی بالایی دارد که نسبت به تست‌های پی‌سی‌آر درصد بالاتری است».او گفت: «یکی از نگرانی‌ها انجام سرانه پایین تست کرونا در کشور بود  که با راه‌اندازی اینگونه محصولات فناورانه، تعداد تست‌های کرونا در کشور افزایش پیدا می‌کند».
فرمانده عملیات مقابله با کرونا در کلانشهر تهران ادامه داد: «در سایر تست‌های تشخیصی تا ۷۲ ساعت فرد باید منتظر جواب می‌ماند که در این زمان اگر فرد آلوده به ویروس کرونا بود، می‌توانست بیماری خود را به دیگران انتقال دهد، در حالی که با این تست، نتیجه در زمان حدود ۲۰ دقیقه مشخص می‌شود که فرد مبتلا است یا نه».
همچنین هفته گذشته محمد مخبر، رئیس ستاد اجرایی فرمان امام(ره) درباره کیت‌های ایرانی گفت:‌ در کمتر از ۲۲ روز جوانان دانشمند کشور توانستند خط تولید کیت‌های تشخیص سریع کرونا را راه‌اندازی کنند و از امروز می‌توانیم روزانه ۲۰۰ هزار کیت تولید کرده و تحویل جامعه سلامت دهیم.
 وی افزود: استفاده از این کیت جدید، دیگر نیاز به محیط آزمایشگاهی و حضور پزشک ندارد و برخلاف کیت‌های پی‌سی‌آر کنونی که ۴۸ ساعت برای نشان دادن نتیجه زمان لازم دارد، در هر محیط و منطقه‌ای می‌توان در کمتر از ۲۰ دقیقه ابتلای فرد به «کووید-۱۹» را متوجه شد. قیمت کیت‌های ساخته شده توسط ستاد اجرایی فرمان امام(ره) ۴۰ درصد ارزان‌تر از کیت‌های فعلی و نهایتا ۲۰۰هزار تومان است.
***
[«کووید - ۱۹‌» مسری‌تر نشده است]
بر اساس نتایج یک مطالعه علمی، جهش‌های ویروس کرونا آن را مسری‌تر نکرده است. به گزارش روزنامه دیلی‌میل، بیشتر موارد ابتلا به ویروس کرونا که اکنون در سطح جهان دیده می‌شود، ناشی از یک جهش ژنتیکی خاص به نام G۶۱۴D است که با گونه اصلی این ویروس که سال گذشته در «ووهان» چین ظاهر شد، متفاوت است. کارشناسان بیم داشتند این گونه جدید ویروس کرونا از نسخه اصلی آن مسری‌تر باشد اما اکنون محققان کالج دانشگاهی لندن در جریان یک مطالعه متوجه شدند جهش‌های «کووید-۱۹‌» برخلاف تصوری که پیش از این بیم آن می‌رفت، ویروس کرونا را مسری‌تر نکرده‌ است. محققان در این مطالعه بیش از ۴۶ هزار و ۷۲۳ مورد ابتلا به «کووید-۱۹‌» را در بیش از ۹۹ کشور جهان بررسی و نحوه ظهور جهش‌ها و تغییر قابلیت انتقال آنها را ارزیابی کردند. آنها در کل ۱۲ هزار و ۷۰۶ جهش را در -SARS-CoV-۲‌- ویروسی که موجب ابتلا به «کووید-۱۹‌» می‌شود، پیدا کردند و متوجه شدند که هیچ کدام از این جهش‌ها باعث افزایش قابلیت انتقال ویروس کرونا نمی‌شوند. پیش از این محققان تصور می‌کردند جهش G۶۱۴D با افزایش قدرت سرایت ویروس کرونا ارتباط دارد اما مطالعه محققان کالج دانشگاهی لندن نشان داد جهش یادشده در واقع با افزایش قابل توجه انتقال ویروس کرونا ارتباطی ندارد. 

Page Generated in 0/0116 sec