گروه سیاسی: این از پیامدهای ابتدایی سکوت مقابل آمریکاییهاست. این یک موضوع بدیهی است. وقتی تهدیدهای نظامی آمریکا روزانه میشود و از سطح رئیسجمهور و وزیر خارجه به معاون سخنگوی(!) وزارت خارجه آمریکا میرسد، این یعنی در ایران دستگاه مربوط نتوانسته است در مقابل تهدیدها پاسخ مناسبی ارائه دهد و همین موضوع قطعا به دستدرازی بیشتر منجر خواهد شد و همینگونه نیز شد. تنها چند روز پس از آنکه باراک اوباما به کنایه به فرانسوا اولاند گفت یک تن آجر روی شرکتهایی که با ایران تجارت میکنند، خالی خواهد کرد و در ادامه اظهارات یکی در میان این روزهای مقامات آمریکایی که از تهدید به حمله نظامی تا ادامه تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران را شامل میشود این بار وزارت خارجه آمریکا با انتشار بیانیهای سیاسی و مداخلهجویانه خواستار رفع حصر سران فتنه شد. ماری هارف، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا که به تازگی ایران را تهدید به حمله نظامی کرده بود، اینبار سناریوی مداخله صریح سیاسی را دنبال کرد و در بیانیهای که متن آن در سایت وزارت خارجه آمریکا منتشر شد، نوشت: سه سال قبل چنین روزی دولت ایران نامزدهای سابق انتخابات ریاست جمهوری و رهبران مخالف مهدی کروبی، میرحسین موسوی و همسرش زهرا رهنورد مدافع حقوق زنان را بدون طرح رسمی اتهام در حصر خانگی قرار داد، ما ادامه حصر آنها را محکوم میکنیم و آزادی فوریشان را خواستار میشویم. هارف اخیرا نیز اظهارات تندی با ادعای نقض حقوق بشر در ایران مطرح کرد و در روز پنجشنبه هفته گذشته هم مدعی شده بود تحریمها علیه ایران باید به دلیل نقض حقوق بشر در این کشور ادامه پیدا کند. پیش از این وندی شرمن، معاون وزیر خارجه آمریکا نیز در نشستی که در کمیته روابط خارجی سنای آمریکا برگزار شده بود، آزادی سران فتنه و دیگر «زندانیان عقیدتی» در ایران را خواستار شده بود. سناریوی تغییر فاز به فاز اظهارات آمریکاییها از ایران پس از توافق ژنو دقیقا در حال اجراست. آنها ابتدا تفسیر دلخواه خود از توافقنامه را ترویج کردند. در ادامه ایران را تهدید کردند در صورت عدم اجرای تفسیر دلخواه خود از توافقنامه، باید منتظر جنگ باشد. آنها همزمان پروژه بهانههای حقوق بشری و تروریسم را جلو بردند و اکنون نیز فاز مداخله مستقیم سیاسی را مطرح میکنند. همه این اقدامات در حالی صورت گرفت که دستگاه دیپلماسی دولت ایران هیچگونه پاسخ شایستهای به این ادبیات و رفتار آمریکاییها نداشته است. به عبارتی این رفتار گستاخانه آمریکاییها در سایه سکوت وزارت امور خارجه ایران صورت گرفته است. به اعتقاد کارشناسان، انفعال دستگاه سیاست خارجی در قبال رفتارهای توهین و تهدیدآمیز آمریکاییها به تنزل جایگاه دیپلماتیک ایران منجر خواهد شد. گزارههای شهودی این ارزیابی نیز البته موجود است. توهینهای بیسابقه وزیرخارجه بحرین، یک جزیره 800 هزار نفری به مقامات و مردم ایران میتواند از پیامدهای «دیپلماسی خنده» باشد. عدم موضعگیری قاطع و عدم توجه ویژه به مقوله عزت ملی میتواند چنین پیامدهایی به دنبال داشته باشد. قاعدتا دخالت صریح در امور ایران و عدم پاسخگویی قاطعانه میتواند مخدوش شدن استقلال کشور را
در پی داشته باشد. همین نگرانیها باعث شد روز گذشته و در شرایطی که وزارت امور خارجه حتی از بدیهیترین اقدام ممکن یعنی صدور بیانیه در محکوم کردن این دخالت آشکار امتناع کرد، این مجلس شورای اسلامی بود که به این موضوع واکنش نشان داد. برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی در واکنش نسبت به این اقدام وزارت خارجه آمریکا خواهان موضعگیری صریح و قاطع دستگاه دیپلماسی شدند. نمایندگان مجلس معتقد هستند اینگونه گستاخیها که از سوی آمریکاییها شدت گرفته نتیجه دیپلماسی ضعیف دولت یازدهم است و این انفعال باعث میشود طرف غربی احساس کند ما از سر ضعف بر سر میز مذاکره حاضر شدیم.
دیپلماسی دولت ضعیف است
احمد بخشایشاردستانی، نماینده مردم اردستان در مجلس معتقد است این بیانیه وزارت خارجه آمریکا نشاندهنده دخالت آشکار آمریکا در امور داخلی ایران است. وی افزود: از سوی دیگر صدور این قبیل بیانیهها و اعلام حمایتها از موسوی و کروبی توسط آمریکا، بیانگر این مطلب است که مسیر این دو نفر در انتخابات و فتنه سال 88 چگونه بوده و همانطور که امام خمینی(ره) فرمودند، هرگاه دشمن از شما تعریف کرد، بدانید ایرادی در شماست. به گزارش فارس، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس خاطرنشان کرد: دخالت آمریکا در امور ایران با عنوان آزادی سران فتنه یکی از تبعات ضعف دیپلماسی دولت یازدهم است و مسؤولان دستگاه دیپلماسی ما شاید در مذاکرات جدی باشند اما در برابر اظهارنظرهای مقامات وزارت خارجه آمریکا و کاخ سفید از خود ضعف نشان میدهند. بخشایش اضافه کرد: این ضعفها از سوی مقامات وزارت امور خارجه ما سبب میشود مقامات آمریکایی بیمحابا بر ما بشورند و احساس کنند ایران از سر ضعف بر سر میز مذاکره حاضر شده است. وی تصریح کرد: آمریکاییها سعی دارند با عنوان نقض حقوق بشر و آزادی بیان، دایره تحریمها را گسترش دهند و بیانیه اخیر آنها درباره موسوی و کروبی مقدمه این کار است. حجتالاسلام وحید احمدی، نماینده مردم کنگاور و عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز بیانیه وزارت خارجه آمریکا برای آزادی میرحسین موسوی و مهدی کروبی را دخالت آشکار در امور کشورمان دانست. وی ضمن محکوم کردن چنین موضعی از سوی مسؤولان آمریکایی خواستار موضعگیری دستگاه دیپلماسی ما نسبت به این موضوع شد و تاکید کرد: وزارت امور خارجه با موضعگیری بموقع اجازه دخالت بیشتر به آمریکاییها ندهد. عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اضافه کرد: اخیرا اظهارات آمریکاییها درباره مسائل اینچنینی افزایش یافته که این موضوع به دلیل کمتوجهی مسؤولان مربوط است که در واکنش به این اظهارات بموقع اظهارنظر نمیکنند.
وزارت امور خارجه سریع و قاطعانه پاسخ دهد
ابراهیم آقامحمدی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در این باره بیانیه وزارت خارجه آمریکا را نقض آشکار حاکمیت داخلی کشور میداند و معتقد است وزارت امور خارجه باید قاطعانه نسبت به این اقدام واکنش نشان دهد.
آقامحمدی اظهار داشت: دستگاه وزارت امور خارجه موظف است پاسخ سریع و قاطعی به این بیانیه بدهد زیرا خواسته همه مردم است، در اصل اولین جایی که باید پاسخگوی اینگونه هتاکیها باشد، دستگاه سیاست خارجی است. وی با بیان اینکه مردم این دخالتها را تحمل نمیکنند، افزود: صبر مردم لبریز شده و افرادی که در داخل حرف آمریکا را تکرار میکنند مدتهاست توسط مردم کنار گذاشته شدهاند. آنها چشم خود را بر حضور میلیونی مردم در راهپیمایی 22 بهمن بستهاند و قصد ندارند از خواب بیدار شوند. نماینده مجلس با اشاره به اینکه برخی سران و اهالی فتنه اعتقادی به نظام و دولت حسن روحانی ندارند، گفت: کسانی که امروز به رئیسجمهوری و رئیس قوه قضائیه برای آزادی فتنهگران فشار میآورند حتی در انتخابات هم شرکت نکردهاند و اعتقادی به نظام جمهوری اسلامی ندارند اما همچنان میخواهند پروژه آمریکایی- اسرائیلی رفع حصر را مطرح کنند تا به اهداف خاص خود برسند. محمدکاظم انبارلویی، عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی هم معتقد است دولت باید رسما نسبت به این مداخله اعتراض کند و اعتراض خود را در مجامع بینالمللی بویژه سازمانملل به ثبت برساند. وی تصریح کرد: یکی از مفاد منشور سازمان ملل احترام به استقلال ملتها و دولتهای مشروع و عضو سازمان ملل است و نمونهای بارز از مداخله در امور ما انتشار چنین بیانیهای از سوی دستگاه سیاست خارجی آمریکاست.
صدای شورای شهر هم درآمد
در کنار سکوت وزارت امور خارجه، حتی اعضای شورای شهر نیز نسبت به گستاخی جدید آمریکاییها واکنش نشان دادند. مجتبی شاکری، برگزیده مردم تهران در شورای شهر معتقد است اهانتهای دولت آمریکا در این برهه، از 35 سال گذشته بیشتر بوده است. شاکری با اشاره به بیانیه مداخلهجویانه وزارت خارجه آمریکا در حمایت از سران فتنه اظهار داشت: تیم مذاکرهکننده ما آزمونی را در پیش دارد و باید به این منطق برسد که آمریکاییها نهتنها زبان تکریم به کار نبردهاند بلکه اهانتهای بسیاری را به مردم ایران کردند که نمونه بارز آن حمایت از فتنهگرانی است که کشورمان را به آشوب کشیدند. وی با بیان اینکه دستگاه دیپلماسی باید پاسخ کوبندهای را به طرف آمریکایی بدهد، گفت: دستگاه دیپلماسی نباید از مردم فاصله بگیرد چراکه مردم در راهپیمایی 22 بهمن آمریکا را شیطان بزرگ دانسته و شعار مرگ بر آمریکا سر دادهاند بنابراین دستگاه دیپلماسی نیز باید استکبارستیزی را در اعمال خود نشان دهد و این امر پسندیدهای نیست که شفافسازی دستگاه دیپلماسی آمریکا نسبت به ایران بیشتر باشد.