printlogo


کد خبر: 280918تاریخ: 1403/2/5 00:00
طلسم ۱۵ ساله خط لوله صلح شکسته می‌شود؟

در نشست وزرای نفت ایران و پاکستان بحث و بررسی در زمینه توسعه همکاری‌های انرژی انجام شد و آغاز تجارت گازی 2 کشور مورد واکاوی ۲ طرف قرار گرفت.
به ‌نظر می‌رسد در 15 سالی که از امضای قرارداد صادرات گاز ایران به پاکستان گذشته (که با کارشکنی مستقیم آمریکا این قرارداد اجرایی نشده) هیچ‌گاه مثل امروز مقامات پاکستان نسبت به رفع موانع اجرایی شدن این قرارداد مصمم نبوده‌اند.
2 ماه پیش بود که وزارت نفت و منابع طبیعی پاکستان با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد کمیته انرژی کابینه پاکستان با آغاز کار برای احداث خط لوله از مرز مشترک پاکستان تا بندر گوادر موافقت کرده است.
در این بیانیه آمده بود: «با توجه به کمیته نظارتی که در سپتامبر سال گذشته از سوی نخست‌وزیر پاکستان برای بررسی توصیه وزرای مربوط درباره خط لوله گاز ایران و پاکستان تشکیل شده بود، کمیته انرژی کابینه توصیه‌های دریافت از سوی کمیته نظارتی را تایید و به موجب آن در مرحله نخست، کار در زمینه احداث 80 کیلومتر خط لوله گاز از مرز پاکستان تا بندر گوادر آغاز خواهد شد».
حال در خلال سفر رئیس‌جمهوری ایران به پاکستان، جواد اوجی، وزیر نفت ایران با همتای پاکستانی خود نشست مشترکی برگزار کرد که طبق اعلام وزارت نفت، دوطرف در این دیدار بر تحکیم روابط دو کشور بویژه در بخش انرژی و نفت و گاز تأکید کردند و توسعه همکاری‌های دوجانبه در حوزه انرژی و صدور خدمات فنی و مهندسی از مهم‌ترین محورهای مذاکرات وزیران نفت ایران و پاکستان بود.
اگرچه وزارت نفت ایران از جزئیات مذاکرات صورت گرفته در این جلسه خبری منتشر نکرده اما بررسی‌ها نشان می‌دهد آغاز تجارت گازی ۲ کشور مورد واکاوی ۲طرف قرار گرفته است.
به ‌نظر می‌رسد از این سفر و جلساتی که در خلال آن برگزار شده، می‌توان طلسم‌شکنی آغاز تجارت گازی 2 کشور را پس از 15 سال انتظار داشت؛ البته این مهم به قدرت چانه‌زنی دوطرف و اهتمام مسؤولان 2 کشور برای رفع موانع بستگی خواهد داشت و مقامات پاکستان باید در عمل نشان دهند سیاست یک ‌بام و دوهوای گذشته درباره تعلیق خرید گاز از ایران را زیر سایه همراهی با آمریکا کنار گذاشته‌اند.
* پاکستان خواهان بهره‌برداری از خط لوله گازی آی‌پی است
وزیر نفت از علاقه‌مندی اسلام‌آباد برای بهره‌برداری سریع خط لوله صادراتی گاز ایران به پاکستان (آی‌پی) خبر داد.
جواد اوجی روز دوشنبه در حاشیه سفر سیدابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری به اسلام‌آباد با بیان اینکه طرف پاکستانی مشتاق است هرچه زودتر تزریق گاز به خط لوله آی‌پی انجام شود، گفت: پاکستان برای تسریع در این کار در حال تنظیم قرارداد با شرکت‌های مختلف است.
وی افزود: با اقدام‌هایی که انجام خواهد شد امیدواریم طبق قرارداد بین‌المللی که بین ایران و پاکستان امضا شده است، در دوران فعالیت دولت سیزدهم شاهد صادرات گاز به پاکستان باشیم. وزیر نفت که به همراه رئیس‌جمهوری به پاکستان سفر کرده است با مصدق مسعود ملک، وزیر نفت پاکستان دیدار و گفت‌وگو کرد. تحکیم روابط دو کشور بویژه در بخش انرژی و نفت و گاز از مهم‌ترین محورهای مورد تأکید در این دیدار بود.
توسعه همکاری‌های دوجانبه در حوزه انرژی و صدور خدمات فنی و مهندسی نیز از محورهای مذاکرات روز دوشنبه وزیران نفت ایران و پاکستان به‌شمار می‌آید.
وزیر نفت پاکستان هم پس از این ملاقات در گفت‌وگویی با اشاره به اینکه فرصت‌هایی خیره‌کننده بین 2 کشور برای تعمیق همکاری‌های تجاری و اقتصادی وجود دارد، گفت: ما از سفر جناب رئیسی، رئیس‌جمهور و هیات ایرانی در پاکستان بسیار خرسندیم و میزبانی از دوستان ایرانی افتخار بزرگی برای ما است.
وی ادامه داد: مرحله نخست مذاکرات ما مرتبط با همه محورها برگزار شد و ما این روند را در مراحل بعدی ادامه خواهیم داد.
وزیر نفت پاکستان تأکید کرد: ایران و پاکستان به همکاری برای رفاه منطقه و تأمین منافع ملت‌های یکدیگر ادامه می‌دهند.
مهم‌ترین پروژه در حوزه انرژی بین 2 کشور، احداث خط لوله صادرات گاز از ایران به پاکستان (خط لوله آی‌پی) است، طرح انتقال گاز ایران به پاکستان از حدود ۱۵ سال پیش طراحی و اجرا شده که به دلایل مختلف تاکنون عملیاتی نشده است. هم‌اکنون خط لوله لازم برای صادرات گاز ایران به پاکستان احداث شده و با ساخت خط لوله مورد نیاز در سمت پاکستان امکان صادرات گاز فراهم خواهد بود.

Page Generated in 0/0053 sec