printlogo


کد خبر: 9366تاریخ: 1393/5/20 00:00
تقویم تاریخ

رحلت فقیه، محدث و متکلم شهیر «قطب‌‏الدین راوندی» (573 ق)
امام قطب‌الدین ابوالحسن سعید بن هبه..‌الله بن حسین راوندی پس از تحصیل مقدمات به سرعت مدارج علمی را طی کرد. وی از شاگردان خاص علامه طبرسی صاحب تفسیر مجمع‌البیان و دیگر اساتید عصر بود. ابن شهر آشوب، علی بن محمد المدائنی و دو فرزندش حسین و محمد از شاگردان قطب و فقهای زمان بوده‏اند. قطب‌الدین راوندی در تفسیر، نهج‌البلاغه، کلام، فلسفه، فقه، حدیث، تاریخ، اصول فقه و شعر و ادب استاد زمانه بود و در هر کدام دارای تالیفاتی می‏باشد که ‌ام‌القُرآن، تفسیرالقرآن، الاختلافات، رساله‌الفقها، فِقه‌القرآن و... از آن جمله‏اند. این عالم بزرگ و این فقیه ربانی سرانجام در سال 573 ق در شهر مقدس قم جان به جان آفرین تسلیم کرد و در جوار حرم مطهر حضرت معصومه به خاک سپرده شد. روزی که پس از هشتصد سال، قصد بازسازی صحن مبارک را داشتند، با پیکر سالم و سیمای نورانی این عارف بالله مواجه شدند و حسب‌الامر حضرت آیت‌الله مرعشی نجفی، سنگ قبر بلندی بر فراز مزارش نصب کردند.
تأسیس رسمی مذهب «پروتستان» توسط «مارتین لوتر» (1529م)
پروتستان عنوان نهضتی دینی در عالم مسیحیت است که در قرن شانزدهم میلادی با هدف اصلاح دینی توسط مارتین لوتر آغاز شد. لوتِر آلمانی نهضت خود را پس از آن آغاز کرد که برخلاف دستور پاپ، کتاب انجیل را به زبان آلمانی ترجمه کرد و درصدد شکستن طلسم تعصبات خشک مذهب کاتولیک بود. با ترجمه آلمانی انجیل و نشر عقاید لوتر، بسیاری از مردم به او گرایش پیدا کردند و به‌رغم مخالفت کلیسای کاتولیک، مارتین لوتر در یازدهم اوت 1529م، تأسیس رسمی مذهب پروتستان را اعلام کرد. لفظ پروتستان به معنی معترض است. این لفظ در ابتدا به چند تن از امرای امپراتوری مقدس اطلاق می‏شد که در مقابل تصمیم مجلس مبنی بر منع هرگونه تجدیدنظر در دین، رسماً اعتراض‏نامه‏ای صادر کردند. آیین پروتستان در همه ممالک، اصول آزادی فردی در امور دینی و دنیایى، قضاوت شخصی و تساهل دینی در مقابل اطاعت از سنت و مقامات رسمی دینی را در بر دارد. اساس این مذهب این است که فرد مسیحی فقط در برابر خدا مسؤول است نه در برابر کلیسا. پیروان پروتستان، کتاب مقدس را بر همین اساس تفسیر می‏کنند و نظریاتشان درباره اعمال و وظایف کلیسا و آیین‏های مقدس ناشی از همین دیدگاه می‏باشد. پروتستان‏ها به رهبری متمرکز عقیده ندارند و برای روحانیت مسیحی ارزش چندانی قائل نیستند. از جمله ویژگی‏ها و تفکر پروتستانی، فردگرایى، تاکید بر آزادی فردی، تساهل و مدارا، تکیه بر تولید و گسترش ثروت، عبادت دانستن کار، موهبت الهی دانستن ثروت و ممدوح دانستن آن را می‏توان برشمرد. پیروان آیین پروتستان امروزه عمدتاً در کشورهای شمال اروپا شامل نروژ، فنلاند و سوئد و در کشورهای آلمان، انگلستان، فرانسه، سوئیس، مجارستان و بخش‏هایی از آمریکا، حضور دارند.
امضای «قرارداد سیفِر» (سور) میان عثمانی و متفقین (1920م)
جنگ اول جهانی که از سال 1914م آغاز شد و مدت چهار سال به طول انجامید، علاوه بر نتایج سیاسی، نظامی و اقتصادی آن، در عرصه جغرافیایى نیز آثاری برجای گذاشت. ورود دولت عثمانی به صحنه جنگ باعث شد تا برنامه‏ریزی دولت‏ها و بویژه دولت استعماری انگلستان به ثمر نشیند و پهناورترین امپراتوری اسلامی در قرون اخیر، روند اضمحلال و فروپاشی را طی نماید. یکی از معاهداتی که این روند را تسریع بخشید، امضای قرارداد صلحی است که متفقین در 11 آگوست 1920م در شهر سیفِر فرانسه با دولت عثمانی امضا نمودند. براساس این پیمان که به قرارداد سیفر (سور) معروف شد، دولت عثمانی از حقوق خود نسبت به برخی مناطق اروپایى دست برداشت و از عنوان یک دولتِ اروپایى حذف شد. تنگه‏های بسفر و داردانل تحت اداره بین‏المللی درآمد و استقلال یا جدایى ارمنستان، حجاز، مصر، قبرس و... از این امپراتوری تأیید گردید. مناطق تحت مالکیت عثمانی در آفریقا و دریای اژه به دیگران واگذار شد. شمار نیروهای مسلح آن کاهش یافته و کنترل گردید. در حقیقت قرارداد سیفر خط پایانی بر سیادت و حاکمیت امپراتوری عثمانی کشید. چندی پس از آن با استقلال مناطق تحت کنترل عثمانی، کشور ترکیه جایگزین این امپراتوری کهن گردید.


Page Generated in 0/0043 sec