دستیار خزانه‌داری آمریکا و رئیس FATF: برای مقابله با ایران همکاری نزدیکی با اسرائیل و عربستان داریم
عضویت در دام دشمن‌؟!

اظهارات جدید رئیس کارگروه اقدام ویژه مالی یا FATF که طی آن بر همکاری با اسرائیل و عربستان جهت مقابله با ایران تاکید کرده بود، نگرانی‌های منتقدان لوایح چهارگانه در ایران را تایید کرد. «مارشال بیلینگزلیا» دستیار بخش تامین مالی تروریسم وزارت خزانه‌داری آمریکا و «مانیشا سینگ»، دستیار وزیر خارجه آمریکا پنجشنبه گذشته در یک جلسه استماع در کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا ادعاهایی درباره ایران مطرح کردند. «بیلینگزلیا» که در حال حاضر ریاست «گروه ویژه اقدام مالی» (FATF) را به عهده دارد، درباره روند احیای تحریم‌ها علیه ایران پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای برجام گفت: «تحریم‌های هسته‌ای علیه ایران که ذیل برجام رفع کرده بودیم در 2 مرحله مجدداً احیا می‌شوند». مقام خزانه‌داری آمریکا درباره هدف از اجرای این تحریم‌ها گفت: «قصد داریم ایران را بابت اقدامات مرگبار و بی‌ثبات‌کننده‌اش پاسخگو کرده و جای شک باقی نگذاریم که ایران باید به میز مذاکره برگردد». بیلینگزلیا در ادامه به ارائه آمارهایی درباره تحریم‌های اعلام‌شده علیه ایران در دولت فعلی آمریکا پرداخت و گفت: «خزانه‌داری آمریکا در این دولت، ۱۷ دور تحریم‌ علیه ایران اعلام کرده و ۱۴۵ فرد مرتبط با ایران را به دلیل طیفی از فعالیت‌ها اعم از تروریسم، اشاعه تسلیحات و نقض حقوق بشر و جلوگیری از سوءاستفاده ایران از نظام مالی جهان در فهرست تحریم‌ها قرار داده است». وی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد آمریکا برای مقابله با آنچه به گفته وی «فعالیت‌های مخرب ایران» خوانده شده همکاری نزدیکی با عربستان و رژیم صهیونیستی دارد. رئیس FATF همچنین خاطرنشان کرد در این جایگاه برای تقویت نظام مبارزه با پولشویی و مبارزه با تأمین مالی تروریسم تلاش می‌کند. او گفت: «ما به صورت روزانه با سایر کشورها در سراسر دنیا، اعم از کشورهایی که در معرض نظام‌های مالی غیرقانونی ایران، روسیه و کره‌شمالی قرار گرفته‌اند همکاری‌های دوجانبه و چندجانبه برای تقویت نظام‌های مبارزه با پولشویی و مبارزه با تأمین مالی تروریسم داریم».
بیلینگزلیا همچنین به شرکت‌ها در سراسر جهان توصیه کرد احتیاط لازم را به خرج دهند تا درگیر «شبکه فریب‌آمیز ایران»- به ادعای او- نشوند.
بیلینگزلیا در ادامه مدعی شد سقوط ارزش ریال از نشانه‌های اثرگذاری سیاست‌های آمریکا علیه ایران است. او گفت: «تاکنون حدود ۱۰۰ شرکت بین‌المللی اعلام کرده‌اند ایران را ترک می‌کنند. انتظار داریم موارد بیشتری را هم شاهد باشیم».
هر چند اعلام خبر ریاست همزمان دستیار خزانه‌داری آمریکا بر FATF در تیرماه امسال، تکلیف جهت‌داری این کارگروه و پیوند عمیق FATF با وزارت خزانه‌داری آمریکا را مشخص کرده بود اما این اظهارات بیلینگزلیا را می‌توان نقطه پایانی ابهامات در این باره دانست.
به نظر می‌رسد همین ابهامات و نگرانی‌ها از جهت‌داری FATF که از قضا در سخنان چند روز گذشته چند تن از مراجع عظام تقلید نیز بیان شد، موجب شده است تا از لوایح چهارگانه مرتبط با این کارگروه تنها یک لایحه که آن هم اصلاح یک قانون داخلی بود از سوی مجلس و شورای نگهبان به تصویب برسد. این در حالی است که دولت و نمایندگان همسو با دولت در ماه‌های اخیر حداکثر تلاش خود برای تصویب این لوایح را به‌کار گرفته بودند تا جایی که شخص رئیس‌جمهور در این زمینه با آیت‌الله جنتی، دبیر شورای نگهبان نامه‌نگاری کرده بود. در همین راستا لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی 2 بار توسط شورای نگهبان رد شد و «الحاق ایران به کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با جرائم سازمان‌یافته فراملی» (پالرمو) نیز از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام مغایر سیاست‌های کلان کشور در موضوع اقتصاد مقاومتی اعلام شد. «الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم» نیز با تصمیم نمایندگان مجلس همچنان مسکوت مانده است.
 

ماجرای فرار محمود صادقی از مناظره درباره FATF
حجت‌الاسلام نصرالله پژمانفر، نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با فارس، با اشاره به برخی فضاسازی‌ها درباره ربط دادن مشکلات اقتصادی به عدم پیوستن به FATF گفت: رهبر معظم انقلاب در دیدار نمایندگان صراحتا نظر خود را درباره پیوستن به FATF عنوان کردند و فرمودند اساسا کشورهایی که جریان‌های استعماری را دنبال می‌کنند پخت و پزهایی را قبل از کار خود انجام می‌دهند و این قوانین را وضع می‌کنند تا کشورهایی که می‌خواهند استقلال‌شان را حفظ کنند لای منگنه قرار دهند. وی افزود: همه ما قبول داریم که جلوی پولشویی و فساد مالی باید گرفته شود اما من تعجب می‌کنم آقای رئیس‌جمهور که بحث فساد را در ارتباط با FATF دنبال می‌کند چطور در برخورد با مفاسد مالی بهانه می‌آورد و می‌گوید نباید ما به حساب‌های شخصی افراد سرک بکشیم و نباید حساب‌های مردم را کنترل کنیم و سؤال اینجاست که با این وضعیت آقایان چطور می‌توانند FATF را اجرا کنند. عضو هیأت رئیسه فراکسیون روحانیت مجلس در پایان گفت: من پیش از این آمادگی خود را برای مناظره درباره FATF با آقای محمود صادقی اعلام کردم اما وی حاضر به این کار نشد و البته من هنوز هم آماده مناظره با وی در این باره هستم تا ادله خود را درباره اینکه پیوستن به این کنوانسیون چه ضررهایی برای کشور ما دارد ارائه کنم.