توسط آیت‌الله کعبی در قم انجام شد
تبیین اصول رفتاری امام و رهبری در اداره کشور

آیت‌الله عباس کعبی، نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری در همایش ائمه جماعات مساجد استان قم که پیش از ظهر دیروز در سالن همایش‌‌های جامعه مدرسین برگزار شد، به تبیین اصول الگوی رفتاری امام و رهبری پرداخت.
آیت‌الله کعبی در این برنامه در تبیین اصول الگوی رفتاری امام و رهبری در عرصه اداره کشور اظهار داشت: برخی اوقات شما با مسائل مختلفی برخورد می‌کنید یا از شما سؤال می‌شود که گرانی، مسائل فرهنگی و فساد و حتی امور بین‌المللی از جمله آنهاست؛ از جمله سؤال مطرح می‌شود که رهبری وضعیت نابسامان فعلی کشور را می‌دانند یا نمی‌دانند؟ اگر می‌دانند چرا اقدام نمی‌کنند و اگر نمی‌دانند چرا نباید از این مسائل خبر داشته باشند؟ این را با یقین بدانید از کانال‌‌های رسمی و غیررسمی مسائل ریز و درشت به اطلاع ایشان می‌رسد و درباره اشراف رهبری به مسائل هیچ شکی نیست ولی اینکه چرا حل نمی‌شود؟ رهبری که یک تنه نمی‌توانند مسائل را پیش ببرند، نه رهبری که حتی زمان رسول اکرم(ص) هم این مسأله ممکن نبود، همچنانکه قرآن کریم خطاب به پیامبر می‌فرماید: «تو با همراهی امتت می‌توانی هدایت مردم و مدیریت امور آنها را برعهده بگیری». عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان اینکه نظام اسلامی ما نظام پیوند امت و امامت است، گفت: اگر امت همراه امام نباشند، امام یا در حاشیه می‌رود یا بسط‌ ید پیدا نمی‌کند، برای اینکه امت در کنار امام در صحنه بیایند نخبگان و خواص باید فعال شوند، همچنانکه در زمان امام، شبکه عظیم روحانیت و وعاظ و خطبا مردم را به میدان آوردند و طاغوت و حکومت استکباری آمریکا بساط خود را از این کشور جمع کرده و رفتند. وی ادامه داد: بحث دوم در اصول رفتاری امام و رهبری اهتمام مستمر و خستگی‌ناپذیر برای برافراشتن پرچم اسلام و انقلاب اسلامی و افزایش اعتماد به نفس ملی است که در نگاه امام و رهبری جایگاه ویژه‌ای دارد؛ در ایران اسلامی به پرچم‌داری امام راحل و خلف شایسته ایشان، انقلابی شکل گرفت که جهان را متحول کرد؛ این نظام، نظام اهل‌بیت(ع) در عصر غیبت است و حفظ نظام، حفظ کیان اسلام و شیعه است. عضو هیأت‌رئیسه مجلس خبرگان رهبری با اشاره به تکلیف‌مداری و اهتمام کامل به انجام تکلیف الهی در سیره امام و رهبری گفت: امام راحل بزرگوار ما و همین طور رهبر معظم انقلاب هم اینگونه عمل کرده‌‌اند و بر این بحث تأکید داشته‌اند؛ بحث دیگر اهتمام مستمر به هدایت امت اسلامی و پایبندی به لوازم آن است، نظام‌‌سازی مستمر بر اساس فقه شیعه و بر اساس نظام امامت و امت و ولایت مطلقه فقیه نیز در نظر آنها جایگاه پررنگی دارد.
  حمایت از رأی و خواست ملت در کلام رهبری
آیت‌الله کعبی در ادامه این مبحث با اشاره به حمایت از رأی و خواست ملت در کلام رهبر معظم انقلاب گفت: مادامی که یک دولت از نصاب‌‌های قانون اساسی پای خود را فراتر نگذاشته باشد باید حمایت شود، چرا که دولت منتخب مردم است هرچند ممکن است زاویه دید مخالفی با دولت داشته باشند ولی شقاق و نفاق در جامعه نباید ایجاد شود. بحث دیگر در اندیشه رهبر معظم انقلاب مطالبه‌ از ارکان نظام اسلامی متناسب با وظیفه و مسؤولیتی که دارند است، از جمله ایشان سه‌شنبه‌شب در دیدار سران سه قوه به این مسأله اشاره کردند که اگر مشکل کشور مسؤولیتی است پس چرا حل نمی‌کنید؟ وی با بیان اینکه 2 روش برای اداره کشور وجود دارد، یادآور شد: یک روش این است که رهبری در جزئیات امور دخالت کنند که شدنی نیست و روش دوم هدایت و حمایت و نظارت کلان راهبردی است که مبنای امام و رهبری در اداره کشور همین روش دوم است، مگر جاهایی که ببینند مسیر نظام در حال منحرف شدن است که در این شرایط دخالت خاص می‌کنند. آیت‌الله کعبی به رعایت مصالح عامه بر پایه فقه شیعه برای رفع تزاحم‌‌های حقوقی و سیاسی برای اداره کشور یا مقابله با دشمن در سیره امام و رهبری اشاره کرد و گفت: اهم و مهم کردن جزو سیستم‌‌های رهبری است و لحاظ ضرر اقل و اکثر در سیره ایشان پررنگ است.
  درهم‌تنیدگی معنویت، عقلانیت و عدالت
آیت‌الله عباس کعبی اظهار داشت: مسأله دیگر در اصول الگویی ایشان در هم تنیدگی معنویت و عقلانیت و عدالت در تصمیم‌گیری‌هاست، کما اینکه باور به خدا، باور به مردم و باور به خود، جزو سیره‌‌های امام و رهبری است. عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب بر تصمیم‌‌‌گیری بر اساس محاسبات عقلانی و پرهیز از هرگونه هیجان‌زدگی تأکید دارند، گفت: انقلابی‌گری به معنای هیجان‌زدگی و احساسات بدون دلیل و حکمت نیست بلکه انقلابی‌گری یعنی عقلانیت انقلابی که باید در تصمیم‌‌های کلان کشور حاکم شود. نماینده مجلس خبرگان رهبری در ادامه دشمن‌شناسی و غفلت نکردن از کید و مکر دشمن و بی‌اعتمادی کامل به دشمن را از اساسی‌‌‌‌‌ترین اصول منظومه فکری رهبر معظم انقلاب دانست و گفت: ایشان معتقدند دشمن شماره یک ایران و اسلام و انقلاب و مکتب اهل‌بیت(ع) در زمان ما آمریکا و صهیونیسم هستند که به مثابه مشرکان قریش در زمان رسول‌الله هستند و همه برنامه‌ریزی‌‌های ما نیز باید برای غلبه بر اینها باشد و فتح اسلامی آن زمان محقق می‌شود که آمریکا و صهیونیست‌ها ضعیف و ذلیل شوند. وی افزود: در اینگونه موارد نرمش قهرمانانه و تاکتیکی را برای برخی مسائل در سیره رهبری بخوبی می‌بینید همچنانکه در قضیه برجام اینگونه برخورد کردند و همین برجام تجربه‌ای است که حتی طرفداران و کسانی که دلخوشی به آمریکا داشتند، به بدذاتی آمریکا و اروپایی‌ها و نقض عهد آنها پی بردند و فهمیدند آنها به کمتر از تسلیم ایران و نابودی اسلام و انقلاب راضی نیستند.
  لزوم توجه به دوگانه‌‌های قرآنی
آیت‌الله کعبی با اشاره به فرمایشات رهبر معظم انقلاب در 23 اسفندماه 97 در دیدار خبرگان عنوان کرد: ایشان در آن دیدار بحث بسیار مهمی را مطرح کردند و از خبرگان، فضلا، روحانیان، خطبا و مبلغان خواستند دوگانه‌‌های مطرح در قرآن را به یک گفتمان عمومی تبدیل کنند. عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ادامه داد: ایشان فرمودند حوادثی در کشور اتفاق می‌افتد که برخی اوقات تلخ و برخی اوقات شیرین است، تحریم و تهاجم فرهنگی یا برخی کشورها درگیر تهاجم نظامی هستند و گاهی پیشرفت‌‌‌هایی پیش می‌‌‌‌‌‌‌‌‌آید که نوع مواجهه با این حوادث بسیار مهم است که در توقیع معروف امام زمان(عج) هم اشاره شده در اینگونه حوادث به فقهای دین مراجعه کنید. وی تصریح کرد: حوادث واقعه در حقیقت رویدادهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، امنیتی، دفاعی، اقتصادی و نیز موضوعات شرعی است، یعنی یک مبلغ و خطیب تنها به مسائل شرعی و فقهی نمی‌پردازد بلکه گاهی یک واقعه سیاسی را می‌خواهد تحلیل کند، از این رو رهبر معظم انقلاب در این‌باره چند نکته کلیدی را بیان می‌کنند. وی ادامه داد: بنده تلاش کردم بعضی از این آیات را که پاسخ این دوگانه‌هاست بیان کنم، به عنوان مثال 2 برخورد انفعالی و فعال درباره ناو آمریکا که به خلیج‌فارس نزدیک شد وجود دارد، چرا که در آن زمان برخی روزنامه‌ها و سایت‌ها در پازل دشمن کار کردند و زود تیتر زدند دوگانه صلح یا جنگ؟ و دقیقا گویی صدای آمریکا و ضد انقلاب هستند و به شکلی کار کردند که دل مردم را خالی کنند. استاد برجسته حوزه و دانشگاه عنوان کرد: این برخورد منفعلانه است، قرآن می‌فرماید: «وَ إِذا جاءَهُمْ أَمْرٌ مِنَ الْأَمْنِ أَوِ الْخَوْفِ أَذاعُوا بِهِ وَ لَوْ رَدُّوهُ إِلَی الرَّسُولِ وَ إِلی‏ أُولِی الْأَمْرِ مِنْهُمْ لَعَلِمَهُ الَّذینَ یَسْتَنْبِطُونَهُ مِنْهُمْ وَ لَوْ لا فَضْلُ‌الله عَلَیْکُمْ وَ رَحْمَتُهُ لاَتَّبَعْتُمُ الشَّیْطانَ إِلاَّ قَلیلاً» همیشه تقوا در مسائل فردی نیست بلکه در تحلیل اشتباه مسائل سیاسی و اجتماعی مربوط به جامعه ممکن است چیزهایی بگوید که خروج از تقواست و در دام شیطان بیفتد و بلافاصله منفعل شود. وی با اشاره به شیوه برخورد فعال درباره ناو آمریکایی گفت: وقتی بگوییم این کار یعنی ورود ناو به خلیج‌فارس ناشی از استیصال دشمن است یعنی همه برنامه‌‌های آنها برای به زانو درآوردن ایران اسلامی به سنگ خورده و کارشان به عربده‌کشی و ترساندن ملت ایران رسیده است پس ما باید جلوی آنها بایستیم تا دوباره مأیوس شوند.