گزارش «وطن‌امروز» از سیاست‌های جدید دولت برای افزایش درآمدهای مالیاتی
مالیات بادآورده!
وزیر اقتصاد: وزارت اقتصاد درحال تدوین لایحه‌ای برای گرفتن مالیات از درآمدهای بادآورده است

گروه اقتصادی: تاکید دولت برای تامین درآمدهای خود از طریق «مالیات» در سال‌های اخیر به صورت جدی در حال دنبال شدن است. با وجود اینکه این سیاست‌های مالیاتی تاکنون به صورت عملی تنها در زمینه عایدی بر سرمایه سکه‌های فروخته شده توسط بانک مرکزی اجرا شده اما خبرهای خوبی مبنی بر تدوین قوانینی درباره عایدی مسکن، ارز، خودرو و طلا به گوش می‌رسد. در کنار پیشرفت‌های مناسبی که در زمینه مالیات بر عایدی سرمایه به دست آمده، موضوع مالیات بر خانه‌های خالی هم در حال پیگیری است. اخیرا نیز وزیر اقتصاد به یک مالیات جدید تحت عنوان مالیات بر درآمدهای اختلال‌زا اشاره کرده؛ مالیاتی که قرار است مانع از سرریز نقدینگی به بازارها و ایجاد تورم در آن شود.  
به گزارش «وطن‌امروز»، وزیر اقتصاد با بیان اینکه این وزارتخانه در حال تدوین لایحه مالیات بر درآمد فعالیت‌های اختلال‌زاست، گفت: درآمدهای نجومی بادآورده بر اساس این لایحه مشمول پرداخت مالیات می‌شوند. فرهاد دژپسند با اشاره به مطرح بودن طرح مالیات بر عایدی سرمایه در کمیسیون اقتصادی، گفت: مقرر شده وزارت امور اقتصادی و دارایی نقطه نظرات تکمیلی خود را درباره این طرح به نمایندگان ارائه دهد اما بحث دیگر موضوع مالیات بر عملکرد و مالیات مستقیم است که در این راستا قرار شده در این حوزه تجدید نظر شده و برخی معافیت‌ها اصلاح شود. وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه شاید در برهه‌ای از تاریخ اعمال برخی معافیت‌ها ضروری بود، افزود: در حال حاضر برخی از این معافیت‌ها ضرورت خود را از دست داده که باید اصلاح شود اما در برخی دیگر از بخش‌ها باید قانونی همانند مالیات بر عواید سرمایه یا مالیات بر فعالیت‌‌های اختلال‌زا وضع شود، بنابراین وزارت امور اقتصادی و دارایی از 2 طرف پایه‌های مالیاتی را اصلاح کرده و افزایش می‌دهد.
مالیات بر درآمد فعالیت‌های اختلال‌زا
وی با بیان اینکه وزارت امور اقتصادی و دارایی در حال تدوین لایحه مالیات بردرآمد فعالیت‌‌های اختلال‌زاست، تصریح کرد: منظور از فعالیت‌های اختلال‌زا این است که در برهه‌ای از زمان بخشی از نقدینگی برای خرید کالایی کوچ و تقاضای مصنوعی ایجاد می‌کند و بازار آن کالا نیز دچار اختلال می‌شود که این موضوع طبیعی نیست و درآمدهای بادآورده ایجاد می‌کند، لذا این درآمدها نیز مشمول مالیات می‌شود. وزیر امور اقتصادی و دارایی با تاکید بر اینکه هدف اصلی لایحه این بوده که درآمدهای نجومی بادآورده که از طریق این نوع فعالیت‌ها ایجاد شده، مشمول مالیات و از این نوع فعالیت‌ها جلوگیری شود، گفت: ساز و کار اخذ مالیات بر درآمد فعالیت‌های اختلال‌زا در لایحه تنظیم شده است و این لایحه باید ابتدا در دولت بررسی و  سپس به مجلس ارسال شود، البته ما به دنبال این هستیم ابتدا دستگاه‌های اجرایی در این‌باره مشارکت کرده و نظر بدهند و سپس در دولت تصویب شده و به مجلس ارسال شود.
مالیات بر عایدی سکه اجرا می‌شود
اما دیروز رئیس سازمان امور مالیاتی اطلاعات جدیدی از نحوه پیگیری سیاست‌های اخذ مالیات در سخنرانی پیش از خطبه‌های نماز جمعه مطرح کرد. امیدعلی پارسا با تاکید بر اخذ مالیات از خریداران سکه گفت: سال گذشته ۱۰۲ هزار نفر در کشور ۵ میلیون و ۸۹۰ هزار قطعه سکه خریدند که ۴۴ هزار نفر آنها مشمول دریافت مالیات هستند. وی با بیان اینکه در همه کشورهای دنیا اداره‌ امور کشور با مالیات دریافتی از مردم انجام می‌شود، گفت: این در حالی است که در ایران 37 درصد بودجه دولت از مالیات و کمتر از 50 درصد هزینه جاری دولت از مالیات تأمین می‌شود. رئیس سازمان مالیاتی کشور افزود: در کشورهای پیشرفته 25 درصد کل درآمد مردم به عنوان مالیات به دولت پرداخت می‌شود اما این رقم در ایران 5/8 درصد است که در نتیجه بسیاری از کارهای عمرانی و اجرایی دولت نیمه‌تمام باقی می‌ماند. وی از تلاش برای نوین‌‌سازی روش مالیات‌ستانی در کشور خبر داد و گفت: از روش قدیمی تشخیص علی‌الرأس به روش تشخیص مبتنی بر اطلاعات واقعی مردم حرکت می‌کنیم. پارسا با تاکید بر لزوم دسترسی کامل سازمان مالیاتی به درآمدها و اطلاعات مالی و املاک و مستغلات مردم، گفت: این امر در ماده 169 مکرر قانون مالیات‌های مستقیم ذکر شده است. وی با اشاره به فرارهای مالیاتی بزرگ، گفت: معضل دیگر معوقات مالیاتی بالاست و برنامه‌های زیادی در سازمان امور مالیاتی برای کاهش فرار مالیاتی و کاهش معوقات شروع شده است. سازمان مالیاتی باید ریز داده‌ها و تراکنش مالی و ملک و املاک را در اختیار داشته باشد. پارسا در ادامه گفت:‌ فرار مالیاتی حتی در بخش دولتی و بخش‌های عمومی غیردولتی وجود دارد و سازمان امور مالیاتی با قدرت و قوت وصول مالیات را دنبال می‌کند. رئیس سازمان مالیاتی همچنین از دریافت مالیات از درآمدهای بادآورده خبر داد و گفت: در همه جای دنیا از این نوع درآمدها مالیات گرفته می‌شود. پارسا با بیان اینکه سال گذشته بیش از
5 میلیون و 890 هزار قطعه سکه بهار آزادی فروخته شد که 102 هزار نفر در کشور این سکه‌ها را خریده بودند، گفت: 58 هزار نفر از این افراد کسانی بودند که زیر 20 قطعه سکه خریدند که طبق قانون مشمول مالیات نمی‌شوند. وی افزود: 490 نفر بیش از یکهزار قطعه سکه خریدند و 38 نفر نیز هر کدام بیش از 5 هزار قطعه سکه خریدند و یک نفر به تنهایی 38 هزار قطعه سکه بهار آزادی خریده بود. رئیس سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه قیمت هر سکه خریده شده توسط این افراد حدود یک میلیون و 300 هزار تومان بود، گفت: امروز قیمت هر سکه به بیش از 4 و نیم میلیون تومان رسیده و ثروت و سود بادآورده‌ای را برای این افراد ایجاد کرده که سازمان امور مالیاتی باید حتماً از این افراد مالیات دریافت کند. پارسا با اشاره به طرح مالیات بر عایدی ثروت شامل املاک، خودرو، سکه و ارز گفت: همه این موارد در لایحه‌ای در وزارت امور اقتصادی و دارایی نهایی شده که برای تصویب به هیأت دولت ارائه شده است و برای همه این اشکال که اموال بادآورده است، باید مالیات بدهند.
 

دولت در اخذ مالیات از خانه‌های خالی تسریع کند
سیدحسین افضلی، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با انتقاد از افزایش بی‌رویه قیمت مسکن بویژه در کلانشهرها، گفت: دولت باید به این وضعیت رسیدگی کند، مردم برای اجاره یک واحد مسکونی در تنگنا هستند. وی با بیان اینکه دولت به قانون مالیات بر خانه‌‌های خالی تمکین نکرده است، اظهار داشت: مجلس در قانونی دولت را ملزم کرده که بر خانه‌های خالی مالیات وضع کند اما این قانون از سوی دولت اجرا نمی‌شود که باید پاسخگو باشد. افضلی اضافه کرد: در جلساتی که با دولتی‌ها داشته‌ایم، به آنها تذکر داده‌ایم که باید قانون مالیات بر خانه‌های خالی را اجرا کنند اما این طور عنوان می‌کنند که  در شرایط فعلی امکان اجرای این قانون وجود ندارد، در صورتی که زیرساخت‌های آن از سوی قانونگذار تعبیه شده است. وی ادامه داد: دولت در اجرا نکردن قانون مصوب مجلس برای اخذ مالیات از خانه‌های خالی تخلف کرده است، معتقدم اجرای صحیح این قانون می‌تواند بر کاهش التهابات موجود در بازار مسکن و اجاره‌بها مؤثر باشد.