ادامه تسخیر بازار جهانی توسط غول فناوری چینی
هوآوی تحریم‌های آمریکا را هوا کرد

تحریم‌های آمریکا علیه غول فناوری چین نتایجی کاملا عکس داشته است. اواخر اردیبهشت‌ماه پس از آنکه به دستور دونالد ترامپ، شرکت هوآوی به بهانه تهدید منافع ملی ایالات متحده اما در حقیقت در راستای جنگ امنیتی و اقتصادی آمریکا با بزرگ‌ترین شریک تجاری‌اش در فهرست سیاه بازار این کشور قرار گرفت، موسس این شرکت چینی در جملاتی تاریخی اعلام کرد آمریکایی‌ها آنها را دست کم گرفته‌اند. «رن ژنگفی» آن روز گفت: «ما افراد و خانواده‌ها را به خاطر رسیدن به یک آرمان فدا کردیم تا در رده نخست جهانی قرار بگیریم... برای رسیدن به این آرمان دیر یا زود باید در تقابل با آمریکا قرار بگیریم».
این خواب خیلی زودتر از آنچه تصورش می‌شد تعبیر شد. یک ماه و نیم بعد از ممنوعیت فعالیت شرکت مخابراتی هوآوی تکنولوجیز در ایالات متحده، معلوم شد سود این شرکت نسبت به قبل تحریم‌ها  بیشتر هم شده، بویژه از فروش گوشی‌های هوشمند. به گزارش سی‌ان‌ان، لیانگ هوآ، مدیرعامل هوآوی درآمد نیمه اول سال 2019 میلادی را 58 میلیارد دلار اعلام کرد. بدین ترتیب دومین فروشنده گوشی همراه در جهان با وجود از دست دادن بازار آمریکای شمالی و کاهش نرخ فروشش در برخی کشورهای اروپایی و آسیایی بر اثر تحریم‌های ترامپ، نه تنها همچنان این عنوان را حفظ کرده، بلکه در آمدش در نیمه اول سال 2019 نسبت به سال قبل 23 درصد رشد داشته که به رشد 7/8 درصدی سود عملیاتی‌اش در این بازه زمانی منجر شده است.
این به‌رغم کاهش نرخ رشد درآمد هوآوی در 3 ماه دوم 2019 نسبت به 3 ماه نخست سال(2019) بوده است که قطعا به‌خاطر تحریم‌های واشنگتن بوده اما مدیران این شرکت تاکید دارند در پایان سال میلادی، سود و درآمدی را که در ابتدای سال پیش‌بینی کرده بودند محقق خواهند کرد.
هوآ اگرچه روز سه‌شنبه رشد 24 درصدی این برند در بازار جهانی گوشی‌های هوشمند را در نیمه اول سال 2019 با فروش 118میلیون دستگاه اعلام کرد اما ترجیح داد در سخنانش یک راز مهم را مسکوت بگذارد و آن اینکه هوآوی در بازار بزرگ یک و نیم میلیارد نفری چین و کشورهای همسو، رقیب آمریکایی خود اپل را از میدان به در کرده است.
به گفته مو جیا، تحلیلگر شبکه برآوردهای تجاری کانالیس، در حالی که سهم هوآوی از فروش گوشی‌های هوشمند در بزرگ‌ترین بازار محصولات دیجیتالی جهان یعنی کشور چین به 38 درصد افزایش پیدا کرده است، اپل به مرز 14 درصد سقوط کرده تا جایی که فروشش در سال جاری کمی بیش از 5 میلیون دستگاه بوده است.
با آنکه ترامپ در آستانه اجلاس جی 20 ژاپن، موقتا دستور ممنوعیت استفاده از تجهیزات مخابراتی هوآوی در بازار کشورش را تعلیق کرد اما شرکت‌های بزرگ سیلیکون ولی مثل گوگل به طور مشخص زیر فشار «راس ویلبر» وزیر بازرگانی دولت ترامپ و بازوی اجرایی او برای اعمال تحریم مزبور بوده‌اند. گوگل تقریبا بلافاصله پس از فرمان اجرایی اولیه ترامپ،  دسترسی هوآوی به نسخه‌های به روز رسان سیستم عامل اندروید را مسدود کرد و این به معنای دسترسی نداشتن مدل‌های ماه مه  2019 به بعد تلفن‌های همراه اندرویدی هوآوی به نرم‌افزارهای پرکاربردی نظیر گوگل پلی استور، جی‌میل و یوتیوب خواهد بود.
همچنین  تحریم‌های ترامپ مانع از دسترسی هوآوی به بخشی از عرضه‌کنندگان سخت‌افزار و نرم‌افزار مورد نیاز سیستم عامل اندروید همچون اینتل و کوالکوم شده است اما همزمان خبرها حاکی از تلاش برای توسعه دادن سیستم عامل خاص شرقی‌ها بر اساس نسخه اوپن سورس اندروید، از طریق مجوز منبع باز «ای‌اواس‌پ» است. به عبارت دیگر غول‌های فناوری آمریکا مثل گوگل که جایگاه جهانی‌شان تا همین جای کار در معرض ظهور پدیده‌ای چون بلاک‌چین به خطر افتاده بود با سبقت اژدهای زرد در زمینه فناوری، در حال از دست دادن میدان بازی هستند.
این یک خبر تلخ برای سرمایه‌گذاران و سهامداران سیلیکون ولی بود که افزایش سود یک غول فناوری چند ملیتی تحریم شده به مرکزیت شنژن، پایتخت‌ آی‌تی چین در حالی است که هنوز عرضه تجاری سلاح فناورانه انحصاری و تحول‌بخش خود یعنی اینترنت نسل پنجم (G5) را آغاز نکرده و فروش نخستین نسل گوشی‌ها و تبلت‌های سازگار با آن تنها به شکل سفارشی انجام می‌گیرد، نه بر اساس تولید انبوه.  
البته به گفته مدیر عامل هوآوی، توسعه بازار خدمات و زیرساخت‌سازی اینترنت نسل پنجم  به آنها کمک کرده به ترمیم 80 درصدی ضربه تحریم‌های 2 ماه اخیر به بازار گوشی‌های اندرویدی‌شان در غرب  بپردازند. این شرکت برای ارائه خدمات نخستین ویرایش از G5 که سرعت آن دست‌کم 5 برابر نسل چهارم است، تنها 28 قرارداد اروپایی منعقد کرده است. قطعا این جز قراردادهای بزرگی است که اژدهای فناوری چینی با کشورهای آسیایی نزدیک به خود نظیر کره‌جنوبی و همچنین روسیه به عنوان شریک راهبردی پکن بسته است.
دومین تولیدکننده بزرگ تلفن هوشمند در جهان همچنین به تلاش برای دور زدن تحریم‌های آمریکا علیه ایران متهم شده است که این نشان می‌دهد چه خطر بزرگی از سوی توسعه فناورهای انحصاری هواوی، آمریکا را تهدید می‌کند.
بهانه ترامپ درباره تلاش مستمرش از زمان ورود به کاخ سفید برای افزایش تعرفه واردات کالاهای چینی بویژه در محصولات «‌های تک» (فناوری بالا) همواره پرداخت نکردن حق مالکیت معنوی محصولات و فناوری‌های به سرقت رفته از آمریکایی‌ها بوده است اما حالا با ورود نسل 5 اینترنت، احتمالا این آمریکایی‌ها هستند که از این پس برای سرقت فناوری بی‌نظیر چینی‌ها به تکاپو بیفتند. دولت آمریکا در فاصله پس از صدور دستور ترامپ برای قرار گرفتن هوآوی در فهرست سیاه مجبور شده است شرکای راهبردی‌اش در اروپا یعنی انگلیس و آلمان را مکررا نسبت به قرارداد با چین برای توسعه G5 تهدید کند اما نتیجه خاصی نگرفته است.
حتی «فدریکا موگرینی» مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی درحاشیه نشست امنیتی 2 ماه پیش آسیا در سنگاپور، آب پاکی را روی دست ترامپ ریخت و در جمع خبرنگاران گفت بروکسل برنامه‌ای برای تحریم هوآوی ندارد. این همان چراغ سبزی بود که باعث شد چینی‌ها مسلسل‌وار  قراردادهای خدمات اینترنت نسل پنجم با کشورهای اروپایی را منعقد کنند.
در حقیقت ملاحظات امنیتی حاکمان آمریکا که به واسطه آنها عروسک خیمه‌شب بازی‌شان در کاخ سفید را مجبور کردند جلوی ورود تجهیزات پیشرفته هوآوی به ایالات متحده و آمریکای شمالی را بگیرد، چشم‌اندازی بسیار کوتاه خواهد داشت، چون طبق پیش‌بینی  ژنگفی، با برتری اینترنت فوق پر سرعت چینی، رقبای غربی حداقل تا 3-2 سال نمی‌توانند به پای آنها برسند.
مدیر شرکت «های سیلیکون» وابسته به شرکت هوآوی که برای تلفن‌های هوشمند و سرورهای تولید این شرکت تراشه تولید می‌کند، ماه پیش گفته بود آنها سال‌هاست خود را برای رویارویی با سناریویی نظیر قطع دسترسی به تراشه‌ها و فناوری‌های پیشرفته توسط دولت آمریکا آماده کرده‌اند. ماه مارس(فروردین) نیز رئیس واحد تلفن‌های هوشمند شرکت هوآوی گفته بود این شرکت از پیش سامانه‌های عامل اختصاصی را برای گوشی‌ها و رایانه‌های تولیدی خود طراحی کرده بود تا در صورت تحریم هوآوی از سوی شرکت‌های آمریکایی از این سیستم عامل‌ها استفاده کند.
تارنمای آمریکایی فایننشال ریویو با اشاره به پیش‌آمادگی چینی‌ها برای مواجهه با تحریم‌ها می‌نویسد:«هوآوی با درس گرفتن از تحریم‌های پیشین صادراتی ایالات متحده بر رقیب محلی‌شان یعنی شرکت «زدتی‌ای»، قطعات مورد نیازش را از قبل انبار کرده، با تامین‌کنندگان جایگزین سخت‌افزاری و نرم‌افزاری قرارداد بسته، تراشه‌های خاص خود را برای گوشی‌های هوشمند تولیدی‌اش توسعه داده و در کل بودجه تحقیقاتی‌اش را به سالی 17 میلیارد دلار افزایش داده بود.
اینجاست که باید دوباره کری تاریخی موسس هوآوی را برای رقیب حیثیتی مرور کنیم. «رن ژنگفی» که هنوز عنوان مدیریت اجرایی این شرکت را برعهده دارد، در پیش‌بینی‌های یک ماه و نیم پیش خود کاملا واقع‌گرا بود. او پیروزی قریب‌الوقوع در تقابل با آمریکایی‌ها را به رغم اعتراف به ضرر احتمالی 30 میلیارد دلاری هوآوی از تحریم‌های ترامپ طی 2 سال آتی پیش‌بینی  کرده بود اما بازار فناوری چینی با چنان سرعتی در حال گسترش است که در شن ژن کک کسی هم از این ضرر که معادل درآمد ناخالص سرانه برخی کشورهای اروپایی است نگزیده است. ژنگفی آن روز با اعتماد بالا نسبت به دست برتر طرف خود در فناوری گفته بود که ضرر آمریکایی‌ها از تحریم‌های ترامپ کم از چینی‌ها نخواهد بود.
برتری فناورانه که هوآوی تنها در زمینه امنیتی برای جامعه اطلاعاتی و دستگاه‌های امنیتی چین و متحدان راهبردی‌اش در تقابل با رقبای غربی یا ژاپن و استرالیا ایجاد می‌کند بدین معناست که آنها سرعت کنش و واکنش و قدرت پردازش رایانه‌ای دست‌کم 5 برابری خواهند داشت.