پیشنهادهای «وطن امروز» برای مطالعه کتاب‌هایی که می‌تواند شما را در عید به شکل رایگان به سفر ببرد
سفرهای خواندنی

احسان سالمی: نوروز 99 عجیب‌ترین و خاص‌ترین نوروز سال‌های اخیر است؛ نوروزی بدون سفر که همه باید در خانه‌های خود حضور داشته باشند؛ تجربه‌ای خاص و منحصر به فرد که جامعه ایرانی برای اولین بار است با آن روبه‌رو می‌شود. اما برای ما ایرانی‌ها که همیشه روی تعطیلات و سفرهای نوروزی حساب کرده‌ایم، این تجربه جدید همراه با سختی‌هایی است؛ سختی‌هایی که البته می‌توان با خواندن سفرنامه‌ها آن را کمی قابل تحمل‌تر کرد. سفرنامه‌ها امسال برای مخاطبان حکم سفرهایی کوتاه اما سریع و کم‌دردسر را به نقاط مختلف جهان دارند؛ سفری از دل خانه و در میان جمع خانواده که هزینه چندانی ندارد اما می‌تواند ما را در تجربه‌های جالب سفرنامه‌نویس شریک کند؛ تجربه‌هایی مثل آشنایی با سنت‌ها و فرهنگ‌های مختلف، دیدن اماکن تاریخی و طبیعی شهرها و مناطق مختلف و البته سختی‌های رسیدن به این مناطق. به همین بهانه حالا که به آخرین شماره روزنامه در سال 98 رسیدیم، تصمیم گرفتیم چند سفرنامه برای روزهای پیش‌رو به مخاطبان‌مان پیشنهاد کنیم.

***

جلال آل‌احمد
سفر روس

جلال‌ آل‌احمد یک مسافر حرفه‌ای است! مسافری که شاید آنقدر که داستان‌ها و نقدهای ادبی او معروف شده، سفرنامه‌هایش در میان مخاطبان شهرت پیدا نکرده است. «سفر روس» یکی از چند سفرنامه نوشته شده توسط آقاجلال است که شرح سفر او به شوروی سابق یا همان روسیه امروزی است. بزرگ‌ترین مزیت کتاب همان نگاه ریزبین و نکته‌سنجی است که در همه نوشته‌های آقا جلال دیده می‌شود. توصیف وضعیت اجتماعی و سیاسی و اقتصادی شوروی در سال‌های ابتدایی دهه 40 هم خالی از لطف نیست.

***

مهدی قزلی
پنجره‌های تشنه
مگر برای چند نفر فرصت همراهی با کاروان حامل ضریح حضرت سیدالشهدا(ع) فراهم می‌شود؟ مهدی قزلی با درک این موضوع «پنجره‌های تشنه» را نوشته است؛ سفرنامه‌ای دلنشین از لحظات خاص همراهی ضریح سید و سالار شهیدان توسط عاشقان او در سراسر ایران. «پنجره‌های تشنه» آنقدر لحظات ناب و منحصر به فردی را روایت کرده که محال است آن را بخوانید و اشکی بر گوشه چشم شما نقش نبندد. علاوه بر قلم روان قزلی، عکس‌هایی که از این اتفاق ثبت شده و در کتاب آمده، هم در نوع خود جالب توجه است.
***
علیرضا قزوه
قطار مهاراجه
علیرضا قزوه آنقدر در شعر و شاعری سابقه دارد که کمتر کسی از نثرهای او خاطره دارد اما چند باری هم دست به کار شده و خاطراتش را از سفرهایی که داشته ماندگار کرده است. «قطار مهاراجه» خاطرات چند سال حضور او به عنوان رایزنی فرهنگی ایران در هندوستان است. خاطرات او از آن جهت ارزش بیشتری دارد که به عنوان یک مقام دیپلماتیک در کشوری دیگر حضور داشته است. لحن همراه با طنز راوی در کنار روایت‌های کوتاه و فشرده او از این سفر باعث شده خواندنش برای مخاطب راحت‌تر و سریع‌تر باشد. 
***
سیدمجید حسینی
هاروارد مک دونالد
سیدمجید حسینی که چند سالی به نقاط مختلف دنیا سفر کرد و در نهایت خروجی این سفر منجر به راه‌اندازی باغ کتاب تهران شد، در سفرنامه «هاروارد مک دونالد» روایتی جالب و متفاوت از زندگی در ینگه‌دنیا را برای مخاطبانش شرح داده است. نویسنده این کتاب سعی کرده است با زبانی ساده و روان مانند یک عکاس، 43 مرکز مهمی را که در سفر خود به آمریکا مورد بازدید قرار داده است، برای خوانندگانش روایت کند؛ یک سفرنامه خواندنی که البته همراهی آن با عکس‌هایی از این 43 مرکز مهم، خواندنش را شیرین‌تر کرده است. 
***
حمید حسام
سفر به روایت سرفه‌ها
حمید حسام همان‌قدر که در نوشتن خاطرات رزمندگان دفاع‌مقدس ماهر است، در نوشتن سفرنامه نیز تبحر دارد. «سفر به روایت سرفه‌ها» این گزاره را تایید می‌کند؛ روایتی از سفر 10 تن از جانبازان شیمیایی دوران دفاع‌مقدس به مناطق بمباران شده اتمی ژاپن که به قلم حمید حسام ثبت و ضبط شده است. نسخه تجدید چاپ شده این کتاب با طرح جلدی جدید چند ماه پیش راهی باز نشر شد. اگر می‌خواهید ژاپنی‌ها را بیشتر بشناسید و البته با فرهنگ و آداب و رسوم خاص آنها آشنا شوید، خواندن این کتاب را از دست ندهید.

 

***
محمدحسین جعفریان
در پایتخت فراموشی
«در پایتخت فراموشی» را بخوانید تا تمام ذهنیت شما از کشور دوست و برادر و همسایه، افغانستان تغییر کند. کتابی که به بهانه سفر جعفریان همراه با بهروز افخمی برای شرکت در مراسم گرامیداشت مبارز سرشناس افغانستانی «احمدشاه مسعود» به این کشور نوشته شده است اما شما را با فرهنگ جالب، غذاهای تازه و میهمان‌نوازی خاص و ویژه برادران افغان آشنا می‌کند. گذشته از رویدادهای جالبی که در کتاب روایت می‌شود، متن بشدت روان و همراه کمی طنز جعفریان هم از ویژگی‌های مثبت این کتاب است.
***
منصور ضابطیان
بی‌زمستان

منصور ضابطیان هم یک جهانگرد حرفه‌ای است که تا به حال چندین کتاب سفرنامه از او در ارتباط با سفر به کشورهایی همچون مراکش، آمریکا، برزیل، کره‌جنوبی، فرانسه، اسپانیا، لبنان، هندوستان، ایتالیا و... منتشر شده است. «بی‌زمستان» تازه‌ترین سفرنامه او است که در همین سال 98 منتشر شد؛ اثری که حاوی روایت‌های ضابطیان از سفر به 3 کشور همسایه؛ تاجیکستان، آذربایجان و گرجستان است و به شیوه مرسوم سفرنامه‌های این نویسنده، یعنی متن‌های کوتاه به همراه عکس‌های پرشمار ثبت و ضبط شده است. 

***

رضا امیرخانی
نیم دانگ پیونگ یانگ

رضا امیرخانی با «داستان سیستان» و «جانستان کابلستان» برای آنها که عشق خواندن سفرنامه هستند، شناخته شده‌ است اما «نیم دانگ پیونگ یانگ» روایت تازه منتشر شده او از یک سفر خاص است؛ سفری به کشور کره‌ شمالی! بزرگ‌ترین نکته در ارتباط با این کتاب نه فقط قلم امیرخانی، بلکه سفر به کشوری همچون کره‌شمالی است که امکان سفر به آن برای کمتر مسافری وجود دارد و طبیعتا در این شرایط خواندن روایتی از این کشور خاص برای هر مخاطبی می‌تواند جالب توجه باشد. 

***

زهره ترابی
چادر کردیم رفتیم تماشا

نشر اطراف هم در زمینه انتشار سفرنامه ید طولایی دارد و اگر اهل مطالعه سفرنامه هستید حتما به آثار متنوع این انتشارات رجوع کنید. «چادر کردیم رفتیم تماشا» یکی از تازه‌ترین سفرنامه‌های منتشر شده توسط این انتشارت است. این کتاب روایتی از سفر عالیه خانم شیرازی همزمان با حکومت ناصرالدین‌شاه است. در بخش اول نویسنده درباره شروع سفرش از کرمان، رفتن به بمبئی و سختی‌ها و ماجراهای سفر حج و عتبات می‌نویسد. در بخش دوم با پایان سفر حج و رسیدن به تهران نوع نگارش سفرنامه تغییر می‌کند. 

***

فائضه غفارحدادی
دهکده خاک بر سر

تا به حال شده مجبور شوید یک سال در یک کشور خارجی زندگی کنید؟ فائضه غفارحدادی نویسنده‌ای است که مجبور شده همراه خانواده‌اش یک سال در لوزان سوییس زندگی کند و «دهکده خاک بر سر» روزنوشت‌های او در این یک سال است؛ روزنوشت‌هایی که قطعا مطالعه آن برای خانم‌ها بویژه مادران جالب توجه است. او روایت‌های جالبی از فرهنگ و ویژگی‌های زندگی در سوییس به عنوان یکی از مرفه‌ترین کشورهای جهان دارد؛ روایت‌هایی که با ذهنیت بسیاری از ما از سوییس کاملا متفاوت است!