بررسی کارنامه یک سال گذشته وزارت ورزش در مدیریت سرخابی‌‌ها
قرض برای باشگاه،اندوه برای هوادار
سال 98 چگونه بر سرخابی‌ها گذشت؟ اگر چه پرسپولیس در این سال موفق شد برای سومین بار متوالی قهرمان لیگ برتر شود اما در ادامه تغییر و تحولات زیادی در رأس مدیریت 2 باشگاه رخ داد و اتفاقات به سمت و سویی رفت که در روزهای پایانی سال 98 سرخابی‌های پایتخت، یکی از بدترین سال‌های تاریخ خود را در امور مدیریتی پشت‌سر گذاشتند. فوتبال به واسطه کرونا تعطیل شد و مشخص نیست تکلیف لیگ نوزدهم چه خواهد شد اما اتفاق مهم‌تری که باید به آن اشاره کرد، وضعیت نگران‌کننده مالی دو تیم محبوب پایتخت است. وزارت ورزش که به صورت قانونی مالک واقعی سرخابی‌ها به شمار می‌رود، در طول یک سال گذشته بیشترین تحول را در هیأت‌مدیره 2 تیم به وجود آورد اما با وجود تعویض چندین مربی در 2 تیم و همچنین عوض کردن متوالی مدیران عامل، باز هم وضعیت نگران‌کننده باقی ماند. سال 98 در حالی به پایان می‌رسد که 2 تیم، مدیرعاملی را بالای سر خود نمی‌بینند و چه چیزی از این بدتر؟ کدام نهاد جز وزارت ورزش که چندین سال است مالکیت 2 تیم را در اختیار دارد، مقصر به وجود آمدن این شرایط است؟ چه کسی باید درباره حجم بدهی‌های انباشته توضیح دهد؟
تنها خوش‌شانسی وزارت ورزش آنجاست که 5 سال قبل، به واسطه هوش مدیرعامل سابق پرسپولیس(نژاد‌فلاح) برانکو به این تیم بازگشت و با وجود همه مشکلات عدیده مالی، این مربی کروات موفق شد درخشان‌ترین دوران چند دهه اخیر قرمزها را برای‌شان رقم بزند. از این رو نباید قهرمانی‌های پرسپولیس را به حساب وزارت ورزش نوشت، چرا که اگر این وزارتخانه نگران آینده پرسپولیس بود، نباید اجازه می‌داد در ابتدای سال 98 این مربی از جمع سرخپوشان جدا شود. 
سال 98 برای مهم‌ترین باشگاه‌های فوتبال ایران در حالی به پایان رسید که خوشبین‌ترین هواداران دو تیم هم هیچ امیدی به سال 99 ندارند، چرا که پرونده‌های انضباطی فیفا یک به یک از راه می‌رسند و فرصت چندانی برای پرداخت‌شان نیست و مهم‌تر از همه با کدام منبع مالی باید این حجم از بدهی را پرداخت کرد؟ 
هواداران 2 تیم استقلال و پرسپولیس این روزها منتظر مشخص شدن وضعیت مدیریتی باشگاه محبوب خود هستند؛ اگر چه در سال‌های اخیر بارها این شرایط را تجربه کرده‌اند. چند هفته پیش بود که وزارت ورزش تصمیم گرفت بعد از چند ماه علی فتح‌الله‌زاده را به عنوان سرپرست استقلال انتخاب کند تا به نوعی این باشگاه را از بحران خارج کند اما او بعد از 16 روز کار متوجه مشکلات شد و به نوعی عطای کار را به لقایش بخشید. مشابه همین اتفاق در پرسپولیس رخ داد و محمدحسن انصاری‌فرد بعد از حدود 6 ماه کار در این باشگاه از سمت خود استعفا کرد. البته قرار بود بلافاصله سرپرست جدید استقلال معرفی شود که تا امروز این اتفاق رخ نداده است.
طی روزهای اخیر هم بارها عنوان شد مدیران استقلال و پرسپولیس بزودی معرفی می‌شوند؛ حتی وزیر ورزش در گفت‌و‌گویی مدعی شد وضعیت در روزهای آتی مشخص خواهد شد. البته هواداران 2 باشگاه با این وعده‌ها بیگانه نیستند و هر بار این صحبت‌ها را می‌شنوند و البته، هر بار بیشتر نگران می‌شوند. پیش از این انتقادات زیادی به وزارت ورزش و جوانان وارد می‌شد که از افراد غیر فوتبالی و ناکارآمد در راس هرم مدیریتی 2 باشگاه استفاده می‌کند؛ نمونه آن هم علی‌اکبر طاهری، ایرج عرب، سیدرضا افتخاری، فتحی و... که کارنامه آنها در این 2 تیم گویای همه چیز است. سرانجام پس از کش و قوس‌های فراوان وزارت ورزش از محمدحسن انصاری‌فرد و علی‌فتح‌الله‌زاده استفاده کرد اما به گفته هر دو، حمایتی از آنها نشد تا آنها هم ناکام باشند و عطای کار را به لقایش بسپارند. بررسی این روزها نشان می‌دهد این 2 باشگاه فاقد استراتژی و راهبرد در حوزه مدیریت هستند. وضعیت کنونی نمایی عریان و تمام رخ از نبود چنین راهبرد و نقشه راهی است که چنین روزهای نابسامانی را در پی داشته است. به نظر می‌رسد هر دو باشگاه با توجه به انتخاب‌های غلط انجام شده و فقدان نقشه راه مشخص و مدون، به روند کنونی ادامه دهند و بر حجم بحران‌ها و مشکلات آنها افزوده شود. برای اثبات اشتباه مدیریتی دو باشگاه در این دوره فقط کافی است عدد و رقم دقیق بدهی‌ها در سال‌های اخیر و افزایش نجومی قراردادهای کادر فنی و بازیکنان را بررسی کنیم. برای رفع این مشکل نیز باید به یک نقشه راه رسید و بدان ملتزم بود که تا امروز، مدیران ارشد ورزش فاقد آن بوده‌اند.
 
* باز هم وعده تغییر هیأت‌مدیره سرخابی‌ها از سوی سلطانی‌فر
وزیر ورزش و جوانان از اصلاح ترکیب هیأت‌مدیره 2 باشگاه استقلال و پرسپولیس در آینده نزدیک خبر داد. مسعود سلطانی‌فر در حاشیه جلسه ستاد عالی مبارزه با شیوع ویروس کرونا اظهار کرد: در کوتاه‌ترین زمان ممکن اصلاحات لازم در ترکیب هیات‌مدیره و مدیران 2 باشگاه استقلال و پرسپولیس را انجام خواهیم داد. وی درباره دلایل تغییرات به وجود آمده در 2 باشگاه استقلال و پرسپولیس که در نهایت منجر به استعفای فتح‌الله‌زاده و انصاری‌فرد از سمت های خود شد، گفت: شرایط امروز کشور و نیز باشگاه‌ها و مسائل مالی که با آن مواجه هستند در این تصمیم‌گیری‌ها دخیل بوده است. بزودی تصمیمات لازم در این باره اتخاذ می‌شود. وزیر ورزش و جوانان در پاسخ به این سوال که طرفدار کدام تیم ورزشی است، گفت: طرفدار تیم‌ملی هستم و فکر می‌کنم اقتضای سن من هم این مسأله را ایجاب می‌کند. سلطانی‌فر درباره مطالبی که در این ‌باره نیز عنوان می‌شود، بیان کرد: این نقطه نظرات لطف دوستان است و بنده بنا ندارم جواب کسی را بدهم.
***
[پرسپولیس؛ از عرب تا دندانپزشک]
پرسپولیس سال 98 را با 3 تغییر در رأس مدیریت خود دنبال کرد. بعد از اینکه ایرج عرب نتوانست مقابل هجمه‌های جدایی برانکو ایوانکوویچ تاب بیاورد و جای خود را به محمدحسن انصاری‌فرد داد، این مدیر ورزشی نیز در میانه فصل ترجیح داد به دلیل آنچه خود و نزدیکانش اختلاف سلیقه و مشکل با هیأت‌مدیره می‌نامند استعفایش را اعلام کند. جدایی انصاری‌فرد باعث شد یکی از عجیب‌ترین اعضای هیات‌مدیره در شرایط فعلی که باشگاه درگیر مشکلات مالی است به عنوان سرپرست کار را دنبال کند. رسول پناه که از زمان حضور در هیأت‌مدیره با واکنش‌های منفی با توجه به سابقه خود مواجه بود، اکنون بیش از سرپرست پرسپولیس با همان توصیف قدیمی و رشته کاری‌اش از سوی رسانه ها و البته هواداران شناخته می‌شود. باید دید دندانپزشکی که اکنون کار در رأس باشگاه را قبول کرده چه تجویزی برای عبور از چالش مالی و پرونده‌های مالی علیه باشگاه خواهد داشت.
***
[استقلال؛ سریال مدیریتی پایان نیافتنی]
استقلال از ابتدای فصل با مدیریت امیرحسین فتحی کارش را شروع کرد که فصل قبل به جای افتخاری روی کار آمده بود و پس از رفتن شفر و جدایی مجیدی، استراماچونی را به استقلال آورد. اتفاقات استقلال در زمان فتحی باعث شد او مقبولیتی میان هواداران این تیم نداشته باشد و ماجرای جدایی بازیکنان کلیدی این تیم از جمله تیام و بعد از آن پاتوسی در حالی که قول ماندن‌شان را داده بود، موجب شد سکوهای آبی حتی در روزهای درخشش با استراماچونی و صدرنشینی، یک‌صدا رفتن او را فریاد بزند. اگر چه وزارت ورزش مقابل این خواسته هواداران استقلال مقاومت می‌کرد ولی خروج استراماچونی از ایران و عدم بازگشتش فضا را به قدری تنگ کرد که دیگر جایی برای ماندن فتحی نبود. او در نهایت استعفا کرد و بعد از مدتی از هیأت‌مدیره هم رفت. استقلال در زمان پسا فتحی مدتی با سرپرستی ریاست هیأت‌مدیره باشگاه یعنی خلیل‌زاده کار را پیش برد که شکست در پروژه بازگرداندن استراماچونی و استخدام فرهاد مجیدی ثمرات دوران سرپرستی خلیل‌زاده بود. پس از آن به خواست هواداران این فتح‌الله‌زاده بود که به هیأت‌مدیره باشگاه وارد شد و بعد از مدتی سرپرست مدیرعاملی شد. عمر مدیریت فتح‌الله‌زاده هم در این سمت کوتاه بود و وی به گفته خودش به خاطر شرایط جسمی و بیماری نمی‌تواند ادامه دهد و از سمتش استعفا کرد. در حال حاضر باشگاه به دنبال معرفی مدیرعامل جدید است.