|
اخبار
چند میلیارد نفر درگیر تماشای جامجهانی هستند؟
فدراسیون جهانی فوتبال آمار تماشای مسابقات جامجهانی 2022 را منتشر کرد. مسابقات جامجهانی 2022 این روزها به میزبانی کشور قطر در جریان است. با پایان مرحله یکهشتم نهایی، فدراسیون جهانی فوتبال آماری از تعداد تماشاگران و بینندههای بزرگترین تورنمنت ورزشی جهان منتشر کرد. طبق اعلام فیفا بیش از ۲ میلیارد نفر از طریق تلویزیون مسابقات جامجهانی 2022 قطر را از اقصی نقاط جهان پیگیری کردند و به تماشای بازیها نشستند. جمعیت جهان 8 میلیارد نفر است و این بدان معناست که یکچهارم دنیا مشغول تماشای جامجهانی هستند. همچنین فیفا تعداد تماشاگرانی را که در مسابقات جامجهانی 2022 تا پایان مرحله یکهشتم نهایی از کشور قطر دیدار کردهاند، ۲ میلیون نفر اعلام کرد.
***
جلالی مشکلی برای همراهی استقلال در داربی ندارد
مدافع ملیپوش تیم فوتبال استقلال مشکلی برای همراهی تیمش در داربی ۹۹ پایتخت ندارد. به گزارش باشگاه استقلال، سیدابوالفضل جلالی، مدافع هافبک چپپای استقلال که با ۲۴ سال سن، جوانترین بازیکن تیم ملی در جامجهانی بود، از روز گذشته به تمرینات استقلال اضافه شده و به صورت اختصاصی با آبیپوشان پایتخت تمرین میکند. با اعلام کادر پزشکی باشگاه استقلال این بازیکن مشکلی برای بازی در داربی ندارد و میتواند برای استقلال در آن بازی در صورت صلاحدید کادرفنی به میدان برود. جلالی در آخرین بازی ایران در جامجهانی مقابل آمریکا به میدان رفت و نمایشی تحسینبرانگیز داشت.
***
میلیچ از استقلال شکایت نکرده است
مدافع اسبق استقلال شکایتی از این باشگاه در فدراسیون جهانی فوتبال ثبت نکرده است. با اینکه مدتی پیش اعلام شد مطالبات «هرویه میلیچ» پرداخت شده و مشکلی بابت پرونده این بازیکن کروات وجود ندارد اما به نظر میرسد ماجرای این مدافع کروات و آبیهای تهران هنوز ادامه دارد. در این مدت اخباری مبنی بر شکایت میلیچ از باشگاه استقلال به دلیل جعل سند مطرح شد اما اصل ماجرا متفاوت است. با پیگیری از باشگاه استقلال مشخص شد مدافع کروات به دلیل واریز نشدن پول به حسابش به باشگاه استقلال اخطار داده که پولی دریافت نکرده و مدرک آنها برای پرداخت بدهی واقعی نیست و در واقع آن را جعلی دانسته است. به همین خاطر میلیچ تاکید کرده اگر باشگاه استقلال مطالباتش را پرداخت نکند، به فیفا رسما شکایت خواهد کرد. ضمن اینکه در این باره هنوز نامهای از فیفا به باشگاه ارسال نشده است. با این حال گفته میشود باشگاه استقلال که در زمان مدیریت قبلی از طریق یک صرافی در دوبی اقدام به پرداخت مطالبات میلیچ کرده، این صرافی را مقصر میداند. به همین خاطر شکایتی را مطرح کرده است و در این ماجرا ردپای یکی از مسؤولان قبلی استقلال نیز دیده میشود. به این ترتیب با توجه به اینکه مدافع اسبق استقلال هنوز دریافت پول را تایید نکرده، پنجره نقل و انتقالاتی آبیها همچنان بسته است. در کنار پرونده میلیچ، پرداخت مطالبات استراماچونی و همچنین پرونده پادوانی نیز خطری برای پنجره نقل و انتقالاتی استقلال محسوب میشود و باید دید مدیریت باشگاه چگونه این مشکلات را برطرف خواهد کرد.
***
«ادن آزار» از تیم ملی خداحافظی کرد
ستاره تیم ملی فوتبال بلژیک در ۳۱ سالگی تصمیم گرفت از بازیهای ملی خداحافظی کند. به گزارش اسپورت، ادن آزار با منتشر کردن پستی از تصمیمش مبنی بر خداحافظی از تیمملی خبر داد. او در این پست نوشت: «من از سال ۲۰۰۸ در تیم ملی حضور دارم و تصمیم گرفتم از بازیهای ملی خداحافظی کنم. از شما به خاطر این سالها حمایت تشکر میکنم. روزهای بسیار خوبی را در کنار شمار تجربه کردم». او ۱۲۶ بار پیراهن تیم ملی فوتبال بلژیک را بر تن کرد و توانست ۳۳ گل به ثمر برساند و ۳۶ پاس گل بدهد. آزار با تیم ملی فوتبال بلژیک در جام جهانی 2022 نتایج ناامیدکنندهای به دست آورد و نتوانست از مرحله گروهی به دور بعد صعود کند.
***
لشکر شکست خورده اسپانیا نصف شد!
تقریبا نیمی از بازیکنان تیم ملی اسپانیا حاضر نشدند همراه دیگر بازیکنان و کادر فنی به اسپانیا بازگردند.
طبق اعلام رسانههای اسپانیایی قرار بود ساعت 16:45 به وقت محلی، هواپیمای حامل بازیکنان و کادر فنی اسپانیا در فرودگاه باراخاس مادرید به زمین بنشیند ولی نکته جالب اینکه تقریبا نیمی از بازیکنان تصمیم گرفتند در قطر بمانند و همراه خانواده راهی تعطیلات شوند. جوردی آلبا، مارکو آسنسیو، دنی کارواخال، آلوارو موراتا، کوکه، مارکوس یورنته، کارلوس سولر، روبرت سانچز، سزار آسپیلیکوئتا و رودری با بقیه همتیمیهای خود به فرودگاه نرفتند. جز رودری و آسپیلیکوئتا، دیگر نفرات با ماشینهای مختلف و همراه خانواده خود هتل را ترک کردند. هر کدام نیز با پروازهایی جداگانه راهی تعطیلات میشوند. این در حالی است که پابلو سارابیا، بالده، لاپورت، گاوی، بوسکتس، پائو تورس، فران تورس، دنی اولمو، اونای سیمون، یرمی پینو، پدری، فاتی، نیکو ویلیامز و داوید رایا همراه اعضای کادر فنی به اسپانیا باز خواهند گشت.
ارسال به دوستان
آمریکا به همه کشتیگیران ایران ویزا داد
ویزای تمام کشتیگیران ایران برای حضور در جامجهانی آمریکا صادر شد. سرانجام با پیگیریهای فدراسیون کشتی، ویزای علیاکبر فضلی، علیرضا کریمی و امیرعلی آذرپیرا، کشتیگیران اوزان ۷۰، ۸۶ و ۹۷ کیلوگرم ایران برای حضور در رقابتهای جامجهانی صادر شد و این ۳ کشتیگیر دیشب عازم کشور آمریکا شدند. رقابتهای جامجهانی کشتی آزاد روزهای ۱۹ و ۲۰ آذر به میزبانی آمریکا با حضور ۶ تیم برتر جهان برگزار میشود.
ارسال به دوستان
مراکش با حذف اسپانیا نگاه همه جهان را به فوتبالش معطوف کرد
طلوع از مغرب
در ادامه رقابتهای جامجهانی فوتبال 2022 در دیداری نفسگیر شیرهای اطلس از سد اسپانیا گذشتند تا به شگفتیسازی ادامه دهند. لاروخا با وجود کنترل کامل بر توپ و میدان در باز کردن دروازه حریف در وقتهای عادی و اضافه ناموفق بود تا مراکش با درخشش «یاسین بونو» دروازهبان خود در ضربات پنالتی، ماتادورها را به خانه بفرستد. مرحله یکهشتم نهایی جامجهانی قطر ادامه یافت که در یکی از بازیها اسپانیا و مراکش به مصاف هم رفتند. در نیمه اول مراکش توانست اسپانیا را کنترل کند. لوییس انریکه در نیمه دوم با تغییرات تاکتیکی بویژه به زمین آوردن موراتا و نیکو روند بازی را تغییر داد و حملات اسپانیا را زهردار کرد اما مراکش همچنان تمرکز خود را حفظ کرد و توانست دروازهاش را بسته نگه دارد تا وقتهای اضافه و شاید پنالتی تعیینکننده برنده بازی باشد.
شاید برای مراکشیها همه چیز از مصاحبه سراسر غرور لوییس انریکه مارتینز شروع شد، جایی که سرمربی لاروخا با غرور تمام از حذف مراکش حرف زد و گفت: ما تیم به مراتب بهتر و قویتری هستیم. مجازات انریکه و شاگردانش در اسپانیا 120 دقیقه تلاش بیفایده و سپس شکست خفتبار در ضربات پنالتی بود. حالا فوتبال جهان شیرهای اطلس را بهتر از قبل میشناسد؛ تیمی مسلمان با بازیکنانی در سطح یک جهان. حالا مراکش جزو 8 تیم برتر جهان است و خیلیها اعتقاد دارند با توجه به قدرت تدافعی و همچنین ضدحملات برقآسایشان میتوانند از سد پرتغال هم بگذرند.
* جشن بزرگ در خیابانهای کازابلانکا
شهرهای مراکش پس از پایان دیدار مراکش و اسپانیا و صعود شیرهای اطلس غرق شادی شد. در بازی مراکش و اسپانیا، ضربات پنالتی هم برای باز کردن دروازه مراکش کارساز نبود تا «ولید الرکراکی» سرمربی و ستارگان مراکش فصل جدیدی را در تاریخ جامجهانی بنویسند. در تاریخ جامجهانی، مراکش به نخستین تیم عربی تبدیل شد که به مرحله یکچهارم نهایی این مسابقات راه یافته است. پس از پیروزی مراکش برابر اسپانیا در ضربات پنالتی، شهرهای مراکش غرق شادی وصفناشدنی شد، زیرا هزاران نفر برای جشن گرفتن به خیابانها آمدند. خیابانهای شهرهای مختلف مراکش مملو از مردم در هر سنی بود که تصمیم گرفتند با ماشین یا پیاده خود را به جشن خیابانی برسانند. شیرهای اطلس اکنون به یکی از مهمترین بردهای تاریخ فوتبال خود رسیدهاند و مردم این کشور سر از پا نمیشناسند.
* از اشک بوهدوز تا رقص حکیمی
ما ایرانیها هیچ وقت آن صحنه را فراموش نمیکنیم؛ اشکهای عزیز بوهدوز بعد از کاشتن یک گل به خودی به تور دروازه مراکش با شیرجهای چشمنواز مقابل ایران که باعث خوشحالی ما شد. میتوان گفت آنها در سال 2018 با یک اتفاق به ایران باختند، اگرنه تیم خوبی بودند و یک جورهایی میتوان گفت سختترین حریفمان هم به شمار میرفتند؛ حریفی که مثل ما سختکوش بود و خستگیناپذیر. حالا با گذشت 4 سال از آن روز، مراکش را بیشتر از قبل باید دوست داشته باشیم؛ همانطور که اشرف حکیمی بعد از برد دیوانهوار مقابل اسپانیا به سمت مادرش در بین تماشاگران رفت و او را به آغوش کشید و بوسید... یک عشق ناب و خالص از جنس همان عشقهای مادر- پسری... شاید باورش برای ما سخت باشد که این همان مراکشی است که در دوره قبلی شکستش دادیم و همراه ما نتوانست از دور گروهی صعود کند. آنها اما 4 سال بعد، دستپرتر بازگشتند، با همان روحیه جنگندگی و خستگیناپذیری قبلی، نتیجه شد همانی که باید میشد؛ تاریخسازی. شاگردان الرکراکی بعد از صعود شیرین به دور حذفی، در مرحله یکهشتم نهایی با حوصله و کم اشتباه، اسپانیا را تا ضربات پنالتی پیش بردند و آنجا بود که ضربه نهایی را بر پیکر این تیم وارد کرده و بقیه داستان را هم که همه میدانیم، شادی صعود و رقص جنجالی حکیمی. اینگونه بود که باز هم سرنوشت به گونهای رقم خورد که مراکش را بیشتر از حد معمول دوست داشته باشیم؛ آنها نه تنها نماینده ما، بلکه نماینده خیلی از تیمهای دیگر جام هستند که مثل خودشان فقط شانس بالا رفتن در قامت شگفتیساز را داشتند و حالا دقیقا همین اتیکت را روی خود میبینند و سرمست از آن به دنبال ادامه راه هستند. خدا را چه دیدید شاید یک شگفتی دیگر در راه باشد!
* حرفهای هافبک مراکش از راز و رمز شکست اسپانیا
هافبک مراکش میگوید صحبتهای انگیزشی ولید الرکراکی باعث شد آنها اسپانیا را شکست دهند. بلال الخنوس پس از پایان بازی گفت: بین نیمه مربی به ما گفت بعد از آنچه در سال 1986 با صعود به مرحله یکهشتم نهایی جامجهانی به دست آمد، 45 دقیقه دیگر برای ورود به تاریخ فرصت داریم؛ حالا ما میتوانیم دوباره تاریخ را بنویسیم. این بازیکن در ادامه عنوان کرد: او به ما گفت برای هر توپ، برای خانوادههایمان، برای مراکش و هواداران بجنگیم و ما موفق شدیم این کار را انجام دهیم. ما آرامش خود را حفظ کردیم و تا آخرین لحظه جنگیدیم و حالا هم مشتاقانه منتظریم به مراحل بالاتر برویم.
* پرچم فلسطین در جشن پیروزی شیرهای اطلس
پرچم فلسطین در جشن پیروزی تاریخی تیم ملی مراکش بر اسپانیا در مرحله یکهشتم جامجهانی دیده میشد. بازیکنان تیم ملی فوتبال مراکش در جشن پیروزی خود مقابل اسپانیا در مرحله یکهشتم نهایی رقابتهای جامجهانی، پرچم فلسطین را به اهتزاز درآوردند. در جشن پس از این پیروزی، تعدادی از بازیکنان مراکش در حالی که با هواداران جشن میگرفتند، پرچم فلسطین را بالا بردند. این اتفاق در پیروزیهای قبلی مراکش نیز دیده شده بود.
* حکیمی؛ متولد مادرید، باعث حذف اسپانیا
اشرف حکیمی که پنالتی آخر مراکش مقابل اسپانیا را زد میتوانست برای لاروخا به میدان برود. فرزند پدر و مادر مراکشی، در مادرید اسپانیا به دنیا آمده و در رئالمادرید تمرین کرده است. پس از یک فصل حضور در تیم اصلی رئال (2018/2017)، جایی که 17 بازی انجام داد، پایتخت اسپانیا را ترک کرد تا به صورت قرضی به بروسیا دورتموند برود؛ تیمی که برای ۲ فصل در آن به میدان رفت. تابستان 2020 حکیمی برای همیشه رئالمادرید را ترک کرد و با قراردادی به ارزش 40 میلیون یورو به اینتر پیوست. او تنها یک سال را در میلان گذراند و در نهایت در فصل 22-2021 راهی پاریسنژرمن شد؛ جایی که تاکنون در آن حضور دارد. این فوتبالیست میتوانست نماینده تیم ملی اسپانیا باشد اما مراکش را انتخاب کرد؛ حتی در رده جوانان. او در این باره به مارکا گفته بود: «احساس میکردم اسپانیا مکان مناسبی برای من نیست، احساس میکنم در خانهام نیستم. هیچ چیز خاصی وجود نداشت. فرهنگ و شکل زندگی من عربی بود». حکیمی نخستین بازی خود را برای مراکش سال 2016 در یک بازی دوستانه مقابل کانادا انجام داد و تاکنون 57 بازی برای تیم آفریقایی انجام داده است. او سال 2018 برای جامجهانی روسیه به تیم ملی مراکش دعوت شد و آنجا با ایران، پرتغال و اسپانیا روبهرو شد و نتوانست از مرحله گروهی عبور کند. حکیمی در جامجهانی 2022 دوباره به مصاف کشوری که در آن متولد شده بود رفت و پس از تساوی در 120 دقیقه، ضربه پنالتی تعیینکننده برد مراکش را وارد دروازه اسپانیا کرد تا این تیم نخستینبار در مسابقات جامجهانی به مرحله یکچهارم نهایی راه یابد.
***
سفیان آمرابات با شمشیر «ذوالفقار»
بازیکن تیم ملی مراکش تصویری جالب از خود را در حالی که شمشیر حضرت علی(ع) به نام ذوالفقار را در دست و گاوی، هافبک اسپانیا را به دوش دارد، در صفحه اجتماعی خود منتشر کرد. سفیان آمرابات، هافبک تیم ملی مراکش بعد از پیروزی برابر اسپانیا، تصویری را در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرد که شمشیر معروف حضرت علی(ع) به نام ذوالفقار را در دست گرفته و گاوی، ستاره جوان اسپانیا را روی دوش خود قرار داده است. روی شمشیر جمله «لا فتی الا علی لا سیف الا ذوالفقار» دیده میشود که به معنی «جوانمردی چون علی(ع) و شمشیری چون ذوالفقار وجود ندارد» است. این تصویر ابتدا در صفحه شخصی فیصل رهرسال که یک بازی ملی برای مراکش انجام داده منتشر شد و سپس آمرابات آن را در صفحه اجتماعی خود در اینستاگرام بازنشر کرد.
ارسال به دوستان
تلاش ریو فردیناند برای بردن طارمی به انگلیس
مهدی در لیگ جزیره؟
روزنامه آبولا مدعی شد ریو فردیناند در تلاش است مهدی طارمی را به یکی از تیمهای لیگ جزیره ببرد.
به نظر میرسد مهدی طارمی روز به روز به رویای حضور در لیگ برتر انگلیس نزدیکتر میشود. روزنامه آبولا در شماره اخیر خود نوشته است مهاجم ایرانی از طریق ریو فردیناند راهی لیگ جزیره خواهد شد، چرا که مدیر برنامههای طارمی، با شرکت ستاره سابق منچستر قرارداد دارد و در واقع فردیناند و همکارانش، ایجنت مهاجم بوشهری محسوب میشوند. در گزارش آبولا آمده است: طارمی پس از رسیدن به هدف خود که نماینده مردمش در یک جامجهانی دیگر بود، اکنون انرژی خود را روی باشگاه پورتو متمرکز کرده است اما بدون اینکه به مسائل کوتاهمدت یا میانمدت در این باشگاه بیندیشد. ۲ گلی که او برابر انگلیس به ثمر رساند، به علاوه پاس گل فوقالعاده در دیدار مقابل ولز، باعث شد قیمت مهاجم پورتو در سطح وسیعی بالا برود، بویژه برای تیمهای حاضر در لیگ برتر انگلیس؛ آنها مجذوب مستر کلاسی شدهاند که شماره 9 پورتو در جامجهانی نشان داده است. طارمی که به اینترمیلان هم لینک شده، پیش از این به مدیران پورتو اطلاع داده بود هر نوع صحبتی درباره تمدید احتمالی قراردادش را به بعد از جامجهانی قطر موکول خواهد کرد اما با بازخوردهایی که از طریق مدیربرنامههایش دریافت میکند، میداند اکنون زمان مناسبی برای پرداختن به این موضوع نیست. بر همین اساس با توجه به عملکردی که در قطر داشت، مهاجم قهرمان پرتغال از قبل میدانست میتواند پیشنهادی وسوسهانگیز دریافت کند و از این طریق رویای حضور در لیگ برتر انگلیس را محقق کند. اینجا هم مثل اکثر موارد بحث پول مطرح نیست، چرا که طارمی همیشه جنبه حرفهای و چشمانداز شغلی خود را بالاتر از هر چیز دیگری قرار داده است. طارمی پیش از این بارها گفته بود در پورتو احساس خوبی دارد و اینکه مرتب در لیگ قهرمانان اروپا بازی میکند، به او اجازه میدهد در ویترین اصلی فوتبال اروپا باشد. با این حال، در 30 سالگی، این بازیکن بزودی پذیرای تغییر شرایط کنونی خواهد بود اما او فقط در صورتی این کار را خواهد کرد که باشگاهی بزرگتر از پورتو پیشنهادی را ارائه کند و هرگز به خاطر یک تیم درجه دوم که در مسابقات اروپایی حضور ندارد، اینجا را ترک نمیکند. قرارداد او با پورتو تا سال 2024 و با بند فسخ 60 میلیون یورویی است. در این شرایط، تمدید قرارداد منطقی نیست اما طارمی با علم به این موضوع، قصد دارد بحث درباره ادامه همکاری را به پایان فصل بکشاند؛ زمانی که پیشنهاداتی روی میز وجود خواهد داشت و او در بهترین زمان و بهترین مکان، امکان بررسی یک پیشنهاد جدید را خواهد داشت. طارمی در فصل 23-2022 تاکنون 19 بازی رسمی برای پورتو انجام داده که در این مدت 13 گل به ثمر رسانده و 7 پاس گل داده است. پس از 3 هفته غیبت به دلیل حضور در جام جهانی، او به تمرینات پورتو بازگشته است و باید دوباره برابر چاوز به میدان برود، حریفی که در این فصل موفق به شکست دادن آن شده بود.
ریو فردیناند یک چهره برجسته در تاریخ منچستریونایتد است که اکنون زندگی خود را به عنوان یک مفسر ورزشی و همچنین به عنوان نماینده بازیکنان سپری میکند. ستاره سابق شیاطین سرخ به تواناییهای طارمی خیره شده و پس از ثبت وکالتنامهای با طارمی، در تلاش است زمینه انتقال این بازیکن ایرانی به انگلیس را فراهم کند. یک ایرانی، مدیر برنامه طارمی است اما او با درخواست ریو فردیناند موافقت کرد تا پلی برای حضور طارمی در لیگ برتر باشد. بازیکن سابق منچستریونایتد اکنون نقاط ورود احتمالی طارمی به لیگ برتر را تجزیه و تحلیل خواهد کرد، زیرا از قبل میداند باشگاهی که طارمی میخواهد به آنجا برود، همیشه باید یک باشگاه با طرح و برنامهریزی عالی باشد و نه تیمی در انتهای جدول، زیرا این بازیکن به پروژه ورزشی اولویت زیادی میدهد. بازی درخشانی که او در مقابل انگلیس ارائه داد، کارت ویزیت بسیار خوبی است که ریو فردیناند در جیب دارد تا به علاقهمندان احتمالی در رقابت برای جذب بازیکن پورتو ارائه کند اما پورتو نیز همیشه در این روند حرفی برای گفتن خواهد داشت، زیرا این بازیکن تا سال 2024 با این باشگاه قرارداد دارد و بند فسخ 60 میلیون یورویی نیز در آن گنجانده شده است.
ارسال به دوستان
گل قدس
شروین طاهری، دوحه: شاید کمی غریب باشد اما نخستین تصویر من از هواداران در قطر ۲۰۲۲ همانقدر که آرژانتینی است، فلسطینی هم هست. عصر همان روز ورود به دوحه، به جای بازی افتتاحیه قطر - اکوادور یا تمرین تیم ملی ایران در کمپ الریان، خودم را به قلب تاریخی و توریستی شهر رسانده بودم: سوق واقف. بازار اصلی قطر که به مدت نزدیک به یک قرن و تا پیش از استیلای اقتصاد گازی بر این شبهجزیره کوچک جنوب غرب خلیجفارس، تجار ایرانی از طریق آن بر امورات این امیرنشین تسلط داشتند ولی حالا که بازار با همان معماری سنتی خشتی - گلی دوبارهسازی شده، به جز چند رستوران و کافه معدود، هیچ نشانی از ایرانیان در آن بر جا نمانده است.
القصه! در نخستین تقاطع راسته اصلی بازار در میان انبوه جمعیت توریستهای جام جهانی که هر کدام نماد یک کشور را با خود به همراه داشتند، ناگهان فریاد آهنگین «انا فلسطینی، احب الآرجنتینی» و ترجیعبند «مسی - مسی» همراه با ضرب طبل به سبک سکوهای استادیوم طنین افکند. بر قله جمعیتی عمدتاً با پیراهنهای راهراه سفید و آبی آسمانی که وسط سوق معرکه گرفته بودند، یک جوان عرب با پیراهن شماره ۱۰ تیم ملی آرژانتین، مزین به نام مسی خودنمایی میکرد که پرچم فلسطین را به اهتزاز درآورده بود. معلوم نبود چه تعداد از این جوانان، عرب بودند و چه تعداد آرژانتینی. هر ۲ دسته حول محور فلسطین متحد شده بودند و یک نمایش منحصر به فرد را برای اعلان یک پیام منحصر به فرد به اجرا درآورده بودند. شاید دانستن این نکته که درصدی از جمعیت آرژانتین خاصه از طبقات بالای جامعه را نوادگان مهاجران سوری، لبنانی و فلسطینی تشکیل میدهند، کمی از ابهام این صحنه شگفتانگیز در ذهن من مشاهدهکننده میکاست. دستههای هواداران متعصب و متمایز آرژانتین را از روسیه ۲۰۱۸ به یاد داشتم ولی اینجا موضوع کاملا فرق میکرد.
با کمی پرسوجو از حاضران متوجه شدم آنها جزو گروه ۵ هزار نفری هواداران رسمی آرژانتین در قطر هستند که همین چند ماه پیش تشکیل شده. ظاهرا بیشتر آنها جوانان عرب از ملیتهای مختلف هستند که در قطر زندگی میکنند.
در آن معرکه که من دیدم اما آلبیسلسته و مسی صرفاً بستر کار بود و هدف اصلی طرفداری از فلسطین؛ ملتی که نه تنها نمایندهای در جام جهانی ۲۰۲۲ ندارد و حتی تیم ملی فوتبالش فاقد ورزشگاه خانگی است، بلکه سالهاست سرزمینش توسط صهیونیستها غصب شده و خود در گوشه و کنار جهان پراکنده شده است. با این حال با آنچه این روزها در کوی و برزن دوحه و سکوها و حتی چمن ورزشگاههای فوقمدرن قطر ۲۰۲۲ شاهد بودهایم، انگار فلسطین، سی و سومین تیم حاضر در جام و حتی از آن بالاتر، مدعی اصلی قهرمانی است.
حتی آنهایی که قطر را به عنوان میزبان و نخستین حذفشده جام جهانی ۲۰۲۲، قهرمان وجه فرافوتبالی بزرگترین رویداد ورزشی جهان برمیشمردند، حالا نیمنگاهی هم به قهرمانی غیرمنتظره و خارج از قاعده فلسطین دارند.
این احساسی بود که حتی قبل از انتشار گزارشهایی درباره ترند شدن هشتگ «فلسطین قهرمان جام جهانی» در شبکههای اجتماعی عربی، در فضای دوحه موج میزد.
در این ۱۸ روز به هر یک از ۸ ورزشگاه، ۱۰ منطقه هواداری (فن زون)، میادین یا تجمعگاههای اصلی دوحه، الوکره و الخور و ایستگاههای اصلی مترو سرک بکشید، نمایی پررنگ از فلسطین و پرچمش میبینید.
در ایران تبلیغات برخی رسانهها به شکلی است که آدم فکر میکند ملتهای عرب کلا فلسطین را بیخیال شدهاند. به قول یک دوست لبنانی، شما ایرانیها فکر میکنید مساله فلسطین یک آرمان انقلابی است، در حالی که قبل از آن مساله هویتی تمام اعراب است. آنچه در این فستیوال بزرگ شاهد هستیم، صدق گفتار او را ثابت میکند.
پرچم فلسطین بیرق دوم همه مردم عرب حاضر در قطر جز سعودیهاست که البته بسیاری مواقع تبدیل به پرچم اول آنها میشود؛ مثل همان لحظه تاریخی عکس دستهجمعی مراکشیها با پرچم فلسطین پس از پیروزی تاریخی بر اسپانیا در مرحله یکهشتم نهایی. رویدادی از آن جهت تاریخی که آنها را به نخستین کشور عربی تبدیل کرد که به جمع ۸ تیم برتر جهان راه پیدا میکنند. طی ۳۶ سال گذشته مراکشیها، عربستانیها و الجزایریها تنها تیمهای عرب بودهاند که در جامهای جهانی از گروهشان صعود کردهاند اما گذر از سد یکهشتم نهایی با اینکه قبلا توسط ۲ نماینده دیگر آفریقا شکسته شده بود، آن هم در نخستین جام به میزبانی اعراب، معنای دیگری دارد. همانطور که تقدیم این افتخار به فلسطین عزیز نیز هزار و یک معنا دارد. به هیچ عنوان نمیتوان منکر آن شد که بخش اعظم پیامی که حلقه افتخار قهرمانان مراکشی با پرچم فلسطین به جهان، تلآویو و حتی رباط، پایتخت خودشان صادر کرد، سیاسی و صد البته ضدصهیونیستی است.
عجیب آنکه دست روزگار اسپانیا را واسطه این رخداد مهم قرار داد؛ کشوری که پایتختش مادرید در ۱۹۹۱ میلادی میزبان نخستین کنفرانس سازش تشکیلات خودگردان رامالله به ریاست یاسر عرفات و رژیم صهیونیستی بود. اتفاقا حسن دوم، پادشاه وقت رباط، نقش فعالی در کنفرانس مادرید داشت، همانگونه که امروز جانشینش محمد ششم که فراتر از هر دولتی، عنان قدرت را در مراکش به دست دارد، در خط مقدم رابطه با اسرائیل قرار دارد.
پس حرکت ملیپوشان این کشور پیامی صریح بود به حاکمانشان که راه ما از شما جداست؛ نمایهای از کل ملتهای عرب که راهشان از رژیمهای غالبا استبدادی و دستنشاندهشان جداست.
حالا سری به ابعاد فراورزشی تقابل ۲ پادشاهی به جا مانده از قرون وسطی بزنیم. رابطه تاریخی خصمانه مراکشیها با اسپانیاییها را به هیچوجه نمیتوان نادیده گرفت. مورها که اسلاف مراکشیهای امروزی هستند، بخش اعظم سپاه اسلام را تشکیل میدادند که ۱۳۰۸ سال پیش به رهبری طارق از تنگه منتهیالیه غربی دریای مدیترانه عبور کرده و ابتدا اندلس معروف و سپس بیشتر مناطق شبه جزیره ایبریا شامل اسپانیا و پرتغال را فتح کردند. این به منزله آغاز روابطی پرکشمکش میان ۲ سرزمین ۲ سوی تنگه جبلالطارق بود. اشغال و استعمار بخشهایی از شمال و جنوب مراکش توسط پادشاهی اسپانیا از قرن نوزدهم میلادی تا اوایل قرن بیستم، آخرین خاطره تلخی نیست که مردم مسلمان این کشور از همسایه اروپاییشان دارند. اختلافات مرزی ۲ کشور بویژه بر سر دسترسی به تنگه راهبردی جبلالطارق بار دیگر طی ۲ سال اخیر عود کرده به طوری که ابتکار میزبانی مشترک مراکش با اسپانیا و پرتغال برای جامجهانی ۲۰۳۰ را تحتالشعاع قرار داده است.
شاید همین پسزمینه ذهنی تیره و تار ملت مراکش از اسپانیاییها بود که گزارشگر مراکشی بازی سهشنبهشب دوحه را واداشت پس از فتح ضیافت پنالتیها فریاد بزند: «فتح اندلس!»
با وجود این کنایه سنگین ملیگرایانه، آن شب فتح اصلی از آن اردوگاه فراملیتی فلسطینیها و صدها میلیون مسلمان عرب و غیرعرب حامی آرمان آزادی قدس بود.
واکنشها آنی بود. مسلمانان هندی، بنگلادشی و پاکستانی که بخش عمده ساکنان دوحه را تشکیل میدهند، در حالی آن شب در کارناوال شادی مراکشیها شرکت کرده و برای پیروزی بزرگشان هلهله کشیدند که در بازیهای قبل تیمهای عربی جز قطر میزبان، عمدتاً ناظرانی خنثی و خاموش بودند. اگر هم زمانی آنها را در حال هواداری میدیدیم، برای قدرتهای مطرح فوتبال مثل برزیل، آرژانتین، فرانسه، پرتغال و انگلیس بود آن هم به بهانه دلبستگیشان به نیمار، مسی، امباپه، رونالدو و رحیم استرلینگ که آیکونهای جهانی فوتبال هستند. اصلا بیتفاوتی این گروه بزرگ مهاجران مسلمان شبهقاره هند - که نزدیک به ۲ میلیون نفر از جمعیت ۳ میلیونی و بخش اصلی نیروی کار قطر را شامل میشوند- نسبت به مسائل سیاسی و بینالمللی زبانزد است. با این حال، موضوع مشترک فلسطین، سهشنبه شب آنها را هم پای کار جشن بزرگ عربی - اسلامی در خیابانها و تجمعگاههای دوحه آورد.
آن شب، دیروقت که اوبر آمریکایی میگیرم تا به نزدیکترین ایستگاه مترو بروم، دست بر قضا راننده یک شیعه پاچناری پاکستانی است. البته این را بعد از چند دقیقه ارتباط مخدوش به انگلیسی و عربی میفهمم. آخرش کلمه وطن را میآورد، یعنی کجایی هستی؟ نام ایران را که میشنود گل از گلش میشکفد و قند پارسی در کامش مینشیند و میگوید: چرا زودتر نگفتی؟
بحثمان به فارسی گل میاندازد و کار به جایی میکشد که هم او شغلش را فراموش میکند و هم من ضربالاجل ساعت ۲:۳۰ نیمهشب آخرین قطار مترو. انتظار حسین کناری نگه میدارد و کنار تویوتای سفیدش میایستیم و به قول خودش «گپ میزنیم».
بلافاصله کنجکاویام را درباره حال و هوای فلسطینی این شبهای قطر نشان میدهم. انتظار هم برای متعجب کردن مخاطبش منتظر نمیماند و یادآوری میکند پرجمعیتترین راهپیماییهای روز قدس خارج از ایران توسط پاکیها و مسلمانان هند برگزار میشود، نه در کشورهای عرب.
به عبارت دقیقتر، آرمان فلسطین شوقی است که اکثریت خاموش میزبان جام جهانی را به هم پیوند میدهد. مثل آتش زیر خاکستر که هر از چند گاهی شعلههایش به بهانه یک رویداد خاص زبانه میکشد. این بار در حمایت مراکشیها برای اعلام همبستگی با فلسطین. برای کسی که از نزدیک شاهد تنشهای میان کشورهای شبهقاره و ملتهای عرب و همینطور اختلافات مذهبی در گوشه و کنار جهان اسلام بوده، نقش آرمان فلسطین برای متحد کردن همه مسلمانان متفرق زیر یک پرچم واحد، جادویی است.
معجزهای که روی دیگرش را چند ساعت جلوتر در یکی از کافههای رو باز کنار سوق واقف دیده بودم. محمد جزایری، شهروند الجزایری که برای جامجهانی با دوستانش به قطر آمده، ساعتی پس از پیروزی مراکش با لباس سنتی کشورش شامل کلاه پاشایی عصر مملوک در شمال آفریقا، علامت پیروزی نشان میدهد. این چیزی فراتر از محال است وقتی بدانیم نه تنها الجزایر در این دوره غایب است، بلکه آنها سابقه دشمنی دیرینه با مراکشیها دارند!
وقتی دلیل خوشحالی محمد از برد مراکش مقابل اسپانیا را به واسطه گارسُن جویا میشوم، همچنان که کامی عمیق از قلیان عربی بغل دستش میگیرد، به عربی میگوید: «من جزایریام اما اول از همه مسلمانم. آنها (مراکشی) هم همینطور. فلسطین برای هر دوی ما فلسطین است».
مشخص است که او به چه رویدادی اشاره میکند، ضمن اینکه هیچ اشارهای هم به هویت عربی ۲ ملت نمیکند. موضوع فلسطین - هر چند به طور موقت- مورها (اعقاب مراکشیها) و بربرها (اعقاب الجزایریها) در شمال آفریقا را با سابقه اختلاف چند هزار ساله آشتی داده است.
حالا که باد موافق در بادبان سندباد بحری افتاده، بدم نمیآید درباره ایران بپرسم. درست مثل راننده پاچناری، تا نام ایران به میان میآید، میگوید: «چرا زودتر نگفتی کجایی هستی. ما ایران را دوست داریم. شما برادران واقعی ما هستید». دست آخر در یک صحنه کمدی در اوج احساسات میخواهد برای تیم ملی ما در مسابقات آرزوی موفقیت کند که یکدفعه یادش میافتد کار از کار گذشته است.
البته پیش از آنکه به روز هجدهم جامجهانی ۲۰۲۲ برسیم، معجزه فلسطین، از همان ساعات ابتدایی ورود به قطر بر من آشکار شده بود. صبح همان روزی که عصرش با گروه هواداران آرژانتین که در ابتدا وصفش رفت برخورد کردم، برای پیادهروی از هتل محل اقامت خبرنگاران در محله السد - روح ژاوی شاد(!)- بیرون زده بودم. به دنبال نزدیکترین ایستگاه مترو برای دسترسی به نقاط مختلف شهر میگشتم. در آن خلوت صبحگاهی دوحه، نخستین کسی که سر راهم سبز شد، یک پیرمرد مرتب و آراسته با ظاهری مهربان بود. انگار که موقعیت مرا کاملا تشخیص داده باشد به انگلیسی پرسید: چه میخواهی؟ وقتی فهمیدم او هم به مترو میرود دنبالش راه افتادم. همچنان که در مارپیچ موانع امنیتی منتهی به ورودی ایستگاه متروی «جوعان» پیش میرفتیم، پرسید: کجایی هستی؟ تا گفتم یک خبرنگار ایرانی، لبخندی از سر رضایت زد و انگار که میخواست قافیه را کامل کرده باشد، خودش را معرفی کرد: راشد یک فلسطینی.
بعد بلافاصله برای تیم ملی ایران آرزوی موفقیت کرد و برای اینکه ثابت کند حرفش تعارف نیست و واقعا بازیهای ایران را دنبال میکند، ساعت ۱۶ و ورزشگاه خلیفه، زمان و مکان بازی فردای آن روز با انگلیس را یادآوری کرد. من که تحت تاثیر قرار گرفته بودم، پرسیدم چند فلسطینی در قطر زندگی میکنند؟
گفت خیلی! در آن روزهای اول تعداد دقیق فلسطینیها در کشور میزبان جام خیلی مهم نبود اما وقتی کمکم موج حمایت از فلسطین گستردهتر شد، دیگر مهم بود بدانیم آیا این پرچمها و فریادهای فلسطین را خود این مردم بلند کردهاند یا دیگران؟
جالب اینکه بر اساس آمار رسمی شمار فلسطینیهای ساکن قطر حتی از شمار سوریها، ایرانیها، آمریکاییها و بریتانیاییها هم کمتر است؛ رقمی کمتر از 10 هزار نفر. یعنی با در نظر گرفتن این 2 نکته که درصد قابل توجهی از متخصصان آمریکایی و اروپایی شاغل در قطر، صهیونیستهای دوتابعیتی هستند و همچنین 10 هزار اسرائیلی به بهانه تماشای بازیها وارد قطر شدهاند، در ۱۸ روز اخیر، شمار فلسطینیهای اینجا احتمالا کمتر یا حداکثر مساوی اسرائیلیها بوده است.
پس چه شده که رسانههای عبری گزارش میدهند توسط اهالی قطر بایکوت شدهاند و ابراز انزجار از اسرائیلیها در این کشور عمومیت دارد؟ چه شده که خبرنگار شبکه «کان» صدایش درآمده که رسانههای قطری با اسرائیل دشمنی دارند؟ چه شده که وقتی یک گروه اسرائیلی در خیابانهای دوحه شناسایی میشوند، توسط اهالی هو میشوند؟
این یعنی اغلب آنهایی که به هر بهانهای، روی سکوها یا سطح شهر، پرچم فلسطین را بالا میبرند یا نفرت خود از رژیم صهیونیستی را عیان میکنند، الزاما فلسطینی نیستند.
یادم هست پیش از بازی تونس - فرانسه که به پیروزی شگفتانگیز تونسیها انجامید، در سالن اصلی ایستگاه مشیرب، ایستگاه مرکزی متروی فوقمدرن دوحه، یک خانواده 6 نفره با زن و دخترکی غیرمحجبه را دیدم که پرچم فلسطین را روی صورتشان نقش کرده بودند، سراغ پدر خانواده رفتم و پرسیدم کجایی هستید؟
تعجب نکنید، اینجا در قطر، فایل فشرده سرزمین ۷۲ ملت، در حالت عادی هم وقتی آدمها به هم میرسند، ملیت یکدیگر را جویا میشوند، چه رسد به ایام جام جهانی که بیش از یک میلیون نفر از چهارگوشه عالم در یک شهر جمع شدهاند. خلاصه! آن مرد خودش را سوری معرفی کرد. یک خانواده سوری فلسطیننشان که برای تشویق تونس میرفتند. در همان بازی بود که جیمی جامپ عرب با پرچم فلسطین وسط زمین مانور داد.
قاعدتا هیچ کس بهتر از یک اسرائیلی نمیتواند فلسطینیها را رصد کند تا جایی که برخی معتقدند بخش عمده کاروان
10 هزار نفری صهیونیستها در قطر را ماموران اطلاعاتی موساد تشکیل میدهند.
اتفاقا درست در همسایگیمان، یک گله سی و چند نفری از آنها در طبقات فوقانی یک هتل 5 ستاره تازه افتتاح شده جا خوش کرده بودند.
در لابی هتل گرند لوکس، یکی از آنها را موقع صرف صبحانه گیر میآورم. شولومولوخوم گویان اعتمادش را جلب میکنم و وارد بحث میشویم. کارت هیا را به گردنش انداخته، نامش دانیل است؛ متخصص آیتی.
تازه هفته اول جام است ولی وقتی بحثمان به موج هواخواهی از فلسطین میکشد، به نقل از یک رسانه عبری مینالد که چطور برخلاف مقررات فیفا- که نمایش پرچم کشورهای غیر حاضر در این دوره جام را منع میکند- مسؤولان کمیته اجرایی قطر ۲۰۲۲ چشم بر نمایش گسترده پرچم فلسطین در ورزشگاهها بستهاند.
جلوتر، از لابهلای حرفهای دانیل کاشف به عمل میآید که او و همپالکیهایش سوار بر یک پرواز با هواداران فلسطینی از سرزمینهای اشغالی به اینجا آمدهاند. دست آخر دانیل اعتراف میکند اسرائیلیها بیسر و صدا در دوحه یک کنسولگری افتتاح کردهاند که او و دوستانش گاهی آنجا جمع میشوند. این برخلاف تبلیغات رسمی دولت قطر است که حتی صلح دیگر شیخنشینهای خلیجفارس با رژیم صهیونیستی را زیر سوال برده بود.
۲ نکتهای که این اسرائیلی روی آنها دست گذاشته بود، بسیار کلیدی بود. واقعیت این است که دولت قطر یک بازی دوگانه خطرناک را آغاز کرده است. از طرفی یکی از معدود دولتهای منطقه است که همزمان میزبان سفارتخانه تشکیلات خودگردان و دفتر سیاسی سازمان حماس است و با اینکه بارها واشنگتن و دیگر دولتهای غربی در این باره به دوحه تذکر دادهاند، قصد تعطیلی دومی را ندارد. از سوی دیگر در سطح کارگزاری، کنسولی و تبادلات امنیتی پشت پرده در حال ایجاد ارتباط با تلآویو است. هفته گذشته بود که دوحه به حماس هشدار داد تا آخر رقابتهای جامجهانی هر گونه فعالیت نظامی علیه رژیم صهیونیستی را متوقف کند. این یعنی برگزاری رقابتهایی به این بزرگی یک جایی لنگ صهیونیستهاست.
با این حال همین قطریها هم فهمیدهاند جام جهانی نمایشگاه هویت عربی و اسلامی آنهاست، نه جلوهگاه روابطشان با غرب و اسرائیل. برای همین مساله فلسطین را در راس امور تبلیغاتی این روزهای کشورشان قرار دادهاند. حتی نمایندهشان در سازمان ملل درست وسط جامجهانی، در نیویورک با ملت فلسطین ابراز همبستگی میکند. آنها بخوبی دریافتهاند امروز آرمان فلسطین، نقطه اشتراک 450 میلیون عرب و مهمتر از آن ۲ میلیارد مسلمان در سراسر کره خاکی است. اینگونه قطر خود را خانه دوم فلسطین جا میزند تا برای خود مرکزیتی عربی - اسلامی دست و پا کند و اینگونه فلسطین به میزبان حقیقی جامجهانی ۲۰۲۲ تبدیل میشود.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|