|
دور دنیا
حماس: وحشیگری اسرائیل نتیجه وتوی آمریکاست
۲ عملیات موفق قسام علیه صهیونیستها در رفح و جبالیا
مبارزان فلسطینی در چهارصدوبیستودومین روز عملیات توفان الاقصی، طی یک عملیات ترکیبی علیه نظامیان رژیم صهیونیستی در رفح واقع در جنوب نوار غزه، دست کم ۲ نظامی اشغالگر را از پا درآورده و ۲ نظامی دیگر را مجروح کردند. گردانهای شهید عزالدین قسام، شاخه نظامی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) روز جمعه اعلام کرد رزمندگانش یک عملیات ترکیبی در نزدیکی تقاطع برج عوض در شهر رفح علیه گروهی از نظامیان رژیم صهیونیستی انجام داده و طی آن 4 نفر از آنها را با اسلحه تک تیرانداز «غول» هدف قرار دادهاند. بر اساس بیانیه مزبور، نهتنها دستکم ۲ نظامی دشمن به هلاکت رسیدند، بلکه یک دستگاه تانک مرکاوا هم که برای نجات نظامیان هدف قرار گرفته شده وارد این منطقه شده بود با راکت یاسین 105 رزمندگان قسام هدف قرار گرفت و در آتش سوخت. قسام همچنین از انهدام یک دستگاه بولدوزر زرهی اسرائیلی در این صحنه با همین نوع راکت خبر داد. بنا بر بیانیه حماس، در نهایت ارتش اشغالگر مجبور به انجام عملیات هلیبرن برای انتقال کشتهها و مجروحان خود در این منطقه شد. گردانهای قسام دیروز در عملیاتی دیگر تعدادی از نظامیان رژیم صهیونیستی را که داخل خانهای در خیابان الصفطاوی در غرب جبالیا در شمال نوار غزه سنگر گرفته بودند، با راکت ضدنفر هدف قرار دادند که در نتیجه تعدادی از آنها هلاک و زخمی شدند. جنبش حماس به جنایت وحشیانهای که بامداد پنجشنبه گذشته توسط ارتش کودککش اسرائیل در بیت لاهیا و محله شیخ رضوان در شمال نوار غزه انجام شده و دستکم 90 شهید غیرنظامی برجا گذاشت، واکنش نشان داد. جنبش مقاومت اسلامی فلسطین با صدور بیانیهای اعلام کرد: «کشتار بیت لاهیا در چارچوب ادامه نسلکشی رژیم اشغالگر علیه مردم ما در نتیجه هفتمین وتوی بیشرمانه آمریکا و شکست قطعنامه شورای امنیت در توقف تجاوزات این رژیم است. در ادامه عملیات پاکسازی نژادی که از نزدیک به 50 روز گذشته توسط ارتش جنایتکار صهیونیستی در شمال نوار غزه ادامه دارد، این دشمن فاشیست در ساعات اولیه بامداد پنجشنبه، با بمباران یک محله مسکونی در اطراف بیمارستان کمال عدوان در بیت لاهیا دست به کشتار وحشتناکی زد که طبق آمار اولیه ۹۰ نفر در این منطقه تاکنون به شهادت رسیدهاند و دهها نفر هم مجروح و مفقود هستند». این بیانیه ضمن مسؤول دانستن سازمان ملل و جامعه جهانی درباره ادامه جنایات صهیونیستها، تاکید کرد این کشتار وحشیانه نتیجه وتوی بیشرمانه آمریکا بر پیشنویس قطعنامه شورای امنیت برای آتشبس است. به گزارش شبکه الجزیره، در بمباران محله شیخ رضوان در مجاورت بیمارستان کمال عدوان در بیت لاهیا، ۹۰ نفر که بیشتر آنها زن و کودک بودند به شهادت رسیدند و بیش از 100 نفر هم زخمی شدند. تنها در یک مورد منزل خانواده العروقی ویران شد که طی آن 22 نفر از جمله 10 کودک به شهادت رسیدند. همزمان با آن ارتش اشغالگر به حملات هوایی و توپخانهای شدید در اردوگاه جبالیا ادامه داد. این جنایات بعد از آن اتفاق افتاد که نماینده دولت بایدن در شورای امنیت بر خلاف تمام اعضای دیگر شورا که پیشنویس قطعنامه درخواست آتشبس فوری، بدون قید و شرط و دائمی در غزه و آزادی فوری و بدون قید و شرط همه اسرا را تایید کرده بودند، برای هفتمین بار آن را وتو کرد.
***
خشم پاراچنار از قتل عام شیعیان پاکی
مردم خشمگین پاراچنار در واکنش به حمله به مسافران شیعه منطقه کرم در شمال پاکستان و سهلانگاری و بیتوجهی دولت اسلامآباد به امنیت شیعیان، ۲ پاسگاه پلیس را آتش زدند. دستگاههای امنیتی پاکی هنوز هویت افراد مسلح را که پنجشنبه گذشته به کاروان مسافران شیعه حمله کردند معرفی نکرده است. منابع رسمی قربانیان این رویداد را 50 شهید و دستکم 30 زخمی عنوان میکنند اما مشتاق احمدخان، سناتور سابق پاکستانی شمار شهدا را 110 نفر از جمله 16 زن و 11 کودک اعلام کرده که بزرگترین قتلعام شیعیان در نوع خود طی یک دهه اخیر در این کشور است. این حمله بویژه پس از وقایع مشابه در ماههای گذشته، نگرانیها درباره امنیت مردم بویژه شیعیان در مناطق قبایلی پاکستان را افزایش داده است. حملات تروریستی مشابهی نیز در مناطق بلوچنشین پاکستان انجام شده که حاکی از کنترل خارج شدن امنیت مناطق شمال و غرب آن کشور از دست آیاسآی و دیگر دستگاههای امنیتی اسلامآباد است. مردم پاراچنار در همان روز جنایت تروریستی نسبت به عدم توانایی دولت و نیروهای امنیتی کشور در تأمین امنیت شهروندان اعتراض کرده و خواستار اقدامات سریع و مؤثر برای تأمین امنیت مسافران و جلوگیری از وقوع چنین حملاتی در آینده شدند.
***
اصابت هایپرسونیک یمن به نواتیم
نیروهای مسلح یمن دیروز در عملیاتی جدید، با موشک هایپرسونیک، مهمترین پایگاه هوایی رژیم صهیونیستی در جنوب فلسطین اشغالی را هدف قرار داد.
سرلشکر یحیی سریع، سخنگوی نیروهای مسلح یمن روز جمعه اعلام کرد نیروهای مسلح این کشور در یک عملیات نظامی منحصربهفرد، پایگاه هوایی نواتیم را در صحرای نقب هدف قرار دادند. بر این اساس عملیات مزبور با موشک بالستیک ابرمافوق صوت «فلسطین 2» انجام شده و با موفقیت به هدف اصابت کرده است. این چهارمین بار است که جبهه مقاومت طی حدود ۶ ماه این پایگاه هوایی راهبردی را که مقر جنگندههای پیشرفته اف 35 رژیم است مورد اصابت قرار میدهد. سخنگوی نیروهای مسلح یمن تاکید کرد کشورش تا زمانی که تجاوزات دشمن صهیونیست علیه نوار غزه و لبنان متوقف نشود، ادامه خواهد یافت.
ارسال به دوستان
14 ماه پس از جنایت و نسلکشی در غزه و لبنان، دادگاه کیفری بینالمللی حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت را به اتهام جنایات جنگی صادر کرد
منقضی
نخستوزیر جنایتکار رژیم صهیونیستی در صورت سفر به 124 کشور عضو دادگاه لاهه با احتمال بازداشت مواجه است
گروه بینالملل: دادگاه کیفری بینالمللی سرانجام با صدور حکم بازداشت نخستوزیر جنایتکار رژیم صهیونیستی و وزیر جنگ پیشین کابینه او به اتهام ارتکاب جنایات جنگی در نوار غزه، گام مهمی برای اعمال نظر جامعه جهانی برای احقاق حقوق مردم مظلوم فلسطین برداشت. حکم شجاعانه کریم خان، دادستان کل این دادگاه علیه سران اسرائیل در عین حال نویدبخش دورهای جدید از مناسبات جهان چندقطبی به واسطه کاهش نفوذ لابی صهیونیسم و آمریکاست. این حکم نهتنها ضربه بزرگی به اعتبار سیاسی داخلی و خارجی کابینه فعلی رژیم صهیونیستی وارد آورده و رژیم را بیش از پیش در جهان منزوی خواهد کرد، بلکه اعتبار بینالمللی دولت ایالات متحده به عنوان حامی اصلی اسرائیل جنایتکار را نیز زیر سوال برد که از همه اهرمهای تبلیغاتی، سیاسی، امنیتی و قضایی برای جلوگیری از اجرای عدالت در لاهه استفاده کرده بود. دیوان کیفری بینالمللی مستقر در لاهه، پنجشنبه گذشته صدور حکم علیه بنیامین نتانیاهو و یوآو گالانت را واجد دلایل منطقی مبنی بر ارتکاب جنایات جنگی توسط سران رژیم برشمرد و ضمنا اعلام کرد عدم پذیرش صلاحیت این دادگاه توسط اسرائیل، در اجرای این حکم توسط تمام دولتهای عضو و سازمانهای بینالمللی خللی وارد نمیکند. بر این اساس، حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت به دلیل ارتکاب جنایات جنگی در فاصله ۸ اکتبر ۲۰۲۳ تا ۲۰ مه ۲۰۲۴ - روزی که دادستان درخواستی را در این باره ارائه داد - صادر شده است.
در حکم دادگاه لاهه با تاکید بر اینکه جنایات منتسب به نتانیاهو و گالانت شامل استفاده از گرسنگی به عنوان سلاح میشود، صراحتا بر محرومیت و عدم دسترسی ساکنان غزه به ملزوماتی چون غذا، آب، دارو و ملزومات پزشکی و همچنین سوخت و برق، تاکید شده است. البته این موارد تنها بخشی از اتهامات مطرح علیه نتانیاهو و گالانت است. در ادامه بیانیه قضایی دادگاه لاهه آمده است: «ارتکاب جنایات جنگی توسط نتانیاهو و گالانت شامل قتل، آزار و اذیت و سایر اعمال غیرانسانی است. آنها مشترکا به دلیل جنایت جنگی که از عمد حملاتی را علیه مردم غیرنظامی انجام دادهاند، مسؤولیت کیفری دارند».
به این ترتیب ۱۲۴ کشوری که معاهده موسوم به اساسنامه «رم» را امضا کرده و عضو دیوان دادگستری بینالمللیاند، موظفند در صورت ورود نتانیاهو و گالانت به این کشورها، آنها را بازداشت کنند. این به معنای اخلال جدی در فعالیت دیپلماتیک رژیم اشغالگر قدس و ضربه جدی به مشروعیت پوشالی آن به عنوان یک عضو از جامعه ملل خواهد بود. این شامل تمام کشورهای اتحادیه اروپایی میشود. در مرحله بعد 32 کشور دیگر قرار دارند که معاهده رم را امضا کردهاند اما آن را به قوانین داخلیشان تبدیل نساختهاند اما میتوانند به طور داوطللبانه حکم دیوان دادگستری لاهه را اجرا کنند.
در نهایت این حکم بازداشت در صورت همراه شدن با تایید قضایی در هر یک از این 124 کشور، منجر به ایجاد سونامی وسیعی از احکام بازداشت ثانویه در قالب توافقنامههای استرداد دوطرفه یا جمعی بین کشورها خواهد شد که دامنه بازداشت این ۲ صهیونیست جنایتکار را به دهها کشور و سرزمین دیگر غیر عضو در دیوان لاهه خواهد کشاند.
با توجه به حمایت بریتانیا و اتحادیه اروپایی از اجرای حکم بازداشت نتانیاهو، میتوان دریافت زمینه سیاسی لازم نیز برای سقوط کابینه جنایتکار و افراطی تلآویو که میتواند طی ۴ سال آینده به متحد خطرناکی برای دولت ترامپ در خاور میانه و سراسر جهان تبدیل شود، فراهم آمده است.
کریم خان، دادستان انگلیسی- پاکستانیتبار دیوان بینالمللی دادگستری با شجاعت و ایستادگی خود در مقابل فشار فزاینده قدرتهای غربی و دستگاههای تهدیدگر اطلاعاتی آمریکا، رژیم موقت صهیونیستی، انگلیس، آلمان و فرانسه، سرانجام از آزمایش بزرگ دفاع از حقوق مردم مظلوم فلسطین سربلند بیرون آمد. دادستان کل دیوان کیفری بینالمللی چندین بار درباره فشار دولتهای خارجی از جمله سازمان سیای آمریکا و موساد اسرائیل بر او و قضات دادگاهش برای جلوگیری از اجرای عدالت افشاگری کرده بود. او تابستان گذشته هشداری معنادار داده و گفته بود: «من تاکید میکنم تمام تلاشها برای ایجاد مانع یا ارعاب و اعمال نفوذ بر مقامهای دیوان بینالمللی لاهه باید هر چه سریعتر متوقف شود».
* مهمترین تصمیم حقوقی از زمان اشغال فلسطین
حسین جبارین، مدیر فلسطینی مرکز حقوقی عدالت نیز بر اهمیت این حکم تاکید کرد و گفت: این حکم را میتوان مهمترین تصمیم حقوقی از زمان اشغال فلسطین تاکنون به شمار آورد. وجه تفاوت این تصمیم با تصمیم مربوط به مساله «دیوار حائل» یا حکم بر غیرقانونی بودن اشغال فلسطین این است که امکان اجرای این قانون وجود دارد. برخلاف حکم غیرقانونی بودن اشغال فلسطین که امکان اجرای آن وجود نداشت و تنها به عنوان موضعی در قبال اشغال اتخاذ شده، این حکم قابلیت اجرا دارد. او معتقد است چنین احکامی دایره آزادی عمل و سفر محکومان را بشدت تنگ خواهد کرد.
جبارین درباره سر باز زدن بعضی کشورها از اجرای این حکم گفت: «برخی کشورها بویژه کشورهای دوست و همپیمان اسرائیل مانند آلمان و انگلستان از اجرای این حکم سر باز خواهند زد اما این امر باعث اعتراض سازمانهای حقوقی و مدنی خواهد شد و اوضاع جدیدی را به وجود خواهد آورد که بر آزادی عمل این ۲ به عنوان جنایتکار جنگی تاثیر خواهد گذاشت». باراک راوید، یکی از سرشناسترین تحلیلگران امنیتی اسرائیلی نیز تاثیر بزرگ این حکم روی عملکرد و مشروعیت کابینه رژیم صهیونیستی را تایید کرد. او در تارنمای واللا وابسته به موساد نوشت: «این نخستین بار است که دادگاه جنایات بینالمللی در لاهه حکم بازداشت یکی از متحدان نزدیک ایالات متحده را صادر میکند، همچنین نخستین بار است حکم بازداشت رهبری متحد با غرب صادر میشود».
راوید سپس تاکید کرد: «تبعات این رای صرفا برای نتانیاهو نخواهد بود، بلکه بر انزوای اسرائیل در جهان شدت خواهد بخشید و فشارهای جهانی برای متوقف کردن جنگ هم افزایش مییابد».
* واکنش حماس و جهاد اسلامی: دیر اما درست
جنبشهای فلسطینی حماس و جهاد اسلامی، پیشگامان حمایت از صدور حکم بازداشت نخستوزیر و وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی توسط دیوان کیفری بینالمللی بودند. حماس با آنکه به تحت تعقیب قرار گرفتن یکی از فرماندهانش در حکم اخیر لاهه اعتراض داشت اما از صدور حکم بازداشت برای تروریستهایی چون نتانیاهو و گالانت به اتهام جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت استقبال کرد و در عین حال خواهان بازخواست و مجازات همه سران رژیم صهیونیستی شد. این جنبش از کشورهای جهان خواست با دادگاه مزبور برای بازداشت این ۲ جنایتکار جنگی همکاری کرده و به جنایات و نسلکشی علیه غیرنظامیان در غزه پایان دهند. جنبش جهاد اسلامی نیز اگرچه صدور حکم مزبور را بسیار دیر توصیف کرد ولی آن را گامی در مسیر درست خواند. جنبش فتح نیز این اقدام دیوان کیفری بینالمللی را شجاعانه خواند.
عزت الرشق، عضو دفتر سیاسی حماس این حکم را احترام به ارزشهای عدالت و حفاظت از بشریت دانست و گفت: «هر کس با آن مخالفت کند منکر نسلکشی صهیونیستها در غزه است. آمریکا به تنهایی در مقابل حکم دادگاه کیفری ایستاده است، همانطور که به تنهایی در برابر تصمیم شورای امنیت برای توقف جنگ ایستاد. این نشانه عدم احترام این کشور به قوانین بینالمللی بشردوستانه است».
* حمایت تقریبا کامل اتحادیه اروپایی
جوزپ بورل، کمیسر روابط خارجی اتحادیه اروپایی پنجشنبه گذشته اعلام کرد قرار بازداشت نتانیاهو و گالانت باید اجرایی شود و از تمام طرفها، از جمله کشورهای عضو اتحادیه اروپایی خواست این تصمیم را اجرا کنند. او در یک کنفرانس خبری مشترک با ایمن صفدی، وزیر خارجه اردن در امان گفت: «این یک تصمیم سیاسی نیست و دستور دادگاه باید محترم شمرده شده و اجرا شود». گیدو کروستو، وزیر دفاع ایتالیا نیز با تاکید بر لزوم تبعیت از قوانین سازمانهای بینالمللی از سوی همه کشورهای دنیا اعلام کرد اگر نتانیاهو و گالانت به ایتالیا بیایند باید آنها را دستگیر کرد. انگلیس و هلند نیز موضع مشابهی گرفتند. دولت فرانسه بدون اشاره مستقیم به لزوم دستگیری جنایتکاران اسرائیلی در خاک این کشور، از پایبندی به قوانین سخن گفت. با این حال به نظر میرسد پاریس تلاش دارد از اجرای این حکم طفره رود. در بیانیه وزارت خارجه این کشور آمده است: «۲ قرار بازداشتی که دادگاه بینالمللی کیفری برای ۲ مسؤول اسرائیلی صادر کرد، رسمیتبخشی به اتهام است نه یک حکم». همچنین ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان با مخالفت با اجرای این حکم اعلام کرد نه تنها از نتانیاهو برای سفر به کشورش دعوت خواهد کرد، بلکه تضمین میدهد حکم دادگاه کیفری بینالمللی علیه او را رعایت نخواهد کرد!
اما مشمئزکنندهترین واکنش در اتحادیه اروپایی مطابق انتظار از سوی برلین رخ داد. دولت ائتلافی در حال فروپاشی آلمان اعلام کرد با وجود صدور حکم بازداشت برای نخستوزیر و وزیر جنگ پیشین رژیم صهیونیستی از سوی دیوان لاهه، به تسلیح اسرائیل ادامه میدهد. استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل متحد نیز در واکنش به صدور حکم مزبور از احترام دبیرکل سازمان ملل به کار و استقلال این دیوان خبر داد. وی گفت: «ما از صدور حکم بازداشت برای ۲ مقام اسرائیلی و یک مقام حماس توسط دیوان بینالمللی کیفری آگاهی داریم. دبیرکل سازمان ملل به کار و استقلال دیوان بینالمللی کیفری احترام میگذارد».
دوجاریک با این حال از اظهار نظر درباره اینکه آیا سازمان ملل از نیروی پلیس مستقل خود برای دستگیری مقامات جنایتکار اسرائیل استفاده خواهد کرد یا خیر، خودداری کرد.
«اگنس کالامار» دبیرکل عفو بینالملل نیز اقدام دیوان کیفری بینالمللی را نقطه عطف تاریخی خواند.
***
استقبال نماینده زن کنگره از حکم نتانیاهو
مواجهه واشنگتن با این حکم چندان عجیب نبود. جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا از قرار بازداشت بنیامین نتانیاهو به عنوان اقدامی شنیع(!) و مفتضحانه(!) یاد کرد. «مایک والتس» مشاور امنیت ملی احتمالی دولت دوم دونالد ترامپ نیز در این مورد گفت: «دیوان کیفری بینالمللی هیچ اعتباری ندارد و این اتهامات [علیه رژیم صهیونیستی] توسط دولت آمریکا رد شده است».
با این حال «رشیده طلیب» نماینده زن مسلمان کنگره به نخستین و یکی از معدود سیاستمداران سطح اول سیاست در ایالات متحده تبدیل شد که از حکم بازداشت بینالمللی سران اسرائیل حمایت کرد. نماینده فلسطینیتبار حزب دموکرات از ایالت میشیگان، در بیانیه خود حکم دستگیری نتانیاهو و گالانت را پایانی برای روزهای رژیم صهیونیستی خواند که با مصونیت کامل به فعالیتهای جنایتکارانه خود در اراضی اشغالی علیه مردم فلسطین ادامه میدهد. در بیانیه خانم طلیب آمده است: «از زمان شروع این نسلکشی، ایالات متحده بیش از ۱۸ میلیارد دلار سلاح به اسرائیل ارائه کرده است و دولت «جو بایدن»، رئیسجمهوری ایالات متحده دیگر نمیتواند انکار کند که از سلاحهای آمریکایی در جنایات جنگی بیشمار از جمله استفاده از گرسنگی به عنوان یک سلاح جنگی، استفاده شده است». او همچنین اعلام کرد: «دولت واشنگتن باید فورا به همدستی در این نقض حقوق بشر و قوانین بینالمللی پایان دهد. نتانیاهو و گالانت باید دستگیر و به دیوان کیفری بینالمللی معرفی شوند».
نکته تاریک درباره استقبال خانم طلیب از حکم اخیر دیوان دادگستری بینالمللی اما به عدم همراهی دیگر نمایندگان مسلمان کنگره با او مربوط میشود که آنها هم از حزب دموکرات هستند. از طرف دیگر برخی سیاسیون سرشناس آمریکایی مثل خانم تولسی گابارد، نماینده سابق دموکرات که مواضع محکمی علیه جنایات رژیم صهیونیستی داشتند، پس از پیوستن به کارزار انتخاباتی ترامپ از اظهارات ضداسرائیلی پرهیز میکنند.
ارسال به دوستان
آیا بوریس پیستوریوس، وزیر دفاع آلمان، چهره جدید سوسیالیستها برای صدراعظمی است؟
اولین جنگطلب ژرمن پس از هیتلر
وبگاه پولیتیکو درباره محبوبیت وزیر دفاع آلمان که یکی از گزینههای جانشینی اولاف شولتس، صدراعظم این کشور پس از فروپاشی «ائتلاف ۳حزبی» است، نوشت: وزیر دفاع آلمان محبوبترین سیاستمدار این کشور است، در حالی که اولاف شولتس، صدراعظم فعلی به یکی از نامحبوبترین سیاستمداران این کشور مبدل شده است. بوریس پیستوریوس، وزیر دفاع فعلی آلمان و عضو حزب سوسیال دموکرات چپ میانه، به عنوان محبوبترین سیاستمدار این کشور شناخته میشود. این امر باعث شده است بسیاری از ناظران، از جمله بسیاری در داخل حزب سوسیال دموکرات، قبل از انتخابات کلیدی فدرال یک سوال روشن بپرسند: چرا حزب، شولتس را کنار نمیگذارد و پیستوریوس را نامزد اصلی خود نمیکند؟ پیستوریوس اما مدعی شده است به خاطر این موضوع حاضر نیست آرامش خود را از دست دهد. او اخیرا در گفتوگو با تلویزیون دولتی آلمان گفت: «این سوال برای من مطرح نیست. ما یک نامزد برای صدراعظمی داریم که صدراعظم فعلی است. من واقعا از کارم بسیار راضی هستم. من دوست دارم وزیر دفاع بمانم». پولیتیکو در ادامه میافزاید: در عین حال، به نظر میرسد پیستوریوس درها را به روی نامزدی احتمالیاش همچنان باز نگه داشته است. او اوایل هفته گذشته در جریان دیدار خود از بایرن گفت: «در سیاست، شما هرگز نباید چیزی را رد کنید، مهم نیست درباره چه چیزی باشد. تنها چیزی که قطعا میتوانم رد کنم پاپ شدن است!». پیستوریوس به خاطر دیدگاههای نسبتا تهاجمی خود درباره ارائه تسلیحات به اوکراین و توسعه ارتش آلمان شناخته میشود. به همین دلیل، او لزوما برای حزب چپ میانه که به طور سنتی به دنبال حفظ روابط با مسکو بوده و نسبت به اعمال قدرت نظامی تردید دارد، مناسب نیست. با وجود این، بسیاری در داخل حزب سوسیال دموکرات استدلال میکنند پیستوریوس تنها کسی است که میتواند حزب را از شکست سنگین در انتخابات زودهنگام آلمان که انتظار میرود 23 فوریه ۲۰۲۵/ ۵ اسفند ۱۴۰۳ پس از فروپاشی ائتلاف ۳ حزبی شولتس در اوایل ماه جاری برگزار شود، نجات دهد. رهبران حزب سوسیال دموکرات به دنبال کنار گذاشتن گمانهزنیها درباره نامزدی احتمالی پیستوریوس بودهاند و وعده دادهاند شولتس همچنان گزینه اصلی حزب است اما تعداد فزایندهای از اعضای حزب در حال اعلام حمایت از پیستوریوس هستند. مارکوس تونس، نماینده پارلمان و عضو قدیمی حزب سوسیال دموکرات، به مجله آلمانی اشترن گفت: «صدراعظم در این شرایط بسیار دشوار کار خوبی انجام داده است اما ما اکنون به پایان یک ائتلاف رسیدهایم و به شروعی تازه نیاز داریم. این کار با بوریس پیستوریوس آسانتر از اولاف شولتس خواهد بود». زیگمار گابریل، رهبر سابق حزب سوسیال دموکرات و وزیر اسبق خارجه آلمان، حتی این نظر را با عبارات بسیار شدیدتری بیان کرد. گابریل در ایکس نوشت: «در پایگاه SPD (حزب سوسیال دموکرات)، مقاومت در برابر روال معمول صدراعظم شولتس هر روز در حال افزایش است و تنها پاسخ رهبری حزب سوسیال دموکرات [به اعتراضات] آرام کردن و ارائه اعلامیه وفاداری است. آنچه اکنون مورد نیاز است، رهبری سیاسی شجاعانه است؛ هر کسی این کار را رها کند، رأی حزب سوسیال دموکرات را به زیر 15 درصد میرساند!». طبق این گزارش، قانونگذاران حزب سوسیال دموکرات در ۲ جلسه داخلی داغ هفته گذشته بحث کردند که آیا پیستوریوس باید جای شولتس را بگیرد یا خیر. یکی از جلسات مربوط به جناح محافظهکار حزب و جلسه دیگر مربوط به جناح چپگراتر حزب بود. افراد حاضر گفتند بخش قابل توجهی از نمایندگان پارلمان در هر ۲ گروه طرفدار کنار گذاشتن شولتس به نفع پیستوریوس بودند. شولتس اما در مصاحبهای با روزنامه آلمانی Welt گفت از «وفاداری» پیستوریوس مطمئن است. وی همچنین اظهار داشت: من همچنین به وضوح میگویم من و حزب سوسیال دموکرات میخواهیم با هم در انتخابات بعدی پیروز شویم».
* ساختن آلمان برای جنگ؟
شولتس، پیستوریوس را ژانویه ۲۰۲۳، تقریبا یک سال پس از تهاجم همهجانبه روسیه به اوکراین، به عنوان وزیر دفاع خود انتخاب کرد. در آن زمان، این انتخاب بسیاری از ناظران را گیج کرد، زیرا پیستوریوس هیچ تجربه رهبری ملی نداشت. با این حال، پیستوریوس از آن زمان به محبوبترین سیاستمدار این کشور تبدیل شده است، با این استدلال که بوند سوهر (نیروهای مسلح آلمان)، پس از دههها خلع سلاح پس از جنگ سرد، به سرمایهگذاری قوی نیاز دارد. او اغلب گفته است هدف این است که ارتش آلمان را «برای جنگ» بسازد. پیستوریوس همچنین تلاش جدیدی را برای جذب نیرو بر اساس یک مدل داوطلبانه برای تقویت ردههای نظامی ضعیف آلمان، رهبری کرده است. اصلاحات پیستوریوس به عمق ساختار نظامی آلمان گسترش یافته است. اوایل سال جاری او فرمانی را امضا کرد که ارتش را با تمرکز جدید بر دفاع از اراضی به جای حملات گاهبهگاه خارجی، بازسازی میکند. چند سال پیش، بسیاری از رایدهندگان صحبت پیستوریوس درباره آمادگی نظامی برای جنگ را رد میکردند اما جنگ روسیه و اوکراین نظر آلمانیها را تغییر داده و نظرسنجیها نشان میدهد اکثر آلمانیها طرفدار سرمایهگذاری بیشتر در ارتش خود هستند. پیستوریوس همچنین به سرعت اعتبار بینالمللی خود را به دست آورده است. درخواستهای مکرر او از برلین برای دستیابی یا فراتر رفتن از هدف 2 درصدی تولید ناخالص داخلی ناتو، طرفداران زیادی را در میان متحدان غربی برای او به ارمغان آورده است که مدتهاست از رهبران آلمان میخواهند سرمایهگذاری بیشتری در ارتش خود انجام دهند. در صحنه بینالمللی، پیستوریوس به دنبال ایجاد یک زوج با همتای فرانسوی خود، سباستین لکورنو که با او فرانسوی صحبت میکند بوده است.
این ۲ وزیر به قدری به هم نزدیک شدهاند که ساعاتی پس از تایید پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری ایالاتمتحده در 5 نوامبر، پیستوریوس برای گفتوگو با لکورنو به پاریس سفر کرد تا درباره چگونگی تقویت امنیت اروپا بحث کند. پیستوریوس همچنین بارها به لیتوانی سفر کرده است تا شرایط استقرار 5000 سرباز ارتش آلمان (بوند سوهر) به طور دائم در آن کشور را تعیین کند. با تأکید بر نوع بازنگری اساسیای که در چند سال گذشته صورت گرفته است، ماموریت بالتیک نخستین استقرار دائم نیروهای خارجی آلمان از زمان جنگ دوم جهانی خواهد بود. همه اینها مورد تحسین بسیاری از همتایان وی قرار گرفته است. جان هیلی، وزیر دفاع انگلیس، اخیراً پیستوریوس را «وزیر دفاع نمونه اروپا» نامید.
* در انتظار بالها
پولیتیکو در ادامه میافزاید: هیچ یک از اینها به این معنی نیست که حزب سوسیال دموکرات (حداقل تاکنون) شولتس را به نفع پیستوریوس کنار خواهد گذاشت. رهبری حزب سوسیال دموکرات علنا از شولتس حمایت میکند. لارس کلینگبیل، یکی از رهبران حزب، در یکی از شبکههای تلویزیونی گفت: «ما میخواهیم با اولاف شولتس وارد کمپین انتخاباتی شویم. تمام کسانی که در راس حزب سوسیال دموکرات مسؤولیت دارند، این را به صراحت اعلام کردهاند».
با توجه به اینکه انتخابات کمتر از 100 روز دیگر برگزار میشود، رهبران حزب چپ میانه تغییر در صدر فهرست را بسیار خطرناک میدانند؛ آنها از ترس اینکه مبادا نبرد بر سر جایگاه نامزد برتر، به محبوبیت حزب آسیب بیشتری برساند، بزودی مناظره را متوقف میکنند. اما حتی اگر شولتس باقی بماند، حزب او احتمالا در انتخابات شکست خواهد خورد و بعید است او پس از پایان آن قدرت را در حزب سوسیال دموکرات حفظ کند. با این حال، پیستوریوس احتمالا در اطراف صحنه باقی خواهد ماند. او میتواند نقش مهمی در هر دولت جدیدی به رهبری صدراعظم احتمالی آینده، فردریش مرز، رهبر حزب اتحادیه دموکرات مسیحی CDU ایفا کند. بر اساس نظرسنجیهای جدید، CDU حداقل به یک شریک ائتلافی نیاز دارد - و آن احتمالا SPD (حزب سوسیال دموکرات) خواهد بود. بنابراین، پیستوریوس ممکن است در نهایت دوباره به عنوان وزیر دفاع در دولت بعد خدمت کند.
این میتواند او را در موقعیتی قرار دهد که نامزد صدراعظمی حزب سوسیال دموکرات در انتخابات فدرال بعد شود. به عبارت دقیقتر نتیجه تدابیر کنونی حزب سوسیال - دموکرات هر چه باشد، به نظر میرسد پیستوریوس برای سالهای آینده نقشی کلیدی برای حزب ایفا خواهد کرد.
***
پیام موهای قارهپیمای هایپرسو روسیه برای غرب
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین یک روز پس از حمله موشکی روسیه به شهر دنیپرو در قلب اوکراین با استفاده از موشک قارهپیما با قابلیت حمل کلاهک هستهای موسوم به اورشنیک گفت: «پیام اصلی این است که تصمیمات و اقدامات بیملاحظه کشورهای غربی که موشکها را تولید میکنند، برای اوکراین میفرستند و متعاقبا در حملات به سرزمینهای روسیه شرکت میکنند، نمیتواند بدون واکنش طرف روسی باقی بماند».
او بر توانایی کشورش برای اقدامات تلافیجویانه در صورت تکرار حملاتی شبیه آنچه هفته گذشته اوکراین با استفاده از موشکهای دوربرد غربی علیه منطقه بریانسک در روسیه انجام داد تاکید کرد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|