printlogo


کد خبر: 1200تاریخ: 1392/12/11 00:00
برای چندمین‌بار همراه با انتقاد از وضع حقوق بشر در ایران صورت گرفت
حمایت مجدد آمریکا از آشوب 88 و همجنس‌بازان

گروه سیاسی: نقض حقوق بشر جدیدترین ادعای آمریکا طی ماه‌های اخیر علیه ایران است. به اعتقاد کارشناسان این ادعا بعد از توافق ژنو به منظور فشار بیشتر علیه ایران به بهانه‌های حقوق بشری مطرح شده است. وزارت خارجه آمریکا هرساله طی گزارشی با عنوان گزارش حقوق بشر که به دستور کنگره آمریکا تهیه می‌شود، وضع حقوق‌بشر در همه کشورهای جهان را بررسی می‌کند. این گزارش‌ها که معمولا پر از تناقض و ادعاهای بدون سند است اعتراضات بسیاری از کشورهای دنیا را در پی دارد. وزارت خارجه آمریکا در گزارش مربوط به سال 2013 خود که «وطن امروز»‌ در شماره گذشته به طور اجمالی بدان پرداخت و متن کامل آن بتازگی منتشر شده است با تکرار سلسله ادعاهایی همچون گذشته، ایران را به نقض حقوق بشر متهم کرده است. عذرا ضیا در ارائه گزارش وزارت خارجه آمریکا درباره ایران با اشاره به شروع فعالیت دولت جدید آورده است: «قدم‌هایی برداشته شده، مانند آزادی بعضی از زندانیان سیاسی در پاییز ولی به طور کلی باید بگویم وضع (حقوق بشر در ایران) همچنان بد است». عذرا ضیا، مدیرکل دموکراسی، حقوق‌بشر و امور کارگری وزارت خارجه آمریکا، در کنار اشاره به برخی تغییرات اندک در آغاز دولت روحانی با ادعای افزایش اعدام‌های غیرقانونی در آغاز دولت یازدهم گفته است: در ماه‌های نخست فعالیت دولت جدید در ایران، موارد اعدام‌هایی که «بدون طی روند صحیح قضایی» به اجرا گذاشته شده‌اند، افزایش یافته است.
انتقاد از حقوق بشر روحانی
وزارت خارجه آمریکا بر این باور است که وضع حقوق بشر در ایران پس از آغاز به کار دولت حسن روحانی بهبود چندانی نداشته است. خانم ضیا که پنجشنبه (۲۷ فوریه- هشتم اسفند) همزمان با انتشار کلیک گزارش سالانه حقوق بشر وزارت خارجه آمریکا، صحبت می‌کرد، در این گزارش به طرح ادعاهایی از جمله ثبت موارد شکنجه زندانیان، بازداشت‌های سیاسی، محدودیت آزادی بیان و آزار اقلیت‌ها، فعالان سیاسی، روزنامه‌نگاران و مدافعان حقوق‌بشر پرداخت. این گزارش مربوط به سال ۲۰۱۳ است. روحانی در نیمه این سال در انتخابات ریاست‌جمهوری ایران به پیروزی رسید. پیش از سخنان خانم ضیا، جان کری، وزیر خارجه آمریکا با حضور در میان خبرنگاران مهم‌ترین یافته‌های گزارش سالانه حقوق بشر آمریکا را ارائه کرد. به گفته وی، سال ۲۰۱۳ یکی از مهم‌ترین سال‌ها در تاریخ معاصر برای کسب حقوق بیشتر و آزادی‌ بوده است. یکی از مواردی که به عنوان نقض حقوق بشر در ایران توسط وزارت خارجه آمریکا مطرح شده است، انتقاد از محدودیت‌های جنسی است. کری در این باره گفت: «از نیجریه گرفته تا روسیه و ایران و البته در حدود ۸۰ کشور دیگر، دگرباشان جنسی شاهد اعمال قوانین تبعیض‌آمیزی هستند که شئونات انسانی آنها را هدف گرفته و ایمنی آنها را در خطر انداخته است». آقای کری با انتقاد از تصویب قانون ضدهمجنس‌گرایی در اوگاندا، اینگونه تحولات را عامل افزایش خشونت علیه این افراد دانست. ایران از جمله کشورهایی است که گزارش سالانه حقوق بشر وزارت خارجه آمریکا با طرح ادعاهایی غیرمستند به طور مفصل به شرح موارد مختلف «نقض حقوق‌بشر» در آن می‌پردازد.
دخالت در انتخابات ایران
یکی از موارد مطرح شده در گزارش حقوق بشر وزارت خارجه آمریکا در سال 2013 درباره ایران موضوع انتخابات ریاست‌جمهوری سال 1388 است. این برای چندمین بار است که آمریکا با طرح ادعاهای واهی به دخالت در امور کشورمان می‌پردازد. ماه گذشته ماری هارف، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با انتشار بیانیه‌ای خواستار آزادی میرحسین موسوی و مهدی کروبی شده بود. آیت‌الله احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان در خطبه‌های نماز جمعه با واکنش به این اظهارات مداخله‌جویانه خطاب به تیم هسته‌ای تاکید کرد: «شما باید بدانید در مذاکرات با شیطان روبه‌رو شدید که این سخن امام است. این همان شیطان دیروز است که در کارهای ما دخالت می‌کند و پیام می‌دهد که زندانیان و آنهایی که در حصر هستند را آزاد کنید. واقعا چشم آنهایی که در حصر و قصر هستند روشن باشد که آمریکایی‌ها از آنها حمایت می‌کنند». بنابر ادعای گزارش به اصطلاح حقوق بشر آمریکا، یکی از بارزترین موارد نقض حقوق بشر در ایران دخالت دولت در روند برگزاری انتخابات است. این گزارش مدعی شده است: این موضوع، حقوق مردم ایران برای تغییر مسالمت‌آمیز دولت را از طریق برگزاری انتخابات آزاد و عادلانه نقض کرده است. این ادعا در حالی است که آمریکا تاکنون با اعمال دخالت در انتخابات بسیاری از کشورهای دنیا خود بزرگ‌ترین متهم در نقض حقوق بشر در برگزاری انتخابات عادلانه و آزاد است. اعدام‌های غیرقانونی نیز از جمله اتهامات مطرح شده علیه ایران از سوی وزارت خارجه آمریکاست. این ادعا نیز در حالی است که اعدام‌های گسترده در آمریکا و همچنین اعدام افراد عقب‌مانده ذهنی که براساس قانون اختیاری از خود ندارند از جمله موضوعاتی است که اعتراضات زیادی در سراسر دنیا علیه آمریکا به همراه داشته است. در این گزارش به ۶۲۴ مورد اعدام در ایران در سال ۲۰۱۳ اشاره شده است. بر اساس گزارش وزارت خارجه آمریکا، مواردی از اعدام‌ها بدون طی روند صحیح قضایی به اجرا گذاشته شده است. علاوه بر این، وزارت خارجه آمریکا از عدم مجازات عاملان اعدام‌های غیرقانونی در ایران انتقاد کرده است. این گزارش به انتقاد سازمان‌های مدافع حقوق‌بشر از انتصاب مصطفی پورمحمدی، به وزارت دادگستری در دولت حسن روحانی اشاره کرده است. بر این اساس، سازمان‌های مدافع حقوق‌بشر، از جمله دیده‌بان حقوق‌بشر، آقای پورمحمدی را به دست داشتن در اعدام مخالفان حکومت ایران در سال ۱۹۸۸(۱۳۶۷) و قتل‌های رنجیره‌ای دوران ریاست‌جمهوری محمد خاتمی متهم کرده‌اند.
حمایت مجدد آمریکا از سران فتنه
حمایت آمریکا از سران فتنه نیز از جمله مواردی است که در این گزارش به آن اشاره شده است. این حمایت به خوبی آمریکایی بودن اقدامات سران فتنه را برای چندمین بار اثبات می‌کند. در گزارش حقوق بشر وزارت خارجه آمریکا به مواردی از ناپدید شدن فعالان سیاسی، شکنجه و مجازات غیرانسانی، وضع نامناسب زندان‌ها و بازداشت سرخود مخالفان در ایران اشاره شده است. از جمله موارد اشاره شده، ادامه بازداشت خانگی میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد، از عوامل اصلی فتنه سال ۱۳۸۸ است. نقض حقوق اقلیت‌های مذهبی و قومی مانند دراویش، بهاییان و ادامه بازداشت سعید عابدینی، کشیش مسیحی از دیگر موارد فهرست شده نقض حقوق بشر در ایران است. حمایت آمریکا از برخی نشریات اصلاح‌طلب نیز از جمله موارد جالب این گزارش است. البته این حمایت در کنار آن جمله معروف نتانیاهو که اصلاح‌طلبان را سرمایه‌های اسرائیل در ایران خوانده بود معنای ویژه‌ای پیدا می‌کند. گزارش وزارت خارجه آمریکا به تلاش حکومت ایران برای محدود کردن اطلاع‌رسانی و بازداشت تعدادی از روزنامه‌نگاران و آزار خانواده روزنامه‌نگاران ایرانی مقیم خارج از این کشور(!) اشاره کرده است. این گزارش از سرگیری انتشار بعضی نشریات نزدیک به اصلاح‌طلبان را به عنوان تحولی مثبت یاد کرده است. وزارت خارجه آمریکا همچنین از عدم اعطای مجوز به احمد شهید، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد برای سفر به ایران انتقاد کرده است.


Page Generated in 0/0064 sec