با پیوستن واحدهای ارتش اوکراین در کریمه به استقلالطلبان روستبار، عملا این شبهجزیره استراتژیک از کنترل دولت کودتایی تازه روی کار آمده در کییف خارج شد به طوری که میتوان گفت این منطقه در آستانه خودمختاری کامل قرار دارد. این در حالی بود که از شنبه شب همزمان با سخنان رئیسجمهور موقت اوکراین مبنی بر اینکه هر گونه مداخله نظامی روسیه به بروز جنگ در این کشور بحرانزده منجر خواهد شد، ارتش اوکراین به حال آمادهباش درآمده بود. الکساندر تورچینوف، رئیسجمهور کودتا، رئیس پارلمان و فرمانده ارتش اوکراین گفته بود: روسیه 6هزار نیروی نظامی و مقادیری تجهیزات را به سمت شبهجزیره کریمه ارسال کرده است. این درحالی است که مسکو تاکنون هرگونه دخالت نظامی در اوکراین را رد کرده است. اما دیروز خبرگزاری ریانووستی گزارش داد تعداد زیادی از نیروهای نظامی اوکراینی مستقر در سیمفروپول در مرکز شبهجزیره کریمه مقر خود را ترک کرده و اسلحهها، ادوات نظامی و ماشینهای جنگی ارتش را تسلیم استقلالطلبان کریمه کردهاند. بدین ترتیب کریمه یک گام مهم به سوی خودمختاری کامل از کییف برداشته است چراکه دولت مرکزی اوکراین تقریبا هیچ نماینده رسمی دیگری در داخل شبهجزیره ندارد که بخواهد دست به عملیات سرکوب اکثریت روستبار کریمه بزند. طبق آخرین گزارشها نیروهای یونیفورمپوش داوطلب اهل کریمه کنترل مراکز حساس شبهجزیره از جمله ایستگاههای مرزی با خاک اوکراین را به دست گرفتهاند. این نیروها که به روسیه وفادار هستند همچنین چند حمله تروریستی نیروهای وابسته به دولت کودتای اوکراین از جمله به فرودگاه سیمفروپول را نیز دفع کردهاند. عصر شنبه پس از آنکه شورای دومای روسیه پیامی خطاب به رئیسجمهور روسیه صادر کرده و وی را به اتخاذ تدابیری برای برقراری ثبات در کریمه فراخواند، ولادیمیر پوتین درخواست استفاده از نیروهای مسلح روسیه در خاک اوکراین را برای عادیسازی اوضاع اجتماعی ـ سیاسی در این کشور به شورای فدراسیون تقدیم کرد.
در این درخواست آمده بود: «در رابطه با اوضاع غیرعادی در اوکراین، خطر برای جان اتباع فدراسیون روسیه، هموطنان ما و پرسنل گروه نظامی نیروهای مسلح فدراسیون روسیه مستقر در خاک اوکراین، مطابق با توافقنامه بینالمللی (جمهوری خودمختار کریمه) و بر اساس بند «گ» بخش اول اصل 102 قانون اساسی فدراسیون روسیه درخواست استفاده از نیروهای مسلح فدراسیون روسیه در خاک اوکراین برای عادیسازی اوضاع اجتماعی ـ سیاسی این کشور را به شورای فدراسیون مجمع فدرال (پارلمان) روسیه تقدیم میکنم». در پاسخ مجلس علیای روسیه درخواست ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری این کشور برای استفاده از نیروهای نظامی در اوکراین را پذیرفت. سرگئی ناریشکین، رئیس مجلس دومای روسیه، در این باره گفت: «شورای دوما درخواستی را از رئیسجمهور روسیه تصویب کرد که در آن نمایندگان پارلمان از پوتین میخواهند برای تثبیت اوضاع در کریمه تدابیری اتخاذ کند و از همه شیوهها و ابزار موجود برای حفاظت از مردم کریمه در برابر ظلم و ستم و خشونت استفاده کند». «والنتینا ماتوینکو» رئیس شورای فدراسیون درمجلس سنای پارلمان روسیه نیز اعلام کرد، اعضای این مجلس ورود گروه نظامی محدود روسیه به کریمه را برای تامین امنیت ناوگان روسیه در دریای سیاه و اتباع روسیه در آنجا امکانپذیر میدانند.
پیش از این دفتر ریاست جمهوری روسیه اعلام کرده بود مسکو به درخواست «سرگئی آکسیونوف» رئیس شورای وزیران کریمه درباره مساعدت در تامین صلح و آرامش در خاک این جمهوری خودمختار اوکراین توجه نشان خواهد داد. آکسیونوف پس از آنکه افراد مسلح ناشناس جمعه شب تلاش کردند ساختمانهای شورای وزیران و شورایعالی جمهوری خودمختار کریمه را به تصرف خود درآورند، اداره ساختارهای انتظامی این جمهوری را بر عهده خود گرفت. او همچنین اعلام کرد مقامات کریمه و ناوگان روسیه در دریای سیاه درباره حفاظت مشترک از تاسیسات این ناوگان به توافق رسیدهاند. در همین حال آرسنی یاتسنیوک، نخستوزیر جدید اوکراین، نیز گفت در تماس تلفنی با دیمیتری مدودف، همتای روس خود، از مسکو خواسته است نیروهای خود را به پایگاهشان در منطقه خودمختار کریمه در اوکراین بازگرداند. در همین حال خبرگزاری اینترفکس نیز به نقل از یک مقام نظامی اوکراین از اعزام دو فروند کشتی جنگی ضد زیردریایی به سوی سواستپول خبر داده است. پوتین هنوز درباره استقرار نیروها در این منطقه تصمیمگیری نکرده است اما گزارشهای منتشر شده از کریمه نشان میدهد ۲ ناوجنگی ضد زیردریایی روسیه در نزدیکی ساحل اوکراین به چشم میخورند.
ناآرامی در شرق و جنوب اوکراین
در مرکز سیمفروپول در شبهجزیره خودمختار کریمه، یورش مسلحانه به یکی از ساختمانهای دولتی دفع شد. محل این رویداد در نزدیکی ساختمان وزیران واقع است. مهاجمان مسلح صورتهای خود را با نقابهایی سیاهرنگ پوشانده بودند و احتمالا از شبهنازیهای طرفدار دولت کودتای کییف هستند. در شهر لوهانسک در شرق اوکراین نیز شماری از هواداران دولت روسیه پرچمهای اوکراین را از سردر ساختمانها پایین آورده و پرچم روسیه را در ساختمان شهرداری نصب کردند. هزاران شهروند دیگر شهر شرقی اوکراین، دونتسک نیز با در دست داشتن پرچم روسیه و راهپیمایی به تجلیل از پلیس ضدشورش دولت پیشین ویکتور یانوکوویچ موسوم به برکوت پرداخته و آنان را «قهرمانان واقعی» خواندند.
دومین تماس تلفنی اوباما با پوتین
باراک اوباما که احساس میکند با استقلال کریمه و احتمالا استانهای شرقی اوکراین، قمار بحران به راه انداخته در این کشور را به همتای روس خود باخته است، روز شنبه در تماسی تلفنی با ولادیمیر پوتین، خواست نظامیان روسیه به پایگاهشان در کریمه بازگردند. این دومین تماس تلفنی روسایجمهوری 2 کشور طی 8 روز گذشته و درباره وضعیت اوکراین است. در این تماس تلفنی که بر اساس گزارش کاخ سفید به مدت 90 دقیقه به طول انجامیده، اوباما گفته است: «اعزام نیروی نظامی از سوی مسکو به منطقه خودمختار کریمه، نقض آشکار تمامیت ارضی اوکراین است.» پوتین نیز در پاسخ به رئیسجمهوری ایالات متحده با بیتفاوتی گفته است: «مسکو حق خود را برای حفاظت از منافعش و نیز روسیزبانانی که در اوکراین زندگی میکنند و مورد تهدید واقع شدهاند، حفظ میکند».
تهدید کری به تحریم روسیه
وزیر خارجه آمریکا اقدامات روسیه در اوکراین، آن را محکوم کرد و تهدید کرد کشورهای G8 روسیه را طرد و تحریم خواهند کرد. جان کری، وزیرخارجه آمریکا با محکوم کردن اقدامات اخیر روسیه در اوکراین، آنها را «خشونت باورنکردنی» تعبیر کرد. وی با اعلام اینکه مردم اوکراین هیچ چیز بیشتر از حق خود برای دفاع از آینده کشورشان نمیخواهند، اقدامات روسیه را به کشورگشاییها در قرن نوزدهم میلادی تشبیه کرد و درباره پیامدهای آن هشدار داد. وزیر خارجه آمریکا همچنین گفت: کشورهای G8 میتوانند روسیه را از لحاظ اقتصادی منزوی کنند. ضمن اینکه روسیه به دلیل مداخله در اوکراین جایگاه خود را در G8 از دست خواهد داد. کری گفت: برای مقابله با روسیه اقداماتی مانند مسدود کردن داراییها و اعمال محدودیت در تجارت و ممنوعیت صدور روادید در دستور کار قرار دارد.