گروه سیاسی: یکی از شعارهای انتخاباتی حسن روحانی استفاده از زنان در پستهای اجرایی و مدیریتی در دولت بود. اساس استفاده از زنان در مسؤولیتهای اجتماعی موضوع قابل ردی نیست و در بعضی امور موفقیتهای قابل توجهی نیز کسب شده است اما آنچه در اینباره مهم به نظر میرسد استفاده از توان بانوان جامعه در پستهای مرتبط و مقتضی با شرایط روحی و مختصات فکری حاکم بر آنان است. به گزارش «وطن امروز» برای نخستین بار در استان سیستان و بلوچستان 3 زن به سمتهای سیاسی و اجرایی در سطح معاون استاندار و فرماندار در این استان مرزی منصوب شدند. بر اساس این گزارش، «زهرا اربابی» به سمت معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استاندار، «حمیرا ریگی» به عنوان فرماندار شهرستان قصرقند در جنوب استان و «معصومه پرندوار» به عنوان فرماندار شهرستان مرزی هامون در شمال استان سیستان و بلوچستان منصوب شدند. نکته قابل توجه در این انتصابات استفاده از یک فرماندار زن در شهرستان مرزی هامون است. شهرستان هامون در مرز شمالی استان سیستان و بلوچستان با کشور افغانستان قرار داشته و از توابع شهرستان زابل است. معصومه پرندوار، فرماندار انتخابی شهرستان هامون متولد سال 1357 و دانشآموخته رشته جغرافیا در مقطع کارشناسی ارشد و دارای 14 سال سابقه خدمت در سطح کارشناس و مشاور استاندار در استانداریهای سیستان و بلوچستان و خراسان شمالی است. با احتساب شرایط استراتژیک این استان خصوصا در شهرستانهای مرزی آن هم با وجود کشوری مثل افغانستان به نظر میرسد انتصاب یک خانم به عنوان فرماندار که در حقیقت به عنوان رئیس شورای تامین، مسؤولیت امنیت شهرستان را به عهده دارد آن هم بدون تجربه اجرایی چندان انتخاب درست و منطقی نباشد. این انتصاب در حالی صورت گرفته است که با توجه به شرایط خاص منطقه اخیرا برخی شهرستانهای مرزی کشور دچار حملات تروریستی شده است. این موضوع باعث شد تا «وطن امروز» در گفتوگو با نمایندگان سیستان و بلوچستان نظر آنها را در این رابطه جویا شود. حلیمه عالی، نماینده مردم زابل، زهک و هیرمند در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با «وطن امروز» با اشاره به انتصاب 2 فرماندار زن در این استان اظهار داشت: من در این باره با استاندار صحبت کردم و به وی گفتم استفاده از بانوان در امور اجرایی بیاشکال است اما درباره سمت فرمانداری این انتصاب منجر به اذیت شدن خود وی میشود و بهتر است از بانوان در دیگر امور اجرایی استفاده شود.
استاندار باید پاسخگو باشد
عالی با اشاره به تصمیم استاندار سیستان و بلوچستان در این رابطه و اینکه قصد نداشته است خیلی وی را تحت فشار بگذارد، خاطرنشان کرد: به هرحال وقتی فرمانداری با نظر مستقیم استاندار انتخاب میشود بعدا در مسائل پیش آمده میتوان از وی سؤال کرد و در حقیقت وی باید نسبت به آن پاسخگو باشد. نماینده مردم زابل با بیان اینکه با استفاده از بانوان در مسؤولیتهای اجتماعی نه تنها مخالفتی نداریم بلکه موافق هم هستیم، بیان داشت: اما درباره فرمانداری یک شهرستان مساله فرق میکند چرا که خود یک خانم هم در این پست اذیت میشود و به خاطر مسائل مرتبط با این حوزه و شرایط حاکم بر یک زن، دچار استرس و فشار خواهد شد. عالی افزود: به استاندار گفتم با توجه به شرایط منطقه بهتر است بانوان برای این سمت یعنی فرمانداری انتخاب نشوند البته خیلی موضع نیز نگرفتم و تنها نظر خود را بیان کردم. عضو کمیسیون بهداشت مجلس با اشاره به احتمال بروز مشکل، گفت: ما در این صورت از سؤال فراتر رفته و اگر نیاز شد بازخواست میکنیم. وی در پاسخ به این سؤال که با توجه به شرایط استان سیستان و بلوچستان و اقداماتی که باید در اولویت رسیدگی به این استان قرار گیرد آیا انتخاب فرماندار زن آن هم در یک شهرستان مرزی جزو اولویتهای این استان محسوب میشود؟ پاسخ داد: نه! این موضوع جزو اولویتهای استان ما محسوب نمیشود. عالی با اشاره به احتمال هر سوءمدیریتی در این انتصابات تاکید کرد: به هرحال خود استاندار پاسخگو است. وی با اشاره به برخی مخالفتهای موجود در استان با انتصاب فرماندار زن در سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: نماینده دیگر شهرستان زابل نیز بشدت با این انتصاب مخالف است و حتی گفته است در مراسم تودیع و معارفه شرکت نمیکند.
نماینده مردم زابل با اشاره به برخی پستهای اجرایی در این استان که با توجه به ارتباطش با جایگاه زن شاهد مدیریتهای موفقی از بانوان بوده است، تصریح کرد: رئیس شورای شهر زابل در حال حاضر یک خانم است. برخی از اعضا نیز از بانوان هستند و در این استان شهردار خانم هم داریم و با توجه به روحیات مرتبط با خانمها بسیار موفق بودهاند و حضور آنها تاثیر بسزایی در چهره شهر داشته است. وی افزود: اما درباره فرمانداری موضوع متفاوت است و بنده موافق نبودم که یک خانم به عنوان فرماندار در استان سیستان و بلوچستان انتخاب شود.
مخالفت امام جمعه شهرستان
عالی با اشاره به برخی دیگر از مخالفتهای موجود در استان با انتصاب فرماندار زن خصوصا در شهرستان هامون اظهار داشت: امام جمعه این شهرستان نیز با انتخاب فرماندار زن مخالف بود و این موضوع را به استاندار نیز منتقل کرده است. وی گفت: یکی دیگر از انتقادات مطرح شده در انتخاب فرماندار شهرستان هامون جدا از انتخاب یک زن برای این مسؤولیت عدم سابقه ایشان در مسؤولیت فرمانداری در جایی دیگر است. عالی افزود: استان سیستان و بلوچستان به خاطر شرایط استراتژیکی که دارد مکان کسب تجربه نیست و حتما باید افراد با تجربههای اجرایی در پستهای مدیریتی این استان انتخاب شوند و شرایط به گونهای نیست که امکان سعی و خطا وجود داشته باشد.
مخالفت نماینده اهل سنت
ناصر کاشانی، نماینده مردم زاهدان و اهل سنت در مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به انتصاب 2 فرماندار زن در استان سیستان و بلوچستان که یکی از آنها به شهرستان مرزی هامون مربوط میشود به «وطن امروز» گفت: به هرحال به نظر میرسد باید فردی در این مسؤولیت انتخاب شود که با توجه به حساسیتهای موجود بتواند همه مسائل موجود را پوشش دهد. وی در پاسخ به این سؤال که با توجه به اینکه فرماندار به عنوان رئیس شورای تامین مسؤولیت امنیت شهر را بر عهده دارد و همه یگانهای امنیتی با هماهنگی وی باید اقدامات لازم را انجام دهند، آیا بهتر نبود از یک مرد برای فرمانداری شهرستان هامون استفاده میشد؟ پاسخ داد: بله! انتصاب فرماندار مرد نسبت به خانم در این شهرستان اولویت داشت. کاشانی افزود: البته با توجه به اینکه 50 درصد جمعیت ما را خانمها تشکیل میدهند لازم است از بانوان در پستهای اجرایی مانند شهردار و امثال آن استفاده کرد اما درباره فرمانداری با توجه به شرایط موجود و حساسیتهایی که در استان سیستان و بلوچستان وجود دارد باید جنسیت هم لحاظ شود و از خانمها هم میتوان در پستهای اجرایی مختلف و در جایگاه مخصوص خود استفاده کرد. وی گفت: البته تصمیم نهایی با استاندار است اما باید فردی انتخاب شود که چه به لحاظ سیاسی و چه به لحاظ اجرایی سابقه خوبی داشته باشد چرا که فرماندار نماینده عالی دولت در شهرستان است. نماینده مردم زابل تصریح کرد: البته در این باره به دید یک امتحان هم میشود نگاه کرد و امیدوارم فرماندار شهرستان هامون در کار خود موفق شود.