printlogo


کد خبر: 125538تاریخ: 1393/6/30 00:00
ازسرگیری جنگ بین ارتش یمن و مبارزان الحوثی
وضعیت جنگی در صنعا

گروه بین‌الملل: درگیری‌ها در صنعا تشدید شده و از روز جمعه عملا حمامی از خون در پایتخت به راه افتاده و این شهر و مناطق اطراف آن شاهد ازسرگیری جنگ بین ارتش و گروه الحوثی است. در پی تسلط نیروهای جنبش انصارلله بر منزل علی محسن الاحمر، مشاور دفاعی رئیس‌جمهور در منطقه المذبح صنعا، نیروهای لشکر چهارم زرهی بشدت این منطقه را هدف تیراندازی قرار دادند که بر اثر آن دست‌کم 5 تن کشته و ده‌ها تن دیگر زخمی شدند. صدها نفر در صنعا به علت حملات خمپاره‌ای پراکنده نیروهای وابسته به حزب تکفیری «الاحمر» به مناطق مسکونی اطراف محل حضور تحصن‌کنندگان در پایتخت یمن مجبور به ترک‌ خانه‌های خود شدند. (الاحمر مورد حمایت ارتش یمن است.) در این میان انصارالله که اعلام کرده بود دیگر اجازه نمی‌دهد انقلابیون مورد هدف قرار گیرند و تمام گزینه‌ها را برای تامین امنیت آنها بررسی خواهد کرد، بر شدت اعتراضات افزوده است و منابع رسانه‌ای نیز ادعا می‌کنند انقلابیون برای دفاع از خود دست به سلاح برده‌اند.
گلوله‌باران ساختمان تلویزیون یمن
به دلیل اصابت چند گلوله خمپاره به دانشگاه صنعا، این دانشگاه بسته شد. حمله خمپاره‌ای به ساختمان تلویزیون در صنعا موجب وقوع آتش‌سوزی در این ساختمان شد و صدها نفر در این ساختمان محبوس شدند. همچنین ۲ انفجار در نزدیکی وزارت کشور یمن به‌وقوع پیوست. رسانه‌های یمنی اعلام کردند آتش‌بسی که از جمعه شب در پایتخت یمن برقرار شده بود، تنها چند ساعت دوام آورد و بامداد شنبه کاملا در هم شکست و درگیری‌های مسلحانه در این شهر از خیابان «الثلاثین» و در نزدیکی دانشگاه «الایمان» با مشارکت تیپ یک زرهی ارتش به ریاست سرلشکر «علی محسن الاحمر» آغاز شد. این درگیری‌ها در حالی آغاز شد که با وجود آتش‌بس اعلام‌نشده میان انقلابیون و ارتش یمن، بیش از 8 بار این آتش‌بس شکسته شد. شیخ عبدالمجید بن عبدالعزیز زندانی، چهره دینی افراطی در یمن و بنیانگذار و رئیس دانشگاه اسلامی «الایمان» است. وی که سال‌ها در عربستان سعودی زندگی کرده و با شخصیت‌های وهابی از نزدیک ارتباط داشته، به دلیل داشتن افکار افراطی، در ابتدا بسیاری او را پدر معنوی القاعده یمن می‌دانستند از همین رو جوانان مذهبی افراطی در کنار او گرد آمده بودند. اما گفته می‌شود دولت یمن که از وی می‌ترسید، پس از انجام چندین مذاکره محرمانه توانست او را جذب کند. این مساله باعث شد جوانانی که به گرد وی جمع شده بودند از او دور شوند. علی البخیتی، از رهبران انصارالله یمن طی نامه‌ای خطاب به شیخ زندانی و سایر متحدان صنعا درباره مقابله به مثل انقلابیون هشدار داده و اعلام کرده بود که انقلابیون را ناگزیر به در دست گرفتن اسلحه در صنعا مانند استان‌های عمران و الجوف نکنند؛ زیرا در این صورت پشیمان خواهند شد. وی در این نامه ضمن هشدار درباره تبدیل شدن دانشگاه الایمان به پادگان نظامی متحدان دولت نوشت: امیدواریم دانشگاه الایمان بدون سلاح و سنگر باقی بماند زیرا دلیلی برای تبدیل شدن آن به پادگان نظامی و انبار تسلیحات و نصب مسلسل در ورودی‌های آنها وجود ندارد. براساس این گزارش، در شرایطی که نافرمانی مدنی در یمن تقریبا شامل همه گروه‌های سیاسی و قبیله‌ای قرار دارد، بعید است گزینه دخالت نظامی منطقه‌ای و بین‌المللی علیه این کشور مطرح شود. خواسته بیشتر یمنی‌ها جدا از خواسته الحوثی‌ها نیست.
رئیس‌جمهور، انقلابیون را کودتاچی خواند
ارتش یمن در پی عدم دستیابی به توافق نهایی با انقلابیون، مواضع انصارالله را که با خواست مردم کشورشان همراه شده‌اند و در اطراف پایتخت خیمه‌های اعتراض به پا کرده‌اند، بمباران کرد. از سوی دیگر، عبدربه منصور هادی، رئیس‌جمهور یمن نیز انصارالله را کودتاچی خواند و با این اتهام، راه را برای دستیابی به توافق نهایی دشوار کرد. براساس این گزارش، وی پس از دیدار با «جمال بنعمر» فرستاده ویژه سازمان ملل به یمن که جمعه پس از رایزنی با «عبدالملک الحوثی» رهبر انصارالله در صعده به صنعا بازگشته بود و نیز پس از دیدار با سفرای 10 کشور حامی و ناظر طرح ابتکاری شورای همکاری خلیج فارس، اعلام کرد که انصارالله علیه نظام حاکم کودتا کرده‌است. رئیس‌جمهور یمن همچنین وزیر دفاع این کشور را فرمانده عملیات در صنعا علیه انقلابیون اعلام کرد تا وی ناظر بر مسائل امنیتی پایتخت شود و تصمیمات لازم برای مهار انقلابیون و سرکوب آنها را اتخاذ کند. با این‌حال، شیوخ، شخصیت‌ها و فعالان سیاسی در استان تعز یمن با صدور بیانیه‌ای با خیزش مجدد مردمی در پایتخت یمن و همراهی انصارالله با انقلابیون اعلام همبستگی کردند. در این بیانیه به مصادره شدن انقلاب 2011 مردمی در یمن اشاره شده و آمده است: در 11 فوریه 2011 وطن ما انقلاب کرد تا یک رژیم کاملا فاسد را سرنگون کند و نزدیک بود این دستگاه فاسد که به دو دسته فاسد انقلابی و فاسد ماجراجو تقسیم شده بود، متلاشی شود اما فاسدی که خود را به انقلابیون جسپانده بود، حرکت انقلاب را کُند و مانع‌تراشی کرد تا این انقلاب به بحرانی که به تقسیم قدرت مربوط می‌شد، تبدیل شود. در این میان شهروند یمنی با تمام مصائب و مشکلاتش تنها گذاشته شد و انقلابش بی‌نتیجه ماند. در بند دیگری از این بیانیه لغو یارانه سوخت در یمن نیز مورد انتقاد قرار گرفت. این بیانیه دخالت‌های خارجی در یمن را نیز محکوم و بر استقلال و حاکمیت مردم این کشور تاکید کرد. در پایان این بیانیه آمده است: ما به برادران انقلابی استوار خود در میدان‌ها و محل‌های تحصن اعلام می‌کنیم که ما با شما هستیم و به شما و این انقلاب توانمند مسالمت‌آمیز افتخار می‌کنیم. از رئیس‌جمهور نیز می‌خواهیم که به مطالبات مشروع مردمی پاسخ دهد و از بازیگری برای طرف خارجی که به دنبال فتنه‌انگیزی و درگیری در کشور به منظور افزایش نفوذش در یمن و چپاول سرمایه‌های ملی این کشور است، پرهیز کند.
موافقت انصارالله با حضور در پست‌های نظارتی
منابع آگاه اعلام کردند که انصارالله پیشنهاد فرستاده ویژه سازمان ملل به یمن مبنی بر پذیرفتن مشارکت در دولت آینده یمن را رد کرده است و مذاکرات بنعمر در صعده با رهبر انصارالله برای متقاعد کردن او به عقب‌نشینی از مطالبات انقلابیون در صنعا در قبال تصدی چند پست وزارتی و اجرایی در دولت آینده بی‌حاصل بوده است. اما بنعمر جمعه در بازگشت به صنعا بدون ارائه هیچ توضیحی تنها گفت که انصارالله با مشارکت در دولت‌ آینده یمن موافقت کرده است. این درحالی است که منابع آگاه می‌گویند که انصارالله با پست‌های اجرایی مخالفت کرده اما با بودن در پست‌های نظارتی مشکلی ندارد. برخی منابع دیگر نیز اعلام کردند رئیس‌جمهور یمن به جنبش انصارالله 12 ساعت مهلت داده تا توافقنامه را امضا کند و از حمایت از تحقق مطالبات مشروع انقلابیون در پایتخت عقب‌نشینی کند. در غیر این صورت پس از این 12 ساعت دولت در قبال تشدید دامنه اعتراض‌ها سکوت نخواهد کرد. این در حالی است که دولت یمن هیچ‌گاه در قبال این اعتراض‌های مسالمت‌آمیز سکوت نکرده و همین هفته پیش تظاهرکنندگان مسالمت‌جو را که در حال نشان دادن اعتراض خود مقابل ساختمان نخست‌وزیری بودند، به خاک و خون کشید.


Page Generated in 0/0066 sec