عبدالباری عطوان*: گروه انصارالله بدون مقاومت قابل ذکری بر سازمانهای دولتی پایتخت «صنعا» از وزارت دفاع گرفته تا بیمارستان و بانک مرکزی مسلط شد و حتی وزارت کشور نیز از نیروهای یمنی خواست در مقابل معترضان مقاومت نکنند. محمد سالم باسندوه، نخستوزیر یمن استعفا کرد و عبدالهادی عبدربه، رئیسجمهور را دیکتاتور خواند. طرح کشورهای خلیج فارس که عامل اصلی انتقال مسالمتآمیز قدرت در یمن بودند فروریخت و یمن در لبه مرحله جدیدی قرار گرفت که مسائل مختلفی مانند تقسیم، تجزیه و جنگ فرقهای در انتظار آن است. سکوت عربستانسعودی، همسایه شمالی یمن و عدم مداخله آن برای نجات عبدربه سوال بزرگ این روزهای سنیهای یمن است. برخی میگویند عربستان تصمیم دارد اخوانالمسلمین که در یمن با حزب اصلاح و آلاحمر شناخته میشود را ریشهکن کند و حوثیها به نیابت از عربستان، این کار را انجام میدهند. بعضی نیز میگویند از یک طرف هماهنگی قوی میان علی عبدالله صالح، رئیسجمهور پیشین و نیروهای امنیتی و نظامی یمن وجود داشته است و از سوی دیگر حوثیها تشنه انتقام از آلاحمر بودهاند، آلاحمری که علیه عبدالله صالح شورش کردند و نظامش را سرنگون کردند و حتی میخواستند وی را ترور کنند که با موفقیت روبهرو نشد.
حال نخبگان سیاسی این سوالات را مطرح میکنند که چرا عربستان از السیسی، رئیسجمهور مصر در سرکوبی اخوان حمایت کرد اما در مورد عبدربه این کار را انجام نداد؟ یا اینکه آیا عربستان راضی میشود شکست اخوانیها را به قیمت تسلط حوثیها که مورد حمایت ایران هستند و شاید تهدیدی برای کشورش باشند، بخرد؟
پس از این انقلاب سناریوهای بسیاری در انتظار یمن است از جمله:
1- جنبش انصارالله بر یمن مسلط شود و نظام پادشاهی مانند قبل از انقلاب 1962 دوباره برقرار شود، هاشمیها همچنان در یمن هستند و منتظر بازگشت به حکومتند و نسل سوم آنها تحصیلکردهتر و روشنتر هستند.
2- عبدالملک الحوثی به رهبر اعلای یمن تبدیل شود، امور را در دست بگیرد و حکومت کشور با یک تیم اجرایی اداره شود.
3- عبدربه به صورت نمایشی و بدون هیچ اصلاحاتی در سمت خود باقی بماند اما حوثیها زمام امور را در دست داشته باشند و از پشت پرده حکومت کنند.
4- درگیری مسلحانه و ازهم پاشیدگی دولت، زیرا جنبش حوثی به گسترش دامنه حکومت خود در جنوب توجهی ندارد و تمام توجه آن بر مناطق زیدینشین شمال است، از طرفی مناطق جنوب شرقی بیشتر در دست نیروهای القاعده است، از این رو از شهر صنعا تا «تعز» یمنیها خود را میان دولت و کسانی میبینند که به دنبال سیطره بر مناطق جنوبی تقسیم شده میان تجزیهطلبان و نیز القاعده در جنوب شرق هستند.
البته مشخص نیست کدامیک از این سناریوها قویتر است، اوضاع فعلی یمن مهآلود است و در واقع گذشت زمان سرنوشت آن را مشخص میکند.
*تحلیلگر سرشناس دنیای عرب و ستوننویس «رأی الیوم»
سقوط پهپاد آمریکایی در استان «شبوه» یمن
پایگاه خبری یمنی «عدن الغد» نوشت: ساکنان شهرک «القویم» در «بیحان» واقع در استان «شبوه» در شرق یمن از سقوط یک پهپاد آمریکایی در این شهرک در صبح دیروز خبر دادند و دلیل آن را برخورد با کوه اعلام کردند. در آسمان یمن همواره پهپادهای آمریکایی در حال پروازند و این امر به رغم نارضایتی مردم یمن براساس توافقنامه امضا شده میان صنعا و واشنگتن به بهانه مبارزه با تروریسم انجام میشود. گفته میشود این پهپادها عناصر القاعده را در استانهای جنوبی یمن تحت تعقیب قرار میدهند اما تاکنون شهروندان غیرنظامی متعددی از طریق همین پهپادها در یمن کشته شدهاند و اینبار در شرق یمن نیز یک پهپاد سقوط کرده است.
خواب خوش پسر دیکتاتور
پایگاه خبری «الاتجاه» خبر داد منابع آگاه نزدیک به احمد علی عبدالله صالح پسر دیکتاتور برکنار شده یمن در انقلاب سال 2011 این کشور، اعلام کردند وی از پستش به عنوان سفیر یمن در امارات عربی متحده استعفا کرده و در پی پیروزی انقلابیون از ابوظبی عازم عربستان سعودی شده است. وی قرار است پس از رایزنی با همپیمان اصلی پدرش در منطقه، به صنعا بازگردد و خود را برای انتخابات ریاستجمهوری یمن که در اوایل سال آینده برگزار خواهد شد، آماده کند.