printlogo


کد خبر: 126245تاریخ: 1393/7/12 00:00
قیمت گذاری جدید آب

گروه اقتصادی: معاون نظارت بر بهره‌برداری شرکت آب و فاضلاب کشور با بیان اینکه ۷۸ درصد دشت‌های کشور به خاطر کمبود منابع آبی در آستانه نابودی قرار دارند، گفت: واگذاری تعیین تعرفه‌های آب به شوراهای محلی موجب منطقی شدن قیمت آب می‌شود. حمیدرضا تشیعی در گفت‌وگو با فارس در پاسخ به این سؤال که تعیین تعرفه‌های آب توسط شوراهای محلی تا چه حد جدی است، گفت: قرار است که در راستای منطقی شدن قیمت آب و متناسب با شرایط هر منطقه تعیین تعرفه‌های آب به شوراهای محلی واگذار شود. وی ادامه داد: انتقال آب به شهرها متفاوت است، چرا که برای برخی شهرها از سدها و برای برخی شهرها از چاه‌ها آب تامین می‌شود و حتی آب شربی هم که برای مشترکان تامین می‌شود، از لحاظ کیفیت متفاوت است، بنابراین باید متناسب با شرایط هر منطقه نرخ آب تعیین شود. تشیعی افزود: پس وقتی تامین آب برای مناطق مختلف با کیفیت متفاوتی همراه و با شرایط سختی همراه است، نباید قیمت آب نیز یکسان باشد.تشیعی در پاسخ به این سؤال که وضعیت دشت‌های کشور با وضعیتی که منابع آبی دارند، چگونه است، گفت: 78 درصد دشت‌های کشور به خاطر کمبود منابع آبی در آستانه نابودی قرار دارند. وی افزود: کشاورزی ناپایدار در کشور نیز از دیگر مشکلات پیش رو است، به طوری که بیش از 92 درصد منابع آب کشور در بخش کشاورزی استفاده می‌شود، پس باید در این زمینه نیز فکری شود و مصرف آب بهینه شود. وی با اشاره به چالش‌ها و راهبردهای آب و فاضلاب کشور در بخش کیفیت آب آشامیدنی، کابوس تداوم بحران آب و خشکسالی را یکی از موضوعات چالش‌زا برشمرد و افزود: نابودی منابع آب در بخش منابع زیرزمینی نیز از دیگر موضوعات بحرانی است که باید تدبیری برای آن اندیشیده شود. وی با بیان اینکه ایران یک دوره خشکسالی 30 ساله را پیش رو دارد که 13 سال آن را پشت سر گذاشته‌ایم، ادامه داد: این موضوع نیز یک هشدار است که باید مورد توجه قرار گیرد. معاون نظارت بر بهره‌برداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با اشاره به اینکه عدم توجه کافی به حفظ منابع آبی موجود و کاهش حجم آب با کیفیت مناسب نیز آسیب‌زا شده است، افزود: متأسفانه هنوز این فرهنگ عمومی در کشور شکل نگرفته که با مشکل کم‌آبی مواجه هستیم و باید در این زمینه فرهنگ‌سازی مطلوب انجام شود. تشیعی ادامه داد: تأخیر در تخصیص منابع اعتباری مورد نیاز یکی از مشکلات اساسی است و غیر‌واقعی نشدن تعرفه‌های آب نیز باعث بروز مشکلاتی شده که باید نسبت به رفع آن نیز اقدام شود. معاون نظارت بر بهره برداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه شبکه‌های آب و فاضلاب کشور استاندارد نیستند، اضافه کرد: به دلیل کمبود منابع آبی و قطع مکرر آب، نفود آلودگی ثانویه را شاهد خواهیم بود که تهدید برای بخش کیفیت آب به شمار می‌رود. وی با بیان اینکه در حال حاضر بسیاری از شهرهای کشور در تنش آبی قرار دارند، گفت: بحران آبی باعث بحران غذا، بهداشت و امنیت ملی می‌شود پس باید نسبت به این موضوع حساس بود.

مصرف 90 درصد آب در بخش کشاورزی

مشاور وزیر نیرو با تاکید بر کم‌آبی در بسیاری از استان‌های کشور گفت: تنها 10 درصد کم‌آبی مربوط به خشکسالی و تغییر اقلیم است و مابقی را باید در نحوه مصرف جست‌وجو کرد. به گزارش مهر، غلامرضا منوچهری با اشاره به وضعیت کم‌‌‌آبی حاکم بر بیشتر استان‌های کشور گفت: طبق استانداردهای تعیین شده جهانی، بیشتر کشورها حدود 40 درصد آب در دسترس را به مصرف می‌رسانند، در حالی که این رقم در ایران به بیش از 80 درصد رسیده است. مشاور وزیر نیرو اظهار داشت: اگر قیمت آب در بخش کشاورزی واقعی شود، کشاورزان اقدام به کشت بسیاری از محصولات کشاورزی نخواهند کرد، چرا که کشت محصولی که آب بسیار نیاز دارد مقرون به صرفه نیست. وی تصریح کرد: میان عرضه و تقاضای آب در کشور توازن وجود ندارد و در حال حاضر مصرف آب در کشور از خطوط قرمز گذشته است. با وجود قرار گرفتن ایران در جغرافیای کم‌آب، در قرن‌های گذشته بهره‌برداری از منابع آب در کشور بسیار محدود بوده به طوری که قرن‌ها جمعیت کشور در حدود 4 الی 6 میلیون نفر بوده و سرانه مصرف حدود 5 الی 10 لیتر در شبانه‌روز بود اما هم‌اکنون این رقم به بیش از 200 لیتر در شبانه‌روز رسیده است که بیانگر افزایش جهشی مصرف است. منوچهری ادامه داد: در سال‌های اخیر مصرف‌گرایی بسیار افزایش یافته، در مقابل منابع آبی همچنان ثابت بوده‌اند که این امر تعادل میان عرضه و تقاضای آب را برهم زده است. این مقام مسؤول در وزارت نیرو به مصرف افزون بر 90 درصد آب در بخش کشاورزی اشاره کرد و افزود: در قدیم آب مصرفی در بخش کشاورزی حدود 15 میلیارد مترمکعب بوده اما متأسفانه به دلیل سنتی بودن آبیاری در بخش کشاورزی و عدم استفاده از روش‌های نوین در آبیاری و افزایش جمعیت، هم اکنون به بیش از 90 میلیارد مترمکعب در سال در بخش کشاورزی رسیده است. مشاور وزیر نیرو بحران کم‌آبی را تنها مختص به وقوع پدیده خشکسالی ندانست و ادامه داد: تنها 10 درصد بحران کم‌آبی موجود در اقصی نقاط کشور مربوط به وقوع پدیده خشکسالی و تغییر اقلیم است و 90 درصد دیگر به علت مصرف زیاد، افزایش جمعیت و فعالیت گسترده صنعت است. منوچهری راه برون‌‌رفت از بحران کم‌آبی را مدیریت مصرف عنوان کرد و بیان داشت: راهکار اساسی غلبه بر بحران کم‌آبی در کشور توجه ویژه به مقوله مدیریت مصرف است و در این راستا باید راندمان آبیاری در بخش کشاورزی را بالا ببریم و نیز از تجهیزات مدرن برای آبرسانی به بخش‌های مختلف استفاده شود. مشاور وزیر نیرو افزود: تولید محصولات کشاورزی به هر قیمتی هنر نیست بلکه ارتقای بهره‌وری با تولید محصول بیشتر و با حداقل استفاده از آب موجود ارزشمند است و بهره‌‌برداران از آب باید به این باور برسند که مشکل آب در کشور جدی است. منوچهری با بیان اینکه مردم در قبال خدمت بهتر حاضر به پرداخت قیمت تمام شده آب هستند، خاطرنشان ساخت: با توجه به محدودیت منابع آب باید تعرفه مصرفی آب‌بها به قیمت واقعی آن نزدیک شود و مطمئنا مردم حاضرند در مقابل خدمات بهتر و پایدار، هزینه آن را بپردازند. منابع آب مختص به نسل‌های آینده هم است و باید از استفاده بی‌رویه ذخایر زیرزمینی جلوگیری شود.

***

نیترات آب تهران در حد استاندارد است

قائم مقام وزیر نیرو با تاکید بر اینکه کیفیت آب تهران نسبت به 2 سال گذشته تفاوتی ندارد و همانگونه است، اظهار کرد: بر اساس استاندارد بین‌المللی نیترات آب باید تا 50 میلی‌گرم در لیتر باشد. ستار محمودی در گفت‌وگو با ایسنا تاکید کرد: آبی که در شهرها یا در بخش کشاورزی مصرف می‌شود، تبدیل به فاضلاب شده و مقدار نیترات آنها بالا می‌رود. وی تصریح کرد: پس از ورود نیترات به درون زمین، نیترات پالایش شده و وارد چاه‌ها می‌شود اما باید توجه داشت که میزان نیترات، درجه حرارت، تلخی آب و... هنگام برداشت آب از چاه‌ها اندازه‌گیری می‌شود. قائم‌ مقام وزیر نیرو با تاکید بر اینکه بر اساس استانداردهای WHO (سازمان بهداشت جهانی) میزان نیترات باید 50 میلی‌گرم در لیتر باشد، گفت: این استاندارد مختص همه دنیا و سراسر کشور ماست. محمودی در واکنش به صحبت‌های رئیس کمیسیون محیط‌زیست شورای شهر تهران مبنی بر اینکه بر اساس استاندارد، نیترات باید 45 میلی‌گرم در لیتر باشد، گفت: استانداردی که از آن پیروی می‌کنیم همان استاندارد سازمان بهداشت جهانی است که 50 میلی‌گرم در لیتر را به عنوان حداکثر میزان نیترات مشخص کرده است.

 


Page Generated in 0/0055 sec