گروه اجتماعی: زمان زیادی از ابلاغ کتاب جدید ارزشگذاری نسبی خدمات سلامت یا همان اصلاح تعرفههای این حوزه نگذشته است که صدای گلایه برخی کارکنان حوزه سلامت بلند شده است. این در حالی است که واقعی شدن تعرفهها با اهدافی چون برچیده شدن بساط زیرمیزی و محقق شدن اهداف طرح تحول سلامت اجرایی شد اما جامهسپیدان حوزه بهداشت و درمان نظر دیگری دارند و معتقدند این نوع ارزشگذاری نهتنها کمکی به اجرای عادلانه خدمات نمیکند بلکه باعث ایجاد تبعیض و تشدید اختلاف میان گروههای گوناگون نظام سلامت شده است. به دنبال این موضوع پرستاران که تحقق اهداف واقعی طرح تحول سلامت را با تبعیض و بیعدالتی موجود در بدنه نظام سلامت ممکن نمیدانند با صدور بیانیهای خواستار رسیدگی به افزایش 300درصدی برخی تعرفهها شدهاند و اعلام کردهاند منتظر عملی شدن وعدههای وزیر بهداشت درباره پرستاران و عملی شدن قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری هستند.
انتقاد از افزایش 300 درصدی تعرفهها
سازمان نظام پرستاری در بیانیهای نسبت به افزایش بیسابقه تعرفههای پزشکی موضع گرفته و اعلام کرده است: نگاهی اجمالی به این طرح نشان میدهد حداقل 40 و حداکثر بالغ بر 300 درصد تعرفههای پزشکی موجود افزایش یافته و بالغ بر هزار و 700 خدمت جدید بر همین مبنا شناسایی و تعرفهگذاری شده است. در بخشهایی از این بیانیه چنین مطرح شده که پزشکان محترم متخصص عضو هیات علمی، جدای از حقوق هیات علمی، درآمدشان از کارانههای بیمارستانها آن هم از هر بیمارستان بالغ بر 5/2 برابر میشود. به طور نمونه، کارانه حداقل 10 میلیون تومانی هر پزشک به 25 میلیون تومان در هر ماه افزایش خواهد یافت. همچنین در این بیانیه اشاره شده است که این نحوه پرداخت باعث ایجاد طبقهای زحمتکش با دستمزد پایین در مقابل طبقهای مرفه خواهد شد و بر این اساس خواستار اجرایی شدن قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری شدهاند که 7 سال است به تصویب مجلس رسیده و توسط مبادی قانونی برای اجرا ابلاغ شده اما بارها به خاطر بودجهای ناچیز حتی برای اجرای آزمایشی معطل مانده است.
خاک خوردن تعرفهگذاری خدمات پرستاری
این در حالی است که عضو شورایعالی نظام پرستاری، ابلاغ کتاب جدید ارزشگذاری نسبی خدمات سلامت را گام جدید وزارت بهداشت در تشدید اختلافات در پرداختی گروههای گوناگون نظام سلامت دانسته و گفته است: تحقق اهداف واقعی طرح تحول نظام سلامت با تبعیض و بیعدالتی موجود در بدنه نظام سلامت ممکن نیست. کورش نادری افزود: ابلاغ کتاب ارزشگذاری نسبی خدمات سلامت و افزایش چندین باره پرداختیها به یک گروه خاص در تیم درمانی کشور در حالی اتفاق میافتد که قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری چندین سال است زمین مانده و هیچ توجهی به آن نمیشود. به گفته این عضو شورایعالی نظام پرستاری، در کنار این تعللها در اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری، شاهدیم که تعرفههای پزشکی فقط و فقط به نفع گروهی خاص تغییراتی را حاصل میکند و در این بین نهتنها زحمات و خدمات پرستاران که هیچ کدام از گروههای موثر دیگر، در بخش سلامت دیده نمیشود و این روند موجبات نارضایتی را در این قشر ایجاد میکند که بیتأثیر در خدماتی که به مردم ارائه میشود، نیست.
نگاه تبعیضآمیز در نظام سلامت
عضو شورایعالی نظام پرستاری با انتقاد از نگاه تبعیضآمیز در سیستم بهداشت و درمان، بیان داشت: توجه انحصاری به یک گروه خاص موجب تشدید فاصله طبقاتی بین گروههای متعدد تیم درمان شده است که در هیچ جای دنیا چنین اختلاف پرداخت بین پزشکان و سایر گروههای ارائهدهنده خدمات سلامت را نمیتوان سراغ گرفت. نادری افزود: متأسفانه وزارت بهداشت در اقدامات متعدد بر تشدید این اختلافات در پرداختیها دامن زده و ابلاغ کتاب جدید ارزشگذاری نسبی خدمات سلامت، اقدام وزارت بهداشت است که در همین راستا صورت گرفته است.
انتظار برای عملی شدن وعده وزیر
وی با اشاره به قول مساعد وزیر بهداشت در جلسهای که با اعضای شورایعالی نظام پرستاری داشت، تصریح کرد: در آن جلسه هاشمی به نوعی برخورد و رفتار کرد که مورد احترام همگان واقع شد و اعلام کرد که تمایل به اعمال سیاستی دارد که عدالت در پرداختها و اجرای قوانین بر زمین مانده نیز محقق شود اما متأسفانه به هر دلیل تا امروز شاهد اتفاقی عملی در تحقق قولهای داده شده از سوی وزیر نبودهایم.
همه چیز برای یک گروه خاص
جالب اینجاست که شمسالدین شمس از دیگر اعضای شورایعالی نظام پرستاری نیز با به میان کشیدن موضوع جلسه این شورا با وزیر بهداشت، وعده وزیر به جامعه پرستاری را یادآور شده و گفته است: در این جلسه حرفها و قولهایی از جمله تعریف بستهای در حوزه پرستاری در بحث طرح تحول نظام سلامت داده شد که متأسفانه تا امروز خبری از اجرای آنها نشده است. عضو شورایعالی نظام پرستاری ادامه داد: به نظر میرسد تا امروز فقط یک گروه خاص در مجموعه کارکنان سلامت دیده شدهاند و فقط درآمدها، مزایا و پرداختیهای یک قشر خاص افزایش پیدا کرده است و سایر کارکنان از جمله پرستاران هر چه تلاش میکنند، صحبت میکنند، جلسه میگذارند و بحث میکنند، راه به جایی نمیبرند. به گفته وی تا امروز دائم به ما قول و وعده دادهاند که بزودی پرداختیها تعدیل میشود و روند به این شکل باقی نمیماند و اصلاح میشود اما در عمل اتفاقی نمیافتد. تمام این مسائل در حالی رخ میدهد که با افزایش مراجعات در کنار کمبود نیروی انسانی، فشارها و بار کاری بر جامعه پرستاری به دنبال اجرای طرح تحول نظام سلامت بسیار بالا رفته است.
تصمیمگیری پرستاران برای اعلام نارضایتی
شمس در ادامه بیان داشت: جامعه پرستاری تا کی باید صبر و حوصله به خرج دهد و تا کجا این وضعیت را تحمل کند، البته بارها اتفاق افتاده که پرستاران تصمیم به اعلام نارضایتیهای خود گرفتهاند اما ما جلودار شدهایم. به گفته عضو شورایعالی نظام پرستاری، جامعه پرستاری تا کی باید فقط صحبتها و وعدهها را گوش دهد و هیچ اقدامی را از سوی مدیران شاهد نباشد.
افزایش« k»ها به نفع بعضیها
اما از دیگر موضوعات مهمی که از سوی این عضو شورایعالی نظام پرستاری مطرح شد میتوان به موضوع افزایش ضریب k اشاره کرد. شمس در این باره اظهار داشت: بهتازگی نیز حرف و حدیثهایی درباره افزایش Kها و ویزیتها شنیده میشود که این طرح جدید وزارت بهداشت، باز هم اقدامی در جهت درآمدزایی یک گروه خاص محسوب میشود که پیش از این نیز درآمدشان با اجرای طرح تحول نظام سلامت به چند برابر افزایش پیدا کرده است بنابراین از وزیر بهداشت میخواهیم جلوی تبعیض بیشتر بین گروههای ارائهدهنده خدمات سلامت را بگیرد. شمس با تأکید بر لزوم توجه جدی شخص وزیر بهداشت در حل این معضلات، بیان داشت: وزیر بهداشت باید بهگونهای عمل کند که این تصور ایجاد نشود که فقط وزیر یک عده خاص است بلکه وزیر بهداشت، وزیر تمام سیستم سلامت و تمام خانواده ارائهدهنده خدمات است.