وجود منابع انرژی گسترده در سوریه یکی از اهداف پنهان و محرک قوی جنگافروزی غرب علیه این کشور است. طرح حمله به سوریه و براندازی حکومت بشار اسد به همین دلیل توسط آمریکا، انگلیس و فرانسه دنبال میشود. «تیری میسان» خبرنگار و محقق فرانسوی ساکن دمشق که از ابتدای بحران سوریه از لبنان به این کشور سفر کرد افشاگر اصلی این طرح از روز نخست بوده است که در مصاحبهای با خبرنگار مشرقنیوز ابعاد پنهان فتنهگری غرب در سوریه را فاش میکند:
در اوایل سال 2005 یک شرکت نروژی به نام «اینسیس» سواحل سوریه را برای کشف ذخایر انرژی مورد بررسی قرار داد. البته آنها هرگز اشارهای به این موضوع نداشتند که در این مسیر از سوی عدهای از شورشیان داخل کشور حمایت میشدند. بعدها این شرکت به یک شرکت فرانسوی واگذار شد که دفتر مرکزی آن در لندن قرار داشت. بدین ترتیب از طریق این شرکت تمام اطلاعات از داخل خاک سوریه به دست دولتهای انگلیس و فرانسه میرسید. بدون تردید آمریکا، فرانسه و انگلیس از مدتها قبل در جریان روند تحولات سوریه قرار داشتند اما تا یک سال پیش اجازه ندادند دولت سوریه اسنادی را که در این رابطه وجود داشت، کشف کند. اینکه چگونه دولت آمریکا به کمک دوستانش در فرانسه و انگلیس موفق به این کار شد هنوز در پردهای از ابهام قرار دارد. همانطور که میدانید سوریه از حیث دارا بودن ذخایر گازی یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان به شمار میرود. حجم منابع گازی این کشور از قطر هم بیشتر است.
در طول جنگ سوریه، آمریکا ائتلافی با عنوان «دوستان سوریه» تشکیل داد. در واقع هدف اصلی از تشکیل این ائتلاف استثمار سوریه و تاراج منابع این کشور بویژه گاز بود. آنها بارها در ابوظبی جلساتی به ریاست آلمان تشکیل دادند تا درباره نحوه تقسیم منابع گازی سوریه میان اعضای ائتلاف با یکدیگر گفتوگو کنند.مسؤولیت تشکیل این جلسات و گردهماییها برعهده اسامه القاضی بود که خود از اعضای ائتلاف مخالف دولت سوریه به شمار میرفت و ریاست بخش سیاستگذاری شرکت انگلیسی «بریتیش گاز» را نیز برعهده داشت. بعدها، معاذ خطیب از سوی آمریکا به رهبری این ائتلاف انتخاب شد. خطیب، مهندس گاز بود و در لابی حامی شرکت نفتی «شل» در سوریه حضور داشت.
رهبران گروههای مخالف سوری کاملا از این موضوع اطلاع داشتند. در طول جنگ سوریه، بویژه در زمان برگزاری کنفرانس ژنو، در برخی از مناطقی که نیروهای آمریکایی حضور داشتند درگیریهای شدیدی شکل گرفت. از آنجا که اغلب این مناطق خالی از سکنه بود این سوال مطرح میشد که آمریکا واقعا به دنبال چه چیزی است. واقعیت این بود که این مناطق به لحاظ دارا بودن ذخایر گازی، موقعیت استراتژیکی داشت.
گاز تنها مساله مهم سوریه نیست. مساله لولههای نفت هم در این کشور وجود دارد. همانطور که میدانید عربستانسعودی و قطر از سوریه خواستند اجازه عبور لولههای انتقال نفت را از داخل خاک سوریه به آنها بدهد. با این حال دولت این کشور ضمن مخالفت با درخواست عربستان و قطر قراردادی در این زمینه با ایران منعقد کرد که در حال حاضر اجرای آن به علت حضور نیروهای داعش در آن منطقه متوقف شده است.
نکته دیگر اینکه درست پیش از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری سوریه در ماه مه 2014، دمشق قرارداد منحصربهفردی با یک شرکت روسی منعقد کرد که طی آن تمام حقوق اکتشاف و استخراج گاز در سوریه به این شرکت واگذار شد. در واقع نمیتوان وجود منابع انرژی در این کشور را دلیل اصلی حمله غرب دانست، چرا که در حال حاضر کشورهای بسیاری در سوریه حضور دارند و هریک به دنبال اهداف متفاوتی هستند البته در این میان، مساله ذخایر گازی یکی از مهمترین عوامل حضور خارجیها در سوریه به شمار میرود.