گروه بینالملل: با آنکه اغلب رسانهها از پاکسازی کامل شهر تحت محاصره کوبانی(عین عرب) در شمال سوریه از لوث تروریستها خبر دادهاند اما منابع میدانی اعلام کردهاند تمام نیروهای داعش توسط مدافعان کرد سوری موسوم به واحدهای دفاع از خلق (YPG) از شهر رانده نشدهاند. خبرنگار کردپرس از کردستان سوریه خبر داد که داعشیها تا بعدازظهر روزشنبه یعنی زمانی که تصور میشد به پشت تپههای حومه شهر عقبنشینی کرده باشند همچنان در مرکز شهر کوبانی حضور داشته و چند عملیات بمبگذاری انجام دادهاند ضمن اینکه حملات آنان در شرق، شمال و جنوب این شهر همچنان ادامه دارد. زارا مستو، روزنامهنگار کرد اعلام کرد: «از غروب دیروز درگیریهای سختی بین واحدهای دفاع از خلق و نیروهای داعش آغاز شد و این درگیریها تا بامداد ادامه داشت. آنان قصد دارند با آتشبار مداوم و با استفاده از خمپارهانداز و سلاحهای سنگین به سوی شمال پیشروی کرده و گذرگاه مرزی مرشد پنار در نزدیکی ترکیه را در دست گرفته و ارتباط کوبانی را با جهان خارج قطع کنند». این در حالی است که مهاجمان تکفیری ادوات سنگین خود را به شعاع 5 کیلومتری شهر منتقل کردهاند، چرا که نیروهای مدافع در چند مورد با سلاحهای ضد زرهی آنها را هدف قراردادهاند. گفته میشود این سلاحها بخشی از محموله کمکی بوده است که مبارزان کرد هفته گذشته دریافت کردهاند. در همین حال موضوع کوبانی و تشکیل یک نیروی نظامی مشترک بین احزاب کرد سوری از مهمترین موضوعات نشست دهوک بین احزاب و نهادهای دو طیف نزدیک به بارزانی و اوجالان است و این مذاکرات هنوز هم ادامه دارد. یک عضو هیات اعزامی پارلمان اقلیم کردستان به کوبانی ضمن ستودن اراده و مقاومت مبارزان کرد، به کمبود و ناکارآمدی سلاح و مهمات آنها در مقابل تسلیحات مدرن و پیشرفته غربی و آمریکایی داعش اشاره و تاکید کرد جنگی نابرابر در کوبانی در جریان است و کردها از کمبود سلاح و مهمات رنج میبرند. گفتنی است 2 هفته پیش هیاتی از پارلمان اقلیم کردستان برای سفر به کوبانی و بررسی اوضاع این منطقه در شمال سوریه اعزام شد و در نهایت توانست چند ساعتی وارد این شهر جنگزده شود. سوران عمر رئیس کمیسیون حقوق بشر پارلمان اقلیم و عضو این هیات به نتایج این سفر و همچنین تحلیل و واکاوی وضعیت کوبانی و سیاستهای اربیل، آنکارا و عملکرد ائتلاف جهانی در این مساله پرداخته است.
بمبارانهای مشکوک و بیتأثیر ائتلاف
سوران عمر درباره تأثیرات بمباران مواضع داعش در کوبانی از سوی جنگندههای ائتلاف جهانی، ضمن تاکید بر اینکه عملکرد ائتلاف جهانی ضد داعش بسیار بد و ضعیف بوده و تأثیری در توازن قوا در میدان جنگ نداشته است، گفت: معتقدیم آنگونه که باید و شاید به کوبانی و مدافعان کرد در مقابل داعش، کمک نکردند و بمبارانهایی هم که ما در کوبانی مشاهده کردیم، همگی مشکوک بودند و هدف آنها تضعیف و عقب راندن داعش نبود. او با تاکید بر اینکه احزاب و جریانات اسلامی در اقلیم کردستان پس از حمله داعش، در جبهههای جنگ با ترور و در زمینههای دیگر هرچه در توان داشتهاند برای دفاع از مردم و خاک کردستان انجام دادهاند، گفت برخی وضعیت موجود را به عنوان ابزاری برای تبلیغات و در راستای منافع سیاسی خود به کار میگیرند و این اعضای گروه را کسانی دانست که با حضور احزاب و جریانات اسلامی در عرصه سیاسی اقلیم مخالف هستند و تاکید کرد احزاب اسلامی در مقطع کنونی در مخالفت و دشمنی با داعش و دفاع از منافع کُردها پیشقدم بودهاند.
بهانهای دروغین به نام «داعش هوایی»
اخیرا رسانههای تبلیغاتی داعش اخباری از استفاده تروریستهای داعش از هواپیماهای به غنیمت گرفته شده و به پرواز درآوردن آنها توسط خلبانان صدامی بر فراز یکی از پایگاههایشان در سوریه منتشر کردهاند اما یک خلبان سوری این موضوع را بعید میداند. سرهنگ «اسماعیل ایوب» از خلبانان قدیمی سوری در اظهارات تلویزیونی گفت: «تروریستها به دلایل فنی نمیتوانند با هواپیما پرواز کنند، چرا که انجام پرواز نیازمند فضای امن برای بلند شدن از فرودگاه است». مرکز موسوم به دیدهبان حقوق بشر در لندن وابسته به مخالفان سوری نیز میگوید عناصر تکفیری در حال آموزش برای استفاده از جنگندهها در حلب هستند. طبق این گزارش چندین فروند جت جنگنده بارها از فرودگاه الجراح استان حلب بلند شده و باز در همین فرودگاه که در کنترل داعش است، به زمین نشستند. این مرکز تأکید کرد خلبانان رژیم سرنگون شده بعث عراق که به داعش پیوستهاند، به اعضای این گروه برای پرواز با 3 جنگندهای که داعش به غنیمت گرفته است، آموزش میدهند. به گفته شاهدان این پرندهها، میگ 21 و میگ 23 ارتش سوریه هستند که قبلا داعش به غنیمت گرفته بود. داعش پیشتر اعلام کرده بود چندین جنگنده را در فرودگاه نظامی الطبقه در استان رقه و دیگر فرودگاههای نظامی سوریه به دست آورده است. با این حال «صدای روسیه» به نقل از خلبانان سوری تأکید کرد این هواپیماها قدیمی هستند و استفاده از آنها نیازمند قطعات یدکی و نگهداری ویژه است؛ این درحالی است که دستیابی به قطعات این هواپیماها بسیار دشوار است، زیرا ساخت آنها متوقف شده است. کارشناسان امور خاورمیانه تأکید کردهاند مطرح کردن «داعش هوایی» همسو با تلاش آمریکا برای ایجاد چتر حمایتی از گروههای تروریستی در سوریه، در چارچوب ائتلاف جدید خود، تحت عنوان «آموزش و تسلیح مخالفان میانهرو» است و حامیان گروههای مسلح در سوریه سعی دارند با ایجاد بهانه لازم جهت اعمال منطقه پرواز ممنوع، سناریوی عراق و لیبی را در سوریه تکرار کنند. سخنان اخیر اردوغان، رئیسجمهور ترکیه درباره شروط عضویت در ائتلاف آمریکا ضدداعش هم تایید دیگری بر این بدگمانیهاست. او در پایان سفرش به افغانستان گفت: «آنکارا 4 شرط برای ائتلاف بینالمللی درباره سوریه گذاشت شامل اعلام منطقه پرواز ممنوع، ایجاد منطقه امن، آموزش و تسلیح مخالفان سوریه و حمله به خود نظام سوریه.»
اظهارات اردوغان علیه کردها
اظهارات اردوغان خشم کردها را بیش از پیش برانگیخته است. او درباره رهبر حزب کارگری کردها عبدالله اوجالان، گفت: «او یک زندانی محکوم به حبس ابد است و قرار نیست با او به عنوان یک مذاکرهکننده رسمی برخورد شود و انتقال او به یک ویلا نیز کذب محض است». رئیسجمهور ترکیه در ادامه درباره حزب اتحاد دموکراتیک کردهای سوریه گفت: «ما حزب اتحاد دموکراتیک را دقیقا مانند پکک میدانیم و معتقدیم این حزب نیز یک گروه تروریستی است».