printlogo


کد خبر: 127241تاریخ: 1393/8/1 00:00
گزارش «وطن امروز» از مشکلات دامداران و اختلال در تولید گوشت
گاوها گرسنه می‌خوابند

گروه اقتصادی: دامداران چشم‌‌انتظار کمک هستند. شرکت پشتیبانی امور دام که در این سال‌ها تنها دستاوردش تعویض مدیرانش بوده تاکنون نتوانسته‌ خواسته‌های این گروه از فعالان حوزه کشاورزی را پاسخ دهد. آنگونه که تولیدکنندگان شیرخام و گوشت کشور می‌گویند، نابسامانی در بازار نهاده، دام‌هایشان را زمینگیر کرده و گاوها شب‌ها گرسنه می‌خوابند. بنا بر آمارهای موجود 17 هزار و 500 واحد گاوداری صنعتی فعال در کشور بیش از یک میلیون و 500 هزار رأس گاو اصیل شناسنامه‌دار در اختیار دارند که از این تعداد، حدود 530 هزار رأس آن گا‌وهای مولد هستند و سالانه بیش از 6 میلیون تن شیر تولید می‌کنند. همچنین 3 میلیون تن شیر نیز در روستاها و گاوداری‌های سنتی تولید و به بازار عرضه می‌شود. در حال حاضر جمعیت گاوی کشور حدود 8 میلیون و 700 هزار رأس است که به‌ازای هر 100 رأس گاو، 4 نفر اشتغال مستقیم و به همین میزان نیز اشتغال غیرمستقیم دارد. علاوه‌بر این، گاوداری‌های یادشده سالانه به حدود 60 میلیون تن علوفه نیاز دارند که 40 میلیون تن آن مواد خشری شامل یونجه، کاه و ذرت علوفه‌ای از داخل تامین شده و حدود 20 میلیون تن هم مواد متراکم شامل دانه ذرت، جو، کنجاله سویا و... است که از این میزان، 13 میلیون تن آن در داخل تولید می‌شود و 7 میلیون تن آن باید وارد شود.
متأسفانه موضوع کمک به واحدهای دامداری که در قالب نهاده‌ها و براساس تفاهمنامه صورت‌گرفته میان اتحادیه مرکزی دامداران، شرکت پشتیبانی امور دام و انجمن صنایع لبنی در سال1391 صورت می‌گرفت، از سال 1392 قطع شد و دولت یازدهم با افتادن در دام کمک نقدی به دامداران مبلغ 300 میلیارد تومان را مصوب و در نهایت 180 میلیارد تومان آن را پرداخت کرد و از آذر 92 تاکنون مبلغ دیگری را پرداخت نکرده است. دامداران به صراحت می‌گویند که کمک نقدی دولت را نمی‌‌‌خواهیم بلکه شرکت پشتیبانی امور دام به همان تفاهمنامه خود عمل کند.
گاوهای گوشتی
رئیس اتحادیه مرکزی دامداران ایران در گفت‌وگو با «وطن امروز» درباره وضع واحدهای دامداری گوشتی گفت: متاسفانه دام‌های گوشتی روی دست دامداران مانده است و کسی گوشتشان را به قیمت خوب نمی‌خرد. سعید سلطانی‌سروستانی با بیان این مطلب ادامه داد: هم‌اکنون قیمت دام زنده اعم از گاو و گوسفند هر کیلوگرم 10هزار تومان و قیمت گوشت لاشه آنها بالغ بر 20 هزار تومان است در حالی‌که مصرف‌کننده در بازار آنها را بالاتر از این قیمت می‌خرد.
به‌گفته سلطانی‌سروستانی این تفاوت قیمت نشان می‌دهد سود اصلی را دامدار نمی‌برد. رئیس اتحادیه مرکزی دامداران ایران با اشاره ماده 33 ﻗﺎﻧﻮن اﻓﺰاﯾﺶ ﺑﻬﺮﻩ‌ورﯼ ﺑﺨﺶ ﮐﺸﺎورزﯼ و ﻣﻨﺎﺑﻊ طبیعی خاطرنشان کرد: طبق این ماده دولت مکلف است برای محصولات کشاورزی از جمله شیر و گوشت، قیمت تضمینی تعیین کند. وی ادامه داد: قیمت تضمینی شیرخام هم 1440 تومان است در حالی‌که متاسفانه به این قیمت توجهی نشده و عدم حمایت دولت از این مقوله سبب شده تا از یک سو شیر سبد مصرفی مردم کاهش پیدا کند و از سوی دیگر نیز، دامداران نقره‌داغ شوند. سلطانی‌سروستانی به صراحت تأکید کرد: چنانچه دولت تنظیم بازار گوشت کشور را به این اتحادیه بسپارد، قول شرف می‌دهیم که علاوه بر بی‌نیاز کردن کشور از واردات هرگونه گوشتی، قیمت تمام شده این فرآورده را کاهش داده یا ثابت نگه داریم. وی ابراز تأسف کرد که در حال حاضر حدود 35 درصد از واحدهای تولیدی ورشکسته و تعطیل شده‌ و به بدهکاران بانکی تبدیل شده‌اند. وی در پاسخ به این پرسش که گفته شده است دامداران توان نگهداری از دام‌های خود را به‌دلیل نداشتن نهاده ندارند، گفت: شرکت پشتیبانی امور دام از ابتدای تیر پارسال تاکنون حمایت نهاده‌ای خود را از واحدهای دامداری گوشتی و شیری برداشته و به تعهدات خود در این‌باره عمل نکرده است. سلطانی‌سروستانی اضافه کرد که دامداران به‌دلیل خرید نهاده با قیمت آزاد، ضررده شده و توان نگهداری از دام‌های خود را ندارند. رئیس اتحادیه مرکزی دامداران ایران از اجتماع سراسری دامداران در آینده نزدیک خبر داد و گفت: به‌زودی قرار است تعداد 3 هزار نفر از دامداران کشور در محلی جمع شده و به‌طور رسمی خواسته‌های خود از دولت را ارائه کنیم.
بررسی درخواست دامداران در هیأت دولت
در همین حال رئیس هیأت مدیره انجمن صفنی گاوداران با اشاره به اینکه در سفر هیأت دولت به زنجان درخواست‌های دامداران بررسی می‌شود، گفت: در جلسه‌ای مطالبات دامداران با مستندات ضمیمه پرونده شده و در اختیار آقای نوبخت برای بررسی قرار گرفته است. سیداحمد مقدسی  در گفت‌وگو با فارس با اشاره به جلسه دامداران با نمایندگان معاونت راهبردی ریاست جمهوری، با بیان اینکه نمایندگان دامداران در این جلسه 4 ساعته
7 مطالبه را مطرح و صورتجلسه کردند، گفت: اولین خواسته نمایندگان دامداران اجرای مصوبه دولت مبنی بر خرید شیر با قیمت 1440 تومان از دامداران توسط کارخانجات و پرداخت مابه‌التفاوت قیمت شیر از ابتدای تیر تا پایان مهرماه سال جاری است.رئیس هیأت مدیره کانون انجمن‌های صنفی گاوداران ایران بیان داشت: همچنین دامداران خواستار شدند تا مصوبه 1440 تومانی ستاد تنظیم بازار برای خرید شیر از دامداران از اول آبان ماه سال‌جاری اجرایی شود تا دولت دیگر به دامداران یارانه نپردازد و برای این کار باید دولت مابه‌التفاوت قیمت را به مردم یا کارخانجات پرداخت کند یا مجوز افزایش قیمت محصولات تولیدی صنایع لبنی را صادر کند. مقدسی گفت: درخواست پرداخت 5 ماه علوفه معوق تیرماه لغایت آذر 92، پرداخت کسری یارانه اسفندماه سال 92 و اجرای مصوبه هیات دولت مبنی بر تخصیص یارانه (300 میلیارد تومانی) سه‌ماه اول سال 93 از دیگر مطالبات مطرح شده دامداران در این جلسه بود. وی افزود: در 13 ماه اخیر به دلیل بحران صنعت دامپروری، بازپرداخت وام بیشتر دامداران عقب افتاده و به همین دلیل تولید‌کنندگان شیر خام درخواست استمهال وام‌ها را مطرح کردند.وی تصریح کرد: آخرین و هفتمین خواسته دامداران اجرایی‌شدن مطالبات مذکور تا ابتدای آبان ماه 93 بود. مقدسی گفت: تمام این مطالبات با مستندات موجود ضمیمه پرونده شده و در اختیار آقای نوبخت، معاون برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رئیس‌جمهور برای بررسی قرار گرفته و آقای نوبخت این پرونده را در سفر استانی هیات دولت به زنجان به همراه برده‌اند، تا در آنجا مطرح کرده و مورد بررسی قرار دهند.


Page Generated in 0/0058 sec