printlogo


کد خبر: 127306تاریخ: 1393/8/1 00:00
نهاد خانواده و سبک زندگی اسلامی

حجت‌الاسلام و المسلمین محمدتقی رهبر: توطئه استعماری کاهش نسل
چنانکه گفتیم کنترل جمعیت از نقشه‌هایی است که به وسیله استعمارگران در کشورهای اسلامی به اجرا درآمد. در حالی که در کشورهای اروپایی و آمریکایی و توسعه یافته نه تنها کنترل و کاهش زاد و ولد وجود ندارد، بلکه با سیاست‌های حمایتی تبلیغی، پروژه افزایش جمعیت را دنبال کرده و کشورهای به اصطلاح جهان سوم را به کاهش زاد و ولد تشویق می‌کنند! بویژه در غرب آسیا و شمال آفریقا اهتمام بیشتری به کاهش جمعیت دارند. رمز مطلب این است که منابع طبیعی این منطقه مورد نظر استعمار غربی‌هاست که با کاهش جمعیت و تجزیه کشورهای اسلامی و کنترل آنان زمینه تسلط دولت‌های استعمارگر فراهم می‌شود.
آمریکا و مسأله جمعیت
این در حالی است که در ایالات متحده قانونی برای کنترل جمعیت وجود ندارد که خانواده‌ها را به داشتن فرزند کمتر تشویق کند. افزون بر این دولت موظف است هر مقدار خانواده‌ها فرزند بیاورند، از آنها حمایت کند. صاحبنظران بر این عقیده‌اند آمریکا اولین کشوری است که با افزایش جمعیت برای تأمین منافع خود جنگ‌هایی را در دنیا آغاز می‌کند و جنگ‌های غرب آسیا را درآمدی برای این پروژه می‌دانند. آنها معتقدند جمعیت کنونی آمریکا که 314 میلیون نفر است تا چند سال دیگر به 500 میلیون می‌رسد و هزینه این جمعیت باید به هر نوع ممکن تأمین شود هرچند با تسلط بر کشورهای دیگر و غارت منافع ملی و انسانی آنان باشد!
یکی از کارشناسان اجتماعی، درباره سیاست‌های افزایش جمعیت در آمریکا می‌گوید: «چرا آمریکا هنوز با سقط جنین مخالفت می‌کند؟ به دلیل اینکه با آزادی سقط جنین تجردگرایی بالا می‌رود، نظام خانواده بهم می‌ریزد و جامعه متشنج می‌شود. از سال 1978 هزاران فیلم در آمریکا ساخته شد که نظام خانواده را تحکیم ببخشد و از رواج فرهنگ تجردگرایی جلوگیری کند. جامعه‌شناسان آمریکا خطر را احساس کردند که نظام خانواده در حال متلاشی شدن است و به همین دلیل قیامی در مقابل آن به پا کردند که همه مسؤولان، روسای‌جمهوری بوش، کلینتون و... به آن پیوستند تا خانواده را نجات دهند...» (دکتر امان‌الله قرایی، تهران امروز 8/10/92)
ایتالیا نیز سقط جنین را ممنوع اعلام کرده و مجازات قانونی مقرر کرده است.
اروپا و مسأله جمعیت
دولت‌های اروپایی نیز سیاست حمایتی از مادران را به گونه‌های مختلف اعمال می‌کنند. در سوئد هر یک از والدین 18 ماه مرخصی زایمان دارند و در این مدت حقوق آنها پرداخت می‌شود و ساعت کاری زنان شاغل با کودکان زیر پیش‌دبستانی را کاهش می‌دهند.
در نروژ مادران 12 ماه مرخصی دارند و در این مدت 80 درصد حقوقشان را دریافت می‌کنند.
در انگلستان مادرانی که اولین بار مادر می‌شوند، 6 ماه مرخصی با حقوق دارند، پدران نیز می‌توانند 6 ماه مرخصی بگیرند.
در آلمان که کاهش زاد و ولد به مرحله هشدار رسیده و بحران شدید جمعیتی دارد، دولت 14 هفته مرخصی مادرانه به زنان می‌دهد. با این حال مشکل مهدکودک در این کشور همچنان باقی است. بزرگ‌ترین مشکل در کشورهای اروپایی اشتغال زنان است که مانع بچه‌دار شدن زنان می‌شود. این مشکل تقریباَ در کشور ایران نیز مطرح است و زنان شاغل تن به بارداری نداده یا طی 10، 20 سال به یک یا حداکثر 2 فرزند اکتفا می‌کنند که برای این مشکل باید چاره‌ای اندیشید.
جالب است در برخی کشورها زنانی هستند که در سطح مسؤولیت‌های سیاسی دارای فرزندان متعددند و به کارهای بزرگ اجرایی نیز مشغولند. از جمله خانم «اوزولافون لاین» وزیر سابق کار و امور اجتماعی آلمان که در کابینه جدید نیز به عنوان وزیر معرفی شد، مادر 7 فرزند است. خانم لاین 55 ساله یکی از موجه‌ترین سیاستمداران آلمانی است که می‌تواند کارهای خانه را با مشاغل بیرون از خانه هماهنگ کند...! (روزنامه جمهوری اسلامی، 1/10/92)
خلاصه! کشورهای پیشرفته و توسعه‌یافته جهان مسأله جمعیت و آینده کشورشان را جدی گرفته و به تمهیدات جمعیتی رو آورده‌اند.
چین با داشتن یک میلیارد و 360 میلیون جمعیت و اجرای قانون تک فرزندی اخیراً این قانون را لغو کرده و به پیری جمعیت در آینده هشدار داده است.
دولت فدرال روسیه در بسته سیاستی - حمایتی خود اعلام کرد خانواده‌هایی که فرزند دوم آنها به دنیا بیاید 450 هزار روبل معادل 15 هزار دلار کمک مالی و به ازای تولد فرزند سوم یک قطعه زمین 600 تا یکهزار مترمربعی دریافت می‌کنند. بهره‌مندی از خدمات پزشکی رایگان در دوران بارداری و وضع‌حمل مادر و نیز یک سال پس از آن به کودک و نیز کمک هزینه ماهانه 80 دلار به کودک در 3 سال نخست زندگی از مشوق‌های مالی دولت روسیه برای فرزند اول خانواده است. (خبرگزاری فرهنگ، 18/10/92)
در کانادا مرخصی زایمان از 10 هفته به 35 هفته افزایش یافته است که با توافق پدر و مادر می‌تواند بین آنها تقسیم شود. در ایالت کبک در کانادا، افرادی که صاحب فرزند سوم شوند، برای فرزند اول 500 دلار، فرزند دوم 1000 دلار و فرزند سوم 7500 دلار دریافت می‌کنند. علاوه بر این تسهیلات آموزشی و رفاهی کودکان از دیگر بسته‌های حمایتی است.
در ژاپن خانواده‌هایی که فرزند تا سن 15 سالگی دارند، ماهانه تا 13 هزار ین کمک مالی دریافت می‌کنند. از سوی دیگر پدر و مادر یک به یک می‌توانند در صورت اخذ مرخصی با نصف حقوق خود تا سقف تعیین شده در مرخصی باشند.
در انگلیس حقوق هفتگی برای پدر و مادر در نظر می‌گیرند. برای بچه‌ اول 3130 پوند به صورت هفتگی و برای بچه‌های بعدی هم 4113 پوند برای هفته در نظر گرفته شده است.
متأسفانه ایران در رتبه 144 جدول جهانی فرزندآوری است و سیاست درستی در دست تدوین ندارد و از هزینه‌های سنگین بارداری و... حمایتی نمی‌شود که باید در این باره فکری کرد.
اقدامات دولت و مجلس
دولت دهم برای هر فرزند یک میلیون تومان مقرر کرد که اقدام شایسته‌ای بود که البته از اجرای آن خبری نشد! و نیز 3 ماه مرخصی مادران کارمند را به 9 ماه افزایش داد و 2 هفته مرخصی برای شوهران آنها که دولت یازدهم شتابزده آن را لغو کرد که پس از بیانات مقام معظم رهبری در مورد بحران جمعیت مجدداً آن را ابقا کرد. مجلس شورای اسلامی نیز با تصویب طرح دو فوریتی، تمام قوانین تنظیم خانواده را لغو کرد. با این حال سیاست مدون و جامعی در این زمینه وجود ندارد و هر دستگاهی سلیقه‌ای و مقطعی عمل می‌کند.
با توجه به مسأله بحران جمعیت، رهبر ژرف‌اندیش انقلاب بارها در سال‌های اخیر به این موضوع پرداخته و تأکید کرده‌اند کشور ایران با ظرفیت جغرافیایی و استعدادهای طبیعی تا 150 میلیون استعداد افزایش جمعیت را داراست و اگر به‌درستی مدیریت کنیم، مشکلاتی که مطرح می‌شود، قابل حل است. به نظر می‌رسد این مشکل به راهکار فرهنگی و راهکارهای عملی گسترده نیاز دارد و همان‌گونه که رهبر معظم انقلاب یادآور شدند، اندیشمندان حوزوی و دانشگاهی و کارشناسان مسائل فرهنگی، اجتماعی و مسؤولان اجرایی در حوزه‌های مختلف باید پیگیر این مسأله باشند، با نشست‌های مشترک و مطالعه گسترده موانع را بررسی و عوامل مشوق را مطرح کنند و با فضاسازی فرهنگی به مبارزه با این مشکل بپردازند.
اخیرا در حوزه علمیه قم همایش کنترل نسل و چالش‌های پیش رو برگزار شد و محققان حوزوی و دانشگاهی مباحثی را مطرح کردند از قبیل: ضرورت کمک دولت به تسهیل امر ازدواج، نقش روحانیت در فرهنگ‌سازی و تغییر فرهنگ کنترل نسل، نقش دانشگاهیان و روحانیت در نهضت روشنگری در زمینه افزایش جمعیت، همکاری کل نهادهای فرهنگی اجرایی و تأکید بر متوسط 4 فرزند برای هر خانواده و ضمانت‌های اجرایی در این رابطه.
فرهنگ‌سازی و مشوق‌ها
همانگونه که گفتیم، کاهش فرزند تنها نتیجه مسائل اقتصادی و مادی و معیشتی نیست بلکه بازتاب تغییر فرهنگ و سبک زندگی است البته مسائل معیشتی و اشتغال و مانند آن بهانه خوبی است که کاهش فرزند را توجیه می‌کند! سال‌ها گذشته تا این فرهنگ جا افتاده و دگرگون کردن آن اهتمام و هزینه زیادی می‌طلبد. با یک همایش و یک کتاب و مقاله حل شدنی نیست. باید نهضتی در این رابطه به پا شود تا این فرهنگ مزمن شبه‌بیماری از مزاج و درون جامعه پاک شود. امتیازها و الزامات و تضمین‌های مادی و معنوی نیز لازم است مانند حقوق، مسکن، مهدکودک، کمک معاش، بازنشستگی پیش از موعد، اشتغال، کمک تحصیل، کمک هزینه زایمان، بیمارستان ... .
حقوق متقابل والدین و اولاد
مسأله دیگر در سبک زندگی خانوادگی، شیوه تعامل و حقوق متقابل پدر و مادر و فرزندان است که فرهنگ اسلامی با حکیمانه‌ترین تدبیر به هدایت و تنظیم آن پرداخته است که تنها به چند مورد کلیدی اشاره می‌کنیم.
نامگذاری، تعلیم، تربیت، ازدواج
پیامبر اکرم(ص) می‌فرمایند: «از جمله حقوق فرزند بر پدر این است که نام نیکو برای او برگزیند و چون بزرگ شد، نوشتن را به او آموزش دهد و چون بالغ شود او را تزویج نماید (من حق الولد علی الوالدان یحسن اسمه اذ ولدوان یعلمه الکتابه اذ اکبر و ان یعف فرجه اذ ادراک)(1)
امیرالمؤمنین(ع) حقوق متقابل والدین و اولاد را اینگونه بیان فرموده‌اند: «فرزند را بر پدر حقی و پدر را بر فرزند حقی است. حق پدر بر فرزند این است که او را در همه‌چیز فرمان برد مگر معصیت خداوند سبحان و حق فرزند بر پدر این است که نام نیکو برای او انتخاب کند و او را به خوبی تربیت نماید و تعلیم قرآن دهد.»(2)
در رابطه با تربیت فرزند نامه تربیتی امیرالمؤمنین‌(ع) به فرزندشان امام حسن‌مجتبی(ع) جامع‌ترین آیین‌نامه تربیتی است.(3) شایسته است در کتب درسی بخش‌هایی از این نامه در اختیار جوانان قرار گیرد.
ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ
پی‌نوشت
1- الطفل، ص 322
2- نهج‌البلاغه، قصار 399
3- نهج‌البلاغه، نامه 31


Page Generated in 0/0195 sec