گروه اجتماعی: ۴۰ هزار تخت بیمارستانی برای اختلالات روانی کم داریم. اکثر این بیماران جوان و فقیر هستند. بعید میدانم در این دولت بتوانیم برای سلامت روان، کاری کنیم، وزرای قبلی هم کاری نکردند. مجلس و بیمهها هم پای کار نیستند. سیدحسن قاضیزادههاشمی، وزیر بهداشت با بیان طرحهای این وزارتخانه در زمینه سلامت روان، اظهار داشت: واقعیت این است که در باره سلامت روان حرف میزنیم اما هنوز اقدام عملی در این باره وجود ندارد و بخشی از آن هم مربوط به فضای عمومی جامعه میشود که در اختیار ما نیست. وی به فارس افزود: به نظر میرسد شوراهای متعددی در حوزه فرهنگ مسؤولیت دارند و نهادهایی که متأسفانه تعدادشان زیاد است اما خروجی مناسبی ندارند. بهنظر میرسد باید در زمینه سلامت روان فکری کنیم. وزیر بهداشت با انتقاد از برخی تریبونها، بیان داشت: تریبونهایی وجود دارند که بهتر است اگر درباره سلامت روان پیشگیری نمیکنند تولید بیماری نیز نکنند.
لزوم توجه بیمهها به بیماران روانی
هاشمی در ادامه از کمبود تختهای بیمارستانی برای بستری مبتلایان به اختلالات روانی خبر داد و اظهار داشت: در حال حاضر حدود 40 هزار تخت بیمارستانی برای مبتلایان به اختلالات روانی کم داریم، این را هر وزیری آمده بیان داشته اما اتفاق جدیدی رخ نداده است. وی نقش بیمهها را با پوشش مناسب در زمینه سلامت روان موثر دانست و گفت: به نظر میرسد بیمهها باید در این زمینه کمک کنند و پوشش حمایتی را تأمین کنند تا بخش خصوصی نیز تشویق شود. این حوزه محتاج کمک است، چرا که بیمار روانی گاهی یک فامیل را گرفتار میکند و این در حالی است که فرد مبتلا مقصر نیست، متأسفانه بیشتر مبتلایان جوان هستند و 50 تا حدود 70 سال زندگی جمعی را به نابودی میکشانند. به نظر میرسد وقت آن است که دولت و حاکمیت در این راستا کمک کنند.
ناامیدی از دولت و مجلس
هاشمی خاطرنشان کرد: بعید میدانم تا پایان دورهام بتوانم کمک خاصی در این زمینه داشته باشم، بیمهها به این بیماران که میرسند حمایتی ندارند و بعد از 11 روز بستری آنها را تحت پوشش قرار نمیدهند و باید از سایر اعتبارات برای آنها هزینه کرد. وی با تأکید بر لزوم اهمیت به سلامت روان در جامعه اظهار داشت: سلامت روان موضوع مهمی است که در برخی موارد برای جامعه تهدید محسوب میشود. امیدواریم این موضوع سر و سامان پیدا کند. من از مسیر دولت و مجلس خیلی امیدوار نیستم که اتفاق خاصی برای اداره بیماران مبتلا به اختلالات روانی مزمن بیفتد. امیدواریم بیمهها کمک کنند و در عین حال خود مردم در این زمینه یاریرسان یکدیگر باشند. وزیر بهداشت در واکنش به این پیشنهاد که وزارت بهداشت، شهرداری و سازمان نظام روانشناسی در تعاملی مشترک به پیشگیری و درمان اختلالات روانی بپردازند، بیان داشت: سازمان نظام روانشناسی و روانشناسان بالینی میتوانند کمککننده باشند اما این طرح مستلزم هزینه است. وی افزود: باید خدمات سلامت روان در قالب بیمهها ارائه شود. شهرداریها در شهرهایی مانند تهران، اصفهان، شیراز، تبریز و مشهد ممکن است کمک کنند اما بیماران روانی در کل کشور و بهطور معمول از خانوادههای فقیر و کمدرآمد هستند. در شهرهای کوچک شاهد بیمارانی هستیم که مشکلات روانی آنها برای تمام اقوامشان دردسر ایجاد کرده است در حالی که آن بیمار مقصر نیست. وی افزود: باید برای این موضوع فکری اساسی کرد. این برنامهها و طرحها نیاز به اعتبارات درازمدت دارد.