گروه بینالملل: حضور سرزده هفته گذشته ژنرال «مارتین دمپسی» عالیترین مقام نظامی آمریکایی در بغداد اهداف پنهانی داشته است که رسانهها و کارشناسان هنوز درباره آن گمانهزنی میکنند.
رئیس اتاق جنگ پنتاگون در حالی وارد بغداد، پایتخت عراق شد که اوباما تازه مجوز 2 برابر شدن نیروهای این کشور در عراق را صادر کرده بود. دمپسی که در جمع نیروهای نظامی آمریکایی در عراق صحبت میکرد، گفت نظامیان عراقی و نیروهای پیشمرگ کرد، «عراق را از لبه پرتگاه بازگرداندند» و هیچ اشارهای به نقش عمده نیروهای مردمی و ارتش عراق و همچنین حمایت تعیینکننده ایران از آنها نکرد. به عبارت دیگر عزم دمپسی در نگفتن حقیقت آنقدر آشکار بود که طبیعتا کسی دروغهای او درباره عادی بودن اهداف سفرش را باور نکرد. او به رسانهها گفت روند نبرد با گروه تروریستی داعش «شروع به تغییر» کرده اما در عین حال پیشبینی کرد نبرد پیشرو میتواند چندین سال به طول بینجامد. از زمان شروع بحران داعش در عراق، اولین حضور عالیترین مقام نظامی آمریکایی پس از رئیسجمهور این کشور، سفر دمپسی به بغداد بود بنابراین قطعا سفر او با استراتژی جدید کاخ سفید در خاورمیانه داعشزده هماهنگ بوده است. در همین حال یکی از مقامات ارشد آمریکا گفته است این سفر با هدف مذاکره درباره گسترش جنگ علیه داعش صورت گرفته است. اگر هدف اعلام نشدن سفر رسمی ژنرال دمپسی به بغداد و اربیل این موضوع باشد، باید منتظر نفوذ هرچه بیشتر آمریکا در روند «منجی سازی» از خود در جنگ علیه تروریسم باشیم. از نظر تحلیلگر مشرقنیوز، این موضوع گویای استراتژی دوگانه دولت اوباماست. یعنی استفاده از 2 روش مشابه اما نه دقیقا یکسان برای عراق و سوریه. اگرچه برخی منتقدان دولت اوباما خواستار یک استراتژی واحد برای هر 2 کشور هستند اما رویکرد دولت یک استراتژی برای هر کدام است. در ضمن این دنباله همان سیاست یک بام و دو هوای نظامی- ضدنظامی است که اوباما از زمان ورود به کاخ سفید در پیش گرفته است اما در کاخ سفید تنشهای قابل توجهی بین بهترین شیوههای نظامی و نیازهای سیاسی فوری وجود دارد. از یک طرف واشنگتن مشغول سهمخواهی از قدرت حاکمه (دولت و مجلس) جدید عراق است که به واسطه انتخابات امسال چرخش کردهاند. این ادامه همان روندی است که در سالهای ۲۰۰۷ تا 2010 برای احیای برنامه تسهیم قدرت توسط آمریکا و ایران ایجاد شد تا یک دولت متحد و متمرکز عراقی از نیروهای سیاسی شیعه و سنی و کرد ایجاد کند. از طرف دیگر یکی از اهداف غایی پروراندن داعش و امثال آن در منطقه، فراهم کردن زمینه بازگشت نظامی آمریکا در قالب یک جنگ ضدتروریستی است که این لزوم تبدیل ائتلاف هوایی ضدداعش به زمینی را توجیه میکند. به طور مطلوب «ائتلاف» یک سال یا بیشتر صرف آموزش نیروهای زمینی عراق و سوریه میکند، در حالی که عملیات هوایی به آرامی داعش و گروههای شبه نظامی دیگر را از پا در میآورد. وقتی نیروهای زمینی از نظر کمی و کیفی آماده شدند (با کمک آمریکا) از آنها استفاده میشود. به عبارت دیگر با توجه به مقدار زمانی که برای آماده کردن نیروهای زمینی توسط آمریکاییها نیاز است، احتمالا تمرکز نیروی هوایی به دنبال فرصت برای حمله به داراییهای دشمن مشترک در زمان آسیبپذیری آنهاست. از مجموع اینها چنین نتیجهگیری میشود که دمپسی در بغداد 2 دستور کار سیاسی و نظامی داشت. یکی برای ایجاد رابطه نزدیک با اضلاع جدید شیعه و سنی در ساختار قدرت عراق و دیگری برآورد نیازهای احتمالی لشکرکشی دوباره آمریکا به این کشور پس از 12 سال.
عملیات مخفی ارتش آمریکا در افغانستان
رئیسجمهوری آمریکا اخیرا با امضای دستوری محرمانه حکم گسترش نقش جنگی مستقیم نیروهای این کشور در افغانستان را در سراسر سال 2015 صادر کرد. روزنامه نیویورکتایمز نوشت: باراک اوباما این حکم را چند هفته قبل امضا کرد و طی آن نیروهای آمریکایی اجازه تداوم فعالیت ضربتی را برای مقابله با شبهنظامیانی که تهدید مستقیم علیه دولت افغانستان محسوب میشوند، دارند. همچنین براساس این حکم جنگندهها، بمبافکنها و پهپادهای ارتش آمریکا قادر خواهند بود تا به نیروی زمینی آمریکا برای مقابله با طالبان کمک کنند.