printlogo


کد خبر: 129113تاریخ: 1393/9/3 00:00
تقویم تاریخ

آغاز انتشار روزنامه «مجلس» در تهران (1285‌ش)
پس از صدور فرمان مشروطیت و تشکیل مجلس شورای ملی و ازدیاد قدرت روحانیت، از طرف مظفرالدین‌شاه قاجار، فرمانی مبنی بر تاسیس و انتشار روزنامه‏ای به نام مجلس صادر شد. در این میان صریحاً امر داده شده بود دولت حق سانسور مندرجات روزنامه را ندارد. این روزنامه یکی از روزنامه‏های معتبر و پرمطلب دوران مشروطیت به شمار می‏رفت. روزنامه مجلس که به‌صورت خبری، سیاسی و اجتماعی در 8 صفحه با چاپ سربی، هفته‏ای 4 شماره منتشر می‏شد، علاوه بر درج اخبار داخلی و خارجی، همه مذاکرات مجلس شورای ملی ایران را منعکس می‏کرد. سردبیری این روزنامه برعهده ادیب‌الممالک فراهانی از ادبا، شعرا و نویسندگان مشهور آن زمان بود.
قتل جعفر برمکی و سقوط خاندان «برمکیان» به فرمان هارون‏الرشیدعباسی (178ق)
برمکیان که از اواخر قرن اول هجری به دربار خلفای اموی راه یافته بودند، دارای نفوذ فراوانی در قلمرو حکومت شدند. این نفوذ در دوران عباسیان نیز ادامه یافت و در زمان وزارت یحیى برمکی در عصر هارون‌الرشید، وی فرمانروای یگانه به شمار می‏رفت و خلیفه، جز نامی بیش نبود. پس از یحیى، فرزندان وی، فضل و جعفر به بالاترین درجه در دربار عباسی رسیدند و این قدرت مفرط، با حسد و بدگویى اطرافیان خلیفه مواجه شد. هارون‌الرشید نیز از قدرت روزافزون برمکیان به تنگ آمده بود و می‏دید که با وجود آنها، اختیاری در امور مملکت ندارد بنابراین تصمیم به نابودی آنها گرفت. سرپیچی جعفر از یک دستور خلیفه، بهانه را به دست هارون‌الرشید داد و او نیز که از نفوذ فوق‏العاده‏ برمکیان ناراحت بود دستور قتل‌عام آنان را صادر کرد و آنان را از مصدر قدرت به زیر کشید. تعداد افراد خاندان برمکیان را که به دستور هارون، ظرف مدت کوتاهی به قتل رسیدند تا 120 هزار نفر نوشته‏اند. بدین ترتیب دوران شوکت و اقتدار این خاندان به پایان رسید و حتی به دستور هارون بردن نام این خانواده نیز ممنوع شد.
تولد «باروخ اسپینوزا» فیلسوف شهیر هلندی (1632م)
باروخ اسپینوزا، فیلسوف معروف هلندی در 24 نوامبر 1632م در آمستردام هلند در خانواده‏ای یهودی و ثروتمند به دنیا آمد. وی در ابتدا علوم عالی و زبان‏های قدیمی مانند عبری را فراگرفت و در سیاست و نقد آیین یهود، مهارتی تام یافت. اسپینوزا پس از چندی به دین یهود بی‏علاقه شد و به همین دلیل مورد نفرت و دشمنی یهودیان قرار گرفت. از این رو نام خود را به بِنِدیت تغییر داد و با کناره‏گیری از همه ادیان، گوشه‏گیری و انزوا اختیار کرد. او زندگی خود را در تفکر و تعمق و مطالعه و تالیف گذرانید و از راه صیقل دادن شیشه جهت ساخت ذره‏بین، امرار معاش می‏کرد. اسپینوزا طریقه و فلسفه مخصوص به خود را دارد و افکار فلسفی‏اش نزدیک به افکار صوفیه است. اسپینوزا در زندگی خود 2 رساله منتشر کرد که یکی درباره فلسفه دکارت و دیگری رساله الهیات که در آن، عقاید خود را در تفسیر تورات و ترتیب زندگانی اجتماعی مردم بیان کرده است اما چون این کتاب با تعلیمات علمای یهود سازگار نبود جنجال به پا کرد، از این جهت دیگر اثری را منتشر نکرد. با این حال کتاب اخلاق او، پس از مرگش منتشر شد که مجموعه اصول فلسفی آثار وی به‌شمار می‏رود. باروخ سرانجام در 21 فوریه 1677م، در سن 45 سالگی بر اثر ابتلا به بیماری سل، در لاهه درگذشت.
کشف الکتریسیته توسط «مایکل فارادی» دانشمند انگلیسی (1831م)
مایکل فارادی، فیزیکدان شهیر انگلیسی به علم الکتروشیمی علاقه فراوانی داشت. وی در این راه تجربه‏های زیاد آموخت و موفق به کشف قوانین الکترولیز شد. همچنین دست به آزمایش‏های گوناگونی زد و در این آزمایش‏ها، در زمینه شیمی، متالوژی و ساختن لامپ‏های الکتریکی پیشرفت و موفقیت‏های بسیاری به‌دست آورد. کار مهم فارادی در زمینه الکتریسیته بود که در 24 نوامبر 1831م موفق به کشف آن شد. در این میان، مایکل فارادی نخستین اکتشافات مهم خود را در زمینه الکترومغناطیس و روش انتقال نیروی برق و استفاده از آن برای ایجاد حرارت و روشنایی، در نیمه اول قرن نوزدهم عرضه کرد.


Page Generated in 0/0119 sec