printlogo


کد خبر: 129149تاریخ: 1393/9/4 00:00
وزارت علوم و دستگاه‌های متولی برای کاهش آمار اعتیاد دانشجویی چه کار می‌کنند؟
آمار 6/2درصدی دانشجویان معتاد
قلیان،‌ کدئین و مشروبات الکلی پرمصرف‌ترین مواد در بین دانشجویان

گروه اجتماعی: درباره معضل اعتیاد و پیامدهای اجتماعی آن همواره اخبار متعددی در رسانه‌ها و جراید مطرح می‌شود اما ارائه آمار و ارقام درباره ابتلای جوانان به این بلای خانمانسوز و صدالبته درگیری قشر دانشجو با معضل اعتیاد را باید به‌عنوان تلخ‌ترین اخبار حوزه جوانان در نظر گرفت. اخباری که نه‌تنها نمایانگر نابودی جوانان است بلکه دورنمایی از آینده کشور را هم ترسیم می‌کند چرا که دانشجویان جزو آینده‌سازان کشور تلقی می‌شوند. تا این زمان بیشتر مدیران و دست‌اندرکاران با احتیاط آمار و ارقام مربوط به ابتلای دانشجویان به مواد مخدر را اعلام می‌کردند اما با افزایش آمار اعتیاد در بین دانشجویان و همچنین خانه‌های مجردی، آمارهای این حوزه نیز با شفافیت بیشتری در رسانه‌ها اعلام می‌شود. روز گذشته قائم‌مقام معاونت درمان وزارت بهداشت نیز با اشاره به آمار 6/2درصدی دانشجویان معتاد، قلیان،‌ کدئین و مشروبات الکلی را پرمصرف‌ترین مواد در بین دانشجویان اعلام کرده است. این در حالی است که وزارت علوم نیز معضل اعتیاد در دانشجویان را مورد تایید قرار داده و هرازگاهی درباره میزان مبتلایان به این بلای خانمانسوز اعداد و ارقامی را اعلام کرده است اما آنچه به نظر می‌رسد در میان نمودارها و اعداد و ارقام ارائه شده درباره این آسیب جدی دانشجویان در حال رنگ باختن است توجه به نقش وزارت علوم درباره کنترل و پیشگیری از این معضل است. در حال حاضر هم نظارت بر خوابگاه‌های دانشجویی برعهده وزارت علوم است و هم متولی اصلی آموزش دانشجویان وزارت علوم است اما متاسفانه آنچنان که باید درباره ابتلای دانشجویان به اعتیاد وارد میدان نشده است!
آمار 6/2 درصدی دانشجویان معتاد
به گزارش ایسنا، احمد حاجبی قائم‌مقام معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در کارگاه کشوری ارتقای کیفیت زندگی دانشجومحور اظهار کرد: هدف غایی این کارگاه پیشگیری از سوءمصرف مواد مخدر در بین دانشجویان است.
وی ادامه داد: براساس آخرین آماری که در سال 91 در وزارت علوم احصا شد، 6/2 درصد دانشجویان به مواد مخدر اعتیاد داشتند. حاجبی با بیان اینکه با این حال 39 درصد دانشجویان تجربه مصرف مواد مخدر را پیش از ورود به دانشگاه کسب کرده‌اند، ‌گفت: این موضوع ضرورت حرکت به سمت آموزش و پرورش و لحاظ کردن نگاه ساختاری را نمایان می‌کند.
پرمصرف‌ترین مواد
قائم‌مقام معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در ادامه سخنان خود تاکید کرد: یکی از رویکردهای ما در وزارت بهداشت باید حرکت به سمت دانشجو و ارائه اطلاعات به وی باشد چرا که بیشتر اوقات مصرف مواد مخدر از روی ماجراجویی و کنجکاوی بوده است. وی تصریح کرد: قلیان،‌ کدئین و مشروبات الکلی پرمصرف‌ترین مواد در بین دانشجویان است و تریاک، ‌هروئین و کراک درصد پایین‌تری نسبت به سایر مواد دارند.
سهم قابل توجه خانه‌های مجردی در اعتیاد
حاجبی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر لزوم بومی‌گرایی در گزینش دانشجویان خاطرنشان کرد: بومی‌گرایی در پذیرش دانشجو می‌تواند در کاهش شیوع مصرف مواد مخدر در این قشر موثر باشد. طبق آمارهای ما خانه‌های مجردی 21 درصد مصرف مواد مخدر در بین دانشجویان را به خود اختصاص داده است. وی افزود: خوابگاه‌ها با 9/14 درصد و منازل مسکونی با 11 درصد رتبه‌های بعدی اماکن زمینه‌ساز مصرف مواد مخدر را به خود اختصاص داده‌اند.
روند رو به افزایش اعتیاد در دختران
قائم‌مقام معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه میزان سوءمصرف مواد مخدر در بین پسران سه‌برابر دختران است، گفت: با این حال شیوع مصرف مواد بین دانشجویان دختر نیز رو به ‌افزایش است. این موضوعی است که رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران نیز آن را تایید کرده و یادآور شده است آمار اعتیاد در بین دختران جوان افزایش یافته است. سیدحسن موسوی‌چلک در این باره به فارس بیان داشت: رویکرد در این زمینه نباید فقط سیاسی- امنیتی و قضایی- انتظامی باشد و در ساختار جدید در سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور باید توجه ویژه‌ای به مسائل اجتماعی شود. همچنین حاجبی درباره علل سوء مصرف مواد در دانشجویان بیان کرد: بیشتر دانشجویان از مواد برای رسیدن به نشاط کاذب استفاده می‌کنند؛ علاوه بر این فشارهای درسی در بین دانشجویان پزشکی و همچنین دانشجویان رشته‌های فنی و حرفه‌ای پیچیده موجب مصرف مواد مخدر بویژه ریتالین شده است. وی ضعف اعتقادات دینی را یکی دیگر از علل سوءمصرف مواد عنوان کرد و افزود: سکونت در منازل دانشجویی و سابقه مصرف مواد در خانواده از دیگر عوامل گرایش دانشجویان به مصرف مواد مخدر است.
تمرکز  بر راهکارهای دانشجومحور
قائم‌مقام معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به راهکارهای کاهش مصرف مواد بین دانشجویان افزود: هر برنامه‌ای که در این باره ارائه می‌شود، باید دانشجومحور باشد؛ همچنین ارائه آموزش متناسب با سن و جنس نیز موثر خواهد بود.
حاجبی تاکید کرد: یکی دیگر از عوامل موثر در کاهش سوءمصرف مواد در بین دانشجویان همکاری بین بخش‌های گوناگون دانشگاهی و غیردانشگاهی است در این باره معاونت‌های فرهنگی و دانشجویی دانشگاه‌ها می‌توانند نقش موثری را ایفا کنند.


Page Generated in 0/0052 sec