گروه سیاسی: با تمدید 7 ماهه مذاکرات هستهای بر مبنای توافق ضعیف ژنو و واکنش منتقدان، بار دیگر سناریوی برچسبزنی به منتقدان توافق هستهای با عنوان همراهی با اسرائیل آغاز شده است. به گزارش «وطن امروز»، اتهامزنی و توهینهای پیدرپی به منتقدان توافق هستهای در حالی است که نگاهی به سیر مواضع سران رژیم صهیونیستی حاکی از رضایت آنها از تمدید مذاکرات هستهای است، رضایتی که در جریان انعقاد توافق ژنو نیز بهخوبی مشهود بود. وزیر اطلاعات اسرائیل یک توافق مطلوب از نظر این رژیم را توافق جامعی که برنامه اتمی ایران را متوقف کرده و تحریمهای غرب علیه این کشور را همچنان داشته باشد معرفی کرده است. موضوعی که به اعتقاد جان کری، وزیر خارجه آمریکا تاکنون صورت گرفته و این اظهارنظر از هماهنگی کامل آمریکا و اسرائیل درباره برنامه هستهای ایران خبر میدهد. وزیر اطلاعات اسرائیل همچنین تاکید کرده است که از نتیجه فعلی در تمدید مذاکرات احساس رضایت میکند. به گزارش تسنیم، یووال اشتاینیتز، وزیر اطلاعات و امور راهبردی اسرائیل در گفتوگو با روزنامه دیولت آلمان درباره این مساله که مذاکرات اتمی غرب با ایران حدود 7 ماه دیگر تمدید شد، اظهار داشت: ما در چنین شرایطی از شادی نمیرقصیم. بسیار نگران این مساله بودیم که یک توافق بد مورد مذاکره قرار گیرد. یک قرارداد بد مورد مذاکره بود. ما با اینکه نفوذ بسیار محدودی روی وقایع داشتیم اما تلاش خود را کردیم اما ما از نتیجه راضی هستیم. وی درباره گفتوگوهای بین اسرائیل و گروه مذاکرهکننده با ایران در غرب نیز اظهار داشت: گفتوگوهای بسیار فشرده و عمیقی بین ما بویژه با آمریکا وجود دارد. من البته باید بگویم در تاریخچه مناسبات دوجانبه هرگز چنین گفتوگوهای پر بار، فشرده و تنگاتنگی درباره یک مساله مانند برنامه اتمی ایران وجود نداشته است. این به مفهوم این نیست که اختلافنظرهایی همچنان وجود نخواهد داشت. اشتاینیتز در ادامه درباره مناسبات اسرائیل با آلمان نیز گفت: سابق ارتباطات تنگاتنگی بین ما وجود داشت. ما و گیدو وستروله، وزیر خارجه سابق آلمان به صورت تنگاتنگ با هم همکاری داشتیم اما از زمانی که وی از مسؤولیت خود کنارهگیری کرد مناسبات ما به تنگاتنگی سابق نیست. وی در بخش دیگری از این گفتوگو اسرائیل و جهان عرب را دارای منافع مشترک در منطقه دانسته و مدعی شد تهران امروز بزرگترین صادرکننده تروریسم در دنیاست. این وزیر اسرائیلی همه گزینههای این رژیم در قبال ایران را روی میز دانسته و در عین حال گفت: البته طبیعتا برای ما خیلی بهتر است که یک توافق جامعی به دست آید که همه مسائل را تنظیم کرده و برنامه اتمی ایران را تعطیل کند اما در صورت انجام نگرفتن چنین توافقی خوب است که برنامه اتمی ایران حداقل متوقف شده و تهران دیگر نتواند هیچ اورانیومی را غنیسازی کند، در ضمن تحریمها علیه این کشور هم همچنان باقی بماند. از دید ما این یک نتیجه رضایتبخش است.
به اعتقاد ناظران، اگر محمدجواد ظریف از ابتدا به منتقدان خود تهمت نمیزد و آنان را به همراهی با رژیم صهیونیستی متهم نمیکرد، شاید دیگر کسی امروز جرات نمیکرد صراحتا و یک روز در میان بخش اعظمی از جامعه را همراه با صهیونیستها بداند. تکرار این اتهامزنی زننده بعد از ظریف توسط مجید انصاری، معاون پارلمانی رئیسجمهور نیز دقیقا سناریوی برچسبزنی به منتقدان توافق هستهای که طیف گستردهای را در جامعه شامل میشود تکمیل کرد. همراه خواندن منتقدان مفاد توافق هستهای با اسرائیل اتفاقی بود که با استفاده از سادهانگاری برخی در داخل بهخوبی مدیریت شد. صهیونیستها با ایفای نقش پلیس بد در مذاکرات به خوبی آمریکا را در جهت گرفتن مهمترین اهرمهای ایران یاری کردند. اصل موضوع این بود که نقش صهیونیستها براساس یک روند کلی در مذاکرات رصد شود نه با اظهارات کاملا متناقضی که تنها برای تکمیل پروژه تلآویو- واشنگتن علیه جمهوری اسلامی است. بر همین اساس به خوبی مشخص میشود چه کسانی خواسته یا ناخواسته نقش رژیم صهیونیستی را درباره مذاکرات هستهای ایران و 1+5 تکمیل کردند. اکنون وزیر محترم امور خارجه و معاون پارلمانی رئیسجمهور و دیگر حامیان دولت که با کوچکترین اظهارنظری از سران رژیم صهیونیستی که به صورت کاملا هماهنگ بیان میشد، آن را چون پتک بر سر منتقدان توافق هستهای میکوبیدند پاسخ دهند چه اتفاقی در وین افتاده است که رژیم صهیونیستی از آن اعلام رضایت کرده است. موضوعی که روزنامه هاآرتص نیز قبل از تمدید مذاکرات به نقل از نتانیاهو عنوان کرد و نوشت: اسرائیل از تمدید مذاکرات حمایت میکند. اکنون این سوال مطرح میشود که بالاخره اظهارات مقامات این رژیم برای تیم هستهای دولت منشأ تصمیمگیری هست یا لازم است با نگاهی استراتژیک به مسائل، مواضع رژیم جانی صهیونیستی را در قبال تحولات بررسی کرد؟
بازی دوباره آژانس با ایران
در حالی که تیم مذاکرهکننده ایران مذاکرات هستهای با غرب را به مدت 7 ماه دیگر تمدید کرده است و رئیسجمهور نیز هفته گذشته این اقدام را یک گام دیگر رو به جلو عنوان کرد اما از نظر مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی هنوز نمیتوان گفت فعالیتهای هستهای ایران صلحآمیز است. نکته جالب توجه دیگر در این میان این است که جان کری در کنفرانس خبری خود پس از تمدید مذاکرات هستهای گفت ایران به همه تعهدات خود در قبال توافق ژنو عمل کرده است. به گزارش تسنیم، یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مصاحبهای با شبکه سیانان درباره برنامه هستهای ایران و نقش این سازمان شرکت کرد. وی در پاسخ به سوالی مبنی بر گام بعدی آژانس پس از تعلیق برخی تحریمهای غرب علیه ایران گفت: ما امیدوار بودیم ایران و 1+5 به توافق دست یابند اما این مساله قابل درک است که توافق زمانبر خواهد بود. بیش از 10 سال است که برنامه هستهای ایران مورد توجه ما قرار دارد اما هنوز نیز نمیتوان اطمینان داد که تمام فعالیتهای ایران جنبه صلحآمیز دارد. ما 2 مشکل داریم: اول اینکه ایران برای مشخص کردن اطلاعاتی که ممکن است جنبه نظامی داشته باشد به صورت کامل با آژانس همکاری نمیکند. مشکل بعدی این است که ایران به ما اجازه استفاده از وسایل قویتر راستیآزمایی با نام پروتکل الحاقی را نمیدهد. خبر خوب این است که مذاکرات همچنان ادامه دارد. آمانو در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا مدرکی مبنی بر تسلیحاتی بودن برنامه هستهای ایران وجود دارد یا خیر، گفت: وظیفه آژانس راستیآزمایی حقایق است. به همین دلیل است که خواستار همکاری کامل ایران برای بررسی اطلاعات و همچنین اجازه این کشور برای استفاده از وسایل قدرتمندتری برای راستیآزمایی هستیم. وی در ادامه گفت: درحال حاضر نمیتوانیم این اطمینان را دهیم که تمام فعالیتهای ایران جنبه صلحآمیز دارد. با دستیابی به توافق جامع با ایران، آژانس قادر به انجام وظایف خود خواهد بود اما این مساله زمانبر است. آمانو درباره برنامه فعلی غنیسازی ایران نیز گفت: ایران در حال اجرای توافق در قالب برنامه اقدام مشترک است و میتوانیم تایید کنیم که این کشور به تعهدات خود پایبند بوده اما مشکل این است که نمیتوانیم اطمینان دهیم فعالیتهای هستهای در ایران با مقاصد صلحآمیز صورت میگیرد. مدیرکل آژانس در پایان اعلام کرد دستیابی به سایتها، افراد و اسناد از اهمیت زیادی برخوردار است و این موارد میتوانند درک بهتری از موضوع را در اختیار آژانس قرار دهند. به نظر میرسد بازی جدید آژانس انرژی اتمی، نقطه عطف شروع مجدد فشارها بر ایران برای گرفتن امتیازهای بیشتر باشد که لازم است تیم مذاکرهکننده با نگاهی به ضعفهای موجود در توافق ژنو و عبرت گرفتن از آن، امکان پایمال شدن بیشتر حقوق ملی هستهای را ندهند.