روایت مشکلات زعفران در سرزمین طلای سرخ ایران هرسال به گونهای جلوه میکند و امسال سرمازدگی، خامفروشی و واریز سود کشاورزان به جیب دلالان، از دغدغههای کشاورزان و مسؤولان امر است. به گزارش مهر، خراسانجنوبی با 15 هزار و 250 هکتار زیرکشت زعفران و با در اختیار داشتن 35 درصد از کل عرصههای زعفرانکاری در کشور، ناخدای کشتی طلای سرخ ایران است که متاسفانه در سال جاری نیز کشاورزان این محصول با کوهی از مشکلات که ناشی از عوامل طبیعی و انسانی است، دست و پنجه نرم میکنند. تقریبا هرساله یخبندان و سرمازدگی خسارت زیادی بر محصولات کشاورزی از جمله محصول زعفران خراسانجنوبی وارد میکند و کشاورزانی را که با هزاران امید دل به کسب و کار کشاورزی در این دوران سخت خشکسالی بستهاند را گرفتار خسارات میلیاردی کرده است. خرید و فروشهای صوری دلالان برای کاهش قیمت و هدررفت تلاشهای بیوقفه کشاورزان و سودهای کلان دلالان و خشکسالی 15 ساله از دیگر مشکلاتی است که زعفرانکاران سرزمین طلای سرخ ایران را امسال درگیر کرده است. سنتی بودن کاشت، داشت و برداشت زعفران، یکی از عمده مشکلات تولید طلای سرخ در خراسانجنوبی بوده و در کنار آن نوسانات قیمت طلای سرخ مهمترین دغدغه تولیدکنندگان این محصول صادراتی است. به اعتقاد اکثر کارشناسان افزایش کیفیت در تولید زعفران ایران منجر به افزایش قدرت رقابت بازار طلای سرخ کشور در بعد بینالمللی خواهد شد. در سالهای اخیر به دلیل تلاطم شدید حاکم بر بازار تولید و صادرات زعفران، قیمت این محصول در بازارهای داخلی و بهتبع آن در صادرات نیز دچار نوسانات شدیدی شده و این در حالی است که یکی از عوامل مهم ماندگاری و موفقیت در بازارهای جهانی، ثبات است که این ثبات درزمینههای قیمت و مقررات حاکم بر تولید و صادرات از اهمیت ویژهای برخوردار است. نوسانات بیش از حد قیمت زعفران بازارهای خارجی و مشتریان این محصول را نسبت به ایران بیاعتماد میکند و بخشی از مشتریان طلای سرخ کشور که توان خرید محدود دارند به فکر کالای جایگزین یا حذف زعفران از چرخه مصرف خود هستند. چند سالی از تشکیل شورای ملی زعفران میگذرد اما هنوز چالشهایی مانند نبود برند مشخص و تعریفشده کشت و برداشت سنتی، خرید و فروش فلهای و بدون بستهبندی متناسب با ذائقه مشتریان خارجی و اروپایی و قاچاق پیاز زعفران همچنان به قوت خود باقی است، ضمن اینکه رقبای جدیدی نیز مانند افغانستان، هند و چین نیز به میدان آمدهاند.
رقبای جدید در کمین زعفران ایران
نایبرئیس شورای ملی زعفران ایران در گفتوگو با مهر با بیان اینکه سالانه 135 تن زعفران به ارزش 270 میلیون دلار به بیش از 50 کشور جهان صادر میشود، افزود: این صادرات بیش از 300 میلیون دلار ارزآوری دارد. محسن احتشام با بیان اینکه شهرستان قائنات قطب تولید زعفران است و با کیفیتترین محصول زعفران کشور در این شهرستان تولید میشود، تصریح کرد: سالانه در خراسانجنوبی 50 تن زعفران تولید میشود که به دلیل کیفیت بالای محصول زعفران استان، تمام محصول تولیدی در حوزه صادرات قرار میگیرد. وی با اشاره به مشکلات زعفرانکاران خراسانجنوبی افزود: عدم حمایت از صادرکنندگان زعفران، عدم مدیریت بر بازار زعفران و عدم حمایت از صنایع تبدیلی زعفران از مهمترین مشکلات محصول زعفران استان است. نایبرئیس شورای ملی زعفران ایران انتقاد کرد: زمانی که تسهیلات بانکی با سود 22 درصد برای راهاندازی یک واحد فرآوری محصول زعفران پرداخت میشود این حمایت نیست. وی با اشاره به اینکه بزرگترین واحد فرآوری زعفران در خراسانجنوبی راهاندازی شده است، افزود: هماکنون این واحد فعال است اما با کوهی از مشکلات دست و پنجه نرم میکند. احتشام تاکید کرد: با توجه به نابسامانی در بازار داخلی و حضور سودجویان و دلالان، راهاندازی بورس کالای کشاورزی ضروری است. وی کشف قیمت محصولات توسط کشاورزان و ساماندهی و مدیریت بازار داخلی را از مزایای این بورس کالا عنوان کرد. نایبرئیس شورای ملی زعفران ایران از حضور رقبای جدید برای زعفران ایران خبر داد و افزود: کشورهای چین، افغانستان و هند با استفاده از فناوری نوین در کشت زعفران به دستاوردهای مهمی دست یافتهاند و خود را بهعنوان رقیبی جدی در مقابل بازرگانان ایرانی معرفی میکنند. احتشام عنوان کرد: کشورهای اسپانیا، امارات عربی متحده، ایتالیا، چین، فرانسه، انگلستان، استرالیا، سوئد، عربستان سعودی، کویت و بحرین بزرگترین واردکنندگان زعفران ایران به شمار میروند. وی با اشاره به اینکه 80 درصد زعفران خراسانجنوبی به صورت خام به خارج صادر میشود، گفت: در این رابطه کشورهای اسپانیا و امارات با بستهبندی مناسب، زعفران ایرانی را با نام و برند خودشان روانه بازارهای بینالمللی میکنند.