مهرداد بذرپاش، عضو هیأترئیسه مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با «نسیم» درباره عدم اجرای قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز بهرغم گذشت یک سال از ابلاغ آن اظهار کرد: موضوع قاچاق از معضلات بزرگ اقتصاد کشور است، به شکلی که در حال حاضر سالانه 20 میلیارد دلار قاچاق در کشور انجام میشود. وی افزود: 20 میلیارد دلار قاچاق، یکچهارم اقتصاد کشور را به خود اختصاص داده است و متاسفانه این یعنی یکچهارم از اقتصاد کشور در حالت مولد قرار ندارد. عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در تشریح آسیبهای وارد شده بر کشور با تداوم آمار بالای قاچاق، تصریح کرد: تداوم قاچاق در کشور باعث میشود یکچهارم از ظرفیتی از اقتصاد کشور که به وسیله آن میتوانیم اشتغالزایی کنیم به هدر میرود.
وضعیت نگرانکننده خروج ارز از کشور
بذرپاش وضعیت خروج ارز از کشور را نگرانکننده دانست و بیان کرد: حدود نیمی از ارزهای خارج شده از کشور، در سامانههای خروج ارز از کشور ثبت و ضبط رسمی نمیشود که این آمار واقعا نگرانکننده است. عضو هیأترئیسه مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: با تداوم قاچاق، بنا بر آمار اعلام شده نیمی از میزان درآمدهای دولت از محل عوارض گمرکی و مالیات از بین میرود که این مسائل اصلیترین دلیل ورود رکود تورمی به اقتصاد کشور است. وی ادامه داد: آسیبهایی که برشمردم تنها بخشی از ضررهای تداوم وجود قاچاق در کشور است و بسیاری از آثار این مساله سالهای سال توسط اقتصاددانان بیان میشود اما گوش شنوایی برای مبارزه با قاچاق وجود ندارد. بذرپاش به طریقه برخورد با پدیده قاچاق در کشورهای دنیا اشاره و عنوان کرد: برخورد با قاچاق در همه جای دنیا از طریق کدبندی کردن طبقههای مختلف کالایی انجام میشود که متاسفانه چنین ساز و کاری در کشور ما از بین رفته است. وی در تشریح مزیتهای روش کدبندی کالا گفت: این روش هم باعث ردیابی کالای قاچاق و جلوگیری از ورود آن به کشور میشود و هم امنیت و سلامت کشور را تضمین میکند.
چرا جایگزینی برای ایرانکد و شبنم ارائه نشد؟
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با انتقاد از توقف اجرای طرح شبنم و ایرانکد به نسیم تصریح کرد: متاسفانه شاهد هستیم که طرح شبنم و طرح ایرانکد، ناگهان متوقف میشود و جایگزینی هم برای آن ارائه نمیشود. بذرپاش با بیان اینکه «ایرادات ایرانکد و شبنم توجیهی برای توقف ناگهانی این دو طرح ملی نیست» خاطرنشان کرد: این دو طرح ایراداتی داشت و توجیه مسؤولان وجود بارکدهای جعلی در بازار بود اما تعطیل کردن یک طرح ملی و به بایگانی سپردن آن برای یک مشکل، بسیار تأسفآور و ناشی از بیتدبیری مسؤولان است.وی با ابراز تاسف از عدم اجرای قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز ادامه داد: قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز بسیار مهم و حائز اهمیت است زیرا پس از سالها رفت و برگشت بین ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، دستگاههای اجرایی، مجلس، مرکز پژوهشها، کمیسیونهای تخصصی و صحن علنی بالاخره تصویب شده و مورد تایید شورای نگهبان قرار گرفته و اجرا نشدن آن بعد از ابلاغ به دولت بسیار تعجبآور است.
زمان ورود مجلس نسبت به این بیقانونی فرارسیده است
عضو هیأترئیسه مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که مجلس چه واکنشی نسبت به عدم اجرای قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز نشان میدهد؟ به نسیم گفت: ما حتما این بیقانونی را در مجلس پیگیری میکنیم زیرا یکی از وظایف مجلس نظارت بر اجرای قوانین تصویب شده است که این قانون نیز از این قاعده مستثنا نیست. بذرپاش ادامه داد: مجلس در ماههای گذشته به دلیل اینکه دولت تازه سرکار آمده بود نمیخواست سختگیری کند، ولی اکنون زمان پاسخگویی برای عدم اجرای قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز از سوی مسؤولان است. وی با انتقاد از رویه دولت در برخورد با این قانون عنوان کرد: دولت اگر پیشنهادی دارد میتواند در قالب اجرای بندهایی از این قانون، پیشنهاد اصلاح بدهد ولی متاسفانه نه پیشنهاد اصلاحی را میبینیم و نه اجرای این قانون را که این نوع برخورد دولت با قانون بسیار مذموم و ناپسند است. عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در پایان گفت: متاسفانه با وجود گذشت یک سال از ابلاغ این قانون مسؤولان دولتی نهتنها از اجرای آن سر باز میزنند بلکه همچنان در حال اتلاف وقت هستند.