گروه اقتصادی: با وجود ابلاغ و اجرای مصوبه ۲۳ آذر کارگروه تنظیم بازار برای قیمت نان با اصلاح نرخ و وزن، ابلاغ نشدن بموقع این مصوبه توسط اتحادیه نانوایان تهران به نانواییها موجب تداوم گرانفروشی انواع نان سنتی در تهران و شمیرانات با اعمال نرخهای قبلی شده است. براساس مصوبه قبلی کارگروه تنظیم بازار، افزایش متوسط 38درصدی نرخ انواع نان در تهران و شمیرانات در سریعترین زمان ممکن به نانواییها ابلاغ و از10 آذر اجرایی شد اما مصوبه این کارگروه برای اصلاح نرخ نان با تأخیر روبهرو شد تا مردم نان را به نرخ یک هفته قبل خریداری کنند. هماکنون اغلب نانواییها نرخ جدید نان و وزن چانه را بهصورت دستی روی اعلامیه قبلی نرخ نان و چانه چسباندهاند که نشان میدهد تاکنون نرخنامه جدید و متحدالشکل برای همه نانوایان ارسال نشده تا آنها علاوه بر نصب آن برای آگاهی خریداران نان این امکان را نیز برای مشتریان فراهم کنند تا درصورت مشاهده تخلف نسبت به اعلام شکایت و پیگیری آن اقدام کنند.
نانواییهای متخلف را میبندیم
بر همین اساس و مشاهده تخلفات نانوایان در اجرای قیمتهای ابلاغی و تحمیل نانهای کنجدی با قیمتهای بالاتر به مشتریان با این بیان که «ما همین نان را میپزیم، میخواهید بخرید، میخواهید نخرید»، معاون برنامهریزی استانداری تهران از پلمب نانواییهای متخلف خبر داد. اگرچه این هشدار نیز در زمان ابلاغ قیمتهای جدید از سوی مسؤولان مربوط اعلام شده بود اما تا الان نظارتی صورت نگرفته و برخی نانوایان با بهانه اینکه نرخنامه جدید را نگرفتهاند، نانها را با قیمتهای دلخواه خود میفروشند. از سوی دیگر گرانشدن قیمت آرد و در پی آن گرانشدن نان، این نتیجه را حاصل کرد که نانوایان در این میان نتوانستند نسبت به کاهش هزینههای خود توفیقی حاصل کنند و همچنان مشکلات این صنف مانند گذشته پابرجاست. با این حال نعمتالله ترکی، معاون برنامهریزی استانداری تهران به ایلنا گفت: تنها در حوزه نان سنگک در تهران ۸۰۰ واحد سنگکپزی وجود دارد که از این تعداد ۷۵ واحد برای آزادپزی اعلام آمادگی کردهاند که نرخ این نانواییها براساس کیفیت نان و عرضه و تقاضا تعیین میشود. ترکی در ادامه این گفتوگو اظهار داشت: پس از افزایش نرخها درباره بازرسی قیمت، کیفیت، بهداشت و کمفروشی نان، گروهی متشکل از بازرسان شکل گرفت تا در مناطق مختلف تهران نظارت بیشتری صورت گیرد. ترکی اضافه کرد: بازرسیها از هفته گذشته شدت گرفته و شکایات مردمی که به شماره ۱۲۴ اعلام میشود مورد پیگیری قرار گرفته است. وی تصریح کرد: تنها هفته گذشته ۳ نانوایی متخلف در مناطق ۴ و ۵ تهران پلمب شد. معاون برنامهریزی استانداری تهران مهمترین تخلفات این حوزه را گرانفروشی و عدم کیفیت نان اعلام کرد. ترکی تصریح کرد: در حال حاضر به اندازه کافی گندم و آرد باکیفیت در تهران وجود دارد و هیچگونه تخلف در این زمینه قابلتوجیه نیست. بهگفته وی، قرار است۲۰ درصد نانواییها آزادپز شوند.
تشدید بازرسیها
معاون برنامهریزی استانداری تهران با بیان اینکه نرخهای جدید نان از روز 25 آذر امسال لازمالاجرا و اتحادیه نانوایان ملزم به ارائه این نرخها به نانواییها بوده است، خاطرنشان کرد: برای رعایت این نرخها گشتهای مشترک بازرسان سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران، اصناف و سازمان تعزیرات حکومتی نظارت خود را تشدید کردهاند. ترکی با اشاره به اصلاحیه اخیر این کارگروه برای رعایت افزایش حداکثر 30درصدی نرخ نان در استان تهران افزود: بر مبنای این مصوبه نرخ انواع نان با کاهش قیمت یا افزایش وزن چانه خمیر کاهش یافته طوریکه قیمت نان بربری 600گرمی از 700 به 650 تومان و قیمت نان لواش نیز با افزایش 12گرمی وزن چانه خمیر از 220 به 210تومان کاهش یافته است. بهگفته ترکی، همچنین نرخ نان سنگک با افزایش وزن چانه خمیر به 667 گرم و نرخ 800تومانی اصلاح شده و نرخ نان تافتون نیز با وزن 287 گرم، 400 تومان تعیین شده است. به گفته وی، اصلاح قیمت نان در استان تهران با توجه به رند کردن قیمت و افزایش وزن چانه خمیر صورت گرفته است چراکه قبلا برخی نانواییها افت کیفیت نان را ناشی از کاهش وزن چانه خمیر قلمداد میکردند اما اکنون نانوایان ملزم به عرضه نان با وزن و نرخهای اصلاح شده، هستند. ترکی افزود: علاوه بر تشدید بازرسیها، مردم نیز میتوانند هرگونه گرانفروشی، کمفروشی یا افت کیفیت نان بهدلیل رعایت نشدن نرخ یا وزن این محصول را از طریق سامانه 124اطلاع دهند تا با نانوایان متخلف برخورد شود. همچنین محمد محمدی، مدیرکل تعزیرات استان تهران با بیان اینکه کوتاهی اتحادیه نانوایان استان تهران در ابلاغ مصوبه اصلاح قیمت نان موجب شد تا سرانجام بازرسان سازمان صنعت، معدن و تجارت و سازمان تعزیرات حکومتی استان تهران با تکثیر نرخنامه جدید از 26 آذر نانوایان را ملزم به رعایت این نرخها کنند، گفت: با تصویب اصلاحیه نرخ نان در گروه تنظیم بازار از 23 آذر، نانوایان ملزم به رعایت نرخهای جدید بودهاند اما بهدلیل ابلاغنشدن نرخ به نانواییها امکان نظارت بر رعایت این نرخها توسط بازرسان وجود نداشته است.
آزادپزها آرد یارانهای نمیگیرند
قائممقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور تجارت گفت: نظارت داریم تا آردهای یارانهای به سمت آزادپزها نرود. مجتبی خسروتاج با اشاره به اینکه دولت هرکیلو گندم را نزدیک به هزار و 150 تومان از سیلوها خریداری میکند، افزود: اما در مصوبه دولت به صراحت آمده است قیمت فروش گندم تحویلی به کارخانجات آرد 665 تومان باشد. وی اضافه کرد: قرار شده است برخی واحدهای نانوایی در کشور، یارانهای و بخشی دیگر بهصورت آزادپز فعال باشند و نظارت داریم تا آردهای یارانهای به سمت آزادپزها نرود. بهگفته خسروتاج، همه آردهای خارج از شبکه کنترل میشود تا فسادی در این زمینه پیش نیاید.