گروه سیاسی: حجتالاسلام حسن روحانی، رئیسجمهور صبح دیروز (یکشنبه) در نخستین همایش اقتصاد ایران به موضوعات مختلفی در حوزه اقتصاد، سیاست خارجی و سیاست داخلی پرداخت. به گزارش «وطن امروز»، روحانی بخش مهمی از صحبتهای خود را به موضوع مذاکرات هستهای اختصاص داد و تاکید کرد سر میز مذاکره نه آنها و نه ما راجع به آرمان و اصول بحث نمیکنیم. رئیسجمهور همچنین گفت: آرمان ما به سانتریفیوژ وصل نیست، بلکه به قلب و مغز ما وصل است. اساس سیاست خارجی از دیگر موضوعات مورد اشاره روحانی بود. رئیسجمهور اساس این بحث را منافع دانست نه اصول و آرمانها. رئیسجمهور دست برداشتن از فلان(!) غنیسازی غیرلازم را در برابر برداشتن تحریمها در تضاد با دست برداشتن از آرمانها ندانست. به گزارش تسنیم، رئیسجمهور با بیان اینکه مگر در میز مذاکره بحث آرمان و اصول مطرح است؟ اینها توهمات است و عدهای در توهمات زندگی میکنند، افزود: سر میز مذاکره نه آنها و نه ما راجع به آرمان و اصول بحث نمیکنیم، در دنیای امروز بحث منافع است و هر کشوری دنبال منافع و خواست خود است، اساس بحث سیاست خارجی منافع است و نه اصول و آرمانها. وی با طرح این پرسش که مگر در مرحله اول توافق ژنو در زمینه بحث هستهای آرمان و اصولمان را معامله کردیم؟ تصریح کرد: ما با هم حرف زدیم و باهم توافق کردیم. یک خواستی ما داشتیم و یک خواستی آنها و این خواستها با هم فاصله داشتند و تمام مذاکرات برای این است که پلی بین خواست طرف مقابل و ما وصل شود و این پل چگونه ترسیم شود، از کجا شروع شود و کجا به هم متصل شود معنای مذاکرات است. رئیسجمهور خاطرنشان کرد: در ژنو بخشی از تحریمها برداشته شد و تحریمهای مهم سرجایش است مثل تحریم نفت و بانک و از بخش کوچکی از تحریمها در زمینه خودرو، بیمه پتروشیمی و کشتیرانی عبور کردیم و بخشی از اموال بلوکه شده ما آزاد شد که در مقابل ما شفافیت بیشتری نشان دهیم و بگوییم فلان نوع غنیسازی که در حال حاضر به آن نیاز نداریم برای مدتی آن نوع غنیسازی متوقف میشود؛ آیا این کار به معنای زیر سوال رفتن آرمانها و اصول ما است؟ آرمان ما به سانتریفیوژ وصل نیست، آرمان به مغز و قلب و اراده ما وصل است.
یکبار هم از سیاست به اقتصاد یارانه بدهیم
روحانی در بخش دیگری از سخنان خود به تاثیرات متقابل سیاست و اقتصاد اشاره و تاکید کرد: یکبار هم که شده برعکس عمل کنیم و از سیاست داخلی و خارجی به اقتصاد یارانه بدهیم. رئیسجمهور با بیان اینکه در کشور ما سالها و دهههاست که اقتصاد به سیاست یارانه میدهد، تصریح کرد: اقتصاد ما هم به سیاست خارجی و هم به سیاست داخلی یارانه میدهد و خوب است که یک بار هم شده برعکس عمل کنیم و از سیاست داخلی و خارجی به اقتصاد یارانه بدهیم تا ببینیم زندگی و معیشت مردم و اشتغال جوانان چه خواهد شد. وی افزود: یکی از اصول قانون اساسی که از روز اول تاکنون اجرا نشده و من به عنوان مسؤول اجرای قانون اساسی خیلی دلم میخواهد شرایطی فراهم شود تا یک بار هم که شده به این اصل قانون اساسی عمل شود، این است که قانون اساسی به ما میگوید در مسائل مهم اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی به جای اینکه قانون در مجلس تصویب شود، ماده قانونی یا برنامه مستقیم به آرای عمومی مردم و همهپرسی گذاشته شود. روحانی افزود: یک بار هم که شده یک مساله بسیار مهم که ممکن است اختلافی هم باشد؛ البته اختلافی بودن اشکالی ندارد و نظرات همیشه یکسان نیست؛ یکبار آن مورد مهم را که برای همه ما اهمیت دارد و در زندگی ما تاثیرگذار است از مردم مستقیم بپرسیم. مجلس شورای اسلامی اهلا و سهلا، سر جای خودش محفوظ، ما هم احترام میکنیم، رای دهند، قانون بگذرانند. یک بار، سالی یک بار، 10 سال یک بار، الان که 36 سال شده است. یک بار این قانون اساسی و این اصل قانون اساسی اجرا و عمل نشده است. ما بیاییم یک مدتی بیشتر به اقتصاد توجه کنیم، حالا یارانه هم به اقتصاد ندهیم اشکال ندارد، از اقتصاد یارانه نگیریم. چیزی هم نمیخواهد به اقتصاد بدهیم، شرایط را آماده کنیم. کشور ما چه بخواهیم چه نخواهیم، البته بقیه کشورها هم اینگونه هستند، اما در کشور ما پررنگتر است، اقتصاد ما بیشتر سیاسی است تا اقتصادی محض؛ حالا یا با سیاست خارجی یا سیاست داخلی تلفیق دارد. شما میگویید از همه مالیات بگیریم، کاملا درست است، نمیشود یک نهاد کار اقتصادی کند و مالیات ندهد، اما تا میگویی فلان نهاد هم باید مالیات دهد، ببینید چه بساطی به پا میشود.
به گفته رئیسجمهور، اگر این دولت چیزی که بفهمد و بداند مصالح مردم است بدون واهمه از هیچکس و هیچ نهاد، اعلام خواهد کرد و به مردم خواهد گفت و اگر لازم باشد لایحه لازم را تقدیم مجلس شورای اسلامی خواهد کرد، اما برخی امور سیاست داخلیاش بسیار بسیار قوی است. روحانی ادامه داد: نمیشود؛ اقتصاد در کشور با انحصار پیشرفت نمیکند، نمیشود. اگر تولیدکننده فقط من هستم و شما هم مجبور هستید فقط از من خرید کنید، برای چه تولید را من ارزان و کیفیت آن را بالا ببرم، خیلی خیلی باید مسلمان بود از سلمان و ابوذر هم بالاتر.
اینجا پسرعمه، پسرخاله نداریم
پرهیز از انحصار و رانت از دیگر موضوعات مورد اشاره حسن روحانی در نخستین همایش اقتصاد ایران بود. رئیسجمهور با بیان اینکه اقتصاد باید از انحصار نجات یابد و در صحنه رقابت حضور یابد، اظهار داشت: اقتصاد باید از رانت نجات پیدا کند و همه دستگاههای دولتی فعالیت اقتصادی خود را به صورت شفاف بیان کنند و روی سایت قرار دهند. همه مردم با هم باید از آمار، ارقام و طرحهای اقتصادی در یک لحظه باخبر شوند، اینجا پسرعمه، پسرخاله نداریم؛ اگر شفافیت در کار بود و رانت نبود و انشاءالله توانستیم با فساد هم مقابله کنیم که همهجا ریشه دوانده است، مگر میشود با فساد حرکت اقتصادی ما سرعت پیدا کند. روحانی با بیان اینکه با این شرایط توانستیم تورم را مهار کنیم، خاطرنشان کرد: باید اقتصاددانان به مردم توضیح بدهند که وقتی به عامه مردم میگوییم تورم از 20 درصد کاهش داشته و 17 درصد شده با مقوله ارزان شدن متفاوت است؛ کاهش تورم با ارزان شدن کالاها 2 مقوله متفاوت است و اینها توضیح داده شود. در بخش اقتصاد اگر مردم با ما همراه نباشند ما شکست میخوریم. رئیسجمهور با اشاره به موضوع کاهش قیمت جهانی نفت، گفت: البته این اتفاق را در سالهای 66 و 77 هم تجربه کردهایم، ذات نفت طوری است که به تولیدکنندگان و مصرفکنندگان مرتبط میشود، ما هرچه در دنیای صادرات و ارتباط با دنیا قویتر باشیم دیرتر صدمه میبینیم و اگر در اقتصاد قوی باشیم امنیت ملیمان تقویت میشود. روحانی گفت: آن زمان گذشت که میگفتند اگر سرمایهدار خارجی به ایران میآمد استقلال به خطر میافتاد بلکه امروز برعکس است اما چارچوبهایی دارد که باید در مقررات خود عمل شود. به گفته روحانی، کشور از مرحله کاهش قیمت نفت عبور خواهد کرد و در حال حاضر کاهش قیمت نفت به مرز 50 درصد رسیده است که این موضوع میتواند در کنفرانس امروز (دیروز) مورد بررسی قرار بگیرد.
این دولت به مردم دروغ نمیگوید
چگونگی برخورد رسانهها با مسائل روز هم بخش دیگری از سخنان رئیسجمهور را در همایش دیروز تشکیل میداد. روحانی با بیان اینکه رسانهها نباید به اعتماد مردم صدمه بزنند تاکید کرد دولتش به مردم دروغ نمیگوید. رئیسجمهور تصریح کرد: از رسانههای عمومی خواهش میکنیم در کنار نقد و انتقاد که لازم و مفید است حواسمان جمع باشد به اعتماد مردم صدمه نزنیم؛ خیلی مهم است، اگر میبینیم حرکتی از پارسال آغاز شده، این حرکت به خاطر سرمایه اجتماعی، رابطه دولت با مردم، اعتماد مردم به دولت و این مطلب است که مردم قبول کردند که این دولت به مردم دروغ نمیگوید و اگر اینها را از دست بدهیم چیزی نداریم و سرمایه اصلی ما همین است. رئیسجمهور اضافه کرد: دولت کار خود را با حمایت و کمک مردم آغاز کرده و یقین داشته باشید در هرکجایی اگر دولت مشکل عمدهای پیدا کند به صراحت برای مردم بیان میشود و من به عنوان رئیسجمهور هیچ تردید و واهمهای از کسی ندارم و مشکل را با مردم در میان خواهم گذاشت اما بدانید در بسیاری از امور حرکت جامعه باید با همکاری و هماهنگی باشد و این طور نیست که همهچیز در دست دستگاه اجرایی باشد. حتی اقتصاد، مگر همه اقتصاد دست دولت است؟ دیگران هم هستند که در بخش اقتصاد فعالیت میکنند، مگر هر تصمیم اقتصادی میشود گرفت باید برای قانون به مجلس برد. روحانی با بیان اینکه برای انجام کارها و پیشبرد اهداف باید هر 3 نهاد مجلس، دولت و شورای نگهبان کنار هم باشند، گفت: در کنار این 3 دستگاه، دستگاه قضا هم باید باشد و همه ما باید در سیاستهای کلی از چارچوبهای ابلاغی مقام معظم رهبری پیروی کنیم و نمیشود در کشور جداجدا کار کرد، بعضیها برای من مینویسند یا تلفنی به ریاستجمهوری اعلام میکنند که به رئیسجمهور بگویید چرا فلان کار را نکردید و فلان کار شد، هیچ کاری نبوده که ما به مردم بگوییم و شروع نکنیم اما اینکه به پایان برسیم خیلی جاها نیاز داریم باهم همکاری کنیم.