افزایش مجوزهای مرغداری و پیشبینی اشتباه مسؤولان درباره افزایش میزان تقاضا در کشور باعث شد مرغهای تولید شده استان، روی دست تولیدکنندگان بماند. به گزارش مهر، قبل از سال 85 میزان ظرفیت واحدهای مرغداری استان گلستان زیر 5 میلیون قطعه بود اما در سال 85 به بهانه ایجاد شغل و بالا بردن مصرف سرانه، موافقتهای اصولی بسیاری در زمینه صنعت طیور در استان داده شد که بسیاری از آنها به بار نشسته است و حال با مازاد تولید در استان مواجه هستیم، مازاد تولیدی که برای قسمتی از آن بازاری وجود ندارد و هرازگاهی موجب نوسانات شدید بازار مرغ در استان میشود. قائممقام زنجیره تولید گوشت مرغ پیگیر در گفتوگو با مهر درباره مشکلات صنعت طیور استان گفت: مشکل صنعت مرغداری از جایی شروع شد که پیشبینیهای دولت برای مصرف سرانه مرغ مبنی بر افزایش مصرف سرانه درست از آب درنیامد، دلیل آن هم از منظر کارشناسان دولتی این بود که مرغ بهعنوان ارزانترین کالای پروتئینی در دست مردم است و سرانه آن را تا ۲۶ کیلوگرم به ازای هر نفر در سال تخمین زده بودند. شروین اردلان افزود: این نکته از چشم کارشناسان دولتی مغفول ماند که به دلیل افزایش تورم، قدرت خرید مردم طی سالهای گذشته کاهش یافت و مردم برای ساماندهی هزینههای خود با توجه به درآمد شروع به حذف کالاهای غیرضروری و در نهایت ضروری خانوار کردند که مرغ هم جزو کالاهای اساسی بود و کمکم مصرف آن کاهش یافت، اتفاقی که در نهایت رخ داد این بود که سرانه مصرف مردم در سال به ۱۹ کیلوگرم رسید. این تولیدکننده مرغ استان بیان کرد: 7 کیلو مازاد که پیشبینی برای مصرف آن شده بود، ظرفیتسازی و ورود به عرصه بازار برایش انجام شده بود ولی حال که تقاضایی برای آن وجود نداشت و بستری هم برای صادرات آن بهطور کامل و جامع که از پشتوانه دولتی برخوردار باشد نبود به همین دلیل مازاد مصرف به بازار داخل وارد شد و قیمت مرغ کاهش پیدا کرد. وقتی وضعیت بحرانی شد پشتیبانی امور دام با تاکید دولت وارد مدار شد و شروع به خرید از مرغدار کرد که با افزایش سرعت خرید، بازار به تعادل نسبی رسید. اردلان افزود: وقتی وضعیت بحرانی شد، شرکت پشتیبانی امور دام با تاکید دولت وارد عمل شد و شروع به خرید از مرغدار کرد که با افزایش سرعت خرید، بازار به تعادل نسبی رسید که در حال حاضر هم نتایج آن را شاهد هستیم. وی توضیح داد: ولی راهبرد بعدی دولت و مدیران جهاد برای ساماندهی بازار این بود که تولید را کاهش دهند و در این راستا اقداماتی مانند حذف مرغ مادر، کنترل جوجهریزی، صادرات مرغ به عراق و فاصله بیشتر میان جوجهریزیها انجام شد که تا یکی، دو ماه آینده تبعات و نتایج خود را در بازار نشان خواهد داد. وی در ادامه مشکل اساسی درباره این صنعت را اینگونه عنوان کرد: در کشور ما به جای اینکه قبل از ایجاد بحران با برنامهریزی مانع از به وجود آمدن بحران شویم، حین بحران به فکر چاره و برنامهریزی هستیم. همه این نوسانات بهوجود آمده در بازار مرغ کاملا قابل پیشبینی بود چرا که آمار و اطلاعات و میزان ظرفیت بازار و مقدار جوجهریزیها همه در دست مسؤولان امر بود و میتوانستند با برنامهریزی و تدبیر آن را مدیریت کنند. اردلان با بیان اینکه اگر این امکان به انجمنها و اتحادیههای طیور کشور داده شود تا بتوانند با اطلاعاتی که در اختیار آنها گذاشته میشود در زمینه صنعت طیور از عوامل تصمیمگیرنده باشند بسیار اتفاق خوبی است، گفت: آنچه در حال حاضر با عدم برنامهریزی و تصمیمات غیرکارشناسی در این صنعت از دست رفت عدهای تولیدکننده بودند که با تجمیع سرمایههای خود و عشق به تولید وارد این کار شده بودند ولی پشت دیوار بیبرنامگی از گردونه تولید حذف شده و سرمایههای خود را هم از دست دادند ولی این بیتدبیریها باید روزی به پایان برسد.
مشکل صنعت مرغ، تنظیم بازار و بازرگانی است
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی گلستان هم در گفتوگو با مهر درباره مهمترین مشکلات صنعت طیور استان گفت: در صنعت مرغ مشکل اصلی تنظیم بازار و بازرگانی است در حالی که ظرفیت جوجهریزی استان در حدود ۱۱ میلیون عدد است اما برای تنظیم بازار تنها 6 میلیون جوجهریزی را برنامهریزی کردهایم. رحمت الله سمیعی با بیان اینکه قیمت فروش مرغ در حال حاضر در مرغداریها ۶ هزار و ۲۰۰ تومان است، گفت: این در حالی است که قیمت تمامشده هر کیلو مرغ در مرغداریها حدود 4 هزار تومان است. این مقام مسؤول استانی در ادامه با بیان اینکه تولید مرغ استان مازاد بر نیاز استان است و ۸۰ درصد تولیدات مرغ از استان خارج میشود، افزود: ما برای تنظیم بازار مرغ با هماهنگی اتحادیهها و شرکت تعاونیها کارگروهی را تشکیل دادهایم و زمانی که قیمت مرغ کاهش پیدا میکند پشتیبانی امور دام با خرید مرغها از مرغداران اقدام به ذخیرهسازی میکند تا در صورت نیاز وارد بازار کرده یا اقدام به صادرات کند. سمیعی تنها راه برونرفت از مشکلات بازرگانی و بازار مرغ را افزایش مصرف سرانه و یافتن بازارهای صادراتی جدید عنوان کرد و گفت: ۹۰۰ واحد مرغداری در استان ما فعالیت میکنند که سالانه ۱۶۰ هزار تن مرغ در استان توسط این مرغداریها تولید میشود. وی تصریح کرد: برای تامین نقدینگی و ارائه تسهیلات به مرغداران هم مشکل داریم و تسهیلات جدیدی به دلیل عدم تامین منابع فعلا به مرغداران داده نمیشود و اگر منابع جدیدی هم بیاید تنها در بحث تجهیز و نوسازی به مرغداریها تعلق میگیرد. به نظر میرسد مشکل اصلی این صنعت در استان و کشور تصمیمات دیر هنگام متولیان این صنعت و اجرای کند آنهاست. باید اجازه دهیم قیمت در این حوزه هم براساس عرضه و تقاضا تعیین شود و از طرفی مرغداران بتوانند مازاد تولید خود را صادر کنند.