ولادت باسعادت حضرت امام حسن عسکری(ع)(232 ق)
دوران امامت امام حسن عسکری(ع) دورانی حساس و متفاوت بود. امام از جوانی تحت نظر خلفای جور عباسی قرار داشت تا جایى که از 15 سالگی و در زمان حیات پدر بزرگوار خویش نیز به زندان برده شد. آن امام همام، به مقتضای زمان، رسالت خویش را به انجام میرساند و کار امامت را به پیش میبرد. همچنین وظیفه سنگین آماده ساختن شیعیان برای امامت و غیبت امام زمان نیز برعهده آن حضرت بود. یکی از مهمترین کارهای امام حسن عسکری، همانند پدر و اجداد طاهرینش، تربیت شاگرد و حفظ فقه تشیع و اندیشه ناب اسلام در برابر دشمنان و مخالفان بود تا آنجا که بیش از 260 نفر را از شاگردان آن امام نام بردهاند. امام حسن عسکری(ع) در کنار کارهای علمی، مجموعهای از تفسیر، روایات، معارف اسلامی و عقاید را نیز تألیف کرد که تفسیر و مواعظ قصار از آن جملهاند.
رحلت استاد اخلاق و عارف کبیر آیتالله میرزاعلیآقا قاضیطباطبایی(1325 ش)
آیتالله سیدعلی قاضیطباطبایی در سال 1248ش (13 ذیحجه 1285ق) در تبریز و در خانوادهای اهل علم، ادب و تقوی زاده شد. وی در تبریز از برخی فضلا و نیز پدر، استفادههای علمی برد و در جوانی برای ادامه تحصیلات راهی نجف اشرف شد. آیتالله قاضی در نجف از محضر درس استادان نامداری همچون محمدفاضل شربیانی، محمدحسن مامقانی، شیخالشریعه اصفهانی، آخوند خراسانی و میرزاحسین خلیلی تهرانی بهرههای فراوان برگرفت و در درس عارف کامل، سیداحمد کربلایی و نیز شیخمحمد بهاری شرکت کرد. این شخصیت والامقام پس از سالیانی توقف در نجف، در فقه، اصول، حدیث و تفسیر متخصص و ماهر شد و از رجال اخلاق و عرفان شد. آیتالله قاضی از آن پس علاوه بر تهذیب نفس به تربیت شاگردان همت گماشت که حضرات آیات علامه طباطبایی، سیدمحمدحسن الهی (برادر علامه)، سیدرضا بهاءالدینی، محمدتقی بهجتفومنی و... از جمله دستپروردگان مکتب اخلاق و عرفان آیتالله قاضیطباطبایی هستند. سرانجام این عارف کامل در 9 بهمن 1325ش برابر با 6 ربیعالاول 1366ق در 77 سالگی به دیار قدس پر کشید و در وادیالسلام نجف اشرف نزدیک مقام حضرت مهدی(عج) به خاک سپرده شد.
درگذشت سالک الیالله حاجاسماعیل دولابی (1381ش)
محمداسماعیل دولابی در روستای دولاب از توابع تهران زاده شد. در جوانی به شغل کشاورزی اشتغال داشت و در عین حال به صورت آزاد به دانشآموزی در جلسات علمای دینی معاصر پرداخت. اسماعیل دولابی در محافل پیرامون خود نماینده درک متفاوت و فراگیری از دین با تکیه بر مفاهیم محبت و زیبایی بود و این بیان جدید باعث جذب جوانان و قشر تحصیلکرده در جلسات هفتگی وعظ او بود. وی در حرم مطهرحضرت فاطمه معصومه(س) در قم به خاک سپرده شد.
امضای پیمان تحمیلی سهجانبه بین انگلستان، شوروی و ایران در مجلس شورای ملی (1320 ش)
پس از تجاوز نیروهای شوروی و انگلستان به ایران در شهریور 1320 و نقض بیطرفی ایران در جنگ دوم جهانی، پیمانی سهجانبه بین ایران، انگلستان و شوروی به امضا رسید. براساس این پیمان تحمیلی، دولت وقت ایران به نخستوزیری محمدعلی فروغی بناچار پذیرفت راهها و وسایل ارتباط زمینی، هوایی و دریایی خود را در اختیار متفقین قرار دهد تا آنان با ارسال تجهیزات از طریق ایران، جبهه شوروی را در برابر آلمان نازی تقویت کنند. در برابر، دولتهای شوروی و انگلستان، تمامیت ارضی ایران را به رسمیت شناختند و متعهد شدند حداکثر 6 ماه پس از پایان جنگ، خاک ایران را ترک کنند. انگلستان و شوروی با اشغال ایران، نهتنها خساراتی جبرانناپذیر به کشور وارد کردند بلکه پس از پایان جنگ نیز برخلاف پیمان 9 بهمن 1320، ارتش شوروی حاضر به ترک ایران نبود. حتی اتحاد جماهیر شوروی تلاش کرد با تأسیس دولتی دستنشانده در شمال غربی ایران، زمینههای تجزیه این بخش از خاک ایران را فراهم کند اما این توطئه با مقاومت مردم مسلمان ایران بویژه مبارزان و آزادیخواهان آذربایجان شکست خورد و ارتش شوروی در نهایت، مجبور به ترک خاک ایران شد.