printlogo


کد خبر: 133043تاریخ: 1393/11/14 00:00
اوباما نمی‌تواند مانع تشدید تحریم‌های ایران شود

جاش راگین: کنگره آمریکا همچنان قصد دارد طرح تشدید تحریم‌های ایران را دیر یا زود به پیش ببرد و دولت باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا نمی‌تواند برای متوقف کردن آن کاری انجام دهد. این سخنان یکی از سناتورهایی است که طرح پیشنهادی آنها در این زمینه در کمیته بانکداری سنا به تصویب رسیده است.
مارک کرک، سناتور جمهوریخواه از ایالت ایلینویز در مصاحبه‌ای با من (نویسنده) ضمن تایید این مطلب گفت حتی اگر سنای آمریکا رای‌گیری درباره طرح تشدید تحریم‌ها ضد ایران را که وی و سناتور دموکرات رابرت منندز تهیه کرده‌اند تا اواخر ماه مارس به تعویق بیندازد، رهبران حزب جمهوریخواه در عزم خود برای پیشبرد و تصویب آن راسخ هستند و وی اطمینان دارد سنا آن را تصویب خواهد کرد. این اقدام به رغم هشدارهای مکرر دولت اوباما صورت می‌گیرد مبنی بر اینکه تشدید تحریم‌ها ضد ایران موجب فروپاشی مذاکرات با تهران، شکاف در ائتلاف بین‌المللی برای اجرای تحریم‌ها علیه ایران و نیز احتمال وتوی این طرح از سوی رئیس‌جمهور خواهد شد.
مارک کرک در این مصاحبه تاکید کرد: «‌این موضوع که تلاش‌ها برای تشدید تحریم‌ها ضد ایران را می‌توان متوقف کرد، با رای مردم آمریکا در انتخابات اخیر و روی کار آمدن یک سنای جمهوریخواه کاملا منتفی شده است و این طرح قطع نظر از اینکه رئیس‌جمهور چه احساسی درباره آن دارد، در سنا پیش خواهد رفت».‌
منندز بدون مشورت با کرک پیش‌تر حدود 10 تن از دموکرات‌های سنا را ترغیب کرده بود نامه‌ای امضا کنند که بر مبنای آن رای‌گیری درباره طرح جدید تحریم‌های ایران تا پس از 24 مارس به تعویق بیفتد. کرک تاکید کرد وی مخالف این تاخیر است ولی در نهایت درباره تعیین زمان رای‌گیری سنا مسؤولیتی ندارد.
وی با اشاره به رهبران اکثریت و اقلیت سنای آمریکا در این باره گفت:‌ «ما تابع میچ مک‌کانل رهبر اکثریت جمهوریخواه در سنا خواهیم بود ولی در به تاخیر انداختن رای‌گیری تابع سیاست هری رید رهبر دموکرات‌ها نخواهیم بود».
کمیته بانکداری سنا طرح کرک - منندز را با 18 رای موافق در برابر 4 رای مخالف در روز پنجشنبه تصویب کرد و چندین تن از نمایندگان دموکرات مانند جو دانلی، چاک شامر، جون تستر و مارک وارنر به آن رای مثبت دادند. تستر و وارنر پیش‌تر از حامیان این طرح نبودند یا نامه منندز را امضا نکرده بودند و این اقدام آنها نشانه‌ای از حمایت تدریجی دموکرات‌ها از این طرح محسوب می‌شود. در هر حال این حمایت به اندازه لازم کافی نیست تا مانع وتوی رئیس‌جمهور شود. کرک با این حال اعلام کرد وی در جهت کسب اکثریت آرا تلاش خواهد کرد.
اوباما وعده داده است اگر نتواند مانع اقدامات کنگره شود، موضوع مخالفت با قانون تحریم‌های ایران را با ملت آمریکا در میان خواهد گذارد. کرک نیز در مقابل تاکید کرده است در ایالت‌های کلیدی مانند نیوجرسی و نیویورک از مقامات خواهد خواست فشارها بر منندز و چاک شامر را تشدید کنند تا مطمئن شوند حمایت قدرتمندانه آنها از این قانون همچنان به قوت خود باقی خواهد بود.
باب کورکر، رئیس کمیته روابط خارجی سنا در عین حال طرحی جداگانه را پیشنهاد کرده که تحریم‌های جدیدی را ضد ایران در بر نمی‌گیرد ولی هر گونه توافق هسته‌ای نهایی با ایران را به امضای سنا ملزم می‌کند. سناتور لیندسی گراهام گفته است شاید از این طرح حمایت کند، چرا که به اعتقاد وی از حمایت بیشتر نمایندگان 2 حزب برخوردار خواهد بود.
کرک می‌گوید با این سخنان اوباما موافق است که شانس موفقیت مذاکرات هسته‌ای میان ایران و گروه 1+5 کمتر از 50 درصد است ولی وی تاکید دارد رویکرد کلی دولت اوباما در گرمی روابط با ایران نادرست است، زیرا ایران همچنان به توسعه زیرساخت‌های هسته‌ای و صدور تروریسم ادامه می‌دهد و در سراسر منطقه خاورمیانه ضد منافع آمریکا کار می‌کند.
وی می‌افزاید این موضوع که دولت آمریکا به کمک‌های ایران در سوریه و عراق دل بسته، مانند این است که یک عده آدم روانی شرور و آتش‌افروز را به عنوان داوطلب در اداره آتش‌نشانی استخدام کنیم.
کرک می‌گوید فهرستی از اتباع آمریکایی را که به دست حزب‌الله کشته شده‌‌اند، آماده کرده است و قصد دارد آن را با صدای بلند در صحن علنی سنا قرائت کند. وی در عین حال از عملکرد تیم مذاکره‌کننده آمریکا در مذاکرات هسته‌ای به سرپرستی وندی شرمن رضایت چندانی ندارد.
کرک با اشاره به عدم تعامل مستقیم میان خود و کاخ سفید در شرایط کنونی تصریح کرد: «از اینکه دولت دائم به من به دیده یک دشمن نگاه می‌کند بسیار خسته شده‌ام. آنها فقط می‌خواهند با کسانی حرف بزنند که با نقطه نظرات خودشان موافق هستند و در پیله خود باقی بمانند».‌
با این همه رای اخیر کمیته بانکداری سنا، سناتور کرک و منندز و حامیان آنها را که پس از سخنرانی سالانه اخیر اوباما و لحن تند وی ضد آنها تا حدی توجیه شده بودند، دلگرم کرده و اطمینان جدیدی به آنها بخشیده است ولی آنها نباید هنوز هم روی داشته‌های خود حساب کنند، چرا که اگر دولت اوباما موفق شود تا ماه مارس با تهران به توافق دست پیدا کند، تلاش‌های آنها در جهت تحریم ایران متحمل شکست سنگینی خواهد شد.
پایگاه اینترنتی بلومبرگ


Page Generated in 0/0062 sec